Search
συμφωνία υπογραφές

Η συμφωνία για την επίλυση του «Μακεδονικού» υπεγράφη, όμως είναι πολλά και δύσκολα τα «επόμενα βήματα»

655

Λίγες μόνο ώρες μετά την υπογραφή της συμφωνίας για την επίλυση του «ονοματολογικού» από τους υπουργούς Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά και Νίκολα Ντιμιτρόφ, η κυβέρνηση της γείτονος αναμένεται να επικυρώσει τον σχετικό νόμο επί της συμφωνίας, ώστε να μπορέσει το κείμενο να κατατεθεί στη Βουλή.

Σύμφωνα με όσα προβλέπει το Σύνταγμα της γειτονικής χώρας, θα πρέπει αρχικά να εισαχθεί για συζήτηση στην κοινοβουλευτική επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων. Στην εν λόγω Επιτροπή, πρόεδρος είναι ο πρώην υπουργός Εξωτερικών επί Νίκολα Γκρούεφσκι, Αντόνιο Μιλόσοσκι. Η κυβέρνηση Ζάεφ ανησυχεί μήπως με αυτόν τον τρόπο καθυστερήσει η όλη διαδικασία και δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να επιλεγεί η διαδικασία του κατεπείγοντος, ώστε το νομοσχέδιο για τη συμφωνία να προωθηθεί άμεσα προς συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια.

Ενταξιακές διαδικασίες για ΝΑΤΟ – ΕΕ

Στόχος της κυβέρνησης Ζάεφ είναι να επικυρωθεί όσο το δυνατόν πιο γρήγορα η συμφωνία, ώστε η Αθήνα να μπορέσει να στείλει άμεσα τις επιστολές προς την Ε.Ε και το ΝΑΤΟ με τις οποίες θα δίνει το «πράσινο φως» για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της γείτονος με την Ε.Ε ενώ το μόνο σίγουρο είναι ότι στις 11 Ιουλίου θα δοθεί πρόσκληση ένταξης στο ΝΑΤΟ στην Σύνοδο Κορυφής.

Ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Θα έχει φυσικά προηγηθεί Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 28 – 29 Ιουνίου, όπου θεωρητικά θα πρέπει η χώρα να λάβει ημερομηνία ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Δεδομένου ότι πολλές χώρες έχουν μεγαλύτερες (Γαλλία, Ολλανδία, Δανία, Λουξεμβούργο, Βέλγιο) ή μικρότερες (Ισπανία και Φινλανδία) ενστάσεις για το ενταξιακό πακέτο που θα κριθεί τον Ιούνιο (πΓΔΜΑλβανία), η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσπαθεί να πιέσει για αλλαγή της στάσης αυτής. H Κομισιόν επιχειρεί ήδη να αποσυνδέσει τις δύο υποψηφιότητες, ώστε να μπορούν να κριθούν ξεχωριστά και όχι ως πακέτο, ώστε να διευκολυνθούν τα Σκόπια.

Ορόσημο η σύνοδος των ΥΠΕΞ της ΕΕ στις 25 Ιουνίου

Σε κάθε περίπτωση, κρίσιμη θα είναι η συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. στις 25 Ιουνίου, όπου θα φανεί αν υπάρχει δυνατότητα προώθησης μιας τέτοιας ρύθμισης, την οποία, προφανώς, η Ελλάδα θα στηρίξει.

Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Εξωτερικών της γείτονος Νίκολα Ντιμιτρόφ μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο τόνισε ότι «οι δύο χώρες των Βαλκανίων αποδεικνύουν αυτή τη στιγμή ότι η περιοχή αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της Ευρώπης διότι διευθετούμε τα προβλήματά μας εμείς οι ίδιοι, με ευρωπαϊκό τρόπο» και κάλεσε την Ε.Ε να αναγνωρίσει τη συμφωνία και να ανοίξει την πόρτα στη χώρα του.

Η 28η Ιουνίου θα είναι είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για τον κ. Ζάεφ, στη μαραθώνια προσπάθεια που θα πρέπει να κάνει ώστε να κερδίσει το δημοψήφισμα, το οποίο αναμένεται να πραγματοποιηθεί στη γειτονική χώρα, στα τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου.

Αντιδράσεις στην πΓΔΜ

Το κλίμα πάντως και στη γειτονική χώρα δεν είναι ήρεμο. Χθες έγιναν επεισόδια στα Σκόπια στη διάρκεια διαδηλώσεων κατά της συμφωνίας. Περίπου 3.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το σκοπιανό κοινοβούλιο φωνάζοντας «Μακεδονία – Μακεδονία». Μάλιστα, επιχείρησαν να εισβάλουν στη Βουλή, πετώντας πέτρες και βεγγαλικά κατά των αστυνομικών. Η αστυνομία απάντησε κάνοντας χρήση χημικών ενώ συνελήφθησαν 11 διαδηλωτές.

Ν. Κοτζιάς: Η ΝΔ λειτουργεί σαν κομματικό παράρτημα του VMRO στην Αθήνα

«Η ΝΔ λειτουργεί σαν κομματικό παράρτημα του VMRO στην Αθήνα, που σκούζει ότι τάχα η κυβέρνηση Ζάεφ τα παρέδωσε όλα» ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς επικρίνοντας με αυτόν τον τρόπο τη στάση της ΝΔ, για τη συμφωνία για το «ονοματολογικό».

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ALPHA ο κ. Κοτζιάς ερωτηθείς σχετικά με τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε ότι η ΝΔ έχει «παρασυρθεί από το ακροδεξιό της κομμάτι» κάτι που δεν τον χαροποιεί, όπως και το γεγονός ότι «η ΝΔ θυσίασε τη θέση που εκείνη έφερε με τον Καραμανλή το 2008 για τη σύνθετη ονομασία που περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία».

Ο κ. Κοτζιάς υπογράμμισε παράλληλα τη σημασία που έχει για την Ελλάδα ένα κράτος φιλικό και συνεργαζόμενο στα βόρεια σύνορά της, εξηγώντας τους κινδύνους που εγκυμονούν να γίνει η πΓΔΜ ή παροικία της Τουρκίας ή να διαλυθεί και να δημιουργηθεί η μεγάλη Αλβανία και η μεγάλη Βουλγαρία.

Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα των εξελίξεων υπογράμμισε ότι «παίρνουν ρίσκο, γιατί μας εμπιστεύονται, ότι αυτά που λέμε τα εννοούμε», διευκρινίζοντας ότι τώρα έπεται η επικύρωση της συμφωνίας αυτή την εβδομάδα από τη Βουλή των Σκοπίων, η διεξαγωγή δημοψηφίσματος και η αλλαγή του Συντάγματος, επισημαίνοντας ότι μετά από όλα αυτά «θα την επικυρώσουμε εμείς».

Αλεξάνδρα Βουδούρη

Print Friendly, PDF & Email



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *