Τη συστράτευση των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας στο σχέδιο της κυβέρνησης για έξοδο από την κρίση ζήτησε ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας από το βήμα του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, προτάσσοντας την ανάγκη να κυριαρχήσει πολιτική σταθερότητα και υπευθυνότητα σε όλα τα επίπεδα.
«Όλοι κατανοούν ότι χωρίς πολιτική σταθερότητα δεν υπάρχει ανάπτυξη, και δυστυχώς κάποιοι κινούνται ανεύθυνα, έχοντας βασίσει το λόγο και την πολιτική τους παρουσία στην αποτυχία, όχι τη δική μας, αλλά της χώρας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, περιγράφοντας εμμέσως πλην σαφώς ως πεδία άσκησης αποσταθεροποιητικών ενεργειών το μέτωπο της οικονομίας, εξαπολύοντας μάλιστα σφοδρή επίθεση στη σημερινή ηγεσία του ΣΕΒ, αλλά και τα εθνικά θέματα με αιχμή την υπόθεση του Μακεδονικού και τη συμφωνία των Πρεσπών, την οποία ο ίδιος υπεραμύνθηκε για μια ακόμη φορά και μάλιστα από την οικονομική της σκοπιά και τα οφέλη που διανοίγονται για τις επιχειρήσεις της Βορείου Ελλάδος.
Παράλληλα, ο Αλ. Τσίπρας επανέλαβε ότι η κυβέρνηση εξετάζει τις λεπτομέρειες ενός οδικού χάρτη φορολογικών ελαφρύνσεων για τις επιχειρήσεις.
Για τη Συμφωνία των Πρεσπών
«Αντί όμως να παρασυρόμαστε από τις φωνές που θέλουν μια Ελλάδα φοβική, περίκλειστη και αυτοαναφορική, σας καλώ, να δούμε τη μεγάλη γεωπολιτική εικόνα, και το πεδίο ευκαιριών που διανοίγονται ειδικά για την επιχειρηματική κοινότητα, και την ανάδειξη της Θεσσαλονίκης ως την πραγματική πρωτεύουσα των Βαλκανίων», τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Μέσα από μια συμφωνία που αυξάνει τις δυνατότητες της χώρας στο μέλλον, την εδραιώνει στην περιοχή ως δύναμη σταθερότητας και ανάπτυξης, και δυναμώνει την επιρροή της στη διεθνή σκηνή, ειδικά αυτήν τη ρευστή περίοδο που εγκυμονεί κινδύνους. Αυτή η στάση είναι πολιτικά υπεύθυνη και βαθιά πατριωτική,και όχι εκείνη που διχάζει το λαό μας, αντλώντας από ιστορικές παραμορφώσεις. Αυτή είναι τελικά και η διαφορά ανάμεσα στον ειλικρινή τον υγιή πατριωτισμό και την πατριδοκαπηλία. Και ξέρετε, η πατριδοκαπηλία δεν τρέφει μόνο το διχασμό. Αλλά είναι και εθνικά επικίνδυνη. Γιατί εξυπηρετεί τους σχεδιασμούς άλλων δυνάμεων στην περιοχή. Σχεδιασμούς που στρέφονται ευθέως ενάντια στα εθνικά μας συμφέροντα».
Για τον ΣΕΒ
Δυστυχώς, δεν ισχύει το ίδιο πάντα για με την ηγεσία του ΣΕΒ. Η οποία ενώ είναι εξαιρετικά αμφίβολο ποιές ακριβώς παραγωγικές δυνάμεις εκπροσωπεί, είναι βέβαιο ότι τα κίνητρα της είναι αμιγώς πολιτικά. Και δεν έχουν καμία σχέση με τις αγωνίες τόσο του επιχειρηματικού κόσμου όσο και της ελληνικής κοινωνίας. Αυτό αποδείχθηκε και από την πρόσφατη έκθεση του, στην οποία ουσιαστικά επιχειρεί να παρέμβει στη δημόσια συζήτηση για τα μέτρα του 19 και του 20 δίνοντας σήμα αναγκαιότητας εφαρμογής τους, ανεξάρτητα από το αν πιάνουμε τους στόχους ή όχι. Και είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον το γεγονός, ότι ο ΣΕΒ έρχεται σχεδόν πάντα να υπερθεματίσει για κάθε αντικοινωνικό και αντιαναπτυξιακό μέτρο, εν προκειμένω για τη περικοπή συντάξεων.
Σπεύδοντας τούτη τη φορά να υπερασπιστεί και τη θέση που δημόσια διατύπωσε η αξιωματική αντιπολίτευση, επιπλήττοντας μάλιστα και τον Επίτροπο Μοσκοβισί που μίλησε για μη ανελαστικές υποχρεώσεις που μπορούμε να επανεξετάσουμε όταν έρθει η ώρα. Και επειδή είναι μια πρακτική που δε συμβαίνει για πρώτη φορά, το έκανε θυμίζω και την περίοδο της διαπραγμάτευσης για τα εργασιακά,θα συμβούλευα λοιπόν, την ηγεσία του ΣΕΒ, να πάψει να εκτίθεται. Και να πάρει παράδειγμα από τη δική σας στάση,Μια στάση ευθύνης που συνοδεύεται από μια διάθεση ουσιαστικής συμβολής στην ανάκαμψη της χώρας. Και όχι μια στάση που εξυπηρετεί αποκλειστικά τα σχέδια της ολιγαρχίας του πλούτου και μιας πολιτικοοικονομικής ελίτ,η οποία όμως φέρει βαθιά την ευθύνη για τη χρεοκοπία, για τη βύθιση της οικονομίας στην ύφεση και της ελληνικής κοινωνίας στην απόγνωση.
Για φοροελαφρύνσεις
Για το φλέγον ζήτημα της φορολογίας που καταλαβαίνω πόσο σας απασχολεί, αφού αναφέρθηκε ειδικά και ο πρόεδρος, μπορώ σήμερα με σιγουριά να σας πω ότι υπάρχει, χάρη στην σημερινή αξιοπιστία των δημόσιων οικονομικών μας, ο οδικός χάρτης για στοχευμένες φοροελαφρύνσεις. Αρχικά, 700 εκατ.€ ήδη προβλέπονται για το 2019, αλλά και η μόνιμη αποκλιμάκωση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα, ειδικά όσο θα σταθεροποιείται η οικονομία σε υψηλούς θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.
Επίθεση στη Ντόρα Μπακογιάννη
Στο δρόμο που χάραξε ο Π. Καμμένος επέλεξε να κινηθεί ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας, αποδοκιμάζοντας και αυτός με τη σειρά του την απόφαση της πρώην υπουργού Εξωτερικών της ΝΔ Ντ. Μπακογιάννη να παραστεί στην τελετή ορκωμοσίας του Ρ. Τ. Ερντογάν στην Άγκυρα.
Ο Αλ. Τσίπρας ανέδειξε σε μείζον πολιτικό ζήτημα την παρουσία της Ν. Μπακογιάννη στην «φιέστα Ερντογάν», όπως την χαρακτήρισε, κατηγορώντας την ούτε λίγο ούτε πολύ ότι δεν πήρε την έγκριση της ελληνικής κυβέρνησης.
«Και δράττομαι της ευκαιρίας να πω, ότι σε μια περίοδο που η Τουρκία κρατά φυλακισμένους, αναίτια και χωρίς καμία κατηγορία, δύο έλληνες στρατιωτικούς, είναι απαράδεκτο, ηγετικά στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης να παρίστανται στην ορκωμοσία του Τούρκου Προέδρου, χωρίς συνεννόηση με την ελληνική κυβέρνηση, τη στιγμή μάλιστα που αυτή έχει αποφασίσει να μην παραστεί» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Α. Τσίπρας και συμπλήρωσε: «Η επίλυση των διαφορών μας με την Τουρκία, Δεν χρειάζεται κανέναν αυτόκλητο καλοθελητή. Ούτε συμβάλλει σε τίποτα η παρουσία Ελλήνων πολιτικών σε φιέστες στην Άγκυρα».
Γιώργος Κατσίγιαννης