Search
Ζάεφ-Τσίπρας

Η συμφωνία Ελλάδας – πΓΔΜ για το θέμα της «ονομασίας» βασικό θέμα του διεθνούς Τύπου

716

Η συμφωνία Ελλάδας – πΓΔΜ για το θέμα της «ονομασίας» είναι ένα από τα βασικά θέματα στον διεθνή Τύπο.

Για «ονοματολογικό»

«Το όνομα αυτής Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» αναφέρει η DW.
Πλήθος τα δημοσιεύματα και οι αναφορές σε γερμανικό Τύπο και μέσα ενημέρωσης για τον συμβιβασμό που επετεύχθη μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων στο ζήτημα του ονόματος. Μερικοί ενδεικτικοί τίτλοι: «Συμφωνία στο ονοματολογικό» (Die Zeit), «Το όνομα αυτής Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» (Spiegel Online), «Συμφωνία στη διένεξη για το όνομα» (Süddeutsche Zeitung), «Τερματίζεται η διένεξη ΠΓΔΜ – Ελλάδας για το όνομα» (tagesschau.de). H Zeit Online σημειώνει: «Μια ευρωπαϊκή χώρα θα αλλάξει, όπως όλα δείχνουν, όνομα. Η ΠΓΔΜ θα ονομάζεται Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας. Αθήνα και Σκόπια κατέληξαν σε συμφωνία στο ζήτημα του ονόματος. Πριν όμως γίνει πράξη η συμφωνία θα διεξαχθεί δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ. Πράσινο φως θα πρέπει να δώσουν και τα κοινοβούλια των δύο χωρών. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει από τους Έλληνες βουλευτές να εγκρίνουν τη συμφωνία αφότου πρώτα τα Σκόπια εφαρμόσουν τους όρους που έθεσε».

Τo Spiegel Online παρατηρεί: «Ως αντάλλαγμα για την αλλαγή του ονόματος η Αθήνα δεν θα προβάλλει πλέον βέτο στην ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και δεν θα σταθεί εμπόδιο στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της χώρας στην ΕΕ. Η διένεξη για την ονομασία της πρώην δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας ξεκίνησε το 1991 όταν η πρώην σερβική επαρχία ανακήρυξε την ανεξαρτησία της. Η Ελλάδα ωστόσο απέρριπτε ο όνομα ‘Μακεδονία‘, επειδή αυτό είναι το όνομα και ενός ελληνικού γεωγραφικού διαμερίσματος».

Μετά από 27χρόνια Ελλάδα και η ΠΓΔΜ δρομολογούν τη λήξη της διένεξης στο ονοματολογικό, γράφει η Handelsblatt σε ανταπόκριση από την Αθήνα: «Είμαι ευτυχής, συμφωνήσαμε, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας σε διάγγελμά του στην τηλεόραση κάνοντας λόγο για ‘σημαντική διπλωματική επιτυχία‘ και ‘ιστορική στιγμή‘. Ο αυτοκινητόδρομος που συνδέει τα ελληνικά σύνορα με τα Σκόπια δεν ονομάζεται πλέον ‘Μέγας Αλέξανδρος‘, αλλά ‘Αυτοκινητόδρομος της Φιλίας‘. Στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας δεν υπάρχει πια η επιγραφή ‘Μέγας Αλέξανδρος‘, αλλά ‘Διεθνής Αερολιμένας Σκοπίων ‘. Οι αλλαγές αυτές άνοιξαν τον δρόμο για μια συμφωνία με την Ελλάδα.
Ανακούφιση από Βρυξέλλες και Βερολίνο μέχρι την Ουάσιγκτον, συνεχίζει η οικονομική εφημερίδα του Ντίσελντορφ. Για τη Δύση η συμφωνία στη διένεξη για την ονομασία, που αντιμετωπίζονταν με απουσία κατανόησης, είναι ένα σημαντικό βήμα. Διότι τώρα ανοίγει η πόρτα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ για τη μικρή βαλκανική χώρα. Για τον Τσίπρα αποτελεί μια σημαντική επιτυχία στην εξωτερική πολιτική. Έλυσε ένα πρόβλημα, το οποίο αποτελούσε γόρδιο δεσμό για πολλούς Έλληνες πρωθυπουργούς για 27 χρόνια. Ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος ξεκίνησε το 2015 ως απρόβλεπτος πολιτικός παρίας, αποδεικνύεται ως ένας πραγματιστής πολιτικός και αξιόπιστος εταίρος. Η ψηφοφορία για την ονομασία στην ελληνική βουλή θα είναι ωστόσο δοκιμασία για την κυβέρνηση, μιας και οι ΑΝΕΛ έχουν πει ότι δεν θα ψηφίσουν ένα όνομα που περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία. Κατά συνέπεια ο πρωθυπουργός εξαρτάται από τις ψήφους της αντιπολίτευσης. Το αν θα τις λάβει παραμένει ανοιχτό».

“Η Μακεδονία συμφωνεί για νέο όνομα ύστερα από 27 χρόνια διαμάχης με την Ελλάδα” γράφει ο Guardian. Χρειάστηκαν τουλάχιστον 25 χρόνια, μια διάσπαση δύο εθνών, αμέτρητων συλλαλητηρίων αλλά τελικά την Τρίτη Ελλάδα και Μακεδονία αποφάσισαν εν τέλει να κηρύξουν ειρήνη. Ύστερα από αμέτρητους γύρους συνομιλιών στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, οι δύο Βαλκανικοί γείτονες ανακοίνωσαν ότι συμφώνησαν να τελειώσουν με τη μεταξύ τους διένεξη για το όνομα της ΠΓΔΜ. Το μικροσκοπικό κράτος πλέον θα αποκαλείται Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας – με σαφές γεωγραφικό προσδιορισμό, ο οποίος καλύπτει την ανησυχία της Αθήνας για τυχόν εδαφικές αξιώσεις εναντίον της Ελλάδας που έχει μια επαρχία με την ίδια ονομασία.

“Η Ελλάδα δίνει τέλος στη διαμάχη για το όνομα της Μακεδονίας ύστερα από 27 χρόνια” αναφέρει το BBC. Η Ελλάδα πέτυχε συμφωνία για το όνομα με τον βόρειο γείτονά της, που αποκαλούνταν Μακεδονία μετά τη διάσπαση στην πρώην Μακεδονίας.
Ύστερα από 27 χρόνια συνομιλιών – διαδηλώσεων – τελικά συμφώνησαν στο όνομα Βόρεια Μακεδονία ή Severna Makedonija. Η Ελλάδα απέρριπτε το όνομα Μακεδονία, φοβούμενη εδαφικές αξιώσεις από τη γείτονα καθώς έχει μια ομώνυμη βόρεια περιοχή.
Είχε μπλοκάρει μάλιστα με βέτο την αξίωση της γείτονος της σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε.
Το νέο όνομα θα πρέπει ωστόσο να εγκριθεί από τον λαό της χώρας και από το ελληνικό Κοινοβούλιο.

“Η Ελλάδα θα αναγνωρίσει τον γείτονά της ως Βόρεια Μακεδονία” σχολιάζουν οι FT. Αναλυτές προειδοποιούν ότι η συμφωνία των δύο πρωθυπουργών δεν επαρκεί για να διασφαλίσει πως όλα αυτά που απομένουν να γίνουν θα επιτευχθούν. “Η συμφωνία είναι ένα τεράστιο βήμα ύστερα από πολλά χρόνια και κανείς δεν μπορεί να πει πως έχει επιτευχθεί πλήρως πριν από την έγκριση της μέσω δημοψηφίσματος και των απαιτούμενων συνταγματικών αλλαγών” σχολιάζει η Άνα Πετρούσεβα, διευθύντρια του Balkan Investigative Reporting Network στην ΠΓΔΜ. Στην Αθήνα, το κυβερνών κόμμα ΣΥΡΙΖΑ την Τρίτη έχασε τη στήριξη του κυβερνητικού εταίρου του, των εθνικιστών Ανεξαρτητων Ελλήνων για αυτή την προσέγγιση με τα Σκόπια. Ο Πάνος Καμμένος, υπουργός Άμυνας και επικεφαλής κόμματος είπε ότι οι ΑΝΕΛ δεν θα ψηφίσουν “ποτέ” μια συμφωνία για νέο όνομα. Ως αποτέλεσμα ο κ Τσίπρας θα χρειαστεί ενισχυμένη στήριξη από μεμονωμένα μέλη των κεντροαριστερών κομμάτων στη Βουλή όταν θα έρθει η συμφωνία, μετά από έγκριση της μέσω δημοψηφίσματος στη Β. Μακεδονία. Ο ηγέτης του κεντροδεξιού κόμματος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης απέρριψε τη συμφωνία λέγοντας ότι “είναι μια κακή συμφωνία που περιλαμβάνει απαράδεκτες υποχωρήσεις στο εθνικό μας θεμα” εννοώντας το θέμα της “μακεδονικής γλώσσας” και “μακεδονικής εθνικότητας” που όμως ήταν απαραίτητα στοιχεία για τ Σκόπια για να χτίσουν μια αμοιβαία σχέση με την Ελλάδα. Ο Ντιμίταρ Μπέτσεφ, ειδικός σε θέματα νοτιοανατολικής Ευρώπης ειπε πως η συμφωνία, όταν ολοκληρωθεί θα σταθεροποιήσει τη Μακεδονία και θα ενισχύσει τις σχέσεις μεταξύ των Μακεδονοσλάβων και των Αλβανών στην ίδια χώρα ενώ θα περιορίσει την επιρροή της Ρωσίας στην περιοχή καθώς και της Τουρκίας και της Κίνας, μετά την διεύρυνση της Ε.Ε.

Η Μακεδονία συμφωνεί σε αλλαγή ονόματος ώστε να τελειώσει η πικρή διαμάχη με την Ελλάδα” αναφέρει η WSJ – Η συμφωνία ανοίγει τον δρόμο για την ευρωατλαντική προοπτική της χώρας – Όμως οι εθνικιστές και στις δύο χώρες αποτελούν απειλή.

Monde: Αθήνα και Σκόπια συμφωνούν για τη μετονομασία της Μακεδονίας”

“Μακεδονία του Βορρά το όνομα που έγινε αποδεκτό από την Ελλάδα” αναφέρει η Liberation.
“Είμαστε μάρτυρες της γέννησης μιας νέας δυτικής χώρας” σχολιάζει ο Florian Eder για το Politico. Η Μακεδονία (τη γνωρίζαμε φυσικά ως FYROM) θα γίνει πλέον Δημοκρατία της Β. Μακεδονίας. Σε μια τηλεφωνική τους επικοινωνία οι δύο πρωθυπουργοί Ζόραν Ζάεφ και Αλέξης Τσίπρας έδωσαν λύση σε ένα θέμα που κρατά εδώ και δεκαετίες με τη Φεντερίκα Μογκερίνι να κάνει λόγο μαζί με τον Γιοχάνες Χαν για “ιστορική συμφωνία”. Θέματα εθνικότητας: Μπορεί να φαίνεται μάλλον ανοησία για όσους δεν γνωρίζουν όμως έχουν σημασία. Η Μακεδονία θα αλλάξει το όνομά της και θα το κάνει όχι μόνο για διεθνή αλλά και για εσωτερική χρήση. Ας σκεφτούμε αυτό για μια στιγμή. Η Ελληνική πλευρά υποχώρησε στο θέμα της γλώσσας – θα μιλούν τελικά Μακεδονικά- με την κυβέρνηση Ζάεφ να αναγνωρίζει τη Σλαβική προέλευσή της. Ποιοι βοήθησαν: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Βουλγαρία, η Γερμανία… η γεωπολιτική σύμφωνα με Ευρωπαίους διπλωμάτες που είχαν γνώση των διαπραγματεύσεων. Τι τους πίεσε; Η φιλοδοξία της Μακεδονίας να γίνει μέλος της Ε.Ε και του ΝΑΤΟ αλλά και η έξοδος της Ελλάδας από το πρόγραμμα διάσωσης. Γιατί έχει σημασία: “Είναι το μεγαλύτερο κλειδί” δήλωσε ένας διπλωμάτης – που παρατηρεί τις εξελίξεις στην περιοχή, λέγοντας ότι η προοπτική να γίνει μέλος της Ε.Ε και του ΝΑΤΟ αξίζει τον κόπο. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος δήλωσε χθες: “αυτή η συμφωνία είναι το ελληνικό σύμβολο μιας ευρωπαϊκής και δημοκρατικής ευαισθησίας”. Τα επόμενα βήματα: Ζάεφ και Τσίπρας θα πρέπει να πετύχουν έγκριση της συμφωνίας στα κοινοβούλιά τους. Και η Αυστρία, που θα αναλάβει την προεδρία της Ε.Ε θα πρέπει να αποφασίσει αν θα μπλοκάρει τη διαδικασία για τη διεύρυνση της Ε.Ε ή όχι καθώς καραδοκεί και η Τουρκία…

Για Brexit

“Η Μέι γλίτωσε μια ήττα και κέρδισε… τη χθεσινή μάχη” διαπιστώνει ο βρετανικός Τύπος. H πρωθυπουργός Τερίζα Μέι επιβλήθηκε στην κοινοβουλευτική εξέγερση που σημειώθηκε απέναντι στα σχέδιά της για το Brexit. Ομως πριν κερδίσει την ψηφοφορία αναγκάστηκε να παραχωρήσει στους βουλευτές περισσότερο έλεγχο σχετικά με τη διαδικασία αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ. Δηλαδή, προβλέπεται ότι οι βουλευτές θα έχουν μεγαλύτερη εξουσία εάν η Μέι δεν καταφέρει να εξασφαλίσει μια συμφωνία με τις Βρυξέλλες σχετικά με το Brexit. Ομως δεν θα μπορούν να αναγκάσουν την κυβέρνηση να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων εάν απορρίψουν την συμφωνία. Νωρίτερα χθες παραιτήθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης Φίλιπ Λι, προκειμένου να μπορέσει να ψηφίσει εναντίον της Μέι.

Για συμφωνία Β. Κορέας – ΗΠΑ

“Μια Σύνοδος που άξιζε να εορταστεί” αναφέρει η Daily Telegraph που συγχαίρει τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντ. Τραμπ για τη χθεσινή συμφωνία. Πιστεύει ότι αυτό θα είναι ένα πρώτο βήμα προς μια ουσιώδη αλλαγή, και φέρνοντας ως παράδειγμα τους Νίξον και Ρίγκαν ως παραδείγματα, αναφέρει ότι οι Συντηρητικοί συχνά γίνονται οι πιο αποτελεσματικοί ειρηνευτές.

Η Express επίσης συγχαίρει τον Αμερικανό πρόεδρο προτείνοντας του το Νόμπελ Ειρήνης.

Οι FT όμως θεωρούν ότι ο Τραμπ επεφύλαξε μια “άσχημη έκπληξη” στη Νότια Κορά όταν ανακοίνωσε την ακύρωση των κοινών ναυτικών ασκήσεων.

“Ο Τραμπ και ο Κιμ μόλις μας γύρισαν πίσω από το χείλος του πολέμου” αναφέρουν οι NYTimes. Το κοινό ανακοινωθέν των δύο ηγετών δεν ήταν ικανοποιητικό, αναγνώριζε. Ο Κιμ δεν δεσμεύτηκε σε μια εξακριβώσιμη και αμετάκλητη διάλυση των πυρηνικών προγραμμάτων του. Ο Τραμπ εκθείασε έναν δικτάτορα που, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, θα έπρεπε να βρίσκεται ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου κατηγορούμενος για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Η ευκαιρία που δόθηκε στον Κιμ για φωτογραφίες με τον ηγέτη του ελεύθερου κόσμου είναι η απόλυτη νομιμοποίηση για αυτό το κράτος – παρία. Αλλά στην περίπτωση της Βόρειας Κορέας δεν υπάρχουν ποτέ καλές πολιτικές επιλογές – υπάρχουν μόνο επιλογές ανάμεσα στο κακό και το χειρότερο.
Απουσιάζουν οι κρίσιμες λεπτομέρειες: ένα χρονοδιάγραμμα ή οδικός χάρτης, ο μηχανισμός εποπτείας, ο ρόλος των Ηνωμένων Εθνών. Δεν είναι τυχαίο ότι ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, αφού χαιρέτησε τη συμφωνία, έκρινε σκόπιμο να υπενθυμίσει ότι ο διεθνής οργανισμός του διαθέτει “την πείρα και την εμπειρογνωμοσύνη” για ανάλογες περιπτώσεις. Το σημαντικότερο από τα τέσσερα σημεία του κειμένου εκφράζει την προσήλωση της Βόρειας Κορέας για “την πλήρη αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου”. Δεν είναι κάτι τόσο εντυπωσιακό όσο ακούγεται. Η αποπυρηνικοποίηση της περιοχής αποτελεί εδώ και χρόνια στρατηγικό στόχο της Πιονγκγιάνκ. Το ζήτημα είναι ότι, όταν μιλά για αποπυρηνικοποίηση, η Βόρεια Κορέα δεν έχει κατά νου τη μονομερή εγκατάλειψη του πυρηνικού της προγράμματος, αλλά μια ανοιχτή, μακροχρόνια διαδικασία που θα προϋποθέτει τον αφοπλισμό και άλλων δυνάμεων. Σε αντάλλαγμα για τη δέσμευση της αποπυρηνικοποίησης, η Ουάσιγκτον παρέχει “εγγυήσεις ασφάλειας” για τη Βόρεια Κορέα. Μόνο αυτό. Όχι τις “μοναδικές” και “διαφορετικές” εγγυήσεις που είχε προαναγγείλει ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μαικ Πομπέο, την παραμονή της συνάντησης. Κατά τα άλλα, το κείμενο καταλήγει στην υπόσχεση ότι οι δύο πλευρές θα εργαστούν από κοινού στο εξής για την εγκαθίδρυση ενός “βιώσιμου και σταθερού καθεστώτος ειρήνης”. Σε αυτό το τελευταίο σημείο εντάσσεται προφανώς και μια συμφωνία για τον επίσημο τερματισμό του πολέμου της Κορέας, κάτι που ο Τραμπ έχει δηλώσει ότι περιμένει να δει “σύντομα”.

Για ιστορικό βήμα προόδου έκανε λόγο ο Guardian μόνο όμως για τον Κιμ. Ενας χρήσιμος τρόπος να τεστάρουμε τη συμφωνία, επισήμανε, είναι να φανταστούμε τι θα είχε πει ο Τραμπ αν ήταν ο Ομπάμα εκείνος που είχε ανταλλάξει χειραψία με τον βορειοκορεάτη δικτάτορα. Θα του είχε ρίξει κουβάδες χλευασμού για το χαρτί που υπέγραψε, το εγκώμιο που έπλεξε σε έναν κτηνώδη τύραννο και τις μηδαμινές μη παραχωρήσεις που έλαβε ως αντάλλαγμα. Θα είχε χαρακτηρίσει τη συμφωνία “φριχτή” και τον Ομπάμα “κορόιδο” που την υπέγραψε.

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη

Print Friendly, PDF & Email



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *