«To νέο σύστημα πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θα γνωστοποιηθεί πριν την έναρξη του νέου ακαδημαϊκού έτους» ξεκαθάρισε το μεσημέρι της Τετάρτης ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην οποία έκανε απολογισμό ενός χρόνου εφαρμογής του νόμου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Ο κ. Γαβρόγλου πάντως παραδέχθηκε ότι, με δεδομένο πως το νέο σύστημα θα εφαρμοστεί το 2020, θα είναι η πρώτη φορά που μαθητές της πρώτης λυκείου ολοκλήρωσαν (φέτος) την τάξη χωρίς στην ουσία να γνωρίζουν το σύστημα πρόσβασης στα ΑΕΙ-ΤΕΙ το οποίο θα αντιμετωπίσουν όταν φτάσουν στην τρίτη τάξη. Έσπευσε ωστόσο να σημειώσει ότι «πρόκειται για ένα σύστημα εισαγωγής στη τριτοβάθμια εκπαίδευση με εντελώς άλλη φιλοσοφία, για την οποία έχει ενημερωθεί η κοινή γνώμη, από το πόρισμα της σχετικής επιτροπής».
Όσον αφορά το φλέγον θέμα των μετεγγραφών, ο υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε ότι «όσα ίσχυσαν τη φετινή χρονιά θα ισχύσουν και την ερχόμενη». Πρόσθεσε πάντως ότι εδώ και αρκετούς μήνες απηύθυνε «πρόταση στα κόμματα για συνεννόηση». «Μόνο το Ποτάμι, η Ένωση Κεντρώων και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες έστειλαν τις προτάσεις τους» τόνισε χαρακτηριστικά.
Κάνοντας απολογισμό του ενός έτους εφαρμογής του νόμου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, ο υπουργός Παιδείας, μεταξύ άλλων, έκανε λόγο για αύξηση της χρηματοδότησης σε ΑΕΙ-ΤΕΙ κατά 37%, και 20% περισσότερα δωρεάν μεταπτυχιακά, ενώ εμφανίστηκε ικανοποιημένος από την πορεία των συνεργειών ΑΕΙ και ΤΕΙ.
Αυξήθηκαν τα δωρεάν μεταπτυχιακά, αλλά και αυτά με δίδακτρα
Ειδικά για τα μεταπτυχιακά, επισήμανε ότι το 2015 τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ προσέφεραν 211 δωρεάν ΠΜΣ (προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών) ενώ στην επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά ο αριθμός αυτός ανεβαίνει στα 258. Παρέλειψε ωστόσο να αναφέρει ότι η αύξηση στα μεταπτυχιακά με δίδακτρα ήταν μεγαλύτερη, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας δίδακτρα απαιτούσαν 416 μεταπτυχιακά το 2015, ενώ του χρόνου αυξάνονται κατά 249 (665 ο συνολικός αριθμός τους).
Να σημειωθεί ότι τα περισσότερα μεταπτυχιακά χωρίς δίδακτρα διαθέτει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (59) και ακολουθούν το Πανεπιστήμιο Κρήτης με 39, και τα Πανεπιστήμια Πατρών και Ιωαννίνων, από 29. Στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών δωρεάν είναι 21 προγράμματα, ενώ στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και τα 19 μεταπτυχιακά είναι χωρίς δίδακτρα. Το Πανεπιστήμιο Πειραιά και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο δεν έχουν δωρεάν μεταπτυχιακά, ενώ χωρίς δίδακτρα υπάρχει μόνο από ένα πρόγραμμα στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.
Ισίδωρος Ρούσσος