“Το Τραγούδι του Χιλμπίλη”, πρώτο βιβλίο του 34χρονου Τζέιμς Ντέιβιντ Βανς, μεταφέρει τον αναγνώστη στα Απαλάχια όρη και στους ορεσίβιους κατοίκους τους: λευκοί σκωτοϊρλανδοί, πρώην εργάτες γης, πρώην κολίγοι, πρώην ανθρακωρύχοι, πρώην βιομηχανικοί εργάτες, τώρα αμόρφωτοι, άνεργοι, υποαπασχολούμενοι, “λευκά σκουπίδια”, “χιλμπίληδες”.
“Από τη χαμηλή κοινωνική κινητικότητα, μέχρι τη φτώχεια, τα διαζύγια και τα ναρκωτικά, ο τόπος μου είναι ένας τόπος δυστυχίας” γράφει στον πρόλογό του ο συγγραφέας προϊδεάζοντας για την πολιτισμική κρίση την οποία θα αναδείξει το αυτοβιογραφικό βιβλίο ενός ανθρώπου που κατάφερε να διαφύγει από τη “ζώνη της σκουριάς”, από την αγραμματοσύνη, την οικογενειακή βία, την εγκατάλειψη, τα ναρκωτικά και την κατάθλιψη και να αποφοιτήσει από τη Νομική Σχολή του Γέιλ.
Για όποιον φαντάζεται ότι το αίσιο προσωπικό τέλος ωθεί τον συγγραφέα σε μια εξύμνηση του περίφημου αμερικανικού ονείρου, η διάψευση είναι σαφής και έρχεται γρήγορα. “Όποια ταλέντα και να έχω, βρέθηκα ένα μόλις βήμα πριν απ’ το γκρεμό, έως ότου μερικοί άνθρωποι μ’ έσωσαν χάρη στην αγάπη τους”.
Ο Βανς γράφει για την κατάρρευσή του “αμερικανικού ονείρου”, με έναυσμα τους δικούς του ανθρώπους που επί γενεές ολόκληρες ήλθαν αντιμέτωποι με τη συστημική αναλγησία και την διαιώνιση μιας ζωής άγνοιας και φτώχειας που τους οδήγησε στην ανυποληψία και την οργή.
Όμως δεν τους αθωώνει. Γράφει για την ευθύνη των χιλμπίληδων απέναντι στα παιδιά τους και την κοινωνία: “Είμαστε αρκετά σκληροτράχηλοι”, διερωτάται “ωστε να κοιταχτούμε στον καθρέπτη και να παραδεχτούμε ότι η συμπεριφορά μας βλάπτει τα παιδιά μας; ”
Πολλοί έγραψαν οτι ο Βανς αναλύει ορθά τους λόγους που η λευκή εργατική τάξη βοήθησε τον Τραμπ στην ανέλιξή του στην Προεδρία των ΗΠΑ. Και ότι το βιβλίο είναι μια καλή αφορμή ώστε να γίνει επιτέλους η συζήτηση για το πως μπορεί να οδηγηθεί η Αμερική στην μεγάλη απαιτούμενη πολιτισμική αλλαγή.
“Το τραγούδι του Χιλμπίλη” του Τζέιμς Ντέιβιντ Βανς, σε μετάφραση Αριστείδη Μαλλιαρού, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΔΩΜΑ.
Ελεωνόρα Ορφανίδου