Στον επαναπατρισμό εστιάζει το τρίτο μέρος της έρευνας του Αθήνα 9.84 για αλλαγή πλεύσης που ακολουθούν πλέον στη ζωή τους οι περισσότεροι Έλληνες, προκειμένου να επιβιώσουν της οικονομικής κρίσης.
Σήμερα στο επίκεντρο ο επαναπατρισμός: Ελλήνων στις ιδιαίτερες πατρίδες τους, Ομογενών και Μεταναστών, οι οποίοι ζουν στην Ελλάδα και τώρα επιστρέφουν στις χώρες τους.
Η έρευνα παρουσιάζεται κάθε μέρα όλη αυτήν την εβδομάδα στην εκπομπή Αθήνα Σήμερα 10.00 με 12.00 με τη Νόνη Καραγιάννη και την επιμελήθηκαν οι δημοσιογράφοι: Κωνσταντίνα Βρεττού, Ελευθερία Κουμάντου, Χριστιάννα Κούσιου, Δέσποινα Μπαρδάκου, Μαρία Παύλου και Πανδώρα Παφίλη.
Η Σωτηρούλα Αργυρού, παιδοχειρούργος στο ΜΗΤΕΡΑ, σε θέση αναπληρώτριας διευθύντριας, μετά από 20 χρόνια στην Αθήνα, αποφάσισε να γυρίσει με την οικογένειά της, στην πατρίδα της, την Κύπρο, ως επιμελήτρια σε κρατικό νοσοκομείο.
«Όταν η ίδια η χώρα δε μπορεί να προγραμματίσει τα οικονομικά της για τους επόμενους μήνες, επομένως ούτε οι πολίτες της, μπορούν να προγραμματίσουν τη ζωή τους, ούτε επαγγελματικά, ούτε και οικογενειακά», αναφέρει χαρακτηριστικά και επισημαίνει ότι, δεν ήταν εύκολη η προσαρμογή της στο νέο τρόπο ζωής που επέλεξε.
Ο Δημήτρης Μαθέας εργαζόταν από το 1988 ως δημοσιογράφος στην Ελλάδα. Γεννημένος στην Αυστραλία από Έλληνες γονείς, οι οποίοι είχαν μεταναστεύσει εκεί, θέλησε να ζήσει στην Ελλάδα. Ωστόσο, τα πράγματα δεν ήρθαν όπως θα ήθελε και τελικά επέστρεψε στην Αυστραλία με ευκολία λόγω υπηκοότητας. Απόφαση για την οποία δε μετανιώνει.
«Την απόφαση για αυτό το ταξίδι την πήρα μαζί με τη σύζυγό μου μετά από πολύ σκέψη και προβληματισμό θα έλεγα. Εδώ και έναν χρόνο είχαμε αρκετά προβλήματα στο ΑΛΤΕΡ όπου εργαζόμουν. Στη διάρκεια συζήτησης με τη σύζυγό μου είδαμε ότι έχουμε δύο επιλογές η μία είναι να μείνουμε να δούμε πώς θα πάνε τα πράγματα στην Ελλάδα και η άλλη να φύγουμε για την Αυστραλία μιας κι εγώ έχω και την αυστραλέζικη υπηκοότητα. Βλέπετε γεννήθηκα και σπούδασα εδώ», λέει χαρακτηριστικά.
Η Άννα Ασημίνα αποφάσισε να κλείσει τα τέσσερα καταστήματα αργυροχρυσοχοΐας, που διατηρούσε στην Αθήνα και να μεταφέρει την επιχείρησή της στη γενέτειρά της τη Σάμο, ανοίγοντας ένα μαγαζί. Η μεταφορά έγινε αρχικά για λόγους υγείας, αλλά στη συνέχεια διαπίστωσε ότι έκανε την καλύτερη κίνηση εγκαίρως. Συνειδητοποίησε ότι αργά ή γρήγορα θα αναγκαζόταν να προχωρήσει σε αυτήν την κίνηση λόγω οικονομικής κρίσης.
«Υπάρχει τέτοια κρίση που ευτυχώς που φύγαμε γιατί τα μαγαζιά τα οποία πουλήσαμε στην Αθήνα έχουν τα προβλήματά τους», αναφέρει.
Η Ελεάννα Βέρδη, φοιτήτρια, επέστρεψε κι αυτή στη γενέτειρά της, τα Γιάννενα, επιλέγοντας το πατρικό της και τους γονείς της προκειμένου να μειώσει σημαντικά τα έξοδά της. «Τα λεφτά που έδινα στο ενοίκιο και σε όλα μου τα έξοδα στην πρωτεύουσα τα αποταμιεύω ή τα κάνω κάτι άλλο στο σπίτι», λέει.
Στην Ελλάδα είχαν τα τελευταία χρόνια βρει καταφύγιο πολλοί μετανάστες νόμιμοι ή μη.
Περίπου τέσσερις χιλιάδες αλλοδαποί αναμένεται να επιστρέψουν οικειοθελώς στις πατρίδες τους κατά τους επόμενους μήνες μέσα από το νέο πρόγραμμα Εθελοντικού Επαναπατρισμού που εκτελεί ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ).
Καθημερινά μετανάστες προσέρχονται στα γραφεία του Οργανισμού στον Άλιμο σε μια προσπάθεια να βρουν τρόπο να γυρίσουν στις χώρες τους, καθώς δεν κατάφεραν να βρουν δουλειά στην Ελλάδα, αλλά ούτε και να διαφύγουν προς τις χώρες του Βορρά, όπως σχεδίαζαν αρχικώς.
«Πέρσι που ξεκινήσαμε το πρόγραμμα αυτό βοηθήσαμε περίπου στα 1200 άτομα να επαναπατριστούν και έχουμε καταγράψει άλλες 4 χιλιάδες άτομα. Μέχρι τον Ιούνιο, 2.500 με 3.000 άνθρωποι θα μπορέσουν να επαναπατριστούν, μέχρι τον Ιούνιο, γιατί τότε τελειώνει το ευρωπαϊκό πρόγραμμα , δεν έχουμε άλλα περιθώρια», δηλώνει ο Δανιήλ Εσδράς, επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης Ελλάδος μας μίλησε για το πρόγραμμα και για τα δικαιολογητικά που χρειάζονται.
Έρευνα: Κωνσταντίνα Βρεττού, Ελευθερία Κουμάντου, Χριστιάννα Κούσιου, Δέσποινα Μπαρδάκου, Μαρία Παύλου και Πανδώρα Παφίλη