Search
alsos_pagratiou

Αναπνέοντας στην πόλη – Το Άλσος Παγκρατίου

2840

30 στρέμματα πρασίνου στο κέντρο της Αθήνας σε μια πυκνοδομημένη γειτονιά αποτελούν χαρά θεού και ανθρώπων. Το αστικό πράσινο είναι αλληλένδετο με την ποιότητα ζωής των ανθρώπων των πόλεων. Ο λόγος για το Άλσος Παγκρατίου.

alsos_pagratiou

Το πάρκο

Το Άλσος Παγκρατίου, ένας από τους εναπομείναντες «δασικούς πνεύμονες» της πόλης, με παιδική χαρά και γήπεδο μπάσκετ, πολλά παγκάκια, πλακόστρωτα δρομάκια και πολλά σκαλάκια προσφέρεται για μια ευχάριστη εξόρμηση εντός των τειχών.

Παγκρατιώτες και μη απολαμβάνουν το χώρο. Αθλούνται ξεκουράζονται, παίζουν ντόμινο, βγάζουν τα παιδιά τους βόλτα, άλλοι τα σκυλάκια τους, διοργανώνουν συναντήσεις και εκδηλώσεις. Οι έφηβοι ζουν τον έρωτα τους στα παγκάκια του. Οι κάτοικοι των πολυκατοικιών της οδού Ξενοκλέους η οποία εκτείνεται παράλληλα του πάρκου έχουν τα πανύψηλα δέντρα του, στα μπαλκόνια τους.

alsos_pagratiou

«Διατηρούμε το πάρκο καθαρό και συνεχώς αλλάζουμε τις λάμπες» λέει στον Αθήνα 9.84 υπάλληλος της υπηρεσίας καθαριότητας του δήμου Αθηναίων «καθώς οι βανδαλισμοί δεν λείπουν. Κάποιοι δυστυχώς δεν έμαθαν ποτέ να σέβονται αυτό που έχουν».

«Χαρά θεού για την γειτονιά» χαρακτηρίζει την ύπαρξη του άλσους ο κ. Γιώργος, ο οποίος κατοικεί στο Παγκράτι 20 χρόνια. «Έχει φωτισμό το βράδυ» τονίζει δεν θεωρώ ότι είναι επικίνδυνο. Τους χειμερινούς μήνες δεν έρχεται κόσμος το βράδυ αλλά το καλοκαίρι είναι γεμάτο κόσμο το πάρκο μέχρι αργά τη νύχτα, είναι καθαρό και δεν μαζεύει χρήστες ναρκωτικών».

Η παιδική χαρά

alsos_pagratiou

Η παιδική χαρά, τις ώρες που είναι ανοιχτή, φυλάσσεται και φροντίζεται από τους υπαλλήλους του ΟΠΑΝΔΑ.

«Το βράδυ αργά όπως όλα τα πάρκα είναι λίγο επικίνδυνα» μας λέει ο φύλακας της παιδικής χαράς. «Υπάρχει και πρόβλημα με τον φωτισμό του πάρκου. Συχνά σπάνε τις λάμπες. Εγώ προσωπικά δεν θα έμπαινα στο πάρκο μετά τις 10.00 το βράδυ».

Δραστηριότητες

Πρόσφατα ο δήμος Αθηναίων εγκατέστησε στο άλσος σύγχρονα όργανα γυμναστικής, ειδικά σχεδιασμένα για αερόβια άσκηση και μυϊκή ενδυνάμωση,Οι κάτοικοι, όπως είδαμε, τα τιμούν δεόντως.

alsos_pagratiou

Φέτος το Άλσος Παγκρατίου εντάχτηκε και στο πρόγραμμα «Ζήσε τον Κήπο και τα Πάρκα Αλλιώς», που πραγματοποιεί ο ΟΠΑΝΔΑ και περιλαμβάνει αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Ιστορία του Άλσους

Η ιστορία του Άλσους Παγκρατίου ξεκίνησε το 1908. Τότε φυτεύτηκαν με τη φροντίδα της πριγκίπισσας Σοφίας και της «Φιλοδασικής Εταιρείας» τα πρώτα πεύκα.

Το 1936 η «Φιλοδασική Εταιρεία» παραχώρησε την έκταση του Άλσους στο Δήμο Αθηναίων, για να λειτουργήσει ως ελεύθερος δημόσιος χώρος αναψυχής.

Έως τη γερμανική κατοχή φιλοξενούσε και ζωολογικό κήπο.

alsos_pagratiou

Στα πρώτα χρόνια της μετεμφυλιακής περιόδου λειτούργησε το θέατρο «Άλσος». Το κηποθέατρο συνδέθηκε από τις αρχές της δεκαετίας του 1970 με το «Ελεύθερο Θέατρο», το οποίο άλλαξε την επιθεώρηση στην Ελλάδα αλλά και τη «ζωή» του άλσους και της συνοικίας.

Παράλληλα λειτούργησαν στο πάρκο, θερινός κινηματογράφος, καφενείο, περίπτερο και παιδική χαρά. Όλα αυτά κατεδαφίστηκαν ως αυθαίρετα το 1981.

Ακολούθησε η διαμόρφωση του χώρου με την κατασκευή της παιδικής χαράς και του γηπέδου μπάσκετ, αποκτώντας έτσι το Άλσος Παγκρατίου τη σημερινή του μορφή.

alsos_pagratiou

alsos_pagratiou

Καλλιόπη Ασλανίδου

Print Friendly, PDF & Email



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *