Η συμφωνία για το μεταναστευτικό, που πέτυχαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες είναι ένα από τα βασικά θέματα των ηλεκτρονικών εκδόσεων των εφημερίδων και των δικτύων.
Για Σύνοδο Κορυφής
“Μεταναστευτική κρίση: Οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατέληξαν σε συμφωνία για το μεταναστευτικό ύστερα από μαραθώνιες συνομιλίες” αναφέρει το BBC.
Οι ηγέτες της Ε.Ε έφθασαν σε συμφωνία για το μεταναστευτικό ύστερα από 10 ώρες συνομιλιών στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής, στις Βρυξέλλες. Η Ιταλία, χώρα εισόδου χιλιάδων μεταναστών, κυρίως από την Αφρική είχαν απειλήσει με βέτο για τα συμπεράσματα ολόκληρης της Συνόδου, εάν δεν κέρδιζαν “βοήθεια” στο θέμα. Οι συνομιλίες συνεχίζονταν έως τις πρώτες πρωινές ώρες προτού φθάσουν σε συμβιβασμό. Οι ηγέτες δήλωσαν ότι νέα κέντρα μεταναστών θα δημιουργηθούν σε κράτη – μέλη της Ε.Ε σε “εθελοντική βάση”. Αυτά τα κέντρα θα διεξάγουν τις διαδικασίες, ώστε να καθορίσουν ποιοι είναι οι πραγματικοί πρόσφυγες, ενώ όσοι “παράτυποι μετανάστες, που θα επιστρέφονται” αναφέρει το κείμενο συμφωνίας.
“Οι Ευρωπαίοι ηγέτες πέτυχαν συμφωνία για το μεταναστευτικό” αναφέρουν οι FT όπως και η DW.
“Οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατέληξαν σε συμφωνία για το μεταναστευτικό μετά από μια μαραθώνια Σύνοδο Κορυφής” αναφέρει το Politico. Ύστερα από συνομιλίες που διήρκεσαν ένα ολόκληρο βράδυ, οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατόρθωσαν να άρουν το “μπλόκο” της Ιταλίας και να πετύχουν μια προσωρινή (υπό αίρεση) συμφωνία την Παρασκευή το πρωί, που θα αφορά τη δημιουργία νέων κέντρων σε ευρωπαϊκό έδαφος όπου θα αποφασίζεται τόσο η διαμονή όσο και το εάν δικαιούνται άσυλο. Επίσης, αποφάσισαν να αναλάβουν μια σειρά συνεργατικών βημάτων στο θέμα του μεταναστευτικού. Κατέληξαν σε συμφωνία στις 4.35 το πρωί ωστόσο αυτή η συμφωνία δεν είναι ολιστική ώστε να επιτρέψει την αναθεώρηση των κανόνων παροχής ασύλου της Ε.Ε ένα θέμα που έσπειρε διχόνοια ανάμεσα στους ηγέτες στη διάρκεια της μεταναστευτικής κρίσης το 2015. Αλλά η συμφωνία παρουσίασε έναν κρίσιμο – αν όχι ολοκληρωμένο – συμβιβασμό στο πιο κρίσιμο θέμα που προκαλεί πολιτικές πιέσεις σε διάφορες χώρες αλλά κυρίως στη Γερμανίδα καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ. Η συμφωνία πέτυχε μια ισορροπία μεταξύ των ανησυχιών για την ασφάλεια των συνόρων καθώς οι παράκτιες χώρες είναι εκείνες που έχουν πληγεί περισσότερο από τις αφίξεις μεταναστών και αιτούντων ασύλου, και εκείνων στις βόρειες χώρες που θέλουν να σταματήσουν την έλευση μεταναστών στις χώρες τους. Τα συμπεράσματα των ηγετών επεδίωξαν να δώσουν έμφαση στην αίσθηση ενότητας και της διάθεσης για λύσεις ευρωπαϊκές. “Αυτή είναι μια πρόκληση όχι μόνο για ένα μόνο κράτος – μέλος αλλά για την Ευρώπη στο σύνολό της” καταλήγουν οι ηγέτες. Δίνοντας έμφαση στην πρόθεση για περιορισμό των αριθμών των αφίξεων τα τελευταία χρόνια, οι ηγέτες πρόσθεσαν ότι “το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι αποφασισμένο να συνεχίσει και να ενισχύσει την πολιτική αποτροπής μιας ανεξέλεγκτης κατάστασης, όπως συνέβη το 2015 και να μειώσει περαιτέρω την παράνομη μετανάστευση μέσω των αναδυόμενων διαδρομών”.
Εξαντλημένοι ηγέτες βγήκαν από τη Σύνοδο την ώρα που ανέτειλε ο ήλιος, εξέφρασαν μια αίσθηση θριάμβου και ανακούφισης. “Ύστερα από εντατικές συζητήσεις για το πιο κρίσιμο θέμα της Ε.Ε, είναι ένα καλό μήνυμα ότι συμφωνήσαμε σε ένα κοινό κείμενο” δήλωσε η Μέρκελ σε δημοσιογράφους.
Το θέμα του μεταναστευτικού είχε προκαλέσει πολιτική πρόκληση για τη Μέρκελ από τον κυβερνητικό εταίρο της, τον χριστιανοκοινωνιστή, Βαυαρό υπουργό Εσωτερικό, Χορστ Ζεεχόφερ που απείλησε με την επιβολή αυστηρότερων κανόνων στα σύνορα ώστε να εμποδίζεται η είσοδος των μεταναστών στη Γερμανία. Η Μέρκελ “κέρδισε” το κείμενο των συμπερασμάτων να ανταποκρίνεται σε αυτές τις ανησυχίες και επί της ουσίας ενισχύεται εναντίον του Ζεεχόφερ και άλλων επικριτών της για τις λεγόμενες δευτερογενείς επιστροφές μεταναστών, που εγγράφονται σε ένα κράτος – μέλος της Ε.Ε και μετά περνούν σε ένα άλλο. “Οι δευτερογενείς επιστροφές των αιτούντων ασύλου μεταξύ των κρατών – μελών προκαλούν κινδύνους για την αξιοπιστία του Κοινού Ευρωπαϊκού συστήματος Ασύλου και της Σέγκεν” σύμφωνα με το κείμενο των συμπερασμάτων. “Κράτη – μέλη θα πρέπει να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα εσωτερικά και διοικητικά μέτρα για να αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους κινήματα”. Η συζήτηση για τη μετανάστευση και το άσυλο ξεκίνησε λίγο μετά τις 8 το βράδυ ύστερα από μια μικρή εισήγηση της Τερέζα Μέι για το Brexit και ολοκληρώθηκε περίπου στις 4 το πρωί με τους ηγέτες να συζητούν προσωπικά για τις λεπτομέρειες. Έβγαζαν στυλό και διόρθωναν ή πρότειναν ιδέες σύμφωνα με φωτογραφίες – ντουκουμέντο. Ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς αναγνώρισε τη συμφωνία της Παρασκευής δεν ήταν το τέλος της συζήτησης εντός της Ε.Ε για το θέμα του ασύλου και της μετανάστευσης και οι ηγέτες είπαν ότι θα συνεχίσουν να εργάζονται σε ό,τι αφορά την αλλαγή των κανόνων ασύλου. “Ήταν μια μακρά και σκληρή συζήτηση. Υπάρχουν ακόμα πολλές και διαφορετικές προσεγγίσεις εντός της Ε.Ε” δήλωσε ο Κουρτς.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ανέμεναν μια μεγάλη συζήτηση πάνω στο θέμα με τον πρόεδρο του Συμβουλίου, Ντ. Τουσκ να αναζητά εδώ και εβδομάδες λύσεις ώστε να επιτευχθεί συμβιβασμός στο θέμα του Κανονισμού του Δουβλίνου. Γι αυτό το σκοπό ο Τουσκ πρότεινε να εστιάσουν σε γενικά αποδεκτές προτάσεις που θα αφορούν τη φύλαξη των συνόρων περιλαμβανομένης της ιδέας για δημιουργία κέντρων “διαλογής” των προσφύγων εκτός Ε.Ε που θα λειτουργούν σε συνεργασία με την Υπηρεσία για των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες και τον Διεθνή Οργανισμό για τη Μετανάστευση. Αλλά η επιφυλακτική στάση του Τουσκ και η διάθεσή του να βρει συμβιβασμό έπεσε “θύμα” της κρίσιμης πολιτικής συζήτησης στη Γερμανία και της λαϊκιστικής κυβέρνησης στην Ιταλία. Η Ιταλία αντέδρασε πολύ σκληρά στο αίτημα της Μέρκελ για τις δευτερογενείς επιστροφές με τη Ρώμη να διαμαρτύρεται έντονα ότι οι χώρες υποδοχής “σηκώνουν το βάρος” των αφίξεων των αιτούντων ασύλου χωρίς να έχουν ικανοποιητική βοήθεια από άλλα ευρωπαϊκά έθνη.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Τζιουζέπε Κόντε που συμμετείχε για πρώτη φορά στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέπληξε τους άλλους ηγέτες χθες το απόγευμα “μπλοκάροντας” όλα τα συμπεράσματα τοτ Συμβουλίου, που αφορούσαν και άλλα θέματα. Ο Κόντε προκαλώντας δυσαρέσκεια στους συναδέλφους του είπε ότι δεν θα συμφωνούσε σε τίποτα προτού βγει το κείμενο για το μεταναστευτικό. Ήταν ένα… ξεχωριστό ντεμπούτο για τον Ιταλό πολιτικό, νομικό και καθηγητή νομικής που δεν είχε καμία προηγούμενη πολιτική εμπειρία αλλά τελικά αποτέλεσε τη συμβιβαστική πρόταση για τη θέση του πρωθυπουργού στον κυβερνητικό συνασπισμό των Πέντε Αστέρων με τη Λέγκα του Βορρά. Εκείνος πάντως δεν κέρδισε κανέναν φίλο χθες.
Σε κάποιο σημείο, ο Κόντε επειδή ακριβώς δεν είχε πολιτική εμπειρία φάνηκε να μην έχει καταλάβει ότι τα συμπεράσματα – είναι στην πραγματικότητα πολιτικές δηλώσεις χωρίς υποχρεωτική νομική εφαρμογή – έγινε “στόχος” από τους συναδέλφους του που τον ειρωνεύτηκαν.
Το “μπλόκο” του Κόντε προκάλεσε πολλές διαδικασίες συζήτησης στο Συμβούλιο ακόμα και από τον ίδιο τον Τουσκ. Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν παρενέβη και με τη βοήθεια του Ισπανού πρωθυπουργού, Πέδρο Σάντσεθ πρότεινε τη δημιουργία των “ελεγχόμενων κέντρων” – ουσιαστικά προσφυγικούς καταυλισμούς που θα λειτουργούν με μέτρα ασφάλειας, σε ευρωπαϊκό έδαφος κυρίως σε κράτη -μέλη που θέλουν να τους φιλοξενούν κάτι που θα χρηματοδοτείται αποκλειστικά από την Ε.Ε.
Οι Ιταλοί αρχικά απέρριψαν την ιδέα υπό τον φόβο ότι θα προσέθετε ένα ακόμα βάρος στις χώρες – υποδοχής, αλλά τελικά υποχώρησε καθώς υπήρξαν διαβεβαιώσεις ότι η Ε.Ε θα επιχειρήσει τη δημιουργία κέντρων “διαλογής” ή κέντρων “αποβίβασης” – πλατφόρμες στη Βόρεια Αφρική.
Στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επισημαίνεται ότι αυτά τα κέντρα εντός της Ε.Ε θα δημιουργηθούν μόνο σε εθελοντική βάση… χωρίς προκατάληψη σε σχέση με τη μεταρρύθμιση του Δουβλίνου αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο η Ιταλία να ανανεώσει την πρόθεσή της να προωθήσει υποχρεωτικές μετεγκαταστάσεις των προσφύγων στο πλαίσιο των ποσοστώσεων, κάτι που όμως δεν λειτούργησε ποτέ επί της ουσίας. Τα συμπεράσματα καλούν για μια “ταχύτατη επίλυση όλου του θέματος” εν αναμονή μιας έκθεσης προόδου που θα συζητηθεί στο Συμβούλιο τον Οκτώβριο.
Το σχέδιο επίσης περιελάμβανε μια δήλωση ότι οι αιτούντες ασύλου στην Ιταλία θα θεωρούνται πλέον ότι φθάνουν στην “Ευρώπη” – κάτι που επί της ουσίας δηλοί ότι η ευθύνη ανήκει σε όλους.
“Η Ιταλία δεν είναι μόνη της πια” δηλωσε ο Κόντε μετά τη Σύνοδο Κορυφής. Ο Σάντσεθ που κυβερνά και αυτός μια χώρα εισόδου πήρε εντελώς διαφορετική θέση από εκείνη του Ιταλού συναδέλφου του.
Στο μεταξύ, το γκρουπ των Βίζεγκραντ (Τσεχία, Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία) που δεν δέχονται το σύστημα των ποσοστώσεων δήλωσαν ότι δέχονται το κείμενο. Ένας διπλωμάτης δήλωσε ότι οι χώρες αυτές πιστεύουν ακόμα ότι οι χώρες υποδοχής είναι υπεύθυνες για την αύξηση των διασυνοριακών ελέγχων και απαίτησαν να περιοριστεί η λέξη “αλληλεγγύη” στο κείμενο της συμφωνίας. (…) Τελικά η συμφωνία επετεύχθη λίγο πριν την ανατολή και όλοι ενέκριναν τα συμπεράσματα μαζί με το θέμα του μεταναστευτικού.
Ακόμα και όταν έφθασαν σε συμφωνία για το “πακέτο” του μεταναστευτικού δεν είχαν ακριβώς ολοκληρώσει τις συζητήσεις. Μια σύντομη συζήτηση έγινε και για τη Ρωσία και την έλλειψη προόδου στην εφαρμογή της συμφωνίας ειρήνευσης του Μινσκ 2 για την ανατολική Ουκρανία. Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το αποτέλεσμα ήταν να επιτευχθεί συμβιβασμός για την επέκταση των κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας. Επιπρόσθετα οι ηγέτες συμφώνησαν να στηρίξουν το σχέδιο ανανέωσης του Ευρωκοινοβουλίου μετά το Brexit. Οι ηγέτες εμφανίστηκαν ικανοποιημένοι αλλά εξαντλημένοι όταν βγηκαν από το Συμβούλιο με τον Σάντσεθ να δηλώνει ότι έχουμε ‘καλά νέα” για την Ισπανία και την Ευρώπη.
Σύμφωνα με τους FT στην αρχή της Συνόδου η Μέι “πέταξε το γάντι” στους 27 ηγέτες με μια απρόσμενη προειδοποίηση για την άρνησή τους, όπως είπε, να εργαστούν πιο στενά σε θέματα ασφάλειας μετά το Brexit. Υπενθυμίζοντας την εμπειρία της ως υπουργού Εσωτερικών η πρωθυπουργός της Βρετανίας δήλωσε πως χωρίς καλή συνεργασία, οι τρομοκράτες δεν θα μπορούν να εντοπίζονται στην Ευρώπη ενώ θα τεθεί τέλος στη συνεργασία εντοπισμού επικηρυγμένων εγκληματιών. “Δεν είναι κάτι που θέλω, φαντάζομαι ούτε και εσείς” είπε. “Επομένως, όταν θα συναντηθείτε αύριο θα σας πρότεινα να σκεφθείτε ποιο είναι προς το συμφέρον των πολιτών σας και των δικών μου – και δώστε στους διαπραγματευτές την εντολή να πετύχουν μια συμφωνία”.
“Η Ε.Ε θέτει σε κίνδυνο τη ζωή των πολιτών προειδοποιεί η Μέι” αναφέρουν οι Times.
“Η Ε.Ε προειδοποιήθηκε: Οι Βρυξέλλες θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των πολιτών” ο τίτλος της Express.
“Οι πολίτες σας θα κινδυνεύσουν αν δεν μου δώσετε συμφωνία για το Brexit” αναφέρει η Telegraph.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν σήμερα στις 11 το πρωί τα σχέδια για τη μελλοντική σχέση με τη Βρετανία και κυρίως θέματα που αφορούν τα σύνορα, το εμπόριο και την ασφάλεια. Θα υπάρξει ένα κοινό ανακοινωθέν και μια συνέντευξη Τύπου. Αλλά η Μέι δεν θα είναι εκεί… επιστρέφει εκτάκτως, καθώς προετοιμάζει τη δική της Σύνοδο για το Brexit – την επόμενη Παρασκευή όταν το συμβούλιο της θα πρέπει να παρουσιάσει μια συμφωνία για το Brexit.
Για ΗΠΑ – Ρωσία
Η συνάντηση των προέδρων των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν θα πραγματοποιηθεί στις 16 Ιουλίου στο Ελσίνκι, ανακοινώθηκε χθες ταυτόχρονα από το Κρεμλίνο και τον Λευκό Οίκο, αναφέρουν οι NYTimes. “Οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν τις σχέσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία καθώς και ένα εύρος θεμάτων εθνικής ασφάλειας” σημείωσαν αμφότερα. Λίγη ώρα νωρίτερα, ο Τραμπ είχε αμφισβητήσει για ακόμα μία φορά την ανάμειξη της Ρωσίας στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016. “Η Ρωσία εξακολουθεί να λέει ότι δεν αναμείχθηκε στις εκλογές μας” έγραφε το μήνυμα που ανήρτησε στο Twitter ο αμερικανός πρόεδρος. “Γιατί δεν εξετάστηκε η σχέση της Ρωσίας με τη Χίλαρι (Κλίντον);”. Οι σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας βρίσκονται στο χειρότερο επίπεδο από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου λόγω της ρωσικής προσάρτησης της χερσονήσου της Κριμαίας και την ανάμιξη της Μόσχας στην ανατολική Ουκρανία, καθώς και τις κατηγορίες για ρωσική απόπειρα επηρεασμού των αμερικανικών προεδρικών εκλογών, αλλά και τις διαφωνίες ανάμεσα στις δύο υπερδυνάμεις όσον αφορά την αντιμετώπιση της κρίσης στη Συρία. Ο Τραμπ δήλωσε πριν από μερικές εβδομάδες ότι η Ρωσία θα πρέπει να επανενταχθεί στην Ομάδα των Επτά Πλουσιότερων Χωρών του Κόσμου (G7) – με την εισδοχή της Ρωσίας η G7 είχε μετεξελιχθεί σε G8, από την οποία αποπέφθηκε η Ρωσία μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014. Η δήλωση Τραμπ είχε γίνει κατά την πρόσφατη σύνοδο της G7, η οποία έληξε με μεγάλες διαφωνίες ανάμεσα στον Αμερικανό πρόεδρο και τους συμμάχους των ΗΠΑ. Ο Τραμπ συνάντησε τον Πούτιν για πρώτη φορά για μια ολιγόλεπτη συνομιλία, το Νοέμβριο του 2017 στο περιθώριο της συνόδου κορυφής των χωρών Ασίας-Ειρηνικού (APEC) στο Βιετνάμ. Ο Αμερικανός πρόεδρος θα μετάσχει επίσης στις 11 και 12 Ιουλίου στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, πριν επισκεφθεί τη Βρετανία όπου θα συναντηθεί με την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι και τη βασίλισσα Ελισάβετ στις 13 Ιουλίου
Στην Τουρκία
“Τέλος στην κατάσταση εκτάκτου ανάγκης” αναφέρει η Sabah. Οι δύο κυβερνητικοί εταίροι, ηγέτες του ισλαμοσυντηρητικού ΑΚΡ και του εθνικιστικού MHP αντίστοιχα, συναντήθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης, εν μέσω εντεινόμενων φημών πως ο τούρκος πρόεδρος θα ανταμείψει το MHP για την κοινοβουλευτική του στήριξη με υπουργικές θέσεις και αποφάσισαν να μην παραταθεί η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης μετά την 1η Αυγούστου”.
Ακόμα και χωρίς την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, πάντως, ο τούρκος πρόεδρος θα έχει εφεξής, χάρη στη συνταγματική μεταρρύθμιση του Απριλίου 2017, τις ενισχυμένες εξουσίες που θα του επιτρέπουν να (συνεχίζει να) κυβερνά τη χώρα με σιδηρά πυγμή. Στο μεταξύ, το πογκρόμ συνεχίζεται. Την Τρίτη οι Αρχές διέταξαν τη σύλληψη 132 ανθρώπων σε επιχειρήσεις σε ολόκληρη τη χώρα. Την Τετάρτη έθεσαν υπό κράτηση 192 στρατιωτικούς με την κατηγορία πάντα ότι υποστηρίζουν τον αυτοεξόριστο ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν. Και χθες δικαστήριο διέταξε την προφυλάκιση 12 ατόμων τα οποία κατηγορούνται ότι εξύβρισαν τον Ερντογάν στη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης του υποψηφίου της κεμαλικής αντιπολίτευσης (CHP) Μουχαρέμ Ιντζέ, στη Σμύρνη, την περασμένη Πέμπτη. Παράλληλα, ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού δήλωσε πως απαγόρευσε στους τοπικούς αξιωματούχους του CHP να παρευρίσκονται στις κηδείες τούρκων στρατιωτών κατηγορώντας το κόμμα ότι στηρίζει το PKK. Ο Σοϊλού έστρεψε φυσικά τα πυρά του και κατά του φιλοκουρδικού HDP που κατάφερε να μπει την Κυριακή στη Βουλή εξασφαλίζοντας ένα εντυπωσιακό 11,7% κατηγορώντας το πως βρίσκεται πίσω από τη δολοφονία ενός εκλογικού παρατηρητή του AKP στην ανατολική επαρχία Αγκρί την Κυριακή.
Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη