Μοναδικές αληθινές ιστορίες προσφύγων ζωντάνεψαν από τους ίδιους τους πρωταγωνιστές τους, στο Σεράφειο με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων.
«Μπορώ να έχω ευγένεια και πράγματα να δώσω ανεξάρτητα από την εθνικότητα που γράφει πάνω η ταυτότητά μου» λέει ο Rabee
Μια ζωντανή βιβλιοθήκη με βιβλία- αφηγητές πρόσφυγες, έστησε ο δήμος Αθηναίων στο Σεράφειο, για να τιμήσει την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων. Στόχος η καταπολέμηση της προκατάληψης και του ρατσισμού και η προώθηση της ανοχής και της κατανόησης.
Οι επτά αφηγητές, όλοι ωφελούμενοι του Προγράμματος Στέγασης και Υπηρεσιών για Αιτούντες Άσυλο, που υλοποιεί η ΕΑΤΑ του Δήμου Αθηναίων, μοιράστηκαν με το κοινό την προσωπική τους ιστορία. Ιστορίες γεμάτες απώλειες, χαμένες ευκαιρίες, απόγνωση, δύναμη και ελπίδα.
Η Cecille
Ακούσαμε την ιστορία της Cecille, μιας δυνατής και χαρούμενης πλέον γυναίκας από το Καμερούν, η οποία γέννησε και μεγάλωσε τα παιδιά της σε φυλακή της Αλγερίας. Αποφυλακίστηκε μετά από τρία χρόνια. Απελάθηκε στο Μάλι, περνώντας ένα μήνα στην έρημο με τα παιδιά να είναι 2,5 ετών έως ότου ο Ερυθρός Σταυρός, τους μεταφέρει στην Μπαμακό. Εκεί έστησε την ζωή της από την αρχή με επιτυχία. Όταν η κόρη της έγινε 6 ετών ήρθε αντιμέτωπη με τον εφιάλτη του αποτρόπαιου εθίμου της κλειτοριδεκτομής. Κατάφερε να σώσει την κόρη της, επιλέγοντας την προσφυγιά και το τρομακτικό ταξίδι, όπως το περιγράφει, με τη βάρκα από την Τουρκία προς την Ευρώπη. «Τα παιδιά μου είναι ευτυχισμένα εδώ στη Ελλάδα» διηγείται «έχουν φίλους, πάνε σχολείο, μιλάνε ελληνικά και μου μαθαίνουν και εμένα. Όπου είναι τα παιδιά μου ευτυχισμένα εκεί είναι η πατρίδα μου».
Οι αναγνώστες
Οι Αθηναίοι που διάβασαν το ζωντανό βιβλίο που επέλεξαν, έφυγαν με ένα πικρό χαμόγελο αλλά χαμόγελο. Κάποιοι προβληματισμένοι, άλλοι ικανοποιημένοι από το μοίρασμα και άλλοι απορημένοι γιατί δεν φαντάζονταν αυτά που άκουσαν.
Η διοργάνωση «Άκουσε την ιστορία μου»
«Είναι πολύ σημαντικό τόσο σε συμβολικό όσο και σε ουσιαστικό επίπεδο να αρχίσει η κοινότητα να ακούει άλλες πραγματικότητες» λέει στον Αθήνα 9.84 ο Λευτέρης Παπαγιαννάκης, αντιδήμαρχος Μεταναστών και Προσφύγων. «Επιλέξαμε το διαδραστικό μοντέλο της ζωντανής βιβλιοθήκης γιατί οι άνθρωποι έρχονται σε άμεση επαφή με τους πρωταγωνιστές της ιστορίας. Έτσι σπάει ο πάγος και μπορούμε να περάσουμε στο επόμενο στάδιο, που είναι η κατανόηση και η κατάρριψη των στερεότυπων που έχουμε για τους πρόσφυγες».
Η διοργάνωση «Άκουσε την ιστορία μου» πραγματοποιήθηκε με τη στήριξη της Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου ως μέρος της θεματικής ενότητας «Η μεγάλη γιορτή της ανάγνωσης» που αγκαλιάζει όλους τους κατοίκους της πόλης, κάθε ηλικίας και κάθε καταγωγής και εντάσσεται στο πλαίσιο δράσεων του Προγράμματος Στέγασης και Υπηρεσιών για Αιτούντες Άσυλο, που υλοποιεί η ΕΑΤΑ του δήμου Αθηναίων, με τη συνεργασία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και με τη χρηματοδότηση της Πολιτικής Προστασίας & Ανθρωπιστικής Βοήθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Καλλιόπη Ασλανίδου