Search
ελληνική Οικονομία

Το χρέος και οι προοπτικές της οικονομίας με… το μάτι του ΔΝΤ

419

Αυτή τη φορά η παρουσία της αποστολής του ΔΝΤ στην Αθήνα δεν είχε σκοπό την ολοκλήρωση κάποιας αξιολόγησης με προαπαιτούμενα.

Το Ταμείο αναμένεται σύντομα να δημοσιεύσει την Έκθεση του για την ελληνική Οικονομία (Article IV) και το ενδιαφέρον στρέφεται πλέον στο τρόπο με τον οποίο θα περιγράψει τη μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, αλλά και τις ενστάσεις του για την εξυπηρέτησή του μακροπρόθεσμα.

Σήμερα, μάλιστα, ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ, Πίτερ Ντόλμαν αναμένεται να αναφερθεί διεξοδικότερα στα αποτελέσματα των συναντήσεων των στελεχών του Ταμείου με την Κυβέρνηση αλλά και θεσμικούς φορείς της χώρας.

ΔΝΤ και Ευρωπαίοι εταίροι δε φαίνεται να διαφωνούν σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις της ελληνικής Οικονομίας για τα επόμενα τέσσερα χρόνια όταν η Ελλάδα αναμένεται να βρίσκεται υπό την επιτήρηση (enhanced surveillance) των Ευρωπαίων και το πρόγραμμα παρακολούθησης του Ταμείου (post monitoring program). Το πρώτο περιλαμβάνει τριμηνιαίες εκθέσεις και το δεύτερο εξαμηνιαία αξιολόγηση.

Μακροπρόθεσμα ωστόσο το Ταμείο διατηρεί επιφυλάξεις αναφορικά με τη δυνατότητα παρατεταμμένης και ταυτόχρονης επίτευξης πρωτογενών πλεονασμάτων και ανάπτυξης. Η εξίσωση μάλιστα γίνεται ακόμη δυσκολότερη αν συνυπολογίσει κανείς τα δημογραφικά της χώρας που προβλέπουν γήρανση του πληθυσμού.

Σε ό,τι αφορά τις άμεσες προτεραιότητες της οικονομίας, η ταχύτερη εφαρμογή του πλαισίου αντιμετώπισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων αποτελεί βασική προτεραιότητα για το ΔΝΤ.

Παράλληλα, το Ταμείο αναμένεται να εκφράσει την ανησυχία του για την αργή –σε σχέση με τα προβλεπόμενα- εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων αναφορικά εμ τα κλειστά επαγγέλματα, την αγορά προϊόντων και υπηρεσιών και την αδειοδότηση επενδύσεων. Η υστέρηση στις παρεμβάσεις αυτές συνεχίζουν να διατηρούν υψηλότερες τιμές για τους καταναλωτές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων δεν τέθηκε ιδιαίτερα έντονα το ζήτημα της αύξησης του κατώτατου μισθού, ενώ δεν υπήρξε διαπραγμάτευση για τις επικείμενες περικοπές των συντάξεων. Σε κάθε περίπτωση, αυτές συνδέονται άμεσα με τα περιθώρια κοινωνικών παροχών και φοροελαφρύνσεων που προβλέπονται στον σχεδιασμό των επόμενων δύο χρόνων.

Το ΔΝΤ αναμένεται να δημοσιεύσει την Έκθεσή του έως το τέλος Ιουλίου και πριν τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος του ESM στις 20 Αυγούστου.

Γιάννης Παπαγεωργίου

Print Friendly, PDF & Email



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *