Σεφ, διατροφολόγοι, συγγραφείς, γιατροί, έμποροι και πανεπιστημιακοί απαντούν στο αν η στροφή στη μαγειρική είναι μόδα ή ανάγκη λόγω και της οικονομικής κρίσης.
Πρόκειται για τη νέα έρευνα του Αθήνα 9.84, με θέμα «Επιστροφή στην κουζίνα», που επιμελήθηκαν η Μαρία Παύλου, η Πανδώρα Παφίλη και η Χριστιάννα Κούσιου και παρουσιάζεται αυτή την εβδομάδα στην εκπομπή «Αθήνα Σήμερα» με τη Νόνη Καραγιάννη.
Μικροί και μεγάλοι, διεκδικούν σήμερα, τον τίτλο του ΣΕΦ. Μόδα; Εκτόνωση; Οικονομία; …
Οι απαντήσεις που έρχονται από σεφ, διατροφολόγους, συγγραφείς, γιατρούς, εμπόρους και πανεπιστημιακούς, οδηγούν στο συμπέρασμα πως ισχύουν και τα τρία!
Η μαγειρική είναι ανάγκη για επιβίωση, που έγινε μόδα, μέσα από εκπομπές και βιβλία, αλλά και εκτόνωση, ως ένα από τα πλέον αγαπημένα χόμπι, γυναικών, ανδρών και παιδιών και στις ημέρες πια, εν μέσω οικονομικής κρίσης, έγινε ανάγκη, η οικονομική μαγειρική!
Στην έρευνα που είχε παρουσιαστεί πριν από λίγο καιρό για το πως η οικονομική κρίση επηρέασε τη διατροφή μας, διαπιστώθηκε στροφή στην πιο φθηνή και σε αρκετές περιπτώσεις λιγότερο ποιοτική τροφή, αλλά ταυτόχρονα και στην οικονομική μαγειρική. Η νέα αυτή έρευνα ασχολείται αποκλειστικά με τη μαγειρική.
Η πρώτη νεοελληνική μαγειρική τυπώθηκε στη Σύρο το 1828. Συγγραφέας ανώνυμος. Από τότε μέχρι σήμερα οι εκδόσεις μαγειρικών βιβλίων είναι πάρα πολλές και όσο περνάει ο καιρός και πιο εξειδικευμένες.
Από κοντά και οι τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές για τη μαγειρική. Με συνταγές στην κουζίνα, στα εστιατόρια, στην ύπαιθρο, σε διάφορες περιοχές.
Για το πόσο και πως μας έχουν επηρεάσει όλα αυτά μίλησε ο Σεφ – Συγγραφέας βιβλίων μαγειρικής – Συντάκτης γαστρονομίας, Βαγγέλης Δρίσκας. Όπως είπε, «απλά ενημερωνόμαστε περισσότερο. Γνωρίζουμε πολλά καινούργια υλικά, πολλές καινούργιες τεχνικές. Είναι πιο εύκολα τα πράγματα γιατί έχουν ανοίξει πολλά εθνικά καταστήματα τροφίμων που μας φέρνουν τρόφιμα. Οι τάσεις από το εξωτερικό έρχονται (π.χ. σούσι, ασιατικές κουζίνες), ανοίγουν καινούργια εστιατόρια. Γενικά διαμορφώνουν μια καινούργια γευστική γαστρονομική συμπεριφορά στους Έλληνες. Έχουν ανοίξει τα μικρά μαγαζιά τα οποία πουλάνε τα ελληνικά ντελικατέσεν με παλιές γεύσεις και ιδιαίτερα προϊόντα από την Ελλάδα. Έχει αλλάξει η σχέση μας με το φαγητό».
Η βελτίωση του ανθρώπινου είδους συνδέθηκε στενά με τη διατροφή του. Αναφέρεται ότι από τα χρόνια της προϊστορίας, η αύξηση του ύψους και της διάρκειας ζωής, συνδυάστηκαν με την πλουσιότερη διατροφή. Πολλοί από τους ανθρωπολόγους και τους μελετητές της εξέλιξης, πιστεύουν ότι οι πρώτοι άνθρωποι, ήταν αποκλειστικά φυτοφάγοι. Φύλλα, βλαστοί και καρποί, αποτελούσαν την καθημερινή τους διατροφή. Αργότερα άρχισαν να καταναλώνουν κρέας. Η αξιοποίηση της φωτιάς και η μαγειρική, συνετέλεσαν τόσο στην κοινωνική οργάνωση, όσο και στην ανάπτυξη του πολιτισμού. Από τη μαγειρική για την επιβίωση, στις ημέρες μας και με τις τόσες πληροφορίες και επιρροές περί μαγειρικής, φθάσαμε … στα gourmet πιάτα που μας έγιναν και τόσο οικεία. Κάτι που ο συγγραφέας, ομότιμος καθηγητής στο Πάντειο και χρονικογράφος φαγητού και κρασιού, Δημήτρης Ποταμιάνος, χαρακτήρισε στη συνέντευξη του στον Αθήνα 9.84 «εκδημοκρατικοποίηση της πολυτέλειας».
«Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το φαγητό, για το καλό φαγητό και το καλό κρασί που έφτασε και σε εμάς, που θα έλεγα με μια μικρή καθυστέρηση ως συνήθως, πρωτοξεκίνησε στα μεγάλα μητροπολιτικά κέντρα της Ευρώπης, της Αμερικής και της Ασίας, αλλά βεβαίως έφτασε με μια μικρή καθυστέρηση και στα λημέρια μας. Θέλω καταρχάς να κρατήσουμε αυτό, ότι δεν είναι ένα ελληνικό φαινόμενο ότι είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο, πάρα πολύ θετικό φαινόμενο, με την εξής έννοια. Πιστεύω πως σχετίζεται με αυτό που θα μπορούσαμε να αποκαλέσουμε εκδημοκρατικοποίηση της πολυτέλειας που είναι κατά κάποιο τρόπο ένα κέρδος των δημοκρατικών καιρών μας. Κάτι που παλαιότερα το καλό φαγητό, το πολυτελές και το λουσάτο περιοριζόταν στους κύκλους των προνομιούχων, ξαφνικά πέρασε σε πολύ πιο δημοκρατικά στρώματα, στο πολύ κόσμο. Το ενδιαφέρον για το φαγητό και για την καλοπέραση, με την καλή πάντα έννοια, ακριβώς το συμμερίζονται πλέον οι περισσότεροι ανάμεσα μας» είπε ο κ. Ποταμιάνος.
Πολλές οι εκπομπές αλλά πολλές και οι εκδόσεις Μαγειρικής
Πέρυσι πωλήθηκαν 10.000 βιβλία μαγειρικής μόνο στα βιβλιοπωλεία Ελευθερουδάκη σημειώνοντας αύξηση 10% στις πωλήσεις σε σχέση με το 2009. Η Σοφίκα Ελευθερουδάκη μίλησε στον Αθήνα 9.84 για τις προτιμήσεις των αναγνωστών και αποκάλυψε ότι το μεγάλο αουτσάιντερ που βγήκε την προηγούμενη χρονιά ήταν το βιβλίο της Μαρίκας Μητσοτάκη από τις εκδόσεις Λιβάνη, το οποίο -όπως είπε- πήγε πάρα πολύ καλά γιατί είχε πολλές συνταγές αλλά συνδυάζεται και με πολιτική.
Όλη την εβδομάδα κατά τη διάρκεια παρουσίασης της έρευνας, θα υπάρχει μία συνταγή για τους ακροατές. Την αρχή έκανε ο σεφ Ευτύχης Μπλέτσας με μία συνταγή οικονομικής μαγειρικής.
«Μια από τις αρχές της μαγειρικής οικονομίας είναι να χρησιμοποιούμε ότι περισσεύει. Πολλές φορές μας περισσεύουν λαδερά φαγητά όπως μπριάμ, γίγαντες, τέτοια πράγματα που μπορείς να φτιάξεις σε μεγαλύτερη ποσότητα και μετά λες τι να τα κάνω. Ένα πράγμα που μπορείς φυσικά να κάνεις είναι να τα βάλεις στην κατάψυξη και να τα φας μια άλλη μέρα. Ένα άλλο πράγμα που μπορείς να κάνεις είναι να τα χρησιμοποιήσεις σαν σάλτσα πάνω σε ψωμί ή σε ζυμαρικά. Για παράδειγμα ένα μπριάμ, η αγαπημένη μου συνταγή είναι να βάζω το μπριάμ που έχει περισσέψει, σε μπλέντερ, να το χτυπάω, να βάζω αν θέλω κανένα ακόμα μυρωδικό και με αυτό να κάνω μια κρέμα-σάλτσα που μπορώ να την βάλω πάνω στα μακαρόνια. Την ώρα που ζεσταίνεις τα μακαρόνια αν βάλεις σε ένα τηγάνι και τα ζεστάνεις με την σάλτα, έχεις μια καταπληκτική και υγιεινή και θρεπτική μακαρονάδα. Τώρα μπορείς να κάνεις και μια κρέμα με φασόλια, ρεβίθια που είναι καταπληκτικά πάνω σε ψωμί. Είναι ένας τρόπος να φας και περισσότερες φορές όσπρια».