Search
athens_pride

Περιμένοντας το Athens Pride 2018

645

Για πρώτη φορά στην ιστορία της, η Βουλή θα «ντυθεί» στα χρώματα του ουράνιου τόξου για να τιμήσει το φετινό Athens Pride, αύριο Σάββατο, 9 Ιουνίου.

32 χώρες υποστηρίζουν το Athens Pride

Διπλωμάτες και το προσωπικό των Πρεσβειών και Αντιπροσωπειών των χωρών: Αλβανία, Αργεντινή, Αυστραλία, Βέλγιο, Βενεζουέλα, Βραζιλία, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ελβετία, Εσθονία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, Ιρλανδία, Ισπανία, Ισραήλ, Ιταλία, Καναδάς, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μεξικό, Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία, Ολλανδία, Ουρουγουάη, Πορτογαλία, Σλοβενία, Σουηδία, Τσεχία, Φινλανδία, Χιλή, και του γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα θα εκφράσουν εκ νέου την υποστήριξή τους για το Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Athens Pride και την παρέλαση το Σάββατο 9 Ιουνίου 2018, συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις της ημέρας.

Ναι μεν, αλλά, σε ό,τι αφορά στα ΛΟΑΤΚΙ δικαιώματα

Οι οργανώσεις, ωστόσο, που εκπροσωπούν την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα αλλά και φορείς που υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα δηλώνουν: Ναι μεν, αλλά, σε ό,τι αφορά στα ΛΟΑΤΚΙ δικαιώματα.

Όπως υποστηρίζουν, παρ’ ότι η νομοθεσία στη χώρα μας έχει κάνει σημαντικά βήματα για την προάσπιση των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, η κοινωνία δεν είναι έτοιμη να τα αποδεχθεί. Ο ομοφοβικός και ρατσιστικός λόγος αυξάνεται σημαντικά, ενώ ο επιστημονικός λόγος είναι κακοποιητικός με ισχυρές επιπτώσεις στα ΛΟΑΤΚΙ άτομα, όπως η κατάθλιψη, το άγχος, οι αυτοτραυματισμοί και οι αυτοκτονίες.

athens_pride

«Να μη φοβάται κάποιος να περπατήσει χέρι-χέρι με τον σύντροφό του»

«Αν μου έλεγαν πριν μερικά χρόνια ότι θα είχαν ψηφιστεί τόσοι νόμοι για την προάσπιση των δικαιωμάτων μας», ανέφερε ο πρόεδρος της ΟΛΚΕ Τέλης Ράπτης σε πρόσφατη εκδήλωση με θέμα «Καταπολέμηση των διακρίσεων κατά των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων. Σύγχρονες εξελίξεις στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση», «θα το αντιμετώπιζα ως αστείο. Ωστόσο σήμερα βλέπω ότι έχουμε πάρει τα μισά. Έχουμε νόμους αλλά πρέπει και να εφαρμόζονται. Να μη φοβάται κάποιος να περπατήσει χέρι-χέρι με τον σύντροφό του. Υπάρχουν εκεί έξω άτομα που διώκονται και που τρώνε ξύλο. Δεν διώκονται τα άτομα αλλά οι ταυτότητές τους», κατέληξε ο κ. Ράπτης αναρωτώμενος γιατί να απαγορεύεται ο γάμος μεταξύ ανθρώπων του ίδιου φύλου.

«Τα τρανς άτομα δεν είναι ψυχικά ασθενή»

Ένα από τα βασικά αίτηματα της κοινότητας είναι να μη θεωρούνται τα τρανς άτομα ως ψυχικά ασθενή. «Ακόμα υπάρχουν επαγγελματίες υγείας που υπόσχονται ότι θεραπεύουν την ταυτότητα φύλου ή υπόσχονται να αλλάξουν τον σεξουαλικό προσανατολισμό των ανθρώπων. Θα πρέπει κάθε χώρα και η Ελλάδα να απαγορεύσει αυτού του είδους τις θεραπείες στα πρότυπα της νομοθεσίας της Μάλτας» επισήμανε στην ίδια εκδήλωση ο Φίλιππος Παγάνης από την οργάνωση Colour Youth.

Απόφαση σταθμός της ΕΕ για τους συζύγους ομόφυλων ζευγαριών

Τα κράτη-μέλη της ΕΕ θα πρέπει να παραχωρούν δικαίωμα διαμονής στους συζύγους των ομοφυλόφιλων Ευρωπαίων πολιτών, ακόμη κι αν τα ίδια δεν αναγνωρίζουν στην εγχώρια νομοθεσία τους το γάμο μεταξύ προσώπων του ίδιου φύλου, έκρινε πρόσφατα ο Γενικός Εισαγγελέας του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ). Η απόφαση, ωστόσο, δεν σημαίνει και αναγνώριση των γκέι γάμων, κάτι που παραμένει στην διακριτική ευχέρεια κάθε κράτους – μέλους.

Καλλιόπη Ασλανίδου

Print Friendly, PDF & Email



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *