Search
diaplous

Μία αισιόδοξη ιστορία από το δημόσιο ψυχιατρείο, το Δαφνί

1149

Έχουμε συνηθίσει να ακούμε τραγικές ιστορίες για το Δαφνί και τους θεραπευόμενους του. Αυτή, είναι μία ιστορία αισιοδοξίας, αλληλεγγύης, αξιοπρέπειας και ισοτιμίας.

«Διάπλους» ένας συνεταιρισμός- μονάδα ψυχικής υγείας

Ο «Διάπλους» είναι από τους πρώτους θεσμοθετημένους κοινωνικούς συνεταιρισμούς στην χώρα μας, με σκοπό την επαγγελματική και κοινωνική επανένταξη ατόμων με ψυχοκοινωνικά προβλήματα. Βρίσκεται στο Δαφνί εντός του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου όπως επίσης και τα χωράφια, που οι εργαζόμενοί του καλλιεργούν. Παράγουν κηπευτικά, λάδι και μέλι.

Ο «Διάπλους» δραστηριοποιείται, επίσης, και στους τομείς της καθαριότητας επαγγελματικών χώρων και της τραπεζοκομίας.

Οι εργαζόμενοι

Απασχολεί αυτή την περίοδο 71 εργαζόμενους εκ των οποίων οι μισοί είναι άτομα με ψυχοκοινωνικά προβλήματα. Οι υπόλοιποι είναι άτομα από άλλες ευπαθείς ομάδες, όπως πρώην χρήστες ναρκωτικών ουσιών, πρόσφυγες, μετανάστες, μακροχρόνια άνεργοι, μονογονείς. Επίσης στο συνεταιρισμό εργάζονται και επαγγελματίες ψυχικής υγείας. Προσπαθεί καθημερινά μέσω της εργασίας, να συνδιαμορφώσει ένα παράθυρο αλληλεγγύης, ισότιμης συμμετοχής, εξάλειψης του στίγματος και οποιασδήποτε μορφής ανθρώπινης εκμετάλλευσης.

diaplous

«Μέτα από κάποιο διάστημα εργασίας αλλάζει η στάση του σώματος, αλλάζει η εικόνα που έχουν για τον εαυτό τους»

«Είναι εντυπωσιακή η συνολική αλλαγή που βλέπουμε στους ανθρώπους που εργάζονται σε μας» λέει στον Αθήνα 9.84 η Δήμητρα Παπαδοπούλου κοινωνική λειτουργός και πρόεδρος του συνεταιρισμού. «Έρχονται σκυφτοί, ταλαιπωρημένοι, με χαμηλή αυτοεκτίμηση καθώς έχουν περάσει μεγάλες δυσκολίες. Μέτα από κάποιο διάστημα εργασίας αλλάζει η στάση του σώματος, αλλάζει η εικόνα που έχουν για τον εαυτό τους, αποκτούν αυτοπεποίθηση, εμπειρία, κοινωνικό περιβάλλον το οποίο σε πολλές των περιπτώσεων δεν υπάρχει και επίσης αποκτούν εισόδημα».

Αλληλεγγύη, συνεργασία, ισοτιμία, κατανόηση

«Έχουμε δει ανθρώπους που αυτονομήθηκαν, που έκαναν οικογένεια, που βελτίωσαν σε μεγάλο βαθμό τις συνθήκες ζωής τους. Η ανεργία είναι κάτι που μας αφορά όλους. Όσοι έχουν βιώσει ανεργία γνωρίζουν τα άσχημα συναισθήματα που δημιουργούνται και τις επιπτώσεις τους. Φανταστείτε τα εις διπλούν σε έναν άνθρωπο με ψυχοκοινωνικά προβλήματα. Η εργασία εκτός από εισόδημα είναι αξιοπρέπεια και είναι και θεραπευτική. Για μας έχει επίσης μεγάλη σημασία και το κλίμα που επικρατεί στην εργασία. Φροντίζουμε να υπάρχει αλληλεγγύη, συνεργασία, ισοτιμία, κατανόηση, να ταιριάζει η θέση με τις δεξιότητες του ενδιαφερόμενου. Πιστεύω πως σε μεγάλο βαθμό το έχουμε πετύχει. Δεν παύει ωστόσο το εγχείρημα να χρειάζεται συνεχή προσπάθεια».

diaplous

Οικονομική ασφυξία

«Βασικό μας πρόβλημα είναι η έλλειψη ρευστότητας» σημειώνει η κα Παπαδοπούλου. «Τα έσοδα του συνεταιρισμού προορίζονται για την επιβίωσή του για την μισθοδοσία και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Δεν έχουμε την δυνατότητα π.χ. να αναλάβουμε μια δουλειά που χρειάζεται μία υψηλού κόστους εγγύηση ή να καλύψουμε την μισθοδοσία μέχρι να πληρωθούμε από τον πελάτη. Δημιουργείται έτσι ένα ασφυκτικό οικονομικό περιβάλλον για εμάς και όλες τις ΚοιΣΠΕ».

Η κα Παπαδοπούλου αναφέρθηκε και στις εξαγγελίες της κυβέρνησης για δημιουργία ενός Ταμείου Εγγυοδοσίας Συνεταιρισμών, προκειμένου να λύνονται τέτοιου είδους ζητήματα. Κάτι που, ωστόσο, δεν έχει υλοποιηθεί ακόμα.

Που θα βρείτε τα προϊόντα

Καταλαχού, Μαυρομιχάλη 9, Αθήνα (μέλι, ελαιόλαδο και ντομάτες κατά περιόδους)Lacandona, Ηπίτου 4, Σύνταγμα (μέλι και ελαιόλαδο)
Στο Βάθος Κήπος, Κεραμεικού 99, Αθήνα (ελαιόλαδο)
Συν Άλλοις, Νηλέως 35, Θησείο (ελαιόλαδο, ντομάτες και διάφορα λαχανικά κατά περιόδους)
AlthemiStore Quality Herbal Products – Athens, Πανεπιστημίου 39, Στοά Πεσματζόγλου, Αθήνα (μέλι).

Τί είναι οι Κοι.Σ.Π.Ε.

Οι Κοι.Σ.Π.Ε. αποτελούν την πρώτη θεσμοθετημένη νομική μορφή κοινωνικής επιχείρησης στην Ελλάδα Είναι Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου.Έχουν εμπορική ιδιότητα και ταυτοχρόνως αποτελούν Μονάδα Ψυχικής Υγείας.

Σκοπός τους είναι η κοινωνικο-οικονομική ενσωμάτωση και η επαγγελματική (επαν)ένταξη ατόμων με ψυχοκοινωνικά προβλήματα, συμβάλλοντας στη θεραπεία τους και στην, κατά το δυνατόν, οικονομική τους αυτάρκεια.

Θεσμοθετήθηκαν με το άρθρο 12 του Ν.2716/99, «περί ανάπτυξης και εκσυγχρονισμού υπηρεσιών ψυχικής υγείας».

Καλλιόπη Ασλανίδου

Print Friendly, PDF & Email



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *