Search

Εξαγωγές, ενέργεια και τουρισμός: Οι τομείς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας

961

Πώς μπορεί τελικά να συντελεσθεί η ανάδειξη της σημασίας της διεθνοποίησης του ελληνικού επιχειρείν και πώς μπορεί η διεθνοποίηση να συμβάλει στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της χώρας μας, μέσα από την προσέλκυση ξένων παραγωγικών επενδύσεων; Τα δύο αυτά καίρια αλλά και διαχρονικά ερωτήματα αποπεειράθηκαν να απαντήσουν οι ομιλητές στο πλαίσιο του 8ου ετήσιου συνέδριου εταιρικής κοινωνικής ευθύνης του Capital Link Forum με θέμα «Διεθνοποίηση της Ελληνικής Επιχειρηματικότητας- Μία νέα διάσταση ΕΚΕ».

Στο πλαίσιο του συνεδρίου η κ. Κατερίνα Παναγοπούλου, Ειδική Σύμβουλος του Πρωθυπουργού για θέματα Ελληνισμού της Διασποράς, επεσήμανε ότι στόχος για όλους τους φορείς και κυβερνητικούς ετέρους αποτελεί η βιώσιμη ανάπτυξη της Ελλάδας, η οποία μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω της διεθνοποίησης της ελληνικής επιχειρηματικότητας.

Σύμφωνα με την κ. Παναγοπούλου το ποσοστό των παγκόσμιων εξαγωγών επί του παγκόσμιου ΑΕΠ είναι της τάξεως του 28%, συγκριτικά με το 11% του 1960 και το ποσοστό των ξένων άμεσων επενδύσεων επί του παγκόσμιου ΑΕΠ είναι στο 3%, σε σχέση με το 0,4% το 1970, στοιχεία που αποδεικνύουν την ισχυροποίηση της διεθνοποίησης για το ελληνικό εμπόριο.

Ωστόσο η Ελλάδα εξακολουθεί να διαθέτει, όπως ανέφερε η κ. Παναγοπούλου, μία εσωστρεφώς δομημένη οικονομία με τις εξαγωγές της να καταλαμβάνουν το 30,2% του ΑΕΠ της, συγκριτικά με το 45,7% των συνολικών εξαγωγών της Ευρωζώνης επί του αντίστοιχου ΑΕΠ.

Στο 8ο ετήσιο συνέδριο εταιρικής κοινωνικής ευθύνης του Capital Link Forum συμμετείχε και ο Δρ Τάσος Αναστασάτος, Επικεφαλής Οικονομολόγος του Ομίλου Eurobank και πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, ο οποίος στο πλαίσιο μιας πρόσφατης μελέτης της Eurobank αναφέρθηκε στα αναπτυξιακά σχέδια στους τομείς της ενέργειας, του τουρισμού και των logistics στην Ελλάδα, καθώς και στη συνεισφορά τους στο ΑΕΠ της. Αναφορικά με την ενέργεια και τον τουρισμό, δύο στρατηγικούς οικονομικούς τομείς της Ελλάδας, ο κ. Αναστασάτος επεσήμανε ότι όχι μόνο προσελκύουν έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον αλλά επιπρόσθετα υποστηρίζουν προοπτικές για συνέργειες με επιχειρήσεις στο εξωτερικό και συντελούν στην επίτευξη οικονομιών κλίμακας και φάσματος για την χώρα μας, γεγονός που μπορεί να συμβάλει στην εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας,

Στο πλαίσιο της μελέτης της Eurobank με αντικείμενο έργα μεγάλης κλίμακας στους τομείς της ενέργειας, του τουρισμού και των logistics στην χώρα μας, ο κ. Αναστασάτος ανέφερε ότι η αξία των έργων που αφορούν την ενέργεια και τον τουρισμό αγγίζει τα 20 δις ευρώ.

Σε ό,τι αφορά το ενεργειακό τοπίο της Ελλάδας σημαντικές ήταν οι παραινέσεις του Πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, κ. Geoffrey R. Pyatt, ο οποίος τόνισε ότι η χώρα μας έχει τις προοπτικές να αποτελέσει έναν περιφερειακό ενεργειακό κόμβο ο οποίος θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της οικονομίας και στη διασφάλιση της οικονομικής σταθερότητας της χώρας. Ο τομέας της ενέργειας στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον κ. Pyatt αποτελεί σημαντικό αντικείμενο ενδιαφέροντος των ΗΠΑ για την πραγματοποίηση επενδύσεων σε υποδομές. Ο κ. Pyatt δεν παρέλειψε να αναφερθεί στον Διαδρατικό Αγωγό φυσικού αερίου (TAP), ο οποίος θα ξεκινάει από τους Κήπους του Έβρου και θα καταλήγει στις ακτές της Αδριατικής, συνεισφέροντας σημαντικά στην οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας, στην αύξηση των θέσεων απασχόλησης και στις δυνατότητες να εφοδιάζονται άλλες ευρωπαϊκές χώρες με φυσικό αέριο μέσω της Ελλάδας.

Κατά την διάρκεια του συνεδρίου διακεκριμένοι επιχειρηματίες στις ομιλίες τους έδωσαν έμφαση στις επενδύσεις και το σχεδιασμό έργων υποδομής και συνεργασιών που αφορούν τους κλάδους της Ενέργειας και του Τουρισμού, καθώς πρόκειται για δυο από τους πιο βασικούς πυλώνες ανάπτυξης της οικονομίας, ενώ θα παρουσιάστηκαν παραδείγματα κορυφαίων επιχειρήσεων που λειτουργούν με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη και υποστηρίζουν σταθερά τη βελτίωση της ζωής των πολιτών.

Εν μέσω της τρέχουσας κοινωνικής και οικονομικής κρίσης, επισημάνθηκε ότι η ανάπτυξη και ευημερία της χώρας είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ανάπτυξη και την επιτυχημένη πορεία των επιχειρήσεων, προϋπόθεση των οποίων αποτελούν η επένδυση στην καινοτομία, η εξωστρέφεια και η κοινωνική υπευθυνότητα.

«Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε ένα ιδιαίτερα κρίσιμο σημείο, η ανάκαμψη που ξεκίνησε από το 2018 αλλά και η έξοδος μας από τα μνημόνια σηματοδοτούν και το τέλος της κρίσης και θα πρέπει να αλλάξουμε το παραγωγικό μοντέλο της χώρας», σημείωσε ο υφυπουργός Οικονομίας Στέργιος Πιτσιόρλας.

Μιλώντας στο συνέδριο του capital link Διεθνοποίηση της ελληνικής επιχειρηματικότητας ο κ. Πιτσιόρλας επεσήμανε πως, «ήρθε η στιγμή η χώρα να αρχίσει να παράγει πλεονάσματα και σ’ αυτό θα συμβάλει η δημοσιονομική πειθαρχία».

Την συμβολή της ιδιωτικής πρωτοβουλίας στο πλαίσιο της κοινωνικής υπευθυνότητας και την συμβολή της στο Δήμο Αθηναίων εξήρε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης κατά την ομιλία του στο συνέδριο

Ο κ. Καμίνης σημείωσε πως τα τελευταία 2.5 χρόνια αξιοποιήθηκαν περίπου 15 εκ. Ευρώ από χορηγίες και δωρεές στο πρόγραμμα Athens Partnership, ενώ ο Δήμος Αθηναίων στηρίζει καθημερινά πάνω από 26 χιλιάδες πολίτες μέσω του κόμβου Αλληλεγγύης.

Η συμβολή, όπως είπε ο Δήμαρχος Αθηναίων, της ιδιωτικής πρωτοβουλίας είναι πολύ σημαντική για την ανάπτυξη της πόλης και την ευημερία των πολιτών.

Σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις ο υφυπουργός τόνισε πως «υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον, ωστόσο υπάρχουν προβλήματα που πρέπει να λυθούν μεταξύ των οποίων και η κουλτούρα αντίληψης του τι εστί η ανάπτυξη».

Μιλώντας στο ίδιο συνέδριο η Γενική Διευθύντρια του Αθήνα 9.84 Νόνη Καραγιάννη σημείωσε πως «το αξιακό πλαίσιο του Αθήνα 9.84 δεν περιλαμβάνει κακής ποιότητας ενημέρωση, αποξενωμένης από το κοινωνικό σύνολο». «Αντίθετα στον Αθήνα 9.84 πιστεύουμε ότι η συνταγματικά κατοχυρωμένη αξία που προσδιορίζεται με τον όρο ενημέρωση εμπεριέχει την στιβαρή για κάθε Δημοκρατία, έννοια της κοινωνικής ευθύνης», πρόσθεσε.

 

Print Friendly, PDF & Email



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *