Γιατί δεν έρχεται η ανάπτυξη; Γιατί καθυστερεί; Τι την εμποδίζει; Πέντε κρίσιμα και συνεχώς διογκούμενα προβλήματα -πραγματικοί δράκοι- κρατούν την ελληνική οικονομία φυλακισμένη.
Η νέα έρευνα της διαΝΕΟσις είναι μια τριπλή μελέτη για την αντιμετώπιση τριών από τα πέντε σημαντικότερα προβλήματα – «δράκους» που εμποδίζουν την ανάπτυξη: Το γιγάντιο χρέος, το υπό κατάρρευση ασφαλιστικό σύστημα και το δυσλειτουργικό φορολογικό σύστημα.
Η έρευνα παρουσιάστηκε σήμερα, στην εκπομπή «Αθήνα Σήμερα», του «Αθήνα 9.84» με τη Νόνη Καραγιάννη. Στο στούντιο του βρέθηκαν ο Θοδωρής Γεωργακόπουλος, διευθυντής Περιεχομένου και ο Κυριάκος Πιερρακάκης, διευθυντής Ερευνών της διαΝΕΟσις.
Ανάμεσα στα πολλά και σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία, υπάρχουν κάποια τα οποία μπορεί κάποιος να θεωρήσει σοβαρότερα από άλλα. Χωρίς την επίλυσή τους -έστω, σε ικανοποιητικό βαθμό- κανείς δεν μπορεί να περιμένει η ελληνική οικονομία να μπει σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης.
Οι «πέντε δράκοι» που κρατούν φυλακισμένη την ελληνική οικονομία και εμποδίζουν την ανάπτυξη είναι το δυσβάσταχτο χρέος, το προβληματικό ασφαλιστικό σύστημα, το αναποτελεσματικό φορολογικό σύστημα, η καθυστέρηση στην απονομή της δικαιοσύνης και το διπλό πρόβλημα της πολυνομίας/κακονομίας.
Η διαΝΕΟσις, που έχει στον πυρήνα της δραστηριότητάς της τη διατύπωση προτάσεων για την αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων που εμποδίζουν την οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας, έχει ήδη ξεκινήσει τη συζήτηση για την αντιμετώπιση καθενός από τους «δράκους». Έχει δημοσιεύσει μια έρευνα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, έχει εκδώσει το βιβλίο «Πολυνομία και την Κακονομία στην Ελλάδα», ενώ ετοιμάζονται εκδηλώσεις, συζητήσεις και έρευνες για παρεμβάσεις στο φορολογικό σύστημα, για τη χρήση του πλαστικού χρήματος και για μια πιο ορθολογική και αποτελεσματική λειτουργία του δικαστικού συστήματος, που θα δημοσιεύονται σταδιακά μέχρι το τέλος του 2018.
Η διαΝΕΟσις δημοσιεύει, όμως, και μια άλλη, τριπλή συνδυαστική πρόταση για την καταπολέμηση τριών από τους πέντε «δράκους». Ο καθηγητής Οικονομικής Ανάλυσης στο ΟΠΑ και πρώην Υπουργός Νίκος Χριστοδουλάκης, ο καθηγητής ασφαλιστικής επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς Μιλτιάδης Νεκτάριος και ο ανεξάρτητος βουλευτής και πρώην ΓΓΠΣ και ΓΓΔΕ Χάρης Θεοχάρης, μαζί με τους Χρήστο Αξιόγλου, Παύλο Κουρή και Γιώργο Συμεωνίδη ετοίμασαν μια κοινή μελέτη για την αντιμετώπιση του του χρέους, τον εξορθολογισμό του ασφαλιστικού συστήματος και τον επανασχεδιασμό του φορολογικού συστήματος.
Η μελέτη, που προέκυψε από τη δουλειά των τριών συγγραφέων τα τελευταία δυο χρόνια, συνθέτει μια συνολική πρόταση οικονομικής πολιτικής η οποία περιλαμβάνει τρεις άξονες:
Την επίτευξη ενός νέου συμβιβασμού για τα πρωτογενή πλεονάσματα για τα οποία η χώρα μας έχει δεσμευτεί κατά την περίοδο 2019-2022. Σύμφωνα με την πρόταση, η χώρα θα πρέπει να διεκδικήσει τη δυνατότητα ένα 2% του ΑΕΠ να κατευθύνεται στη χρηματοδότηση παραγωγικών επενδύσεων και υποδομών κάθε χρόνο, τουλάχιστο μέχρι το 2029.
Τη ριζική μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος με μείωση των συνολικών εισφορών (από 27% σε 19%) και με χρήση των επικουρικών εισφορών για τη δημιουργία ενός κεφαλαιοποιητικού συστήματος. Προβλέπεται ότι η μεταρρύθμιση θα οδηγήσει σταδιακά στη δημιουργία 350.000 θέσεων εργασίας μέχρι το 2030 και τη μείωση της ανεργίας σχεδόν στο μισό μέσα σε 10 χρόνια.
Την απλοποίηση της φορολογίας με ενοποίηση και μείωση συντελεστών. Μεταξύ άλλων, η πρόταση προβλέπει συντελεστή 20% στα καθαρά κέρδη των επιχειρήσεων, φορολογία εισοδήματος από 20% ως 30% για τα φυσικά πρόσωπα και επί των καθαρών κερδών των αυτοαπασχολούμενων και των ατομικών επιχειρήσεων, ενιαίο ΦΠΑ 20% (και χαμηλό συντελεστή 10%) αλλά και μια σειρά από θεσμικές αλλαγές που θα αυξήσουν την εισπραξιμότητα και θα βοηθήσουν στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτά τα συνδυασμένα μέτρα θα επιτρέψουν στη χώρα να μειώσει το χρέος της κάτω από το 100% του ΑΕΠ μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ’20, να ενθαρρύνει νέες επενδύσεις και νέες εξαγωγικές δραστηριότητες για τις επιχειρήσεις, να ενισχύει τη ρευστότητα της αγοράς, την αύξηση της απασχόλησης και την αύξηση των εισοδημάτων των πολιτών.
Δέκα αναμενόμενα αποτελέσματα της μεταρρύθμισης
1. Μείωση του χρέους κάτω από το 100% του ΑΕΠ μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 2020.
2. Ένα δίκαιο, βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα,που εξασφαλίζει επαρκή κάλυψη στους ασφαλισμένους και αντιμετωπίζει τους πολίτες ισότιμα.
3. Δημιουργία αποθεματικών τουλάχιστον €50 δισ. στην πρώτη δεκαετία λειτουργίας του συστήματος.
4. Μειωμένη επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού από τις συντάξεις, και
μηδαμινή από το 2045 και μετά.
5. Μείωση ασφαλιστικών εισφορών και τόνωση της απασχόλησης.
6. Μείωση του φορολογικού βάρους μισθωτών, επιχειρήσεων και επαγγελματιών.
7. Δημιουργία 350.000 νέων θέσεων εργασίας μέχρι το 2030.
8. Μείωση της ανεργίας στο 7,1% μέσα σε 10 χρόνια.
9. Πραγματική αύξηση των εισοδημάτων όλων των πολιτών και ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά.
10. Ενθάρρυνση νέων επενδύσεων και νέων εξαγωγικών δραστηριοτήτων για τις επιχειρήσεις.
Μιλτιάδης Νεκτάριος: Το σημερινό σύστημα έχει καταρρεύσει
«Το σημερινό ασφαλιστικό σύστημα έχει καταρρεύσει πλήρως. Δύο εκατομμύρια 700 χιλιάδες συνταξιούχοι, έχουν υποστεί 5 μειώσεις, οι εισφορές είναι οι υψηλότερες στην Ευρώπη και οι νέοι δεν γνωρίζουν αν θα πάρουν σύνταξη» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Μιλτιάδης Νεκτάριος, αναπληρωτής καθηγητής στατιστικής και ασφαλιστικής στο πανεπιστήμιο Πειραιώς, πρώην διοικητής του ΙΚΑ, παρουσιάζοντας μέρος της μελέτης της διαΝΕΟσις σχετικά με τα εμπόδια στην ανάπτυξη της Εθνικής οικονομίας. Ο κ. Νεκτάριος πρότεινε την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για κύρια και επικουρική ασφάλιση στο 19%, από 27% που είναι σήμερα και την παράλληλη λειτουργία ταμείων επαγγελματικής ασφάλισης, με ανταπόκριση στον ιδιωτικό τομέα. Σύμφωνα με τον κ. Νεκτάριο, προτεραιότητα είναι να σωθούν οι καινούργιες ζωές με την δημιουργία νέου συστήματος συντάξεων. «Η αντίδραση τους είναι είτε να φύγουν από την χώρα, είτε περνάνε στη μαύρη οικονομία. Αυτό που προτείνουμε είναι μαι μεγάλη μείωση γύρω στα 40% των εισφορών στο σύστημα των κυρίων συντάξεων και πλήρη κεφαλαιοποίηση με 7% των εισφορών στο σύστημα των επικουρικών συντάξεων» τόνισε.
Χάρης Θεοχάρης : Πλήρη απλοποίηση των συντελεστών
Από τη μεριά του ο κ. Χάρης Θεοχάρης ανεξάρτητος βουλευτής και πρώην Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων σημείωσε ότι «θα πρέπει να υπάρξει πλήρη απλοποίηση των συντελεστών σε μια προσπάθεια να ενοποιηθούν και συνεπώς προτείνουμε την φορολογία των επιχειρήσεων στο 20% επί τον κερδών, η φορολογία των φυσικών προσώπων στο 20%το οποίο θα ανεβαίνει σταδιακά μέχρι το 30% με εισοδηματικά κριτήρια. Το ίδιο θα ισχύει και για τους αυτοαπασχολούμενους και τις ατομικές επιχειρήσεις. Ακόμα θα έχουμε τα αυτοτελή εισοδήματα όπως τα ενοίκια τους τόκους κτλ στο 20% και τέλος ένα ενιαίο κύριο συντελεστή ΦΠΑ στο 20% με ενοποίηση των δύο συντελεστών με κάποιες εξαιρέσεις μικρές στο 10% στο τουριστικό κλάδο και σε κάποια αγαθά πρώτης ανάγκης ώστε να μπορούν να βοηθηθούν οι πολίτες που έχουν χαμηλά εισοδήματα. Τα περισσότερα από αυτά έχουν συνολικά θετικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα και μάλιστα μας αφήνουν και μερικά χρήματα για να κάνουμε περαιτέρω παρεμβάσεις. Άρα έχουμε την δυνατότητα, να μειώσουμε τον ΕΝΦΙΑ κατά 400 εκατ. ευρώ περίπου, την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, τον περιορισμό των χαμηλών τεκμηρίων διαβίωσης που πλήττουν συνήθως τους ανέργους, αλλά και την κατάργηση της χρέωσης των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας από τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας και να μεταφερθεί το κόστος στον προϋπολογισμό.
Νίκος Χριστοδουλάκης:Πρέπει να αφιερώσουμε ένα μεγαλύτερο μέρος του ΑΕΠ σε επενδύσεις
Σύμφωνα με τον κ. Νίκο Χριστοδουλάκη, πρώην υπουργός Οικονομικών -Καθηγητής οικονομικής ανάλυσης στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών «ο μεγαλύτερος δείκτης αποτυχίας αυτής της πολιτικής που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα με τα μνημόνια είναι το ίδιο το χρέος.(…)Το χρέος θα φθάσει 127% σε είκοσι χρόνια από σήμερα.Δηλαδή αν όλα πάνε καλά, έχουμε τρομερά πλεονάσματα, χαμηλότερους φόρους και δεν γίνει τίποτα κακό στον οικονομικό ορίζοντα και εγχώρια και διεθνώς σε 20 χρόνια θα έχουμε φθάσει εκεί που ξεκινήσαμε που υποτίθεται ότι έτσι πυροδοτήθηκε η κρίση. Πρέπει να αφιερώσουμε ένα μεγαλύτερο μέρος του ΑΕΠ σε επενδύσεις.Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να πέσει το χρέος κάτω απο 100%, που είναι το κρίσιμο όριο που θέλουν οι διεθνείς οργανισμοί στα μέσα της επόμενης δεκαετίας. Αυτό προτείνουμε.Θα τονώσει την ρευστότητα στην ελληνική οικονομία αυτή λύση, θα βοηθήσει τις τράπεζες να δανείσουν επιχειρήσεις και να ξεκινήσουν οι επενδύσεις.Θα αναστηλώσει κρίσιμες υποδομές, πολλές από τις οποίες έχουν ρημάξει και τρίτον θα εμφυσήσει ένα υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στην οικονομία. Αντί να έχουμε το 1,2% και να υπολειπόμαστε τόσο πολύ από την Ευρωζώνη η ελληνική οικονομία μπορεί να βρει πολύ ταχύτερους ρυθμούς ανάπτυξης 2% και 3% και με τον τρόπο αυτό να μεγαλώσει το παρανομαστή που είναι το ΑΕΠ και η οικονομική δραστηριότητα.Αυτό είναι το κλειδί μιας άλλης πολιτικής. Για να γίνει αυτό χρειάζεται να στοιχηθεί η Ελλάδα πίσω από ένα μακροχρόνιο σχέδιο ανάπτυξης».
Σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλάκη «χρειάζονται και συνταγματικοί κανόνες που θα περιφρουρήσουν την δημοσιονομική σταθερότητα τα επόμενα χρόνια.Το Σύνταγμα μπορεί να προβλέπει ότι δεν θα επιτρέπεται η δημοσιονομική πολιτική να οδηγεί σε αύξηση του χρέους από τη μία χρονιά στην άλλη ή δεν θα επιτρέπει στα δημοσιονομικά ελλείμματα να ξεπερνούν ένα συγκεκριμένο όριο. Επίσης μπορεί να προβλέπει με μεγάλη ευκολία ότι δεν θα γίνονται έξτρα δημοσιονομικές δαπάνες τις χρονιές των εκλογών, δεν θα γίνονται διορισμοί έναν χρόνο πριν τις εκλογές. Αυτά τα εφαρμόζουν άλλες χώρες και πετυχαίνουν» κατέληξε.
Newroom Αθήνα 9.84