Search
Μέι - Τραμπ

Η «Λευκή Βίβλος» δεν έσωσε την Μέι από… τον Τραμπ

286

Η Πέμπτη ήταν η μέρα κατά την οποία η Τερέζα Μέι δικαιούνταν να αναμένει την λύση της “πολιορκίας” που υφίσταται τις τελευταίες ημέρες στην εσωτερική πολιτική σκηνή για το ζήτημα του Brexit.

Από τη μια, η δημοσιοποίηση της “Λευκής Βίβλου” στην οποία αναλύεται λεπτομερώς το “Σχέδιο του Τσέκερς” (δηλ. το περίγραμμα του “μαλακού Brexit” που προέκυψε από τη κυβερνητική συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής στην εξοχική πρωθυπουργική κατοικία) αναμενόταν να προσδώσει μεγαλύτερη σαφήνεια στη συζήτηση για την “επόμενη μέρα”, στριμώχνοντας τους ευρωσκεπτικιστές.

Από την άλλη, η έναρξη της επίσημης επίσκεψης του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στη Βρετανία, θα αποτελούσε πρώτης τάξεως ευκαιρία να αναδειχθεί ο διεθνής ρόλος της Τερέζα Μέι και να στραφούν οι προβολείς για τα επόμενα 24ωρα μακριά από τις ενδοβρετανικές αντιπαραθέσεις.

Ατυχώς για τη βρετανίδα πρωθυπουργό, τα πράγματα εξελίχθηκαν πολύ διαφορετικά.

Είναι βέβαια αληθές ότι η δημοσιοποίηση της Λευκής Βίβλου έγινε δεκτή με θερμά σχόλια τόσο από τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ όσο και από τον υπουργό Εξωτερικών της Ιρλανδίας,με την οποία ζητούμενο είναι η Βρετανία να εξακολουθήσει να έχει ανοικτά σύνορα.

Όμως από την άλλη, προτού καν αφιχθεί στη Βρετανία, ο Τραμπ αποδείχθηκε θιασώτης του “σκληρού Brexit”, αποφασισμένος μάλιστα να πιέσει επ’ αυτού την οικοδέσποινά του, με όπλο την επιθυμία της για μία μελλοντική αμερικανοβρετανική συμφωνία ελεύθερου εμπορίου.

“Δεν ξέρω αν είναι αυτό που ψήφισαν: Ο κόσμος ψήφισε να διακοπούν” οι δεσμοί με την Ε.Ε., σχολίασε ο Αμερικανός πρόεδρος στο τέλος της διήμερης συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, πριν αναχωρήσει για το Λονδίνο.

“Αυτό που κάνουμε είναι να ανταποκριθούμε στην ψήφο του βρετανικού λαού: Αυτό κάνουν οι προτάσεις μας”, επέμεινε η Μέι.

Προσερχόμενη στην τελευταία συνεδρίαση της Συνόδου του ΝΑΤΟ, η ένοικος της Ντάουνινγκ Στριτ δήλωσε ότι η συμφωνία θα τερματίσει την ελευθερία μετακίνησης, τη δικαιοδοσία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και τις μεγάλες βρετανικές συνεισφορές στον προϋπολογισμό της Ε.Ε. “Κάνουμε πράξη” πρόσθεσε “αυτό το Brexit και το κάνουμε με ένα τρόπο που να προστατεύει τις θέσεις εργασίας και τα βιοποριστικά μέσα και που να τηρεί τη δέσμευσή μας προς τη Βόρεια Ιρλανδία”.

Η ουσία ωστόσο παραμένει ότι οι σκόπελοι που έχει να προσπεράσει η Μέι εντός και εκτός συνόρων, είναι πολλοί.

Τι προβλέπει η “Λευκή Βίβλος”

Η βρετανική κυβέρνηση παρουσίασε σήμερα στο κοινοβούλιο τις λεπτομέρειες του σχεδίου της για τη μελλοντική σχέση ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ μετά το Brexit, στη διάρκεια μιας συνεδρίασης η οποία χρειάσθηκε να διακοπεί προσωρινά λόγω διαμαρτυριών των βουλευτών.

Ενώ εγκρίθηκε αρχικά από το σύνολο της κυβέρνησης την περασμένη Παρασκευή, το σχέδιο αυτό προκάλεσε τις παραιτήσεις δύο υπουργών και τροφοδότησε φήμες για εξέγερση στους κόλπους της πλειοψηφίας.

Όταν ο υπουργός αρμόδιος για το Brexit Ντόμινικ Ράαμπ πήρε τον λόγο στην Βουλή των Κοινοτήτων για να παρουσιάσει το έγγραφο αυτό, οι βουλευτές διαμαρτυρήθηκαν θορυβωδώς λέγοντας ότι δεν έχουν λάβει αντίτυπο του εγγράφου και υποχρεώνοντας τον πρόεδρο της Βουλής να διακόψει για μερικά λεπτά τη συνεδρίαση.

Ο Ντόμινικ Ράαμπ χαρακτήρισε στη συνέχεια το κυβερνητικό σχέδιο «καινοτόμο».

Σύμφωνα μ’ αυτή τη Λευκή Βίβλο, το Λονδίνο επιθυμεί να δημιουργήσει μια νέα «ζώνη ελεύθερων συναλλαγών για τα αγαθά», με στόχο να διατηρηθεί ένα εμπόριο “χωρίς τριβές” στις δύο όχθες της Μάγχης.

Αυτή η ζώνη θα επιτρέψει, μέσω της υιοθέτησης μιας “απλοποιημένης τελωνειακής διευθέτησης”, “να αποφευχθεί ένα σκληρό σύνορο ανάμεσα στη Βόρεια Ιρλανδία και τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας”, κάτι που αποτελεί κόκκινη γραμή τόσο για το Λονδίνο όσο και για τις Βρυξέλλες.

Ο τομέας των υπηρεσιών θα αποτελέσει αντικείμενο μιας νέας συμφωνίας, η οποία θα προσφέρει στο Ηνωμένο Βασίλειο «την ελευθερία να χαράξει τον δικό του δρόμο στους σημαντικότερους τομείς της οικονομίας του». Η κυβέρνηση αναγνωρίζει ωστόσο πως, για τις υπηρεσίες, μια τέτοια συμφωνία θα επιφέρει “περισσότερα φράγματα” απ’ όσα υπάρχουν σήμερα και θα στερήσει τους χρηματοπιστωτικούς θεσμούς από το “ευρωπαϊκό διαβατήριό” τους που τους επιτρέπει να επιχειρούν ελεύθερα στην ήπειρο.

Το Σίτι του Λονδίνου κατήγγειλε «ένα σκληρό πλήγμα» για το βρετανικό χρηματοοικονομικό κέντρο.

Η «Λευκή Βίβλος» δεν θα σώσει τη Μέι από… τον Τραμπ

Αναφορικά με την κυκλοφορία των προσώπων, το Λονδίνο θέλει να αναπτύξει ένα «νέο πλαίσιο που να σέβεται τους βρετανικούς μεθοριακούς ελέγχους» επιτρέποντας παράλληλα στους πολίτες να μεταβαίνουν “στις αντίστοιχες χώρες τους”.

Το Λονδίνο συνόδευσε το σχέδιο αυτό με προτάσεις για μια “σύμπραξη στον τομέα της ασφάλειας”. Το Ηνωμένο Βασίλειο θα παραμείνει μέλος των υπηρεσιών Europol και Eurojust και θα αναπτύξει συμφωνίες “συντονισμού” πάνω σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας. Οι τρέχουσες αναπτύξεις “επιχειρησιακών δυνατοτήτων” στις δύο όχθες της Μάγχης θα διατηρηθούν.

Στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, η Τερέζα Μέι διαβεβαίωσε πως οι προτάσεις αυτές ανταποκρίνονται “στην ψήφο των Βρετανών” υπέρ του Brexit στο δημοψήφισμα του Ιουνίου 2016.

Ο επικεφαλής των διαπραγματευτών της Ε.Ε. για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ αντέδρασε μέσω του Twitter ανακοινώνοντας πως αναλύει τη βρετανική πρόταση και πως “ανυπομονεί να διαπραγματευθεί με το Ηνωμένο Βασίλειο την ερχόμενη εβδομάδα”.

Print Friendly, PDF & Email



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *