Στις «Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων», τα «Στοιχεία Μηχανών», τη «Ναυσιπλοΐα ΙΙ», τις «Σύγχρονες Γεωργικές Επιχειρήσεις» και την «Ιστορία Τεχνών: Έργα και Δημιουργοί» εξετάζονται την Τρίτη στις Πανελλαδικές Εξετάσεις οι υποψήφιοι από τα Επαγγελματικά Λύκεια.
Ιστορία, Φυσκή και Ανάπτυξη Εγαρμογών την Τετάρτη στα ΓΕΛ
Οι εξετάσεις για τους υποψηφίους των Γενικών Λυκείων συνεχίζονται την Τετάρτη με τους υποψήφιους να εξεταζονται στην Ιστορία (Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών), τη Φυσική (Ομάδα Θετικών Σπουδών) και την Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον (Ο.Π. Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής)
Τι λένε οι φιλόλογοι για τα Αρχαία
Τη Δευτέρα οι μαθητές των ΓΕΛ εξετάστηκαν στα Αρχαία και τα Μαθηματικά. Σε ό,τι αφορά στα Αρχαία Ελληνικά, η Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων επισημαίνει ότι «η επιλογή τού προς μετάφρασιν αδίδακτου κειμένου από τη Ρητορική του Αριστοτέλους προϋποθέτει –για την απόδοση σε δόκιμο νεοελληνικό λόγο– εξοικείωση με την ορολογία αυτού του ιδιαίτερα απαιτητικού θεωρητικού κειμένου».
«Τα θέματα κρίνονται σε γενικές γραμμές εύκολα, με κάποιες εξαιρέσεις» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Ελλήνων Φιλολόγων.
«Τα θέματα της αρχαίας ελληνικής γλώσσας αξιολογούνται ως αναμενόμενα και βατά. Ως προς το διδαγμένο κείμενο, οι υποψήφιοι κλήθηκαν να διαγωνιστούν στην Πολιτεία του Πλάτωνα. Συγκεκριμένα, οι ερμηνευτικές ερωτήσεις απευθύνονταν σε καλά προετοιμασμένους μαθητές. Η ερώτηση της εισαγωγής διακρίνεται από πρωτοτυπία, εφόσον ήταν κλειστού τύπου και συγκεκριμένα αντιστοίχισης. Η λεξιλογική, με τη σειρά της, εντάσσεται σε παρεμφερές πλαίσιο με τη λεξιλογική των πανελλαδικών του 2017» σχολιάζουν οι καθηγητές της Ομοσπονδίας των Φροντιστών Ελλάδος (ΟΕΦΕ) και σημειώνουν: «Ως προς το αδίδακτο κείμενο, που είναι απόσπασμα από την Ρητορική του Αριστοτέλη, παρότι οι μαθητές υποστηρίχθηκαν λεξιλογικά, υπήρχαν σημεία που απαιτούσαν υψηλό βαθμό εξάσκησης από τους υποψηφίους. Οι παρατηρήσεις της γραμματικής και του συντακτικού χαρακτηρίζονται απλές, χωρίς ιδιαίτερο βαθμό δυσκολίας».
Μαθηματική Εταιρεία για τα Μαθηματικά
Στα Μαθηματικά, σύμφωνα με την Μαθηματική Εταιρεία, «καλύπτεται μεγάλο μέρος της ύλης όχι όμως, στο απαραίτητο εύρος. Υπάρχει κλιμάκωση ως προς τη δυσκολία. Οι υποψήφιοι έπρεπε να έχουν καλή γνώση της ύλης των Μαθηματικών των προηγούμενων τάξεων. Τα θέματα χαρακτηρίζονται παρόμοιας δυσκολίας με τα αντίστοιχα περσινά».
Ισίδωρος Ρούσσος