Οι δασμοί που επέβαλε ο Ντόναλντ Τραμπ ενώνουν τους ηγέτες της Ε.Ε οι οποίοι αναζητούν μια κοινή απάντηση στην «μάχη» του εμπορίου απέναντι στις ΗΠΑ. Την ίδια στιγμή η Σύνοδος Κορυφής ξεδιπλώνει τα σχεδιά της, σταδιακά, όσον αφορά την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης και την ενδυνάμωση του ρόλου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.
Πέραν του Ατλαντικού, όμως ο αμερικανός πρόεδρος εξαπέλυσε εκ νέου βολές για την οικονομική συμμετοχή χωρών της Ε.Ε στις αμυντικές δαπάνες και το ΝΑΤΟ.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζ.Κ. Γιούνκερ θα συναντηθεί στα τέλη Ιουλίου στην Ουάσινγκτον με τον Αμερικανό πρόεδρο Τραμπ, με δεδομένη την υποστήριξη των 28 κρατών καθώς στην Σύνοδο Κορυφής υπήρξε μια ενιαία οπτική για προσφυγή στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (WTO)
«Η ΕΕ θα πρέπει να αντιδρά σε όλες τις ενέργειες που έχουν ένα σαφή χαρακτήρα προστατευτισμού», υπογράμμισαν οι ηγέτες των 28 στα τελικά συμπεράσματα της συνόδου.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής κατέκρινε στάση του αμερικανού προέδρου που επιζητεί να διαπραγματευτεί σε διμερές επίπεδο αντί με το σύνολο της Ε.Ε.
«Θα πάω στην Ουάσινγκτον και…θα παρουσιάσω την ευρωπαϊκή οπτική. Δεν μου αρέσει αυτή η ιδέα…η αμερικανική κυβέρνηση (επιθυμεί) να διχάσει την Ευρωπαϊκή Ένωση…σε ότι αφορά το εμπόριο. Αυτό είναι αρμοδιότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε ο Γιούνκερ στους δημοσιογράφους.«Θα πρέπει να αποδραματοποιήσουμε αυτές τις σχέσεις», πρόσθεσε. «Χρειαζόμαστε αυτές τις σχέσεις. Οι ΗΠΑ χρειάζονται αυτές τις σχέσεις. Δεν είμαι βέβαιος ότι θα καταλήξουμε σε μια συμφωνία μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΕ, αλλά θα προσπαθήσουμε», είπε.
Από την πλευρά της η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, διαβεβαίωσε ότι «θα προσπαθήσουμε να κάνουμε τα πάντα από την πλευρά μας για να αποφύγουμε έναν εμπορικό πόλεμο».
«Χαίρομαι που η Ευρώπη εμφανίζεται απόλυτα σταθερή και ενωμένη ενάντια σε μια απαράδεκτη επίθεση των ΗΠΑ εναντίον των ευρωπαίων συμμάχων της», τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, αναφερόμενος στην επιβολή των Βρυξελλών πρόσθετων δασμών σε μια σειρά αμερικανικών προϊόντων ως αντίποινα.
Στην οικονομική ατζέντα οι τελικές αποφάσεις για την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης και τον ρόλο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, το θέμα της εγγύησης καταθέσεων και το Ευρωπαϊκό νομισματικό ταμείο, παραπέμπονται στη συνεδρίαση του ερχόμενου Δεκεμβρίου. Ε
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα επιτεύχθηκε συμφωνία για μια «δέσμη τραπεζικών μέτρων» που θα επιτρέψουν να ξεκινήσουν «οι εργασίες για οδικό χάρτη για την έναρξη πολιτικών διαπραγματεύσεων σχετικά με το ευρωπαϊκό σύστημα ασφάλισης των καταθέσεων».
Οι στρατιωτικές δαπάνες
Στις Βρυξέλλες σε δύο εβδομάδας θα πραγματοποιηθεί και η σύνοδος κορυφής τουNATO και ο Ντόναλντ Τραμπ συνέχισε τις επικρίσεις πρός χώρες, όπως η Γερμανία που δεν δαπανούν αρκετά για τη συμμαχία.
«Η Γερμανία πρέπει να ξοδέψει περισσότερα χρήματα. Η Ισπανία, η Γαλλία (επίσης). Δεν είναι δίκαιο αυτό που κάνουν στις ΗΠΑ», επέμεινε ο Τραμπ απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους επί του προεδρικού αεροσκάφους.
Τον περασμένο μήνα, ο Τραμπ διεμήνυσε ότι θα «λύσει» το ζήτημα των χωρών που δεν συνεισφέρουν αυτό που τους αναλογεί στοNATO και επέκρινε ιδίως τη Γερμανία διότι κατά την άποψή του δεν πράττει αρκετά.
Τα κράτη μέλη της ατλαντικής συμμαχίας έχουν συμφωνήσει να αυξήσουν τις στρατιωτικές τους δαπάνες προκειμένου αυτές να ανέρχονται στο 2% τουΑΕΠ σε ετήσια βάση μέχρι το 2024, αλλά η Γερμανία και η Ισπανία συγκαταλέγονται μεταξύ εκείνων οι δαπάνες των οποίων δεν αναμένεται να φθάσουν το ποσοστό αυτό. Η Γαλλία σχεδιάζει να αυξήσει τις δαπάνες της κατά το ένα τρίτο και πλέον από το 2017 ως το 2025 για να επιτύχει τον στόχο του Συμφώνου.
Μία ακόμα πτυχή στην γεωπολιτική διελκυνστίνδα είναι η πιθανή αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων που σταθμεύουν στη Γερμανία, όπως ανέφερε η εφημερίδα The Washington Post επικαλούμενη μελέτη του Πενταγώνου.
Για πολλούς Ευρωπαίους αξιωματούχους το ενδεχόμενο αποτελεί ένα ερωτηματικό . Εαν δηλαδή ο Τραμπ όντως σκοπεύει να λάβει αυτή την απόφαση η αποτελεί ένα μέσον πίεσης έν όψει της Συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, την 11η και 12η Ιουλίου.
Ο Τραμπ έστειλε μια «προειδοποιητική» επιστολή σε επτά χώρες-μέλη του NATO, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, προκειμένου να τις ανακαλέσει στην τάξη για τη δέσμευσή τους να αφιερώνουν κάθε χρόνο το 2% του ΑΕΠ τους στις στρατιωτικές δαπάνες μέχρι το 2024.
Εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου διέψευσε με ανακοίνωσή του ότι έχει ζητηθεί να γίνει ανάλυση για την πιθανή αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων τα οποία σταθμεύουν στη Γερμανία.
Αμερικανικά στρατεύματα παραμένουν παρόντα στη Γερμανία από το τέλος του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου και η χώρα αυτή αποτελεί τη σημαντικότερη βάση μετόπισθεν όσον αφορά τις αμερικανικές επιχειρήσεις στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή.