Ο επικεφαλής της επιτροπής διαιτησίας της FIFA, Πιερλουΐτζι Κολίνα παραχώρησε συνέντευξη Τύπου και παρέθεσε τα πρώτα στοιχεία που αφορούν στη χρήση του VAR (Video Assistant Referee) στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας.
Συγκεκριμένα, στους 48 αγώνες των ομίλων του Παγκοσμίου Κυπέλλου έχουν ελεγχθεί συνολικά 335 φάσεις, δηλαδή 6.9 ανά παιχνίδι. Σε 17 εξ αυτών έγινε χρήση VAR προκειμένου να φανεί αν η απόφαση του διαιτητή ήταν σωστή ή λανθασμένη. Ύστερα από τη χρήση του VAR, άλλαξαν 14 αποφάσεις, ενώ σε τρεις περιπτώσεις δικαιώθηκε ο διαιτητής.
Αξίζει να σημειωθεί πως δίχως τη χρήση του VAR οι αποφάσεις είναι 95% σωστές, ενώ με τη χρήση του VAR το ποσοστό εκτοξεύεται στο εντυπωσιακό 99.3% σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο Κολίνα.
Βέβαια ξεκαθάρισε πως «το VAR δεν σημαίνει τελειότητα», αφού παρά τη χρήση του είναι βέβαιο πως σε κάποιες φάσεις δεν θα παρθούν οι σωστές αποφάσεις.
Aναλυτικά:
ΣΤΙΣ 14 ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΛΛΑΞΑΝ:
Δόθηκαν πέναλτι που δεν είχαν δοθεί: 7 φορές (π.χ το πέναλτι που κέρδισε ο Γκριεζμάν στο Γαλλία – Αυστραλία)
Ακυρώθηκαν πέναλτι που είχαν δοθεί: 2 φορές (π.χ το πέναλτι που Νεϊμάρ στο Βραζιλία – Κόστα Ρίκα)
Πιθανές κόκκινες κάρτες που τελικά έγιναν κίτρινες: 2 φορές (π.χ η φάση του Ρονάλντο στο Πορτογαλία – Ιράν)
Γκολ που ακυρώθηκαν για οφσάιντ και τελικά μέτρησαν: 2 φορές (π.χ. το γκολ της Νότιας Κορέας στο παιχνίδι με τη Γερμανία)
Κάρτα σε λάθος παίκτη: 1 φορά
ΤΡΕΙΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΘΗΚΑΝ:
Πέναλτι που δόθηκαν και επιβεβαιώθηκαν και με το VAR: 1 φορά (π.χ. το πέναλτι που υπέπεσε ο Μαστσεράνο στο Νιγηρία – Αργεντινή)
Πέναλτι που δεν δόθηκαν και επιβεβαιώθηκαν και με το VAR: 2 φορές (π.χ. το ακούσιο χέρι του Ρόχο στο Νιγηρία – Αργεντινή)