Ακρόπολη της Παλαιοντολογίας χαρακτηρίζουν ήδη από τον 19ο αιώνα ξένοι ερευνητές το Πικέρμι, το οποίο «έχει δώσει μια σπουδαία πανίδα γνωστή σε όλο τον κόσμο με χιλιάδες δημοσιεύσεις».
«Έχει πολύ σπάνια απολιθώματα, όταν βρέθηκαν τα πρώτα η παλαιοντολογία ήταν στα σπάργανα και αυτό προκάλεσε διεθνές ενδιαφέρον» δήλωσε μιλώντας στον Αθήνα 9.84 ο Γεώργιος Θεοδώρου, ομότιμος καθηγητής Παλαιοντολογίας-Στρωματογραφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, επικεφαλής των ανασκαφών που πραγματοποιούνται τα τελευταία χρόνια στην περιοχή.
«Εάν κλείσουμε νοερά τα μάτια μας και πάμε στην Αφρική θα δούμε ένα σύνολο ζώων, ελέφαντες, καμηλοπαρδάλεις, ρινόκερους, γαζέλες, λιοντάρια και ύαινες. Το Πικέρμι έχει προγονικές μορφές όλων αυτών των ζώων, ενώ έχουν βρεθεί και οστά ζώων, τα οποία δεν έχουν αντίστοιχες μορφές σήμερα πουθενά πάνω στη γη» εξηγεί ο Δρ Θεοδώρου.
Οι παλαιοντολογικές έρευνες στο Πικέρμι άρχισαν το 1835 και πάρα πολλές ονομασίες για την επιστήμη ξεκίνησαν από εκεί, ενώ άπειρο «Πικερμικό υλικό» έφυγε στο εξωτερικό.
Στόχος των ερευνών, όπως λέει ο επικεφαλής των ανασκαφών, είναι «να βρούμε και λίγο νεώτερα στρώματα, να πάμε δηλαδή στα 7.175.000 χρόνια, όπου υπάρχουν πολλές πιθανότητες να θεωρούνται ως γένη προ του ανθρώπου και να είναι των πολύ παλιών αφρικανικών ειδών».
Οικονομικά προβήματα και προβλήματα στη διαχείριση των πιστώσεων
Ως προς τα οικονομικά υπάρχει πρόβλημα και χρειάζονται περισσότερες πιστώσεις τονίζει ο Δρ Θεοδώρου προσθέτοντας ότι «υπάρχει θέμα και με τη διαχείριση των πιστώσεων από το πανεπιστήμιο, καθώς το νομικό καθεστώς, που υφίσταται δεν έχει καμία σχέση με την έρευνα, είναι εντελώς ακατάλληλο και πρέπει κάποια στιγμή ο νομοθέτης να το λάβει σοβαρά αυτό υπόψη του».
«Αυτή τη στιγμή έχω να μεταφέρω μια έκθεση, που έχει χρηματοδοτήσει το υπουργείο Αιγαίου, σε νησί της άγονης γραμμής, στην Τήλο. Πρόκειται για μια δουλειά 15 ημερών, και αναρωτιέμαι αν θα έχει τελειώσει μέχρι τον Δεκέμβριο» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Δρ. Θεοδώρου.
Στόχος η δημιουργεία παλαιοντολογικού πάρκου
Η δημιουργία ενός παλαιοντολογικού πάρκου, αίτημα της επιστημονικής κοινότητας από το 1901, είναι ο βασικός στόχος. «όταν έχεις 30 εκατομμύρια τουρίστες, που θα μπορούσαν να το επισκεφθούν, έχεις ένα διαμάντι το οποίο αφήνεις αναξιοποίητο», τονίζει χαρακτηριστικά ο επικεφαλής των ανασκαφών που πραγματοποιούνται τα τελευταία χρόνια στο Πικέρμι και ομότιμος καθηγητής Παλαιοντολογίας-Στρωματογραφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Βίκυ Παπαστεφάνου