Πεπεισμένος ότι το δημοψήφισμα στη γειτονική χώρα για τη συμφωνία των Πρεσπών θα είναι επιτυχές εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ.
Μιλώντας αποκλειστικά στην ΕΡΤ και τον Φάνη Παπαθανασίου, ο κ. Ζάεφ έθεσε τρεις πιθανές ημερομηνίες για τη διεξαγωγή του κρίσιμου δημοψηφίσματος 23 ή 30 Σεπτεμβρίου ή 7 Οκτωβρίου, ενώ ξεκαθάρισε ότι το αποτέλεσμα του θα είναι «δεσμευτικού χαρακτήρα».
O κ. Ζάεφ επίσης προανήγγειλε ότι η ολοκλήρωση της διαδικασίας και των συνταγματικών αλλαγών στο κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ αν όλα πάνε καλά θα γίνει έως τον Ιανουάριο.
Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ αναφέρει ότι έχει θέσει ως στόχο για την ολοκλήρωση της όλης διαδικασίας την 15η Ιανουαρίου.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η διαδικασία κύρωσης της συμφωνίας στην ελληνική Βουλή θα πρέπει να αναμένεται από τις αρχές του επόμενου έτους.
Για το δημοψήφισμα
Ο κ. Ζάεφ δήλωσε «πεπεισμένος ότι το δημοψήφισμα θα είναι επιτυχές» λέγοντας ότι γνωρίζει πως οι πολίτες στη χώρα του θέλουν να ενταχθούν στην Ε.Ε και στο ΝΑΤΟ. «Ξέρω ότι είναι επίπονο και δύσκολο το ζήτημα είμαι σίγουρος ότι θα αδράξουμε το μέλλον και το ίδιο θα συμβεί και στην Ελλάδα. Ξέρω ότι είναι επώδυνο ζήτημα για την Ελλάδα».
Ο πρωθυπουργός της γείτονος έθεσε τρεις ημερομηνίες λέγοντας ότι «το δημοψήφισμα θα γίνει στις 23 Σεπτεμβρίου ή στις 30 Σεπτεμβρίου ή στις 7 Οκτωβρίου. Αυτές είναι οι ημερομηνίες γύρω από τις οποίες θα ληφθεί η απόφαση» ενώ θα προηγηθεί σχετική συζήτηση στη Βουλή και για το ερώτημα αμέσως μετά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, στις 12 Ιουλίου.
Σε ό,τι αφορά τον χαρακτήρα του δημοψηφίσματος ο κ Ζάεφ ξεκαθάρισε ότι θα είναι «δεσμευτικό για όλους στο κοινοβούλιο και για όλους τους θεσμούς του κράτους. Για εμάς επιτυχές δημοψήφισμα σημαίνει 50% συν ένας συμμετοχή και το αποτέλεσμα να είναι δεσμευτικό για όλους».
Σε ό,τι αφορά το ερώτημα του δημοψηφίσματος ανέφερε ότι αυτό θα συνδεθεί με την ευρωατλαντική πορεία της χώρας του. «Ίσως το ερώτημα είναι: «Είστε υπέρ της ΕΕ και του ΝΑΤΟ υποστηρίζοντας την ονομασία Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Για την ολοκλήρωση της διαδικασίας και των συνταγματικών αλλαγών
O κ. Ζάεφ επίσης προανήγγειλε ότι η ολοκλήρωση της διαδικασίας και των συνταγματικών αλλαγών στο κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ αν όλα πάνε καλά θα γίνει έως τον Ιανουάριο.
«Θέλουμε να το τελειώσουμε πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων και τις Πρωτοχρονιάς γι αυτό το λόγο αφήνουμε τρεις μήνες σύμφωνα με το σύνταγμά μας και τη νομοθεσία. Χρειάζονται περίπου 100 μέρες. Για αυτό λέμε για τις 15 Ιανουαρίου» ανέφερε ο πρωθυπουργός της γείτονος.
Για Μητσοτάκη – Καμμένο
Μήνυμα προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ελλάδα, Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά και τον υπουργό Άμυνας Πάνο Κάμμενο των ΑΝΕΛ έστειλε μέσω της συνέντευξής του στην ΕΡΤ ο Ζόραν Ζάεφ. Απευθυνόμενους στους δύο άνδρες είπε ότι «η πιο δύσκολη στιγμή για εμένα ήταν εκεί που έπρεπε να δεχθώ την αιτιολόγηση για ποιο λόγο το όνομα θα πρέπει να είναι για όλες τις χρήσεις και στο εσωτερικό με συνταγματικές αλλαγές».
«Αυτό ήταν το σημείο καμπής. Πρέπει να ξέρει ο κ. Καμμένος κι ο κ. Μητσοτάκης ότι αποκτήσαμε όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις ότι αυτό θα γίνει με συνταγματικές τροποποιήσεις και ότι ταυτόχρονα δεν θίγει την ιδιαιτερότητα του Βορείου τμήματος της Ελλάδας» τόνισε για να προσθέσει ότι «τ ο άρθρο 7, παράγραφος 2 και 3 διαχωρίζει με σαφήνεια το ελληνικό κομμάτι της Μακεδονίας από το δικό μας και από αυτήν την άποψη εκφράζουμε απόλυτο σεβασμό προς την ελληνική κληρονομιά προς εκείνους που νιώθουν Έλληνες Μακεδόνες».
Για «Μακεδονική ταυτότητα»
Ο πρωθυπουργός της γείτονος ανέφερε ότι κατά τη γνώμη του η ταυτότητα είναι «αίσθημα, δεν μπορεί να ορισθεί με συμφωνίες» και διαχώρισε σαφώς την ταυτότητα του λαού της ΠΓΔΜ από τη εκείνη των Ελλήνων Μακεδόνων λέγοντας ότι «αναγνωρίζουμε την ελληνιστική μακεδονική ταυτότητα και δεν έχουμε τίποτα κατά αυτής. Την αναγνωρίζουμε. Έχουμε άλλα θέματα ταυτότητας, δεν είμαστε κομμάτι της ελληνιστικής ιστορίας της Μακεδονίας».
Για ΝΑΤΟ
Ο κ Ζάεφ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα λάβει η ΠΓΔΜ πρόσκληση από το ΝΑΤΟ. Όπως είπε «περιμένουμε ότι θα λάβουμε πρόσκληση από το ΝΑΤΟ με την οποία ουσιαστικά θα ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις για την εισδοχή».
Κατά την εκτίμηση του κ. Ζάεφ οι διαπραγματεύσεις θα διαρκέσουν έως τον Ιανουάριο του 2019 οπότε και αναμένει ότι θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες σχετικά με το δημοψήφισμα, οι συνταγματικές αλλαγές αλλά και η κύρωση από την Ελλάδα.
«Αμέσως μετά αρχίζει η δεύτερη φάση της πρόσκλησης για ένταξη στο ΝΑΤΟ που είναι η κύρωση της συμφωνίας προσχώρησης από τα κράτη μέλη και ελπίζω ότι η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα μέλος που θα την κυρώσει εφόσον και εμείς εκπληρώσουμε τα συμφωνηθέντα».
Για Ε.Ε και αλλαγές στην ονομασία
Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ εξέφρασε την ικανοποίηση του ότι η χώρα του έλαβε ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων τον Ιούνιο του 2019. Μάλιστα ισχυρίστηκε ότι «αυτό είναι δίκαιο» γιατί όπως είπε «στην ΕΕ υπάρχουν εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και σε αυτές τις συνθήκες έχουμε κι εμεις να κάνουμε το δημοψήφισμα. Έχουμε αρκετό χρόνο για να προετοιμαστούμε για την διαδικασία screening που προηγείται της έναρξης του ανοίγματος των κεφαλαίων και της προετοιμασίας των διαπραγματευτικών ομάδων. Κάπου τον Ιούνιο του 2019 θα αρχίσουμε να ανοίγουμε τα διαπραγματευτικά κεφάλαια».
Ο κ. Ζάεφ ανέφερε ότι με τις συνταγματικές αλλαγές, θα ανοίξουμε τα διαπραγματευτικά κεφάλαια με την Ε.Ε και έτσι θα προχωρήσει και η χρήση του ονόματος στο εσωτερικό. «Κάθε κεφάλαιο αφορά όλους τους θεσμούς και έτσι η χρήση θα μπαίνει σταδιακά» είπε.
Για «παρασκήνιο» διαπραγματεύσεων
Κατά τον πρωθυπουργό της γείτονος το «κλειδί» που άνοιξε τον δρόμο για τη συμφωνία δεν ήταν άλλο από το erga omnes το οποίο ήταν και το πιο επώδυνο θέμα για εκείνον στη συμφωνία, την εσωτερική δηλαδή χρήση του ονόματος και την αλλαγή του Συντάγματος. «Είναι επώδυνο ζήτημα. Ραγίζει την καρδιά» είπε χαρακτηριστικά ενώ συμπλήρωσε «αλλά δίνει μεγάλη προοπτική για τους πολίτες μας. Ανοίγει προοπτική για την ΕΕ και το ΝΑΤΟ».
Ο κ. Ζάεφ ανέφερε πάντως ότι η πιο καθοριστική συνάντηση ήταν η πρώτη με τον Α. Τσίπρα στο Νταβός. «Τότε βάλαμε τα θεμέλια για να δώσουμε ώθηση στους δύο υπουργούς, Νίκο Κοτζιά και Νίκολα Ντιμιτρόφ τους οποίους ευχαριστώ ιδιαίτερα για την δημιουργικότητα τους, την εφευρετικότητα και την αγάπη τους προ την χώρα τους, ώστε να βρουν λύση την οποία σε πολιτικό επίπεδο εμείς οι πρωθυπουργοί καθορίσαμε» τόνισε.
Κατά τον πρωθυπουργός της γείτονος υπήρξε ένα δύσκολο διάστημα πριν από τις Πρέσπες όταν είδε «αδιέξοδο και πως δεν ήταν εφικτή η συμφωνία». Όμως μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο ξεπέρασαν και οι δύο πρωθυπουργοί όπως είπε τα νομικά εμπόδια και σκέφτηκαν πολιτικά. «Οι τελευταίες συνομιλίες αφορούσαν την δημιουργικότητα την δική μου και του Αλέξη στις διατυπώσεις. Εκείνη την στιγμή είπαμε πως πρέπει να σταματήσουμε να είμαστε νομικοί και να γίνουμε πολιτικοί. Να μιλήσουμε για την ταυτότητα για το όνομα και για την χρήση τους ονόματος και πως θα χρησιμοποιείται στο εσωτερικό. Σε όλους τους θεσμούς. Αντιμετωπίσαμε με εντιμότητα όλα τα θέματα. Ήμουν πολύ προσεκτικός για το θέμα της ταυτότητας των πολιτών της Ελλάδας πους ζουν στο βόρειο τμήμα της χώρας. Είμαι σίγουρος ότι κάναμε κάτι καλό και ξέρω ότι οι πολίτες μας θα το υποστηρίξουν», κατέληξε ο κ. Ζάεφ.
Αλεξάνδρα Βουδούρη