Search

Κάθε Δευτέρα η Αθήνα έχει Στόχους – Συνέργεια του Αθήνα 9.84 με τον ΟΗΕ

695

Ο Αθήνα 9.84 εγκαινιάζει σήμερα Δευτέρα 16 Απριλίου μια μεγάλη συνέργεια με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) για την προώθηση των 17 στόχων για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, που θα κάνουν καλύτερο τον κόσμο το 2030.
17 κοινοί στόχοι για να κάνουμε τον κόσμο μας καλύτερο το 2030
Ο κάθε ένας από τους 17 στόχους έχει συγκεκριμένες επιδιώξεις οι οποίες αναμένεται να υλοποιηθούν μέχρι το 2030. Από τις 11 το πρωί και για δύο ώρες, οι «Ντάμες Σπαθί», Ελευθερία Κουμάντου και Ελεωνόρα Ορφανίδου, παρουσίασαν τις δράσεις από το στούντιο του Αθήνα 9.84, μαζί με τον Δημήτρη Φατούρο, Υπεύθυνο Επικοινωνίας για την Ελλάδα και την Κύπρο του Περιφερειακού Κέντρου Πληροφόρησης του ΟΗΕ στις Βρυξέλλες.

«Είναι ευχάριστο μια ιδέα να γίνεται κτήμα όλων» ανέφερε ο κ. Φατούρος χαιρετίζοντας τη συνεργασία με τον Αθήνα 9.84. «Η προώθηση των 17 στόχων έχουν σχέση με την ανθρώπινη ζωή στην Ελλάδα και τα υπόλοιπα κράτη μέλη του ΟΗΕ. Η συνεργασία μας με τον Αθήνα 9.84 θα αποτελέσει μια συνεργασία πιλότο και για άλλες χώρες. Δεν υπάρχει άλλη αντίστοιχη συνεργασία στην Ευρώπη. Θα την προβάλουμε με κάθε δυνατό τρόπο, γιατί το παράδειγμα αυτό μπορεί να βρει μιμητές και αλλού. Ανοίγουμε δρόμους και θα προχωρήσουμε πάρα πολύ καλά».
Στο ερώτημα εάν είναι δυνατό να υλοποιηθούν, οι στόχοι, έως το 2030 ο κ. Φατούρος εμφανίστηκε αισιόδοξος, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζονται. «Πρέπει να τεθεί ένα όριο χρονικό. Κάθε χρόνο υποβάλει ένα σχέδιο ο γγ του ΟΗΕ. Εάν κρίνουμε από την έκθεση μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι. Έχουμε μείωση της ακραίας φτώχειας στις χώρες των Ηνωμένων Εθνών. Θα ήθελα η απάντησή μου να είναι «ναι». Πιθανότατα θα γίνει. Ένα νούμερο που βελτιώνεται είναι ένα βήμα προς τα εμπρός. Έχουμε την υποχρέωση να συμβάλουμε στην υλοποίηση των στόχων αυτών».


Επίτευξη των Στόχων μόνο με καλά ενημερωμένους πολίτες

Η Debbie Seward, Διευθύντρια του Περιφερειακού Κέντρου Πληροφόρησης του ΟΗΕ σε μήνυμά της για τη συνεργασία του Αθήνα 9.84 με τον ΟΗΕ, σημείωσε: «Στα Ηνωμένα Έθνη πιστεύουμε ακράδαντα ότι οι Στόχοι θα επιτευχθούν μόνο με την ενεργό συμμετοχή των καλά ενημερωμένων πολιτών και ιδιαίτερα μέσω των καλά ενημερωμένων νέων ανθρώπων που θα μεγαλώσουν μαζί τους και θα επωφεληθούν περισσότερο από την επιτυχία των Στόχων».
Ακόμη πρόσθεσε ότι «αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο ρόλος των μέσων ενημέρωσης και ιδιαίτερα ο ρόλος του ραδιοφώνου είναι τόσο σημαντικός, προκειμένου οι άνθρωποι να κατανοήσουν ότι είναι οι »ιδιοκτήτες» των Στόχων. Ότι είναι τόσο δικαίωμα όσο και υποχρέωση τους αυτοί να γίνουν πραγματικότητα μέχρι το 2030”.
Εξέφρασε επίσης την ευγνωμοσύνη της «προς τις Αθηναίες, τους Αθηναίους και τους Έλληνες πολίτες για την ενεργό συμμετοχή τους στην κοινή μας προσπάθεια να κάνουμε τον κόσμο ένα καλύτερο μέρος για όλους μας».

Εθνικές πολιτικές

Για τις εθνικές πολιτικής στην Ελλάδα που βοηθούν στην επίτευξη των στόχων του ΟΗΕ στην Ελλάδα, παρενέβη τηλεφωνικά ο Νίκος Τράντας, Προϊστάμενος Γραφείου Συντονισμού, Θεσμικών, Διεθνών και Ευρωπαϊκών Θεμάτων της Γενικής Γραμματείας της Κυβέρνησης: «Η Ελλάδα συμμετέχει σε όλους αυτούς τους στόχους. Για τον καθορισμό τους είχε ήδη συμβάλει η χώρα προβάλλοντας στόχους-περιοχές που έπρεπε να καλυφθούν. Υπάρχει δέσμευση σε υψηλότατο επίπεδο για την υλοποίηση τους. Έως τώρα, θα έλεγα ότι έχουμε αρχίσει τη δουλειά. Έχει συσταθεί ένα υπουργικό συντονιστικό δίκτυο, έγινε πρώτη καταγραφή για το πού βρισκόμαστε σε σχέση με τους στόχους, τι έχει γίνει σε σχέση με τα νομοθετήματα και δόθηκαν προτεραιότητες από τα υπουργεία, ποιες είναι οι ανάγκες μας και που πρέπει να δώσουμε έμφαση».

Οκτώ προτεραιότητες

Σύμφωνα με τον κ. Τράντα «πέρα από τον κρατικό τομέα, έχουμε ξεκινήσει διάλογο με τους κοινωνικούς φορείς (επιχειρήσεις εργαζόμενους κτλ) για να αναπτύξουμε ένα ευρύ δίκτυο. Στην Ελλάδα οκτώ είναι οι προτεραιότητες που καλύπτουν όλους τους στόχους «μεταξύ των οποίων η εργασία πλήρους απασχόλησης, η αντιμετώπιση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, οι ανισότητες, και η έμφαση σε μια πιο υγιή βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη και την καινοτομία. Έως τα μέσα Ιουνίου θα έχουμε ολοκληρώσει την σχετική έκθεση όπου καταγράφονται όλες οι δράσεις».

Ελληνικές μνημονιακές υποχρεώσεις και στόχοι ΟΗΕ

Σημείωσε ωστόσο την αντίφαση που υπάρχει ανάμεσα στο σκληρό δημοσιονομικό πλαίσιο που έχει επιβληθεί στη χώρα μας και στην πρόθεση να ολοκληρωθούν οι στόχοι για τη βιώσιμη ανάπτυξη. « Η αντίφαση αυτή όμως μπορεί να λειτουργήσει σαν ευκαιρία για να γίνει ακόμα καλύτερη δουλειά», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε.
Η σημασία των στόχων

Για τη σημασία των στόχων που θέτει ο ΟΗΕ μίλησε στην εκπομπή ο Αστέρης Χουλιάρας, Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. «Είναι η συνέχεια των στόχων που είχε βάλει ο ΟΗΕ το 2000 με τη νέα χιλιετία. Πολλοί από τους στόχους επιτεύχθηκαν, άλλοι όχι, όπως η παιδική θνησιμότητα. Υπάρχουν μεγάλες διαφορές με τους αναπτυξιακούς στόχους της χιλιετίας που αφορούσαν τις αναπτυσσόμενες χώρες. Τώρα αφορούν όλες τις χώρες, αναπτυσσόμενες και ανεπτυγμένες. Ο ΟΗΕ έχει εισαγάγει μια λιγότερο τεχνοκρατική μέθοδο. Οι στόχοι της χιλιετίας είχαν αγνοηθεί όπως π.χ η ανισότητα που πλέον είναι από τους βασικούς σκοπούς της βιώσιμης ανάπτυξης.
Σύμφωνα με τον κ. Χουλιάρα είναι εφικτή η σύνδεση κοινωνίας-επιχειρήσεων-πολιτείας σημειώνοντας ότι ο ΟΗΕ προέβλεπε τη διαβούλευση με τον επιχειρηματικό κόσμο. «Είμαστε σε δύσκολη περίοδο, οι αναπτυξιακοί στόχοι χρειάζονται σχεδόν 3 δις το χρόνο τα επόμενα 15 χρόνια. Αντιλαμβάνεστε ότι απαιτείται μεγάλη προσπάθεια», σημείωσε, ενώ σε ό,τι αφορά την Ελλάδα και τη δυνατότητα επίτευξης των στόχων του ΟΗΕ σε σχέση με τις μνημονιακές πολιτικές που εφαρμόζει υπογράμμισε ότι «ασφαλώς υπάρχουν σοβαροί δημοσιονομικοί περιορισμοί», εκτιμώντας ωστόσο ότι «μπορεί μια χώρα να κάνει, με τις τρέχουσες δυνατότητες, πολύ περισσότερα πράγματα. Όλες οι χώρες δυσκολεύονται, όμως το γεγονός ότι ο ΟΗΕ θέτει στόχους μας βοηθά στον τρόπο που λειτουργούμε και μας βοηθά να σκεφτούμε με παγκόσμιους όρους.


Το σχέδιο του ΟΗΕ και η Κοινωνία των Πολιτών

Για την συνεισφορά του καθενός στους στόχους που θέτει ο ΟΗΕ στο πλαίσιο της ατομικής ευθύνης μίλησε στο Αθήνα 9.84 ο Κωνσταντίνος Μαχαίρας Διευθυντής της ΜΚΟ «Οργάνωση Γη» και Πρόεδρος της Ελληνικής Πλατφόρμας για την Ανάπτυξη, ο οποίος χαρακτήρισε φιλόδοξο και ελπιδοφόρο το σχέδιο.
«Για πρώτη φορά υπάρχουν κοινοί στόχοι και πρέπει όλοι να συμβάλουμε», ανάφερε σημειώνοντας ότι ο «απλός πολίτης δεν έχει συνειδητοποιήσει ακόμα πόσο τον αφορά αυτό το σχέδιο».


Γιατί αφορά όλους μας

«Οι μεγάλες αλλαγές που επιθυμούμε να δούμε, δεν είναι ζητήματα που τα βλέπουμε απλά στην τηλεόραση. Όλα αυτά μας αφορούν. Δεν είναι δυνατόν να λέμε τι κάνει το κράτος ή οι επιχειρήσεις. Πρέπει να δούμε τι κάνουμε και εμείς». Με σκοπό την ενημέρωση των πολιτών για τα ζητήματα, που θέτουν οι παγκόσμιοι στόχοι, η Ελληνική Πλατφόρμα για την Ανάπτυξη διοργανώνει μια γιορτή στην πλατεία Βικτορίας το ερχόμενο Σάββατο, με στόχο να επιλέξει κάθε πολίτης σε ποιο κομμάτι μπορεί να συνδράμει περισσότερο. Η προσπάθεια «προφανώς ξεκινά από το πολύ προσωπικό επίπεδο. Στην Αθήνα, ένα σημαντικό ζήτημα είναι το θέμα της ανακύκλωσης. Άλλο ένα ζήτημα που δεν χρειάζεται να περιμένεις από το Δήμο κτλ. Το άλλο είναι μια σειρά από πρωτοβουλίες για το τι μπορούμε να κάνουμε στις γειτονιές μας. Στόχος είναι σε επίπεδο γειτονιάς να μιλήσουμε, τι χρειάζεται η γειτονιά μας και να ξεκινήσουμε» κατέληξε ο κ. Μαχαίρας.

Πείνα και φτώχεια – Οι δύο πρώτοι στόχοι για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη

Την ερχόμενη Δευτέρα 23 Απριλίου 2018 θα παρουσιαστούν οι δύο πρώτοι στόχοι για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, που θέτει ο ΟΗΕ: Η Φτώχεια και η πείνα που αποτελούν δύο από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η ανθρωπότητα.

836 εκατ. άνθρωποι σε συνθήκες ακραίας φτώχειας
Υπολογίζεται ότι 836 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν ακόμα σε συνθήκες ακραίας φτώχειας. Παρόλο που τα ακραία ποσοστά φτώχειας έχουν πέσει κάτω από το μισό από την δεκαετία του ’90, ακόμα ένας στους πέντε κατοίκους των αναπτυσσόμενων χωρών εξακολουθεί να ζει με λιγότερο από 1,25 δολάρια την ημέρα. Τα ποσοστά είναι εντυπωσιακά και ο αριθμός όσων κινδυνεύουν να γυρίσουν πίσω στη φτώχεια αυξάνεται καθημερινά. Να αναφέρουμε μερικούς αριθμούς για να καταλάβουμε το μέγεθος του προβλήματος και ιδίως όσον αφορά στα παιδιά που μεγαλώνουν κάτω από άθλιες συνθήκες: Ένα στα επτά παιδιά, ηλικίας κάτω των πέντε, στον κόσμο, έχουν χαμηλό ανάστημα αναλογικά με την ηλικία τους, ενώ το 2014 καθημερινά, 42.000 παιδιά αναγκάζονταν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους προς αναζήτηση προστασίας λόγω συγκρούσεων. Η φτώχεια μπορεί περιλαμβάνει την πείνα και τον υποσιτισμό, την περιορισμένη ή την μη-πρόσβαση στην εκπαίδευση, την κοινωνική διάκριση και τον αποκλεισμό ακόμα και από την δημοκρατική διαδικασία της λήψης αποφάσεων.

795 εκατ. υποσιτίζονται
Η πείνα, τώρα, μας χτυπάει την πόρτα την ώρα που τα εδάφη, το πόσιμο νερό, οι ωκεανοί, τα δάση και η βιοποικιλότητα υποβαθμίζονται όλο και περισσότερο. Θύματα όλα και της κλιματικής αλλαγής που συνδέονται με καταστροφές όπως οι ξηρασίες ή οι πλημμύρες. Παγκοσμίως, ένας στους εννέα ανθρώπους στον κόσμο (795 εκατομμύρια) υποσιτίζεται. Οι αριθμοί σχετικά με τα παιδιά σοκάρουν. Σχεδόν οι μισοί από τους παιδικούς θανάτους (45%), ηλικίας κάτω των πέντε, οφείλονται σε κακή διατροφή, ποσοστό το οποίο μεταφράζεται σε 3,1 εκατομμύρια παιδικές ζωές ανά έτος. Αν θέλουμε να θρέψουμε τα σημερινά 795 εκατομμύρια πεινασμένων ανθρώπων και τα επιπλέον 2 δισεκατομμύρια που αναμένονται να υπάρξουν μέχρι το 2050, χρειάζεται μία σοβαρή και ριζική αλλαγή και για αυτήν εργάζεται ο ΟΗΕ με την πρωτοβουλία του, όπως θα παρουσιάσουμε την επόμενη Δευτέρα.


Η εκπομπή μεταδόθηκε στις 16 Απριλίου 2018

Print Friendly, PDF & Email



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *