Search

«Υγρός» τάφος για πρόσφυγες και μετανάστες η Μεσόγειος

454

Στην σκιά των διαβουλεύσεων για το μεταναστευτικό μεταξύ των εταίρων της Ε.Ε, στα νερά της Μεσογείου καταγράφονται συνεχώς νέα ναυάγια πλοίων που μεταφέρουν πρόσφυγες και μετανάστες από τα παράλια της Αφρικής. Παράλληλα όμως συνεχίζεται η προσπάθεια του ΔΟΜ για επαναπατρισμό.

Σημείο εκκίνησης οι ακτές της Λιβύης όπου εξακολουθεί η κυριαρχία των δουλεμπόρων εν μέσω της εμφύλιας διένεξης.

Ένα νέο ναυάγιο σημειώθηκε στα ανοικτά της Λιβύης, με 104 , αρχικά αγνοούμενους, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.  Μετά από έρευνες σύμφωνα με στοιχεία από το Πολεμικό Ναυτικό της Λιβύης 41 μετανάστες, που φορούσαν σωσίβια γιλέκα κατάφεραν να διασωθούν. Οι υπόλοιποι 63 επιβάτες της φουσκωτής βάρκας εξακολουθούν να αγνοούνται μέσα στην θάλασσα όπου έχουν καταγραφεί χιλιάδες θάνατοι.

Εκτός των 41 διασωθέντων, ένα πλοίο της ακτοφυλακής μετέφερε χθές στην Τρίπολη άλλους 235 μετανάστες, ανάμεσά τους 54 παιδιά και 29 γυναίκες, που σώθηκαν σε δύο προηγούμενες επιχειρήσεις στην ίδια περιοχή.
Το σκάφος έφθασε στην Τρίπολη με καθυστέρηση σχεδόν 24 ωρών εξαιτίας μιας βλάβης, εξήγησε ο Κάσεμ.

Το νέο ναυάγιο αυξάνει σε τουλάχιστον 170 τον αριθμό των μεταναστών που κηρύχθηκαν αγνοούμενοι στη Μεσόγειο από την Παρασκευή. Την ίδια ημέρα είχαν ανασυρθεί τα πτώματα τριών βρεφών, ενώ περίπου 100 άνθρωποι κηρύχθηκαν αγνοούμενοι μετά το ναυάγιο του πλεούμενου στο οποίο είχαν επιβιβαστεί.

Η Οικειοθελής επιστροφή

Αντίβαρο στον θανάσιμο διάπλου και στα δίκτυα διακινητών ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) συνεχίζει τα προγράμματα και την προσπάθεια επαναπατρισμού μεταναστών από την Λιβύη.

Το πρώτο εξάμηνο περίπου 9.000 μετανάστες επαναπατρίστηκαν  στο πλαίσιο της «οικειοθελούς επιστροφής» οι οποίοι κατάγονται από 30 διαφορετικές χώρες της Αφρικής και της Ασίας.

Στις στατιστικές δεν συμπεριλαμβάνονται άνθρωποι με καθεστώς προσφύγων, που μεταφέρθηκαν σε τρίτες χώρες από την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR), διευκρίνισε ο Μπιν Χάσαν συντονιστής του προγράμματος, στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της UNHCR, ο Φιλίπο Γκράντι, μόλις 2.000 πρόσφυγες που απομακρύνθηκαν από τη Λιβύη, μεταφέρθηκαν σε κάποια χώρα υποδοχής, παρά τις υποσχέσεις για 25.000 θέσεις.

Μέσα στο 2017 , ο ΔΟΜ προώθησε τον επαναπατρισμό 20.000 μεταναστών και έχει εκφράσει την επιθυμία φέτος  30.000 άνθρωποι να ενταχθούν στην «οικειοθελή επιστροφή».

Η πολιτική αστάθεια στην χώρα ενέτεινε το σύγχρονο δουλεμπόριο σε μία τεράστια περιοχή όπου τα σύνορα απλώνονται σε 5.000 χιλιόμετρα. Εικόνες που ήρθαν στο φώς της δημοσιότητας καταγράφουν απάνθρωπες συνθήκες και ένα πραγματικό παζάρι σκλάβων καθώς χιλιάδες μετανάστες προσπαθούν να διασχίσουν τις έρημες περιοχές έως την Μεσόγειο με προορισμό την Ιταλία.

 

Newsroom Αθήνα 9.84

Print Friendly, PDF & Email



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *