Search
διεθνής Τύπος

Περιδιάβαση στον Διεθνή Τύπο

194

Το κρίσιμο υπουργικό συμβούλιο στη Βρετανία όπου η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι εν μέσω “αντάρτικου” από αρκετούς υπουργούς θα παρουσιάσει το σχέδιο της για το Brexit είναι ένα από τα βασικά θέματα του διεθνούς Τύπου.

Στη Βρετανία

Οι Times προβλέπουν τη χειρότερη ανταρσία από όταν ανέλαβε η Τερέζα Μει καθώς οι υποστηρικτές του Brexit επιχειρούν να την πιέσουν να διεκδικήσει μια πιο “σκληρή” έξοδο από την Ε.Ε από ό,τι εκείνη σχεδιάζει.

Η Sun αναφέρει ότι το σχέδιο της Μέι έχει προκαλέσει ανησυχία ότι διακυβεύεται η συμφωνία με τις ΗΠΑ. “Είναι δυσοίωνες οι προβλέψεις” αναφέρει η εφημερίδα παροτρύνοντας τους βουλευτές υπέρ του Brexit και τους υπουργούς να “δώσουν την τελική μάχη”.

Σύμφωνα με την Daily Telegraph οι υπέρμαχοι του Brexit είναι τρομοκρατημένοι τώρα που η πρωθυπουργός θα αποκαλύψει το πλήρες σχέδιό της.

Ο Guardian δεν πιστεύει ότι θα υπάρξει κάποιος υπέρμαχος του Brexit που θα παραιτηθεί σήμερα. Σύμφωνα με πηγές, αναφέρει η εφημερίδα, όλοι θα “παραμείνουν μέσα στο παιχνίδι”.

Για την Daily Mirror αναφέρει ότι το υπουργικό Συμβούλιο θα έπρεπε να έχει κάνει αυτή τη συζήτηση πριν από δύο χρόνια.

Αρκετές εφημερίδες πιστεύουν ότι η Ε.Ε θα απορρίψει το σχέδιο της Μέι. Η Independent αναφέρει ότι το “σχέδιο είναι ήδη νεκρό” σύμφωνα με αξιωματούχους στις Βρυξέλλες.

Οι FT δημοσιεύουν μια αποκλειστική επιστολή του Γερμανού υπουργού Εσωτερικών, Χορστ Ζεεχόφερ ο οποίος προειδοποιεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παραμείνει “άκαμπτη” σε ό,τι αφορά τη συνεργασία για τα θέματα ασφάλειας με το Ηνωμένο Βασίλειο καθώς διαφορετικά θα κινδυνεύσουν ζωές, απαντώντας επί της ουσίας στις απειλές που εκτόξευσε η Μέι στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στις Βρυξέλλες.

H Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι επισκέφθηκε χθες το Βερολίνο, ελπίζοντας σε ένα άτυπο “οκ” από τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, το οποίο θα διευκόλυνε το σχέδιό της να περάσει σήμερα από το υπουργικό συμβούλιο, αναφέρει το BBC. Η Μέι δήλωσε πως ελπίζει το υπουργικό της συμβούλιο να είναι σε θέση “να συζητήσει και αποφασίσει να προχωρήσουμε με ένα ουσιαστικό τρόπο” στο Brexit, διαμηνύοντας στη Μέρκελ πως το πολιτικό πλαίσιο για τις μελλοντικές σχέσεις με την Ε.Ε. θα πρέπει να είναι έτοιμο τον Οκτώβριο.

Στο μεταξύ ο Guardian έχει βασικό θέμα τη δήλωση του υπουργού Εσωτερικών, Σαχίντ Τζαβίντ ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί το Ηνωμένο Βασίλειο ως “χωματερή δηλητηρίων” μετά τη νέα υπόθεση δηλητηρίασης ενός ζεύγους από Νόβιτσοκ.

Για Μέρκελ – Όρμπαν

Από ασυνήθιστα έντονες διαφωνίες για το μεταναστευτικό σημαδεύτηκε η χθεσινή κοινή συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο ανάμεσα στη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν. “Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι πρόκειται για ανθρώπους: πρόκειται για ανθρώπους που έρχονται σε εμάς και αυτό έχει κάποια σχέση με το βασικό μήνυμα της Ευρώπης, την ανθρωπιά” είπε η Μέρκελ σε κοινή συνέντευξη Τύπου μετά την υποδοχή του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν στο Βερολίνο. “Πιστεύω πως η ψυχή της Ευρώπης είναι η ανθρωπιά και εάν θέλουμε να διατηρήσουμε αυτή την ψυχή και να διαδραματίσουμε έναν ρόλο στην Ευρώπη με αυτές τις αξίες, τότε η Ευρώπη απλώς δεν μπορεί να αποστασιοποιηθεί από την ανάγκη και τη δυστυχία» τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος. Ο Όρμπαν, ωστόσο, ο οποίος από το 2015 έχει επικρίνει εντονότατα τη Μέρκελ για τη μεταναστευτική της πολιτική, είπε πως η Ευρώπη δείχνει καλύτερα την ανθρωπιά της αφαιρώντας τα κίνητρα για τους πρόσφυγες να έρθουν στην ήπειρο. “Αν η βοήθεια που προσφέρει η Ευρώπη στους μετανάστες οδηγεί τους ανθρώπους στην Αφρική και την Ασία στο συμπέρασμα ότι μπορούν να έλθουν, τότε θα έλθουν” είπε. «Θα πρέπει να είμαστε φιλεύσπλαχνοι χωρίς να δημιουργούμε έναν παράγοντα έλξης, και ο μοναδικός τρόπος που γνωρίζουμε για να το κάνουμε είναι να κλείσουμε τα σύνορα και να στείλουμε βοήθεια (στις χώρες αυτές) και όχι να αφήνουμε να έρχονται άνθρωποι που φέρνουν προβλήματα” συμπλήρωσε ο Όρμπαν. Οι προτεραιότητες της αυστριακής προεδρίας Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στη Βιέννη ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, επισήμανε πως η ασφάλεια και η καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης είναι μια από τις βασικές προτεραιότητες της αυστριακής προεδρίας το δεύτερο εξάμηνο του 2018. Ο Κουρτς τόνισε ακόμη ότι η αυστριακή προεδρία θα εργαστεί προκειμένου να βρεθεί μια κοινή ευρωπαϊκή λύση στο μεταναστευτικό ζήτημα, δίνοντας έμφαση στην ενίσχυση της φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. Στον απόηχο της μεταναστευτικής κρίσης και των πολιτικών αναταράξεων που αυτή προκαλεί στη Γερμανία και ευρύτερα στην Ευρώπη, ο Αυστριακός καγκελάριος συναντήθηκε χθες με τον Γερμανό υπουργό Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ. Οι δύο άνδρες δήλωσαν πως η Γερμανία και η Αυστρία θέλουν να κλείσουν την αποκαλούμενη «Νότια Διαδρομή» για τους πρόσφυγες. Λίγο πριν αναχωρήσει για τη Βιέννη, ο Ζεεχόφερ δήλωσε αισιόδοξος πως το SPD θα εγκρίνει τελικά τη συμφωνία για δημιουργία «κέντρων τράνζιτ» για τους πρόσφυγες στα γερμανικά σύνορα. Οι επικεφαλής των τριών κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού -CDU, CSU και SPD- είχαν νέα συνάντηση χθες το απόγευμα προκειμένου να συζητήσουν τη συμφωνία για το μεταναστευτικό, στην οποία αντιδρούν πολλά στελέχη του SPD.

Ο γερμανικός Τύπος επικεντρώνεται στη συμφωνία Μέρκελ – Ζεεχόφερ καθώς τελικά εγκρίθηκε και από τους Σοσιαλδημοκράτες, που αρχικά απέρριπταν την ιδέα των κέντρων – τράνζιτ.

Ο τίτλος της Tagesspiegel αναφέρει: “Ο κυβερνητικός συνασπισμός συμφωνεί: οι κανόνες ασύλου θα αυστηροποιηθούν”.

Η Welt αναφέρει ότι άλλες ευρωπαϊκές χώρες περιλαμβανομένων της Αυστρίας και της Ουγγαρίας δεν έχουν ακόμα πειστεί για τα σχέδια του Βερολίνου σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό επισημαίνοντας παράλληλα ότι η δημοτικότητα του Ζεεχόφερ έχει ήδη μειωθεί δραματικά λόγω της σύγκρουσής του με τη Μέρκελ.

Για τη συνάντηση Κουρτς – Ζεεχόφερ

“Μην κατηγορείτε εμάς” αναφέρει το Politico. “Θα πρέπει να ζητήσω την κατανόησή σας ότι οι γερμανικές αποφάσεις που συζητούνται αυτή την περίοδο θα πρέπει να απαντηθούν από την Αυστρία” δήλωσε ο Κουρτς λίγο πριν την επίσκεψη του Ζεεχόφερ.

Επί της ουσίας είπε: Μην κατηγορείτε τη μικρή Αυστρία αν κλείσει το πέρασμα του Μπρένερ. Η Βιέννη θα πάρει τα δικά της μέτρα αν η Γερμανία εφαρμόζει εθνικά μέτρα.

Ο Ζεεχόφερ πρότεινε ότι θα πρέπει η καγκελάριος να διαπραγματευθεί τις διμερείς συμφωνίες για το προσφυγικό με άλλες χώρες,και όχι ο υπουργός Εσωτερικών.

“Εκτιμώ λόγω της πολυπλοκότητας του θέματος και της ευρωπαϊκής διάστασης τα πιο σημαντικά σημεία της συμφωνίας θα πρέπει να οριστικοποιηθούν απο τους επικεφαλής των κυβερνήσεων” είπε σε μια ομιλία στην Μπούτεσταγκ. Έπειτα ταξίδεψε στη Βιέννη όπου επανέλαβε ότι “αυτές οι συνομιλίες είναι εξαιρετικά πολύπλοκες και ιδιόμορφες. Είναι μια πραγματική ευρωπαϊκή προτεραιότητα και μόνο οι επικεφαλής των κυβερνήσεων θα πρέπει να παίρνουν αποφάσεις και αναφέρομαι στην Ελλάδα και την Ιταλία αλλά και την καγκελάριο”.

Ο Ζεεχόφερ διαβεβαίωσε τον Κουρτς ότι το Βερολίνο δεν θα θεωρήσει τη χώρα του υπεύθυνη για τους πρόσφυγες “που έτσι και αλλιώς δεν ήταν υπεύθυνη” αλλά θα επιχειρήσει να πείσει την Ιταλία (γιατί η Ελλάδα έχει ήδη πειστεί) να πάρει πίσω μετανάστες που μπήκαν για πρώτη φορά στην Ε.Ε από εκεί. “Η Αυστρία δεν θα επηρεαστεί, επειδή θα επιστρέψουμε απευθείας τους μετανάστες στην Ελλάδα και την Ιταλία” σύμφωνα με τον Ζεεχόφερ.

Ο Ζεεχόφερ έφυγε με “άδεια χέρια”: Πήγε για να διαπραγματευθεί μια συμφωνία διαχείρισης των συνόρων και έφυγε χωρίς τίποτα απτό στα χέρια του.

Απρόθυμος ή ανίκανος; Η συμφωνία τριών παραγράφων που έσωσε την κυβέρνηση στη Γερμανία τελικά έδωσε την ευκαιρία στον Ζεεχόφερ να αποποιηθεί τις ευθύνες του και να ρίξει όλο το βάρος ξανά στην καγκελάριο για να πετύχει διμερείς συμφωνίες.

Η Αυστρία βρίσκεται στη μέση: Ο Κουρτς και Ζεεχόφερ συμφώνησαν να πραγματοποιηθεί μια τριμερής την επόμενη εβδομάδα με τη συμμετοχή της Ιταλίας δηλαδή του Ματέο Σαλβίνι στο περιθώριο μιας ευρωπαϊκής συνάντησης, στο Ίνσμπουργκ.

Στη Γαλλία

Η Figaro ανέφερε ότι οι μεταρρυθμίσεις του Εμανουέλ Μακρόν για την καταπολέμηση της φτώχειας τελικά μετατίθενται για το φθινόπωρο. Πάντως η εφημερίδα εκτιμά ότι αυτή η “αναβολή” σε σχέση με τέτοια ευαίσθητα ζητήματα μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω απώλεια της αξιοπιστίας του.

Η Monde αποκαλύπτει μια απόρρητη έκθεση ενός στενού συνεργάτη του Μακρόν σε σχέση με τη “μεταρρύθμιση για το Ισλάμ” στη Γαλλία. Ανάμεσα στις προτάσεις είναι νέοι τρόποι ελέγχου της χρηματοδότησης θρησκειών, που είναι κάπως “ασαφείς”.

Στην Ισπανία

Ο Τύπος επικεντρώνεται στον πρώτο γύρο ανάδειξης του νέου ηγέτη του Λαϊκού Κόμματος μετά την πρόσφατη παραίτηση του Μαριάννο Ραχόι.

Η Mundo αναφέρει ότι η πρώην αναπληρώτρια πρωθυπουργός Σοράγια Σάενθ ντε Σανταμαρία βγήκε πρώτη με μικρή διαφορά από τον βασικό της αντίπαλο τον Πάμπλο Κασάδο και την πρώην γ.γ του κόμματος, Ντολόρες ντε Κοσπεντάλ που ίσως δημιουργήσει θέμα στη Σανταμαρία στον δεύτερο γύρο.

H Pais αναφέρει ότι η υπουργός Οικονομικών Μαρία Χεσούς Μοντέρο ανακοίνωσε φορολογικά κίνητρα στις επιχειρήσεις που θα προωθήσουν προσλήψεις γυναικών.

Print Friendly, PDF & Email



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *