Οι διαμαρτυρίες στην Πολωνία εναντίον των μεταρρυθμίσεων που προωθεί η κυβέρνηση στον τομέα της δικαιοσύνης είναι ένα από τα βασικά θέματα του διεθνούς Τύπου ενόψει και της σημερινής παρουσίας του Πολωνού πρωθυπουργού στο Ευρωκοινοβούλιο.
Στη Γερμανία
Οι εφημερίδες στη Γερμανία εξακολουθούν να επικεντρώνονται στην εσωτερική διαμάχη για την πολιτική ασύλου. Η Μέρκελ μπορεί να βρήκε κοινό έδαφος με τον υπουργό Εσωτερικών, Χορστ Ζεεχόφερ σε ό,τι αφορά τη διαμάχη τους αλλά οι Σοσιαλδημοκράτες δεν εμφανίζονται ικανοποιημένοι με αυτή την εξέλιξη, σύμφωνα με την Welt.
Και η Süddeutsche Zeitung αναφέρει ότι το SPD εμφανίζεται “ενοχλημένο” καθώς απορρίπτει τη δημιουργία κέντρων – τράνζιτ, τη βασική ιδέα δηλαδή στην οποία κατέληξαν Μέρκελ – Ζεεχόφερ και που υποτίθεται ότι θα διευκολύνει τη διαδικασία ελέγχου των αιτημάτων ασύλου στα γερμανικά σύνορα.
Η εφημερίδα “φιλοξενεί” δηλώσεις της αντιπροέδρου του SPD, Νατάσα Κοεν που προειδοποιεί το κόμμα της να μην υποκύψει στην ιδέα “των κλειστών στρατοπέδων”.
Από την πλευρά της η FAZ αναφέρει ότι η Αυστρία ανακοίνωσε αυστηρότερα μέτρα ελέγχου των συνόρων ως αποτέλεσμα της συμφωνίας Μέρκελ – Ζεεχόφερ.
Η Süddeutsche Zeitung στο σχόλιό της για τη συμφωνία μεταξύ των δυο χριστιανικών κομμάτων CDU και CSU στο προσφυγικό γράφει: «Είναι μια τομή στην ιστορία της Ευρώπης, μια από τις πιο επικίνδυνες. Για πρώτη φορά μετά από το τέλος του Β´ Παγκοσμίου Πολέμου φαίνεται το καλοκαίρι του 2018 πόσο ισχυρή έχει γίνει η ευρωπαϊκή Δεξιά. Καθοδηγείται από τον Πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν. Τροφοδοτείται ιδεολογικά από τον Αυστριακό λαϊκιστή Πρωθυπουργό Σεμπάστιαν Κουρτζ και τη δεξιά ιταλική κυβέρνηση. Και ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ τους ανοίγει την πόρτα στο σαλόνι της ΕΕ. Ο πρόεδρος των Χριστιανοκοινωνιστών εκβίασε την Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ με τελεσίγραφα και απειλές παραιτήσεων σε μια αλλαγή της ευρωπαϊκής πολιτικής στο προσφυγικό».
Η Handelsblatt σημειώνει ότι απομένει να διαφανεί ποια είναι η πραγματική αξία αυτής της συμφωνίας και συμπληρώνει: «Η συμφωνία αυτή μέχρι στιγμής δεν είναι τίποτα παραπάνω από μια δήλωση προθέσεων ότι οι πρόσφυγες θα επαναπροωθούνται σε μια άλλη ευρωπαϊκή χώρα στην οποία έχουν ήδη καταγραφεί. Εάν χώρες όπως η Αυστρία και η Ιταλία είναι πρόθυμες να υπογράψουν συμφωνίες βάσει των οποίων θα δέχονται και πάλι στο έδαφός τους πρόσφυγες είναι τελείως ασαφές. Μέχρι στιγμής η νέα κυβέρνηση στη Ρώμη αρνείται πεισματικά να δεχθεί πίσω στο έδαφός της πρόσφυγες. Και σε αυτό το σημείο η συμφωνία μεταξύ των δυο κυβερνητικών εταίρων μοιάζει με ακάλυπτη επιταγή. Δεν αποκλείεται η διαμάχη για το προσφυγικό να ξεσπάσει και πάλι με την ίδια ένταση σε μερικές εβδομάδες».
Η Frankfurter Allgemeine Zeitung σχολιάζει: «Η σφοδρότητα με την οποία αντιπαρατέθηκαν τα αδελφά συντηρητικά κόμματα δεν αφήνει καμία αμφιβολία ότι επρόκειτο για έναν αγώνα επιβίωσης. Οι Χριστιανοκοινωνιστές φοβόντουσαν και φοβούνται για τις τοπικές εκλογές τον Οκτώβριο (στη Βαυαρία) αλλά και για την επιβίωσή τους ως λαϊκό κόμμα. Η Μέρκελ αντιθέτως φοβάται κυρίως για την Ευρώπη, για την οποία θα έπρεπε να είχε ανησυχήσει στο παρελθόν. Επέλεξε μια αντιπαράθεση με την CSU παρά με άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ. Για εκείνη ‘το πνεύμα εταιρικότητας στην ΕΕ’ ήταν σημαντικότερο από ό,τι η εταιρικότητα με τους Χριστιανοκοινωνιστές»
To Spiegel αναφερόμενο στη στρατηγική του υπουργού Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ γράφει πως εν τέλει προκάλεσε μια κυβερνητική κρίση, έβλαψε την Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και καλλιέργησε την αβεβαιότητα στο κόμμα του, την CSU. Όσον αφορά γενικότερα την στάση του προέδρου των βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών το γερμανικό περιοδικό παρατηρεί: «Ο Χορστ Ζέεχοφερ ήταν αυτό που υπήρξε το μεγαλύτερο τμήμα της καριέρας του: ένας μοναχικός παίκτης. Ο Ζεεχόφερ δεν πήγαινε ποτέ με το ρεύμα και πολεμούσε για την καριέρα του. Αυτός, ο γιος ενός οικοδόμου, χωρίς απολυτήριο αλλά έξυπνος όσο λίγοι… Έχει πάντα μια στρατηγική. Και όταν δεν έχει, ισχυρίζεται παρ´όλα αυτά πως διαθέτει μια, και λέει τότε πως ‘εγώ παίζω σκάκι, οι άλλοι παίζουν τρίλιζα’… Ήταν πάντα πιο αγαπητός στη βάση από άλλα υψηλόβαθμα στελέχη. Κολακεύεται να πιστεύει πως είναι εξωσυστημικός ενώ είναι μέρος του συστήματος…»Ο λαός μου λέει αυτό, ο λαός θέλει αυτό», έτσι μιλάει ο Ζέεχοφερ. Ο λαός κι εγώ εναντίον των υπολοίπων. Εναντίον της Καγκελαρίου, εναντίον του ίδιου του κόμματος εάν πρέπει.. ».
Για προσφυγικό – Κουρτς
Παρουσιάζοντας αναλυτικά τις προτεραιότητες της αυστριακής προεδρίας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Σεμπάστιαν Κουρτς δήλωσε ότι η προσφυγική κρίση των τελευταίων ετών «προκάλεσε μεγάλες ανασφάλειες στους πολίτες και έχει κλονίσει την εμπιστοσύνη τους στην ικανότητά μας να τους παρέχουμε ασφάλεια», αναφέρει η DW. Κύρια προτεραιότητα για την ευρωπαϊκή πολιτική στο ζήτημα αυτό πρέπει να είναι η προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, ανέφερε ο αυστριακός καγκελάριος.
Σε συνέντευξη τύπου το μεσημέρι της Τρίτης ο Σεμπάστιαν Κουρτς πρόσθεσε ότι είναι «πολύ χαρούμενος» για τα αποτελέσματα της τελευταίας έκτακτης συνόδου για το προσφυγικό, καθώς, όπως υποστηρίζει «αναγνωρίζεται η ανάγκη της προστασίας των εξωτερικών συνόρων». Ως εξίσου σημαντικές προτεραιότητες της αυστριακής προεδρίας ανέφερε επίσης τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας στην ψηφιακή Ευρώπη, καθώς και την ένταξη των χωρών των δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ, για την οποία προτίθεται να εργαστεί «με ιδιαίτερο ζήλο».
Οι πρώτες ερωτήσεις των δημοσιογράφων αφορούσαν την πιθανή αντίδραση της Βιέννης σε μία νέα γερμανική πολιτική για το προσφυγικό που θα προβλέπει «μονομερή μέτρα» για το κλείσιμο των συνόρων, όπως τα έχουν εξαγγείλει ηγετικά στελέχη των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) στη Βαυαρία. Ο Σεμπάστιαν Κουρτς ουσιαστικά απέφυγε να απαντήσει λέγοντας ότι εκκρεμεί συνάντησή του με τον υπουργό Εσωτερικών από το ξενοφοβικό κόμμα FPÖ, η οποία θα γινόταν πιθανότατα το απόγευμα της Τρίτης, ώστε να διαμορφώσουν κοινή θέση. Τόνισε πάντως ότι η Αυστρία θα αντιδράσει, αν η Γερμανία προχωρήσει σε μονομερή μέτρα.
Κατά τα άλλα ο καγκελάριος της Αυστρίας επιχείρησε να φανεί ήπιος στη ρητορική του και υποσχέθηκε «να υποστηρίξει την ελεύθερη κυκλοφορία», αρκεί η Ευρώπη να προστατεύει τα εξωτερικά της σύνορα. Με αυτή την αφορμή ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι ζήτησε από τον καγκελάριο να εντάξει στις προτεραιότητές του και την προσπάθεια για αναθεώρηση του Δουβλίνου. «Για μας είναι προτεραιότητα» υπενθύμισε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου.
Στο μεταξύ, “πενήντα χιλιάδες μετανάστες είναι έτοιμοι να σαλπάρουν από τη Λιβύη” υποστήριξε χθες σε δημοσίευμά της η Corriere de la Sera τονίζοντας ότι “θα πρέπει να βρεθεί τρόπος να μειωθούν οι αναχωρήσεις”. Στα λιβυκά κέντρα κράτησης, επισήμανε η ιταλική εφημερίδα, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι ζουν υπό απάνθρωπες συνθήκες, σε δομές υπερπλήρεις. “Οι οργανώσεις των δουλεμπόρων μπορεί να αποφασίσουν να σπρώξουν τα σαπιοκάραβά τους ως τα ιταλικά ύδατα” ή να τα βυθίσουν λίγα μίλια από τις ακτές, όπως ακριβώς συνέβη τις τελευταίες ημέρες. Σχεδόν 180 μετανάστες έχουν χάσει τη ζωή τους ή κηρυχθεί αγνοούμενοι στη Μεσόγειο, ανοιχτά των ακτών της Λιβύης, από την Παρασκευή.
Για Πολωνία
Ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέιτζ Ντούντα δήλωσε στην Μαλγκορτζάτα Γκέρσντορφ ότι η θητεία της ως επικεφαλής του Ανώτατου Δικαστηρίου βρίσκεται πλέον στην κρίση του αμφιλεγόμενου νέου συνταγματικού νόμου, αναφέρει το Politico. Ωστόσο η Γκέρσντορφ δεν μασάει… τα λόγια της και απάντησε πως “όσον αφορά το στάτους μου, δεν έχει αλλάξει τίποτα μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο. Θα πάω στη δουλειά κανονικά αύριο”. “Το Σύνταγμα μου δίνει τη δυνατότητα για εξάχρονη θητεία και θα πρέπει να ενεργήσω βάσει του συντάγματος”.
Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις θα μιλήσει σήμερα στο Ευρωκοινοβούλιο (για το μέλλον της Ευρώπης) ενώπιον του Πολωνού πρωθυπουργού, Ματέους Μοραβιέτσκι.
Ο Ντομπρόφσκις αναμένεται να τονίσει ότι “μιλώντας για το μέλλον η θέση της Πολωνίας θα πρέπει να είναι σταθερά στην καρδιά της Ένωσης. Αυτό ήταν η απόφαση του 80% των Πολωνών στο δημοψήφισμα πριν από 15 χρόνια. Εκείνη την ημέρα οι Πολωνοί έκαναν μια ελεύθερη και αποφασιστική επιλογή. Επέλεξαν την ειρήνη και τη δημοκρατία και κατά συνέπεια τις αξίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα που καθορίζουν την ένωσή μας και τον λαό αυτής της σπουδαίας χώρας. Στην καρδιά όλων αυτών βρίσκεται το Κράτος Δικαίου”. Από την πλευρά του, ο Μοραβιέτσκι αναμένεται να απαντήσει σε όλους όσους τον επικρίνουν για τις τελευταίες μεταρρυθμίσεις στον τομέα της δικαιοσύνης και θα κάνει λόγο για “συνταγματικό πλουραλισμό” που σημαίνει ότι κάθε κράτος – μέλος “έχει το δικαίωμα να έχει το δικό της νομικό σύστημα με βάση τις παραδόσεις της”.
Στο μεταξύ, περίπου 5.000 συγκεντρώθηκαν έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο στη Βαρσοβία εκφράζοντας τη στήριξή τους στους δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου, καθώς ο νόμος, που επιτρέπει πλέον αλλαγές στην ηλικία συνταξιοδότησης επρόκειτο να μπει σε εφαρμογή. “Ελεύθερα δικαστήρια”, “Να πέσει η δικτατορία” έγραφαν τα συνθήματα των διαδηλωτών σε ολόκληρη την Πολωνία. Η μεταρρύθμιση που μπήκε σε εφαρμογή τα μεσάνυχτα μειώνει το χρόνο συνταξιοδότησης από 70 σε 65. Ο νόμος επιτρέπει στους δικαστές να ζητήσουν προσωπικά από τον πρόεδρο να επεκταθεί το χρονικό όριο, το οποίο εκείνος μπορεί να δεχθεί ή όχι. Τουλάχιστον 27 δικαστές από τους συνολικά 76 επηρεάζονται από το νέο νόμο.
Στη Βρετανία
Μεγάλο θέμα η πρόκριση στους “8” του Μουντιάλ για τη Βρετανία με χαρακτηριστικούς τίτλους “ευχαριστούμε το χέρι του θεού!” Όμως οι πολιτικές εφημερίδες επικεντρώνονται στην κυβερνητική κρίση που συνεχίζεται.
Η Daily Telegraph αναφέρει ότι η Τερέζα Μέι είναι αντιμέτωπη με “μια ανταρσία στο υπουργικό” καθώς κατηγορείται ότι προωθεί το “το πλέον ήπιο Brexit”. Η εφημερίδα αναφέρει ότι θα υπάρξει ανοιχτή αντιπαράθεση με τους Ευρωσκεπτικιστές υπουργούς στο κρίσιμο συμβούλιο της Παρασκευής.
Για την εφημερίδα “Ι” στο υπουργικό έχει ξεσπάσει “εμφύλιος”.
Από την πλευρά τους οι Financial Times αναφέρουν ότι η κα Μέι παρακαλά τους Ευρωπαίους ηγέτες να μην απορρίψουν τη νέα στρατηγική της για το Brexit. Η εφημερίδα αναφέρει ότι η Μέι είναι έτοιμη να υποχωρήσει από κάποιες από τις “κόκκινες γραμμές” της.
Στη Γαλλία
Το βασικό θέμα της Figaro αναφέρεται στα “όρια” του Εμανουέλ Μακρόν σε ό,τι αφορά την επικοινωνιακή στρατηγική του λέγοντας ότι ενώ οι δηλώσεις και οι ομιλίες του Γάλλου προέδρου έχουν αυξηθεί το τελευταίο διάστημα, το μήνυμά του ενέχει τον κίνδυνο να μην είναι πλέον ξεκάθαρο.
Η Monde αναφέρεται στις δύσκολες πλέον σχέσεις ΗΠΑ – Ε.Ε με ρεπορτάζ στις κυρώσεις που απειλεί ότι θα εφαρμόσει η Ένωση ως αντίποινα στην πρόσφατη επιβολή δασμών σε ευρωπαϊκά προϊόντα από τον Ντ. Τραμπ και ενώ υπάρχει ο κίνδυνος να επιβληθούν φόροι και στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα αλλά και τα ανταλλακτικά τους.
Στην Ισπανία
Ο Ισπανικός Τύπος αναφέρει σήμερα ότι οι σχέσεις του Καταλανού ηγέτη, Κιμ Τόρρα με τον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση μετά την απόφαση να συναντηθούν στις 9 Ιουλίου.
Σύμφωνα με την Vanguardia υπάρχουν αρκετά περιθώρια να “βελτιωθούν” αρκετά οι σχέσεις Μαδρίτης – Βαρκελώνης.
Το πρωτοσέλιδο της Pais αναφέρει ότι η καταλανική κυβέρνηση έχει αντιδράσει θετικά στην πρόσφατη κίνηση της Μαδρίτης να μεταφερθούν οι συλληφθέντες πολιτικοί ηγέτες του κινήματος απόσχισης στην Βαρκελώνη καθώς συμφώνησε να μετάσχει σε πολιτικά φόρουμ από τα οποία είχε αποσυρθεί από το 2007.
Η Mundo αναφέρει ότι ο Σάντσεθ προσέφερε στον Τόρρα το δικαίωμα να μιλήσει για το θέμα της ανεξαρτησίας στη συνάντηση που θα έχουν στις 9 Ιουλίου, στη Μαδρίτη.
Στην Τουρκία
Την επιθυμία να αναλάβει την ηγεσία του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) στην Τουρκία και να αντικαταστήσει τον σημερινό επικεφαλής Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου εξέφρασε ο αποτυχών υποψήφιός του στις προεδρικές εκλογές της 24ης Ιουνίου Μουχαρέμ Ιντζέ. “Πρότεινα (στον Κιλιτσντάρογλου) να συγκαλέσει έκτακτο συνέδριο, να γίνω πρόεδρος του κόμματος και αυτός επίτιμος πρόεδρος” δήλωσε ο Ιντζέ στη διάρκεια τηλεοπτικής παρέμβασής του στην Άγκυρα, την επομένη μιας συνάντησης των δύο ανδρών, αναφέρει η Hurriyet. Ο απερχόμενος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν κέρδισε με άνεση τις προεδρικές εκλογές, όμως ο Ιντζέ κατάφερε να συγκεντρώσει 30,6% των ψήφων, σημαντικά μεγαλύτερο ποσοστό από τους άλλους υποψηφίους της αντιπολίτευσης. Όσον αφορά τις βουλευτικές εκλογές, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) με επικεφαλής τον Κιλιτσντάρογλου συγκέντρωσε μόνο 22,6% των ψήφων. Ο Κιλιτσντάρογλου “θα μπορέσει να συνεχίσει τη δουλειά ως πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας και εγώ θα προετοιμάσω το κόμμα για τις (μελλοντικές) εκλογές δουλεύοντας από το Εντίρνε (Αδριανούπολη, βορειοδυτική Τουρκία) μέχρι το Αρντάχαν (βορειοανατολική Τουρκία)” πρόσθεσε ο Ιντζέ. Αν πει όχι, το κόμμα θα διευθετήσει το ίδιο το ζήτημα”, συνέχισε. Ο Ιντζέ, πρώην καθηγητής φυσικής, έχει ήδη επιχειρήσει δύο φορές να πάρει την ηγεσία του κόμματος, χωρίς επιτυχία, όμως επελέγη ούτως ή άλλως από τον Κιλιτσντάρογλου για να αντιμετωπίσει τον Ερντογάν. Οι εντάσεις ανάμεσα στους δύο άνδρες είναι εντούτοις απτές, την ώρα που το CHP ετοιμάζεται για τις δημοτικές εκλογές που προβλέπεται να διεξαχθούν τον Μάρτιο του 2019
Στο μεταξύ, άλλο ένα σχέδιο δολοφονίας του Τούρκου προέδρου απετράπη την ημέρα των εκλογών στις 24 Ιουνίου, σύμφωνα με τη φιλοκυβερνητική Sabah. Σύμφωνα με το σχέδιο ένα μικρό λεωφορείο γεμάτο τόνους εκρηκτικά θα εκρήγνυτο στις 15.07 ακριβώς (φέρνοντας συνειρμικά στο νου την ημερομηνία του πραξικοπήματος 15 Ιουλίου), όταν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα διερχόταν με την αυτοκινητοπομπή του από ένα συγκεκριμένο σημείο, που γνώριζαν οι δράστες. Όπως ισχυρίζεται το δημοσίευμα, το ύποπτο αυτοκίνητο εντόπισε ο τουρκικός δορυφόρος ‘Γκιοκτούρκ’ και αμέσως οι υπηρεσίες ασφαλείας του Τούρκου προέδρου τέθηκαν σε ύψιστο συναγερμό. Το σχέδιο δολοφονίας του ‘ηγεμόνα’ είχαν καταστρώσει 12 χώρες και το μικρό λεωφορείο θα εκρήγνυτο πριν αρχίσουν τα αποτελέσματα να δημοσιοποιούνται. Την προσοχή τράβηξαν τα σχεδόν σκασμένα λάστιχα του αυτοκινήτου εκεί που είχε σταθμεύσει. Μάλιστα, σε περίπτωση που κάτι πήγαινε στραβά, είχε τοποθετηθεί και ένας ελεύθερος σκοπευτής σε οροφή κτιρίου κοντά στο παγιδευμένο όχημα, ώστε να επέμβει. Ο ξένης υπηκοότητας πράκτορας όμως όταν τον συνέλαβαν, προκειμένου να μην τον αναγκάσουν να μιλήσει, αυτοκτόνησε πίνοντας κυάνιο. Αν δεν είχε αποτραπεί το σχέδιο δολοφονίας μαζί με τον Τούρκο πρόεδρο θα σκοτώνονταν χιλιάδες αθώοι πολίτες, αλλά “ευτυχώς! Ο Αλλάχ μας προστάτεψε και πάλι”, καταλήγει το άρθρο, που ωστόσο δεν προσδιορίζει τον τόπο στον οποίο θα γινόταν η απόπειρα της δολοφονίας του Ερντογάν, ενώ αφήνει και υπόνοιες ακόμη και για γνώση του σχεδίου από την αξιωματική αντιπολίτευση. Ο αρθρογράφος αναρωτιέται «γιατί άραγε ο αντιπρόεδρος του CHP, Μπουλέντ Τεζτζάν, επέμεινε ότι ο Μουχαρέμ Ιντζέ θα κέρδιζε εκείνο το βράδυ τις εκλογές”.
Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη