Το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1982 ήταν η 12η διοργάνωση και διεξήχθη στην Ισπανία και για πρώτη φορά στη διοργάνωση συμμετείχαν 24 εθνικές ομάδες ενώ στις προηγούμενες διοργανώσεις συμμετείχαν μόνο 16 εθνικές. Το τρόπαιο κατακτά η Ιταλία, με τον Πάολο Ρόσι να αναδεικνύεται στη μορφή του Μουντιάλ.
Στα τελικά οι ομάδες χωρίστηκαν σε έξι ομίλους των τεσσάρων, οι πρώτοι δύο περνούσαν και στη συνέχεια δημιουργούνταν τέσσερις όμιλοι των τριών. Η μεγαλύτερη απούσα της διοργάνωσης ήταν η Ολλανδία, η φιναλίστ των τελευταίων δύο τελικών, αφού δεν κατάφερε να περάσει από την προκριματική φάση.
Αντίθετα, επέστρεψε και πάλι η Αγγλία. Η Αφρική εκπροσωπήθηκε από το Καμερούν και την Αλγερία, η Ασία από το Κουβέιτ, η Ωκεανία από τη Νέα Ζηλανδία και η Κεντρική και Βόρεια Αμερική από τις Ονδούρες και το Σαλβαδόρ.
Η Ιταλία, με τον Πάολο Ρόσι στη σύνθεσή της, αφού η ποινή αποκλεισμού που του είχε επιβληθεί για συμμετοχή σε στημένο αγώνα είχε μειωθεί από τα τρία στα δύο χρόνια με παρέμβαση του ομοσπονδιακού Έντζο Μπέαρζοτ, κατάφερε να περάσει δεύτερη, πίσω από την Πολωνία, έχοντας τρεις ισοπαλίες, αν και ισοβάθμησε με το Καμερούν, του οποίου υπερτερούσε στη διαφορά τερμάτων.
Η σκιά του Μουντιάλ
Η Δυτική Γερμανία και η Αυστρία εκμεταλλεύτηκαν το γεγονός ότι έδωσαν τον τελευταίο αγώνα μία ημέρα μετά το τέλος των υποχρεώσεων της Αλγερίας στον όμιλο. Αυτό τι σήμαινε; Ότι γνώριζαν αμφότεροι πως με νίκη της Γερμανίας με 1-0 επί της Αυστρίας, θα περνούσαν στην επόμενη φάση και οι δύο.
Έτσι, στις 25 Ιουνίου στο Χιχόν γράφτηκε μια μαύρη σελίδα στην ιστορία των Παγκοσμίων Κυπέλλων, αφού έπειτα από συνεννόηση των δύο χωρών, οι Δυτικογερμανοί με γκολ του Χρούμπες στο 10’ νίκησαν 1-0 και προκρίθηκαν αγκαλιά στην επόμενη φάση.
Με τη Γερμανία δεν συμμετείχε ο Μπερντ Σούστερ. Ο λόγος; Η σύζυγος του μέσου της Μπαρτσελόνα, Γκάμπι, δεν απέτρεψε στον άντρα της να αγωνιστεί για να μην χάσουν τις διακοπές τους!
Η…μηχανή της Ιταλίας παίρνει μπρος
Στη 2η φάση της διοργάνωσης αξίζει να αναφερθεί η πορεία της Ιταλίας. Η Σκουάντρα Ατζούρα αν και κληρώθηκε μαζί με τις Αργεντινή και Βραζιλία, ήταν αυτή που προκρίθηκε για τα ημιτελικά, αφού στο καθοριστικό παιχνίδι με την Βραζιλία, επικράτησε 3-2 με τρία γκολ του Πάολο Ρόσι!
Οι δύο ημιτελικοί διεξήχθησαν στις 8 Ιουλίου. Στον πρώτο χρονικά, η Ιταλία αντιμετώπιζε την Πολωνία. Τη διαφορά την έκανε και πάλι ο Πάολο Ρόσι, ο οποίος με δύο γκολ έστειλε την ομάδα του για τέταρτη φορά σε τελικό Παγκοσμίου Κυπέλλου.
Ο συγκλονιστικός ημιτελικός της Γαλλίας με τη Δυτική Γερμανία
Ο αγώνας διεξήχθη στο «Σάντσεθ Πιθχουάν» της Σεβίλλης και όσοι βρέθηκαν στο γήπεδο, παρακολούθησαν έναν από τους συγκλονιστικότερους αγώνες. Τα Πάντσερ πήραν το προβάδισμα στο 17’ με τον Λιτμπάρσκι, αλλά οι «Πετοινοί» ισοφάρισαν με πέναλτι του Πλατινί, έπειτα από ανατροπή του Ροστό από την Φέρστερ. Το παιχνίδι ολοκληρώθηκε χωρίς άλλο γκολ με τις ομάδες να οδηγούνται στην παράταση.
Εκεί το παιχνίδι πήρε φωτιά, αφού οι Γάλλοι προηγήθηκαν με 3-1, αλλά οι Γερμανοί απάντησαν, ισοφάρισαν σε 3-3, στέλνοντας το παιχνίδι στη διαδικασία των πέναλτι. Για τους Γάλλους ο Μποσίς αποδείχτηκε μοιραίος, ο Χρούμπες ευστόχησε και με 5-4 οι Γερμανοί προκρίθηκαν στον μεγάλο τελικό.
Στον ημιτελικό της Σεβίλλης ο τερματοφύλακας των Γερμανών, Χάραλντ Σουμάχερ έστειλε στο νοσοκομείο τον Πατρίκ Μπατιστόν με ένα δολοφονικό χτύπημα, που έμεινε στην ιστορία. Ο Ολλανδός διαιτητής Κόρβερ όφειλε βάσει των κανονισμών να αποβάλλει τον Σουμάχερ και να δώσει φάουλ υπέρ των Γάλλων. Όμως έδειξε «παίζετε»! Μετά τη λήξη του αγώνα, όταν ο Σουμάχερ ρωτήθηκε για το συμβάν, απάντησε προκλητικά λέγοντας: «Δεν πειράζει, ένας Γάλλος λιγότερος».
Η Ιταλία κυριάρχησε στον τελικό
Ο αγώνας της 11ης Ιουλίου στο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου» εξελίχθηκε σε θρίαμβο των Ιταλών. Η ομάδα του Μπέαρζοτ έπαιζε με την προϊστορία να λέει πως δεν είχε χάσει από τη Γερμανία σε επίσημο παιγνίδι, ενώ είχε σύμμαχο και τον κόσμο, που ήταν εχθρικός προς τα Πάντσερ, λόγω του δολοφονικού μαρκαρίσματος του Σουμάχερ στον Μπατιστόν στον ημιτελικό με τη Γαλλία.
Τα γκολ σε περιγραφή Γιάννη Διακογιάννη
Οι Ιταλοί θα μπορούσαν να ανοίξουν το σκορ στο 24’, αλλά ο Καμπρίνι αστόχησε από την άσπρη βούλα. Στις αρχές όμως του 2ου ημιχρόνου έκανε το 1-0 στο 57’ με τον Πάολο Ρόσι, ενώ ο Ταρντέλι έδωσε στο 68’ αέρα δύο τερμάτων στην ομάδα του, με τον έξαλλο πανηγυρισμό του να έχει γίνει από τότε, η εικόνα του Μουντιάλ της Ισπανίας. Ο Αλτομπέλι στο 81’ ανέβασε τον δείκτη του σκορ στο 3-0, για να μειώσει ο Μπράιτνερ δύο λεπτά αργότερα, γράφοντας το τελικό 3-1.
Το τρόπαιο παρέλαβε ο αρχηγός της ομάδας και 40χρονος πλέον τερματοφύλακας της, Ντίνο Τζοφ, παρόντος του προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας Σάντρο Περτίνι ο οποίος πανηγύριζε σαν μικρό παιδί τα γκολ της ομάδας του.
Απόστολος Βαξεβανέλλης