Υπό το βάρος των αρνητικών δημοσκοπήσεων και με εμφανή τα σημάδια αποδυνάμωσης της κυβερνητικής πλειοψηφίας, μετά την ανεξαρτητοποίηση του βουλευτή των ΑΝΕΛ Γ. Λαζαρίδη, το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου αναζητά διεξόδους ανάκαμψης.
Kεντρικός στόχος αφενός μεν η βελτίωση της δημόσιας εικόνας του πρωθυπουργού αφετέρου δε η αλλαγή του κλίματος σε επίπεδο κοινωνίας με αιχμή τις νέες ευκαιρίες που ανοίγονται στο μέτωπο της οικονομίας, της εργασίας και των δυνατοτήτων της κυβέρνησης για την άσκηση «φιλολαϊκής» πολιτικής.
Το στίγμα προς αυτή την κατεύθυνση αναμένεται να δώσει στην συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου το μεσημέρι της Δευτέρας και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Η καλλιέργεια προσδοκιών για επιστροφή στην κανονικότητα με «κοινωνικό πρόσημο» αμέσως μετά την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, περιλαμβάνει υποσχέσεις για «διεύρυνση» των δικαιούχων του κοινωνικού μερίσματος που σχεδιάζει να δώσει η κυβέρνηση, την δρομολόγηση πρωτοβουλιών για αύξηση του κατώτατου μισθού, καταβολή της 13ης σύνταξης, και φυσικά επικοινωνιακή απόκρουση της «βεβαιότητας» για περαιτέρω μείωση συντάξεων από την αρχή του χρόνου ή κατάργηση του αφορολογήτου.
Η στρατηγική του Μεγάρου Μαξίμου για προβολή της «μεταμνημονιακής» κοινωνικής ατζέντας, αποτυπώθηκε περίτρανα και στον φιλοκυβερνητικό τύπο το Σαββατοκύριακο, με πιο χαρακτηριστική περίπτωση την εφημερίδα «Αυγή» που προπαγάνδιζε τα σενάρια για την καταβολή της 13ης σύνταξης, ενώ συμπίπτει και με την διήμερη επίσκεψη του Γάλλου Επιτρόπου οικονομικών στην Αθήνα Πιέρ Μοσκοβισί, ο οποίος κατά την συνάντηση του με τον πρωθυπουργό αναμένεται να «αβαντάρει» το αφήγημα του Μεγάρου Μαξίμου για επιστροφή της χώρας σε συνθήκες κανονικότητας με προοπτική εξάλειψης της λιτότητας.
Γιώργος Κατσίγιαννης