Search

Η συνάντηση Μέρκελ – Μακρόν στο Μέζεμπεργκ ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Ιουνίου βασικό θέμα στον διεθνή Τύπο

481

Η συνάντηση της Γερμανίδας καγκελάριου με τον Γάλλο πρόεδρο σήμερα στο Μέζεμπεργκ ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Ιουνίου όπου η Ε.Ε θα πρέπει να αποφασίσει για διάφορα κρίσιμα θέματα είναι ένα από τα βασικά θέματα του διεθνούς Τύπου.

Για συνάντηση Μέρκελ – Μακρόν – Γιούνκερ: Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα σήμερα στο Μέζεμπεργκ, όπου Άγκελα Μέρκελ, Εμανουέλ Μακρόν και οι υπουργοί τους θα συναντηθούν σήμερα για να καταλήξουν σε μια μεγάλη συμφωνία, την οποία θα παρουσιάσουν στην υπόλοιπη Ευρώπη για να τοποθετηθούν και όλα τα κράτη – μέλη της Ε.Ε, σχολιάζει ο Florian Eder του Politico.

Παρών θα είναι και ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ που ελπίζει να κάνει τη μετάφραση μεταξύ των δύο και ίσως να τους υποδείξει ότι οι απόψεις τους τελικά δεν απέχουν και πολύ μεταξύ τους.
Βερολίνο και Παρίσι φιλοδοξούν να παρουσιάσουν κοινές θέσεις για διάφορα θέματα όπως οι θεσμικές μεταρρυθμίσεις, κοινός προϋπολογισμός της Ευρωζώνης και άλλα θέματα που “επισκιάζουν” τον ευρωπαϊκό διάλογο καθώς έχουν πραγματικές επιπτώσεις: Πώς θα μειωθούν, για παράδειγμα, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια; Πώς θα γίνεται αναδιάρθρωση του χρέους μια ευρωπαϊκής χώρας, αν χρειάζεται;

Από την πλευρά του το think tank, European Political Strategy Center θεωρεί ότι στη σημερινή συνάντηση θα κυριαρχήσουν “τρία οράματα, μια κατεύθυνση”. Σε ό,τι αφορά την Ευρωζώνη, θα υπάρξει “σύγκλιση στους στόχους με διαφορές λόγω διαφορετικών μοντέλων διακυβέρνησης”.

Για κυβέρνηση – Γερμανία – μεταναστευτικό: Κυρίαρχο στα ρεπορτάζ και το σχόλια του γερμανικού Τύπου είναι το θέμα της αντιπαράθεσης ανάμεσα σε Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές, που μπήκε προσωρινά στον «πάγο», μετά την προθεσμία δύο εβδομάδων που έδωσε ο μικρότερος κυβερνητικός εταίρος (CSU) στην καγκελάριο για εξεύρεση κοινής ευρωπαϊκής λύσης στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής.

“FAZ: Η ανακωχή είναι προσωρινή”

Όπως γράφει η διαδικτυακή Welt, «η Μέρκελ καλείται να εξετάσει εντός δύο εβδομάδων ποιες χώρες είναι διατεθειμένες να ξαναδεχθούν πίσω στο έδαφός τους πρόσφυγες που είχαν καταγραφεί ήδη εκεί προηγουμένως. Προφανώς επιδιώκει διμερείς συμφωνίες με χώρες όπως η Ιταλία, η Αυστρία, η Ελλάδα και η Βουλγαρία».

“Η κυβέρνηση στη Γερμανία απέφυγε την κατάρρευση” σχολιάζει η WSJ.

“Το Βαυαρικό τελεσίγραφο” αναρωτιέται το Politico. Το CSU έχει θέσει τελεσίγραφο για τη μετανάστευση έως το επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και μετά θα αποφασίσει αν θα προκαλέσει τελικά το αδελφό κόμμα της Μέρκελ, CDU. Είναι η ιστορία του σκύλου που κυνηγούσε την ουρά του η ιστορία των Βαυαρών συντηρητικών, που έλαβαν 6,2% στις εκλογές το 2017. Η “μάχη” που δίνουν εναντίον της Μέρκελ μπορεί να φαντάζει χωρίς σημασία, αλλά θα πρέπει κανείς να την εξετάσει υπό το πρίσμα των περιφερειακών εκλογών, το ερχόμενο φθινόπωρο. Η καγκελάριος και το κόμμα της αποδέχθηκαν το τελεσίγραφο καθώς έχουν πλέον στόχο να υπάρξει μια ευρωπαϊκή συμφωνία για το μεταναστευτικό. Παρ’ όλα αυτά η Μέρκελ ήταν η χθεσινή νικήτρια.

Τι θα μπορούσε όμως να αποτελέσει “επιτυχία” για μια συμφωνία στο μεταναστευτικό;

1. Μεταρρύθμιση του Κανονισμού του Δουβλίνου

2. Ασφάλεια των Εξωτερικών Συνόρων που μπορεί να σημάνει την δημιουργία μιας κανονικής Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής

3. Οι προτάσεις των Ιταλών που περιλαμβάνουν τη δημιουργία στρατοπέδων στην Αφρική, όπου θα παραμένουν πρόσφυγες που θα καταθέτουν αιτήματα ασύλου, που σημαίνει ότι η Ε.Ε θα χρειαστεί ωστόσο να κάνει συμφωνίες με χώρες για το πόσους θα δέχεται και από που.

Στο μεταξύ, οι αιτήσεις ασύλου έπεσαν κατά 44% το 2017 σε σχέση με το 2016, σύμφωνα με τις αρμόδιες ευρωπαϊκές υπηρεσίες. 728.470 αιτησεις κατατέθηκαν πέρυσι για ολόκληρη την Ε.Ε.

“Μέρκελ – Κόντε δεσμεύονται για συνεργασία εν μέσω μιας νέας κρίσης για το μεταναστευτικό” αναφέρει η DW. Στη σκιά της κυβερνητικής κρίσης στη Γερμανία πραγματοποιήθηκε χθες η πρώτη επίσκεψη στο Βερολίνο του νέου πρωθυπουργού της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε. Ο Κόντε ζήτησε μεγαλύτερη αλληλεγγύη της ΕΕ στην κατανομή των προσφύγων. Η ΕΕ πρέπει να αλλάξει αντιμετώπιση του θέματος, είπε στις κοινές δηλώσεις του με τη Μέρκελ, «τα ιταλικά σύνορα είναι ευρωπαϊκά σύνορα». Στόχος της ιταλικής κυβέρνησης είναι να αναθεωρηθεί η οδηγία του Δουβλίνου, βάσει της οποίας αίτηση ασύλου πρέπει να υποβάλλεται μόνο στη χώρα εισόδου στην ΕΕ. Βάσει αυτής της ρύθμισης γίνεται και η επαναπροώθηση των προσφύγων στην πρώτη χώρα εισόδου στην ΕΕ. Η Μέρκελ υποσχέθηκε ότι θα υποστηριχθεί η Ιταλία στην αντιμετώπιση του Προσφυγικού και διαβεβαίωσε για την αλληλεγγύη προς την Ιταλία. Βερολίνο και Ρώμη συμφωνούν ότι θα πρέπει να βελτιωθεί η φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και να ενισχυθεί η Frontex, είπε η Μέρκελ.

Στο μεταξύ, απογραφή της κοινότητας των Ρομά σκοπεύει να πραγματοποιήσει η νέα ιταλική κυβέρνηση, με απώτερο στόχο να απελάσει όσους διαμένουν στη χώρα παράνομα. “Δυστυχώς θα πρέπει να κρατήσουμε τους Ρομά της Ιταλίας επειδή δεν μπορούμε να τους διώξουμε” είπε ο υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι στον τηλεοπτικό σταθμό Telelombardia. Οι δηλώσεις αυτές ισοδυναμούν με εθνοκάθαρση, σχολίασε το Δημοκρατικό Κόμμα.

Το μεταναστευτικό έχει διχάσει τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και έχει δώσει ώθηση σε ξενοφοβικά κόμματα όπως η Λέγκα στην Ιταλία, με τον αρχηγό της και υπουργό Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι να δίνει δείγματα γραφής με την άρνησή του να καταπλεύσει σε ιταλικό λιμάνι το πλοίο Aquarious. Τη στάση του Σαλβίνι, μάλιστα, δεν φαίνεται να επικροτούν μόνο οι Ιταλοί, αλλά και οι Γάλλοι. Η πλειονότητα των Γάλλων εκτιμά πως η κυβέρνηση έπραξε σωστά που δεν πρότεινε να δεχτεί το πλοίο Aquarius, το οποίο έφτασε τελικά στην Ισπανία αφού περιπλανήθηκε για μία εβδομάδα στη Μεσόγειο. Σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενήργησε η OpinionWay, το 56% των Γάλλων δηλώνει πως η Γαλλία έπραξε σωστά με το να μη δεχτεί το Aquarius, έναντι του 42% που πιστεύει το αντίθετο (το 2% δεν εκφράζει γνώμη). Στη Γερμανία, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή, σχεδόν το 90% του πληθυσμού επιθυμεί περισσότερες απελάσεις παράνομων μεταναστών.

Στην πολιτική κρίση στη Γερμανία παρενέβη χθες και ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, υποστηρίζοντας πως οι Γερμανοί στρέφονται εναντίον της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ εξαιτίας του μεταναστευτικού ζητήματος, αναφέρει η DW. “Ο γερμανικός λαός στρέφεται εναντίον των ηγετών του, ενώ η μετανάστευση κλονίζει τον ήδη εύθραυστο συνασπισμό του Βερολίνου. Η εγκληματικότητα στη Γερμανία βρίσκεται σε μεγάλη άνοδο. Μεγάλο λάθος σε όλη την Ευρώπη το γεγονός ότι αφήνονται να μπουν εκατομμύρια άνθρωποι που τόσο έντονα και βίαια αλλάζουν την κουλτούρα τους!” έγραψε ο Τραμπ στο Twitter. “Δεν θέλουμε αυτό που συμβαίνει με τη μετανάστευση στην Ευρώπη να συμβεί στις ΗΠΑ!” πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος αντιμετωπίζει έντονες επικρίσεις στη χώρα του εξαιτίας της πολιτικής της “μηδενικής ανοχής” στη μετανάστευση, στο πλαίσιο της οποίας τα παιδιά χωρίζονται από τους γονείς τους που δεν έχουν χαρτιά.

Για Σύνοδο Κορυφής: “Η μητέρα όλων των Συνόδων Κορυφής της Ε.Ε” σχολιάζει το Politico. Μετανάστευση και άσυλο. Ευρωζώνη, Brexit. Πολωνία και Κράτος Δικαίου. Εμπορικός πόλεμος με ΗΠΑ. Ο πολυετής προϋπολογισμός της Ε.Ε. Είναι μια εξαιρετικά δύσκολη Σύνοδος, παραδέχονται κοινοτικές πηγές. “Υπάρχουν πολλά και διφορούμενα θέματα, που θα πρέπει να επιλυθούν”. Η Σύνοδος του Ιουνίου θα είναι η σκληρότερη δοκιμασία για τον πρόεδρο του Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ που έχει δεσμευθεί η συνάντηση αυτή να λάβει δύσκολες αποφάσεις.
Και όμως θα είναι εξαιρετικά δύσκολο αυτό.

Στο μεταξύ, ευρωπαίοι αξιωματούχοι και διπλωμάτες παρακολουθούν με αγωνία την πολιτ8ική κατάσταση στη Γερμανία ενώ ψάχνουν στον γερμανικό Τύπο να βρουν σημάδια για το ποια θα είναι η στάση της Μέρκελ στο επικείμενο Συμβούλιο. “Στην τελευταία της συνέντευξη έδειξε μια κάποια ευελιξία για λύσεις, όμως πλέον δεν ξέρουμε τι θα κάνει” παραδέχθηκε ευρωπαίος αξιωματούχος. Και ενώ προφανώς το μεταναστευτικό είναι ένα θέμα που “καίει” άλλοι έχουν στραμμένο το ενδιαφέρον τους στις συζητήσεις γύρω από την Ευρωζώνη και το γαλλογερμανικό σχέδιο. Ο Μακρόν έχει προωθήσει αρκετές αλλαγές στην Ευρωζώνη, ενώ η Μέρκελ ακόμα αντιστέκεται σε αυτές αλλά οι διπλωμάτες αναφέρουν ότι οι δύο ηγέτες φαίνεται ότι θα καταλήξουν σε συμφωνία για τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου και άλλες μεταρρυθμίσεις, όχι όμως στον βαθμό που θα επιθυμούσε ο Μακρόν. Είναι ασαφές, ωστόσο, αν μια συμφωνία θα είναι έτοιμη στην ώρα της ώστε να περιληφθεί στα συμπεράσματα του Συμβουλίου ή Μακρόν και Μέρκελ απλά θα προχωρήσουν σε κοινή συνέντευξη Τύπου ότι βρίσκονται κοντά σε συμφωνία. Η ατζέντα είναι τόσο φορτωμένη και τα θέματα τόσα πολλά και σημαντικά που η Σύνοδος μοιάζει σαν μια βροχερή μέρα με έντονα κυκλοφοριακά ζητήματα και οδικά έργα… (….)

Εκτός από όλα αυτά οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να αποφασίσουν και σε άλλα θέματα που αφορούν στην ασφάλεια και την άμυνα ώστε να σταλεί ένα κοινό μήνυμα ενόψει της Συνόδου του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες, όπου ο Τραμπ αναμένεται να τους πιέσει εκ νέου να αυξήσουν τις στρατιωτικές τους δαπάνες.

Επίσης, θέμα προς συζήτηση θα είναι το εάν θα δώσουν το “πράσινο φως” για ενταξιακές συνομιλίες με την Αλβανία και τη Μακεδονία – ή τη Βόρεια Μακεδονία, όπως θα μετονομαστεί αν τελικά διασωθεί η συμφωνία με την Ελλάδα.

Η Σύνοδος θα αποτελέσει το ντεμπούτο δύο νέων ηγετών – των πρωθυπουργών Ιταλίας και Ισπανίας… βέβαια η Ιταλία θα έχει περισσότερο ενδιαφέρον λόγω του υβριδικού Τύπου κυβέρνησης που έχει.

Για Ελλάδα: Η Monde έχει την είδηση ότι η απόφαση για την τελευταία δόση από τον ESM στην Ελλάδα θα δοθεί την ερχόμενη Πέμπτη σε συνάντηση του Eurogroup στο Λουξεμβούργο, κάτι που θα σηματοδοτήσει μια “έξοδο από το καθαρτήριο” για τη χώρα.

Στην επικείμενη έξοδο της Ελλάδας από τα προγράμματα προσαρμογής αναφέρεται ρεπορτάζ της Süddeutsche Zeitung από τις Βρυξέλλες, όπου επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι “αυτήν την εβδομάδα αναμένεται συμφωνία για την ελάφρυνση του (ελληνικού) χρέους”. Η εφημερίδα του Μονάχου βλέπει την «Αθήνα προ της εξόδου» και κάνει λόγο για μεγάλη “αποφασιστικότητα” για επίτευξη συμφωνίας, σημειώνοντας ότι «πριν από τη λήξη του τρίτου πλέον δανειακού προγράμματος στις 20 Αυγούστου, οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών της ευρωζώνης θέλουν να φτάσουν οπωσδήποτε σε συμφωνία αυτήν την εβδομάδα».

Ο Γερμανός ανταποκριτής παρατηρεί ότι «μετά από οκτώ χρόνια κρίσης διαρκείας και τρία πακέτα πολλών δισεκατομμυρίων» η Ελλάδα θέλει να «τα καταφέρει πάλι με τις δικές τις δυνάμεις». Όπως εκτιμά η SZ, «οι οιωνοί δεν είναι κακοί. Η κυβέρνηση στην Αθήνα είναι στη διαδικασία να συμβάλει το μερίδιό της, υλοποιώντας τις πάνω από 80 συμφωνηθείσες (σ.σ. προαπαιτούμενες) μεταρρυθμίσεις. Ως αντάλλαγμα τα κράτη της ευρωζώνης θέλουν να αποφασίσουν ποιες παραχωρήσεις θα κάνουν έναντι της Ελλάδας». Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι κεντρικό ζήτημα είναι η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Για αυτό το θέμα γράφει μεταξύ άλλων ότι «πρόκειται να παραταθεί η περίοδος αποπληρωμής χορηγηθέντων δανείων. Υπό συζήτηση βρίσκεται παράταση από μηδέν έως 15 χρόνια, με τη Γερμανία να κινείται μάλλον στο κάτω μέρος της κλίμακας.

Οι διαπραγματευτές από το Βερολίνο έδωσαν πάντως στους υπόλοιπους να καταλάβουν ότι είναι πρόθυμοι να προβούν σε παραχωρήσεις. Στις Βρυξέλλες υπάρχει η εκτίμηση ότι τελικά ενδέχεται οι διαπραγματεύσεις να καταλήξουν στη μέση, δηλαδή περί τα επτά ή οκτώ χρόνια. Το δημοσίευμα αναφέρεται και στον πιθανό ρόλο του ΔΝΤ στο τρέχον ελληνικό πρόγραμμα, αναφέροντας ότι «μάλλον δεν πρόκειται πια να εμπλακεί χρηματοδοτικά» σε αυτό. «Όμως τα κράτη της ευρωζώνης δεν θέλουν να το εγκαταλείψουν εντελώς». Η γενική διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ «θέλει να συμμετάσχει στη συνάντηση (σ.σ. των υπουργών Οικονομικών του Eurogroup) την Πέμπτη. Τότε αναμένεται να συζητηθεί και ο ρόλος τον οποίο πρόκειται να παίξει μελλοντικά το ΔΝΤ στην Ελλάδα», γράφει η SZ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα του Μονάχου, υπάρχει σύγκλιση για αυστηρότερη μεταμνημονιακή εποπτεία της Αθήνας συγκριτικά με άλλες χώρες που είχαν υπαχθεί σε πρόγραμμα. «Η πλειοψηφία των κρατών της ευρωζώνης επιμένει να μην επιτρέπεται να αναστραφούν απλά συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις. Γι’ αυτό θα πρέπει να υπάρξει μια συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση, με την οποία η τελευταία θα δεσμεύεται σε αυτό», γράφει η εφημερίδα του Μονάχου.

Τέλος, προσθέτει ότι «παρά τις εκτεταμένες απαιτήσεις θα πρέπει ‘να αποφευχθεί να δοθεί η εντύπωση ότι με αυτές (σ.σ. τις απαιτήσεις) σχεδιάζεται ντε φάκτο ένα νέο πρόγραμμα’», γράφει η SZ, επικαλούμενη έγγραφα που αφορούν τις διαπραγματεύσεις. «Ακριβώς αυτό φοβάται όμως η ελληνική κυβέρνηση», σχολιάζει κλείνοντας η εφημερίδα του Μονάχου.

Ο γερμανικός Τύπος εστιάζει στη σοβαρή εκκρεμότητα του προσφυγικού ζητήματος σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η διαχείρισή του αποτελεί και θέμα κομβικής σημασίας εντός της Γερμανίας, όπου τα δύο συγκυβερνώντα αδελφά χριστιανικά κόμματα (CDU και CSU) βρίσκονται σε τροχιά σύγκρουσης που απειλεί τη συνοχή του γερμανικού κυβερνητικού συνασπισμού. Η Handelsblatt επισημαίνει σε εκτενή της ανταπόκριση στην ηλεκτρονική της έκδοση ότι «επιδιώκεται μια στροφή στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 28 και 29 Ιουνίου. Η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ θέλει να συμφωνήσει με τα υπόλοιπα κράτη σε αυτή τη συνάντηση ως προς τα θεμελιώδη χαρακτηριστικά μια (κοινής) ευρωπαϊκής πολιτικής ασύλου.

Πάντως φαίνεται επίσης πιθανό να συμβεί το αντίθετο και οι επικεφαλής των κυβερνήσεων να έρθουν σε ρήξη. Προκειμένου να αποτραπεί αυτό ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ θα είναι αυτήν την εβδομάδα καθοδόν. Ο ίδιος θέλει σε όσο το δυνατόν περισσότερες συνομιλίες να σταθμίσει τις δυνατότητες εξεύρεσης πιθανών συμβιβασμών». Εστιάζοντας μεταξύ άλλων στην περίπτωση της Ελλάδας, η οικονομική εφημερίδα του Ντύσελντορφ τονίζει ότι «το κυριότερο για την Ελλάδα» είναι η εξεύρεση μιας «βιώσιμης λύσης». Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, «εδώ και μεγάλο διάστημα η ελληνική κυβέρνηση στηλιτεύει την ελλιπή προθυμία πολλών ευρωπαϊκών κρατών να υποδεχθούν πρόσφυγες από τις (ευρωπαϊκές) χώρες πρώτης υποδοχής. (…) Την ώρα που η Γερμανία έχει εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της, δεν μπορεί να πει κανείς το ίδιο ιδιαίτερα για τα τέσσερα κράτη του Βίσεγκραντ (σ.σ. Πολωνία, Τσεχία, Ουγγαρία, Σλοβακία), λέγεται εντός του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής στην Αθήνα.

«Το ζητούμενο είναι να γίνεται δίκαιη κατανομή των ευθυνών’, υπογραμμίζει εκπρόσωπος του υπουργείου», σημειώνει η Handelsblatt. Η εφημερίδα γράφει ότι η Ελλάδα ζητεί να επιτευχθεί βιώσιμη λύση «έτσι ώστε να μην βρεθούμε και πάλι μετά από έξι μήνες αντιμέτωποι με τα ίδια προβλήματα», λέγεται εκ μέρους της Αθήνας. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ελληνική πλευρά δεν θέλει στην παρούσα φάση να τοποθετηθεί «σχετικά με τη γερμανική ιδέα για διμερείς συμφωνίες με τα τρία ιδιαίτερα επιβαρυμένα κράτη, την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία».

Αλεξάνδρα Βουδούρη

Print Friendly, PDF & Email



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *