Ο κίνδυνος κατάρρευσης της κυβέρνησης στη Γερμανία μετά τις απειλές του Βαυαρού υπουργού Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ ότι θα παραιτηθεί λόγω της συμφωνίας για το μεταναστευτικό στην οποία κατέληξε η Ε.Ε είναι ένα από τα βασικά θέματα του διεθνούς Τύπου.
Για Γερμανία
“Ο Ζεεχόφερ στέλνει τη Γερμανία στο χείλος του γκρεμού” αναφέρει το Politico.
“Η κυβέρνηση συνασπισμού σε κίνδυνο κατάρρευσης λόγω της συμφωνίας για το μεταναστευτικό” αναφέρει η WSJ.
“Ο υπουργός Εσωτερικών της Μέρκελ προτείνει παραίτησή του” σχολιάζουν οι FT.
“Ο Ζεεχόφερ απειλεί να παραιτηθεί λόγω της κρίσης για το προσφυγικό” αναφέρει η DW.
“Ο Ζεεχόφερ θέτει τα πάντα υπό αμφισβήτηση” αναφέρει η Taggespiegel, που επίσης σημειώνει ότι ο υπουργός απέρριψε τη συμφωνία για το μεταναστευτικό που η Μέρκελ διαπραγματεύθηκε με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
“Κλιμακώνει τη σύγκρουση με την καγκελάριο για το άσυλο ο Ζεεχόφερ” ο τίτλος της Die Welt ενώ μαζί με την ΤΑΖ σημειώνουν ότι Αφρικανικές και Ανατολικοευρωπαϊκές χώρες επικρίνουν το σχέδιο της Ε.Ε, που περιλαμβάνει κέντρα όπου θα γίνεται “διαλογή” μεταναστών – προσφύγων τόσο σε ευρωπαϊκό έδαφος όσο και σε διάφορες χώρες της Αφρικανικής Ηπείρου.
Η μέρα που αρκετοί ήλπιζαν ότι θα κατέληγε με μια συμφωνία σχετικά με τη διαμάχη γύρω από την πολιτική για το προσφυγικό που απείλησε να ρίξει την κυβέρνηση τελικά κατέληξε με την κυβέρνηση συνασπισμού να βρίσκεται ήδη στο χείλος του γκρεμού, σχολιάζει το Politico. Το μέλλον της συντηρητικής συμμαχίας που κρατά 70 χρόνια μεταξύ δηλαδή των Χριστιανοκοινωνιστών και των Χριστιανοδημοκρατών κρέμεται από μια κλωστή. “Θα επιχειρήσουμε να έχουμε μια συζήτηση στο Βερολίνο με το CDU με την ελπίδα να βρούμε έναν κοινό τόπο” δήλωσε ο Ζεεχόφερ όταν βγήκε από τα κεντρικά γραφεία του κόμματός του περίπου στις 2 το πρωί. “Ελπίζω να πετύχουμε”. Η χθεσινή συνεδρίαση του κόμματος των Χριστιανοκοινωνιστών ανέδειξε ότι το θέμα είναι περισσότερο συναισθηματικής φύσεως παρά πολιτικού υπολογισμού.
Το “Σχέδιο Μετανάστευση” που διένειμε στην ηγεσία του CSU περιλαμβάνει και τις άμεσες επαναπροωθήσεις στα σύνορα, τις οποίες είχε εξαγγείλει για εφαρμογή από την 1η Ιουλίου.
Η Μέρκελ, που είχε απειλήσει τον υπουργό Εσωτερικών με έξωση από την κυβέρνηση, ξεκίνησε δύο ώρες αργότερα τη συνεδρίαση του προεδρείου του δικού της κόμματος CDU στο Βερολίνο. Θεωρεί “ισοδύναμου αποτελέσματος” τη συμφωνία των Βρυξελλών.
Και σε συνέντευξή της στο δεύτερο γερμανικό κανάλι ZDF, χθες το βράδυ, επέμεινε στη γραμμή της ευρωπαϊκής λύσης, την οποία ακολουθεί με συνέπεια. Η αρχή της είναι: “Οχι μονομερώς, όχι χωρίς συνεννόηση, όχι εις βάρος τρίτων”, είπε η Μέρκελ. “Υποστηρίζω ότι η Ευρώπη πρέπει να μείνει ενωμένη, στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τονίστηκε ότι εθνικοί μονόδρομοι θέτουν σε κίνδυνο τη Σένγκεν”, πρόσθεσε.Στη συνέντευξή της, η καγκελάριος απέφυγε να δεσμευθεί τι θα πράξει στην περίπτωση που ο υπουργός της Ζεεχόφερ προχωρήσει στην υλοποίηση της δικής του εθνικής, γερμανικής λύσης. Έπρεπε να περιμένει στο κεντρικά του CDU μέχρι τα μεσάνυχτα για την τελευταία πράξη ενός θρίλερ που οδήγησε την κυβέρνησή της στο όρια της διάλυσης.
“Τι θα συμβεί εάν παραιτηθεί ο Ζεεχόφερ” αναρωτιέται η DW. Το Σύνταγμα της Γερμανίας δεν κάνει διάκριση μεταξύ μιας εθελοντικής παραίτησης και μιας “απόλυσης” ενός ομοσπονδιακού υπουργού, που σημαίνει ότι ο Ζεεχόφερ θα πρέπει να ζητήσει από την Μέρκελ να τον “απολύσει”. Αν το κάνει αυτό, η Μέρκελ δεν μπορεί να τον απολύσει η ίδια θα χρειαστεί να ζητήσει από τον Πρόεδρο Φρανκ Βάλτερ Σταίνμαγερ να το κάνει αυτό.
Αν συμβεί πράγματι, τότε το CSU θα πρέπει να αποφασίσει έναν νέο υποψήφιο για τη θέση του υπουργού Εσωτερικών. Αν όμως το κόμμα δεν θέλει να συνεχίσει να συγκυβερνά με το CDU και το SPD θα πρέπει να ζητήσει την “έξοδο” όλων των υπουργών του και επομένως θα χαθεί η πλειοψηφία στη Μπούντεσταγκ. Ένα ενδεχόμενο είναι να συνεχίσουν τα δύο κόμματα CDU και SPD με κυβέρνηση μειοψηφίας. Η Μέρκελ έχει δηλώσει ότι προτιμά να προκαλέσει νέες εκλογές από το να κυβερνά μειοψηφικά. Άλλο ένα ενδεχόμενο είναι να αναζητηθεί άλλος κυβερνητικός εταίρος μεταξύ των Ελεύθερων Δημοκρατών και των Πρασίνων.
Αν όμως η επιλογή είναι να γίνουν εκλογές, θα πρέπει να διαλυθεί η Βουλή και οι κάλπες να στηθούν σε περίοδο 60 ημερών.
Για προσφυγικό – Αίγυπτος
“Η Αίγυπτος αρνείται να δημιουργήσει κέντρα προσφύγων που επιθυμεί η Ε.Ε” αναφέρει η DW. Η Αίγυπτος δήλωσε χθες ότι δεν πρόκειται να δημιουργήσει στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών που θα απελαύνονται από την Ε.Ε, αν χρειαστεί. Η ανακοίνωση αυτή ήρθε μετά τις λεπτομέρειες που αποκαλύφθηκαν από το νέο ευρωπαϊκό σχέδιο σύμφωνα με το οποίο η Ε.Ε σχεδιάζει να κατασκευάσει κέντρα για όσους αιτούνται άσυλο σε “χώρες – εταίρους” σε Μέση Ανατολή και την Αφρική. Εκπρόσωπος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Αιγύπτου δήλωσε στην Welt ότι “αυτά τα κέντρα θα παραβιάσουν τους νόμους και το σύνταγμα της χώρας μας”. Ο Αλί Αμπντέλ Ααλ που συνέταξε ανάμεσα σε άλλους το νέο σύνταγμα της Αιγύπτου το 2014 δήλωσε ότι η χώρα του “φιλοξενεί ήδη 10 εκ πρόσφυγες από Συρία, Ιράκ, Υεμένη, Παλαιστίνη, Σουδάν, Σομαλία και άλλες χώρες” και πως όλοι αυτοί οι πρόσφυγες δικαιούνται δωρεάν περίθαλψης και εκπαίδευσης. Μόνο οι οικονομικοί μετανάστες που μπήκαν στη χώρα παράνομα, δεν έχουν αυτά τα δικαιώματα.
Στην Ιταλία
Προσφυγικό και μετανάστες είναι επίσης το θέμα της ημέρας στον Ιταλικό Τύπο. Η Repubblica ισχυρίζεται ότι το μεταναστευτικό προκαλεί “γερμανικό σεισμό”.
Η Gazzetino αναφέρει ότι ο Ματέο Σαλβίνι προτείνει μια νέα ομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο για τις εκλογές του 2019. Ο Σαλβίνι επίσης δήλωσε χθες ότι θα κυβερνήσει για “τα επόμενα 30 χρόνια”.
“Ο Σαλβίνι της Ιταλίας δεσμεύεται για τη δημιουργία ενός νέου ευρωσκεπτικιστικού μπλοκ” αναφέρει το Politico. Tην πρόθεσή του να επεκτείνει την επιτυχία του και να δημιουργήσει μία πανευρωπαϊκή ένωση εθνικιστικών κομμάτων με αντίστοιχο τρόπο σκέψης εξέφρασε ο επικεφαλής της ακροδεξιάς Λέγκα και υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι κατά την άφιξή του στην ετήσια κομματική γιορτή της Λέγκα στην τοποθεσία Ποντίντα της Β. Ιταλίας. Στην ομιλία του, ο κ. Σαλβίνι δήλωσε ότι η Λέγκα θα κυβερνά την Ιταλία για τα επόμενα 30 έτη, επικαλούμενος στην προσπάθειά του να δημιουργήσει ένα δίκτυο ακροδεξιών εθνικιστικών κομμάτων στην Ευρώπη τη Μαρίν Λεπέν του γαλλικού Εθνικού Μετώπου, τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπάν και τον Αυστριακό καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς, μεταξύ άλλων. Επίσης, ο Ματέο Σαλβίνι αναφέρθηκε και στις Ευρωεκλογές του 2019, λέγοντας ότι θα είναι δημοψήφισμα ανάμεσα στην Ευρώπη των ελίτ, των τραπεζών, της χρηματοοικονομικής ισχύος, της μετανάστευσης, της εποχικής εργασίας από τη μία, και της Ευρώπης των λαών και της εργασίας, από την άλλη. “
“Πιστεύω ότι θα είμαστε πλειοψηφία”, είπε. Οι δηλώσεις αυτές δείχνουν με σαφήνεια ότι η Λέγκα (με πρόθεση ψήφου πάνω από 30%) πρόκειται να συνεχίσει να κρατά στην πρώτη θέση της πολιτικής της ατζέντας το μεταναστευτικό. Λίγο νωρίτερα, ο Ματέο Σαλβίνι έστειλε προειδοποίηση, με νέα του ανάρτηση στο Facebook, προς την ισπανική ΜΚΟ Proactiva Open Arms, που διέσωσε στη Μεσόγειο 59 μετανάστες στα ανοικτά της Λιβύης και της οποίας το πλοίο κατευθυνόταν προς Βαρκελώνη, ότι δεν υπήρχε καμία περίπτωση το σκάφος να δέσει σε ιταλικό λιμάνι. Μία ημέρα νωρίτερα, ο κ. Σαλβίνι είχε προειδοποιήσει ότι τα ιταλικά λιμάνια θα είναι κλειστά το καλοκαίρι για τα πλοία των ΜΚΟ που διασώζουν πρόσφυγες.
Στη Βρετανία
Αρκετές εφημερίδες στη Βρετανία επικεντρώνονται σε διάφορες ιστορίες γύρω από το Brexit ενόψει και του κρίσιμου υπουργικού συμβουλίου την Παρασκευή όπου τα μέλη του θα επιχειρήσουν να συμφωνήσουν σε μια κοινή θέση εντός της Ε.Ε.
“Εκτός ελέγχου το υπουργικό συμβούλιο” αναφέρει η εφημερίδα I ενώ επισημαίνει ότι οι υπέρ του Brexit βουλευτές έχουν λάβει εντολή ότι θα πρέπει να “ρίξουν” την πρωθυπουργό ώστε να εμποδίσουν μια συμφωνία που θα διατηρήσει τους κανόνες για το εμπόριο σε συνάρτηση με την Ε.Ε. Ωστόσο, προσθέτει, ότι οι “σύμμαχοι” της Τερέζα Μέι θα τη στηρίξουν έως το τέλος και θα παλέψουν για μια έξοδο από την Ε.Ε που θα είναι προς το συμφέρον της χώρας.
Σύμφωνα με τους Times ο επικεφαλής σύμβουλος της Μέι για το Brexit, Όλιβερ Ρόμπινς έχει δηλώσει στους υπουργούς ότι δεν θα έχουν καμία τύχη να πετύχουν μια συμφέρουσα συμφωνία για το εμπόριο με την Ε.Ε.
Στην Daily Telegraph στέλεχος των Τόρις, ο ευρωσκεπτικιστής, Τζέικοπμ Ρις – Μογκ προειδοποιεί ότι η κ. Μέι θα βρεθεί αντιμέτωπη με μια ανοιχτή “ανταρσία” με τον κίνδυνο να καταρρεύσει η κυβέρνηση της εκτός εάν τελικά πετύχει τη συμφωνία για το Brexit, που υποσχέθηκε.
Μια ιδιαίτερα δύσκολη εβδομάδα έχει να αντιμετωπίσει από σήμερα η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, η οποία προσπαθεί να βάλει ένα τέλος στον “πόλεμο” που έχει ξεσπάσει στο υπουργικό της συμβούλιο για το Brexit. Περισσότεροι από 30 βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος έχουν υπογράψει επιστολή ζητώντας από την Τερέζα Μέι να γίνει “σκληρή” στις διαπραγματεύσεις, που αφορούν την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, γεγονός που αυξάνει τις πιέσεις προς τη Βρετανίδα πρωθυπουργό λίγο πριν από τις κρίσιμες συναντήσεις της εβδομάδας. Με την επιστολή αυτή, οι βουλευτές εντείνουν τις πιέσεις στην πρωθυπουργό, η οποία μέχρι στιγμής έχει φανεί απρόθυμη να παρουσιάσει λεπτομερή σχέδια για το Brexit λόγω εσωτερικών επιθέσεων στους κόλπους του υπουργικού συμβουλίου σχετικά με τους όρους της εξωτερικής πολιτικής της Βρετανίας. Οι βουλευτές ζητούν από την κ. Μέι να επιδείξει κουράγιο και ηγετική ισχύ απέναντι σε αυτούς που προσπαθούν να υπονομεύσουν τη θέληση και την απόφαση του βρετανικού λαού στο δημοψήφισμα του 2016. Επίσης, αναφέρουν τι δεν θα δεχθούν, για παράδειγμα, την όποια επέκταση της μεταβατικής περιόδου πέραν της 31ης Δεκεμβρίου του 2020, το να παραμείνει η χώρα στην τελωνειακή ένωση και οιαδήποτε συμφωνία που δεν θα εξασφαλίζει μία καλή εμπορική συμφωνία. Καθώς απομένουν μόλις εν- νέα μήνες για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η κ. Μέι δέχεται επίσης πιέσεις από τις Βρυξέλλες να παρουσιάσει το σχέδιό της για τις μελλοντικές σχέσεις της χώρας της με την Ε.Ε. καθώς και τρόπους που θα εγγυώνται ότι δεν θα υπάρξει επιστροφή σε «σκληρά σύνορα» στην ιρλανδική νήσο.
Στην Αυστρία
Δεκάδες χιλιάδες Αυστριακοί κατέκλυσαν προχθές τους δρόμους της Βιέννης προκειμένου να διαμαρτυρηθούν κατά των σχεδίων της κυβέρνησης να παραταθεί το ωράριο εργασίας έως και τις 12 ώρες. “Θα αντισταθούμε σε αυτό με όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας”, τόνισε ο Βόλφγκανγκ Κάτσιαν, πρόεδρος της γενικής συνομοσπονδίας συνδικάτων της Αυστρίας, ενώπιον των συγκεντρωμένων, που υπολογίζεται ότι ανήλθαν στους 80.000. Ο Κάτσιαν απαίτησε η κυβέρνηση να θέσει σε δημοψήφισμα τη θέσπιση του δωδεκαώρου και κατά συνέπεια την επέκταση των εργάσιμων ωρών της εβδομάδας έως και τις 60 ώρες. Η νέα δεξιά κυβέρνηση συνασπισμού της Αυστρίας ετοιμάζεται να χαλαρώσει το νομικό πλαίσιο για την απασχόληση, ώστε οι εργαζόμενοι να μπορούν να απασχολούνται έως και για 12 ώρες την ημέρα, ή 60 την εβδομάδα, κίνηση στην οποία τα συνδικάτα προβάλλουν σφοδρή αντίσταση
Στη Γαλλία
Και η Figaro ασχολείται με την κυβερνητική κρίση στη Γερμανία. Όμως τόσο αυτή όσο και η Ouest έχουν αφιέρωμα στην επέτειο θανάτου της Σιμόν Βέιλ.
Έναν χρόνο μετά τον θάνατό της, σε ηλικία 89 ετών, η Γαλλίδα νομικός και πολιτικός Σιμόν Βέιλ, που άφησε ένα ισχυρό αποτύπωμα στην ιστορία του 20ού αιώνα, έγινε χθες η πέμπτη γυναίκα που μπαίνει στο Πάνθεον των Παρισίων – μαζί με 73 άνδρες. Επιζήσασα του Ολοκαυτώματος, πρωτεργάτρια της νομιμοποίησης των αμβλώσεων στη Γαλλία το 1974, η Σιμόν Βέιλ μεταφέρθηκε στην τελευταία της κατοικία, μαζί με τον σύζυγό της Αντουάν, ο οποίος πέθανε το 2013, σε μια συμβολική τελετή παρόντων μελών της οικογενείας της και αξιωματούχων. “Η Γαλλία αγαπά τη Σιμόν Βέιλ και την αγαπά για τους αγώνες της”, δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν στην ομιλία που εκφώνησε.
Στο Μεξικό
“Ένας αριστερός στο τιμόνι του Μεξικού” αναφέρει το BBC.
“Δεν θα σας απογοητεύσω δηλώνει ο αριστερός Άμλο στο Μεξικό” ο τίτλος του Guardian.
Ο Άντρες Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, αναδείχθηκε ο μεγάλος νικητής των προεδρικών εκλογών που διεξήχθησαν χθες στο Μεξικό, εξέλιξη που χαρακτηρίζεται ιστορική επιτυχία για τη μεξικανική αριστερά, ενώ η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα κύμα βίας χωρίς ιστορικό προηγούμενο από μέρους των συμμοριών του οργανωμένου εγκλήματος. Ο Λόπες Ομπραδόρ εξασφάλισε από το 53% ως το 53,8% των ψήφων, ανακοίνωσε το μεξικανικό Εθνικό Εκλογικό Ινστιτούτο (INE), η εκλογική επιτροπή της χώρας. Ο Λορένσο Κόρντοβα, πρόεδρος του INE, πρόσθεσε ότι ο συντηρητικός υποψήφιος Ρικάρδο Ανάγια, ο κυριότερος αντίπαλος του Λόπες Ομπραδόρ, συγκέντρωσε από το 22,1% ως το 22,8% των ψήφων, ενώ ο Χοσέ Αντόνιο Μιντ, του κυβερνώντος Θεσμικού Επαναστατικού Κόμματος (PRI), πιστώθηκε από το 15,7% ως το 16,3% των ψήφων. Έπειτα από δύο συναπτές αποτυχίες, ο 64χρονος βετεράνος πολιτικός πρωταγωνιστεί σε μια ιστορική επιτυχία της μεξικανικής αριστεράς σε εθνικό πολιτειακό, και τοπικό επίπεδο: το Κίνημα Εθνικής Αναγέννησης (MORENA) εξασφαλίζει τουλάχιστον έξι θώκους κυβερνητών Πολιτειών από τους εννέα που κρίνονταν· το κίνημά του επικρατεί στις Πολιτείες Βερακρούς, Μορέλος, Πουέμπλα, Τσιάπας, Ταμπάσκο και αυτή του Μεξικού. Ενώ για πρώτη φορά μια γυναίκα, η Κλαούδια Σέινμπαουμ, μια επιστημόνισσα 56 ετών, πιστή του ΑΜΛΟ, εκλέγεται δημαρχίνα της πρωτεύουσας της χώρας, μιας μεγαλούπολης 20 και πλέον εκατομμυρίων κατοίκων. Μαζί με τους συμμάχους του ο Λόπες Ομπραδόρ μπορεί να υπολογίζει επίσης στην πλειοψηφία στη Βουλή—το κίνημά του εξασφάλισε τουλάχιστον 250 έδρες από τις 500, ενώ μένει να φανεί ποια θα είναι η ισορροπία στη Γερουσία.
Ο Λόπες Ομπραδόρ κεφαλαιοποίησε την οργή μεγάλου μέρους των Μεξικανών για τη βία, τη διαφθορά και το τέλμα στην οικονομίας: ειδικά η προεκλογική υπόσχεσή του να “διώξει τη μαφία από την εξουσία” είχε μεγάλη απήχηση.
Εκτός από τις πολιτικές δολοφονίες, το Μεξικό υποφέρει από την πιο βίαιη χρονιά στην πρόσφατη Ιστορία του, με τον αριθμό των φόνων να έχει εκτοξευθεί, αναφέρει η WSJ. Οι Αρχές τούς αποδίδουν στον ανταγωνισμό των καρτέλ ναρκωτικών καθώς και στο γεγονός ότι έχουν απλώσει τις επιχειρήσεις τους σε κλοπές καυσίμων και εκβιασμούς. Ετσι οι 89 εκατομμύρια μεξικανοί ψηφοφόροι, απογοητευμένοι από τη θητεία του προέδρου Ενρίκε Πένια Νιέτο που σημαδεύθηκε από διαφθορά, παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κλιμάκωση της βίας, προβλέπεται ότι θα εκλέξουν τον Ομπραδόρ που έχει υποσχεθεί αυξήσεις στους μισθούς και στις δαπάνες για την κοινωνική ασφάλιση καθώς και σφιχτό προϋπολογισμό. Ο επόμενος πρόεδρος του Μεξικού θα πρέπει να διαχειριστεί και το θέμα της αντιπαράθεσης με τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για τη μετανάστευση και το εμπόριο, καθώς και το ζήτημα της αναδιαπραγμάτευσης της εμπορικής συμφωνίας ΝΑFTA που ασκεί πιέσεις στο μεξικανικό πέσο. Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι θα υψώσει τείχος στα νότια σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό, ένα σχέδιο το οποίο ζητά να πληρώσουν οι ίδιοι οι Μεξικανοί, εξαγριώνοντάς τους.
Για Ελλάδα
“Για πολύ καιρό πολλοί επενδυτές απέφευγαν την Ελλάδα. Αυτό αρχίζει να αλλάζει” γράφει η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt. “Η Ελλάδα έφυγε από την επικίνδυνη ζώνη. Το Grexit δεν αποτελεί πλέον πρόβλημα, τον Αύγουστο το πρόγραμμα τελειώνει. Μετά από οκτώ χρόνια κρίσης, η οικονομία αναπτύσσεται και πάλι, μάλιστα για πέντε συνεχόμενα τρίμηνα” τονίζει η γερμανική οικονομική εφημερίδα. “Ο οργανισμός ιδιωτικοποιήσεων ΤΑΙΠΕΔ ελπίζει να εισπράξει εφέτος περισσότερα από δύο δισεκατομμύρια ευρώ . Θα πιάσει τον ετήσιο στόχο του για πρώτη φορά από την ίδρυσή του το 2011” συνεχίζει το δημοσίευμα. Ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης εκτιμά ότι τα πιθανά έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις μπορούν να ανέλθουν μάξιμουμ στο ποσό των 15 δισεκ. Ευρώ. Από την έναρξη του προγράμματος το 2011, έχουν ολοκληρωθεί 38 σχέδια ιδιωτικοποίησης. Απέφεραν μόνο 4,74 δισεκ. ευρώ στα ταμεία του ΤΑΙΠΕΔ. Για το 2018, η κυβέρνηση και οι πιστωτές έχουν θέσει ως στόχο την είσπραξη δύο δισεκατομμυρίων ευρώ. Ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί, εκτιμά η γερμανική εφημερίδα
“Οι Έλληνες πιο αισιόδοξοι καθώς ανακάμπτει η οικονομία” αναφέρουν οι FT. Μετά την πολυ-αναμενόμενη συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους, η Ελλάδα έχει μπροστά της ένα ακόμα ορόσημο: την αναμενόμενη επίσημη έξοδο στις 20 Αυγούστου από τρία μνημόνια που επέβαλαν χωρίς προηγούμενο μέτρα λιτότητας. Αυτό δημιουργεί επιφυλακτική αισιοδοξία στους οικονομολόγους για την προοπτική μιας μετριοπαθούς ανάκαμψης. “Υπάρχει μια θετική ιστορία που μπορούμε να πούμε αυτή τη στιγμή” δηλώνει ο Γιώργος Παγουλάτος, καθηγητής στο πανεπιστήμιο Αθηνών. “Οι περιουσίες έχουν υποτιμηθεί αρκετά, το εργατικό κόστος έχει μειωθεί και αρκετές μεταρρυθμίσεις έχουν γίνει όλα σε μια χώρα με περιορισμένο πλέον τον κίνδυνο” .Τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους έχουν ενισχύσει την πεποίθηση για τη βιωσιμότητα των τεράστιων χρεών της χώρας που φθάνουν το 180% του ΑΕΠ της. Η Αθήνα πέτυχε μια επιμήκυνση των ωριμάνσεων για σχεδόν 100 δισ από τα δάνεια που έχει λάβει και μια περίοδο χάριτος έως το 2032. “Υπάρχει μια αίσθηση ότι όλα είναι ξεκάθαρα για το μακροπρόθεσμο μέλλον της χώρας ως αποτέλεσμα της συμφωνίας για το χρέος. Κερδίσαμε μεγάλη περίοδο ανάσας… σχεδόν μια δεκαετία. Αυτό θα είναι αρκετό για την προσέλκυση επενδύσεων” διατείνεται ο κ. Παγουλάτος.
Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη