Search
Τραμπ, μπαλόνι

Περιδιάβαση στον διεθνή τύπο

270

Οι προσβλητικές δηλώσεις του Ντ. Τραμπ προς την Τερέζα Μέι για τους χειρισμούς της στο Brexit εν μέσω της επίσκεψής του στη Μ. Βρετανία είναι ένα από τα βασικά θέματα του διεθνούς Τύπου όπως επίσης και η «επεισοδιακή» δεύτερη μέρα της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Για Τραμπ – Βρετανία

Στο σύνολό του ο βρετανικός Τύπος ασχολείται με τις δηλώσεις του Ντ. Τραμπ για το Brexit. «Ένα ήπιο Brexit θα σκοτώσει… τη διμερή συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Βρετανίας», δήλωσε ο Τραμπ ενώ εξήρε τον ρόλο του Μπόρις Τζόνσον λέγοντας ότι θα γινόταν ένας «σπουδαίος» πρωθυπουργός, αναφέρει ο Guardian.

Η Sun αναφέρει ότι ο πρόεδρος Τραμπ στην αποκλειστική του συνέντευξη «έσκισε» κάθε διπλωματικό πρωτόκολλο καθώς δεν επέκρινε μόνο την Τερέζα Μέι για τον τρόπο που χειρίζεται το Brexit αλλά επίσης εξέφρασε την εκτίμησή του προς τον Μπόρις Τζόνσον λέγοντας μάλιστα ότι θα ήταν ένας «σπουδαίος» μελλοντικός πρωθυπουργός. Στην ίδια συνέντευξη επικρίνει τον δήμαρχο Λονδίνου Σαντίκ Καν ως «φριχτό» ενώ εξηγεί γιατί θα παραμείνει παρά ελάχιστα στη βρετανική πρωτεύουσα. «Όταν σε κάνουν να νιώθεις άβολα, γιατί να μείνεις παραπάνω;». Εκφράζει ανησυχία ότι η μετανάστευση στην Ευρώπη θα οδηγήσει την ήπειρο να χάσει την κουλτούρα της. Λέει μάλιστα πως είναι πολύ θλιβερό ότι εκατομμύρια ανθρώπων πάνε τόσο εύκολα στην Ευρώπη… κάτι που άλλαξε τη φυσιογνωμία της.

Οι NYTimes περιγράφουν τα σχόλια του Ντ. Τραμπ «ως αξιοσημείωτη παράβαση ενός παραδοσιακού πρωτοκόλλου». Η εφημερίδα αναφέρει ότι ο κ. Τραμπ έβαλε μπροστά τη συγκρουσιακή διπλωματία του «προσβάλλοντας την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι προτού φθάσει στη χώρα της». «Παγκόσμια περιοδεία πρόκλησης χάους κάτι που δεν έχει κάνει, κανείς άλλος Αμερικανός ηγέτης», αναφέρει.

Η Washington Post αναφέρει ότι τα σχόλια του κ Τραμπ προκαλούν σοκ στην Ντάουνινγκ Στριτ και δημιουργούν δυσμενείς συνθήκες για την επίσκεψή του.

Από την πλευρά της η Huffpost αναφέρει ότι αρχικά το πρωθυπουργικό γραφείο προσπάθησε να σχεδιάσει με κάθε λεπτομέρεια την επίσκεψη του κ. Τραμπ ώστε να τον κρατήσει σε καλή διάθεση. Σε αυτό περιλαμβάνεται και το επίσημο δείπνο στο πατρικό του Ουίνστον Τσώρτσιλ στην εξοχή, τσάϊ με τη βασίλισσα στο Γουίνσδρ και γκολφ στο γήπεδό του στη Σκωτία. Αλλά τις τελευταίες ώρες η πρωθυπουργός ζήτησε η προσωπική τους συνάντηση να μην κρατήσει πάνω από 10 λεπτά στο Τσέκερς, πριν το γεύμα εργασίας.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με δημοσκόπηση της YouGov, το 77% των Βρετανών δηλώνει πως δεν έχει καλή γνώμη για τον πρόεδρο των ΗΠΑ και μόλις το 50% υποστηρίζει πως έπρεπε να γίνει η επίσκεψη.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Λονδίνου μιλώντας στο BBC 4 το πρωί της Παρασκευής υπερασπίστηκε την απόφαση του να επιτρέψει την κυκλοφορία του γιγαντιαίου μπαλονιού του Ντ. Τραμπ στους ουρανούς της πόλης λέγοντας «μπορείτε να σκεφθείτε να περιορίζαμε την ελευθερία της έκφρασης μόνο και μόνο για να μην πικράνουμε κάποιον;», αναφέρει το BBC.

«Τι κάνει σήμερα ο Τραμπ;» το πρόγραμμα της δεύτερης μέρας της επίσκεψης του Ντ. Τραμπ από τον Guardian. Ο Αμερικανός πρόεδρος θα αποχωρήσει από το Λονδίνο σήμερα το πρωί και θα ταξιδέψει στο Σαντχερστ, τη βασιλική στρατιωτική ακαδημία όπου θα μετάσχει στην παρακολούθηση κοινών στρατιωτικών ασκήσεων. Από εκεί θα κατευθυνθεί στο Τσέκερς για διμερείς συνομιλίες που θα ξεκινήσουν στις 10:50 και μετά θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας. Στις 13:45 θα πραγματοποιηθεί κοινή συνέντευξη Τύπου μεταξύ των δύο. Στις 5 ο Αμερικανός πρόεδρος συνοδευόμενος από τη σύζυγό του θα βρεθεί στο Γούινσδορ για τσάϊ με τη βασίλισσα. Σύμφωνα με το πρόγραμμα η συνάντηση αυτή θα κρατήσει 40 λεπτά. Έπειτα θα ταξιδέψει προς τη Γλασκώβη όπου διατηρεί δικό του γήπεδο του γκολφ, στο Τερνμπερι.

Για Λευκή Βίβλο

«98 σελίδες στη Λευκή Βίβλο», αναφέρουν οι FT. Θυελλώδης ήταν η παρουσίαση στο βρετανικό Κοινοβούλιο της Λευκής Βίβλου, του λεπτομερούς κυβερνητικού σχεδίου για τη μετά Brexit σχέση της Βρετανίας με την ΕΕ, που προκάλεσε την παραίτηση των υπουργών Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις και Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον. Το Λονδίνο, λοιπόν, επιδιώκει ένα «πρακτικό, βασισμένο σε αρχές» Brexit και μια νέα σχέση με την ΕΕ, «ευρύτερη από ό,τι οποιαδήποτε άλλη ανάμεσα στην ΕΕ και μια τρίτη χώρα».

«Επιθυμεί, πιο συγκεκριμένα, να δημιουργήσει μια νέα ζώνη ελεύθερων συναλλαγών για τα αγαθά» και ένα «συνδυασμένο τελωνειακό έδαφος» με την ΕΕ, ώστε αφενός να διατηρηθεί «απρόσκοπτο» το εμπόριο εκατέρωθεν της Μάγχης, αφετέρου «να αποφευχθεί ένα σκληρό σύνορο ανάμεσα στη Βόρεια Ιρλανδία και τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας».

Ενα ήπιο Brexit, δηλαδή, με την παραμονή της Βρετανίας σε ευρωπαϊκές υπηρεσίες, όπως ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφάλειας της Αεροπορίας και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, καθώς και τη συμμετοχή της στη Europol – που όμως δεν επεκτείνεται στον τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών: αυτός θα αποτελέσει αντικείμενο νέας συμφωνίας, με το Λονδίνο να διεκδικεί «την ελευθερία να χαράξει τον δικό του δρόμο στους σημαντικότερους τομείς της οικονομίας του».

Για «ένα σκληρό πλήγμα» έκανε λόγο κατόπιν αυτού το Σίτι. Ακόμα πιο σκληρό πλήγμα δέχεται ωστόσο η ευρωπαϊκή αρχή της ελεύθερης μετακίνησης. Η Λευκή Βίβλος δηλώνει ρητά πως η ελεύθερη μετακίνηση ανθρώπων από την ΕΕ στη Βρετανία θα λάβει τέλος μαζί με τη μεταβατική περίοδο, τον Δεκέμβριο του 2020.

Όπως σημειώνει πάντως, είναι απαραίτητο να αναγνωριστεί «το βάθος της σχέσης… ανάμεσα στους λαούς του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ». Που σημαίνει ότι η κυβέρνηση Μέι είναι έτοιμη να επιτρέψει στους πολίτες της ΕΕ να ταξιδεύουν χωρίς βίζα στη Βρετανία για τουρισμό ή επαγγελματικούς λόγους, και στους Ευρωπαίους φοιτητές να σπουδάζουν στη Βρετανία.

Όσο για τις επιχειρήσεις, αυτές πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να μετακινούν «τους ταλαντούχους ανθρώπους τους» από τη Βρετανία στην ΕΕ και τούμπαλιν. Οι Βρυξέλλες διαμήνυσαν πως θα αξιολογήσουν τις τελευταίες προτάσεις – οι διαπραγματευτές των δύο πλευρών αναμένεται να συναντηθούν την επόμενη εβδομάδα. Στη Βρετανία, ωστόσο, οι υπέρμαχοι ενός σκληρού Brexit δεν το βάζουν κάτω. Το Συντηρητικό Κόμμα παραμένει διχασμένο, η Μέι εξακολουθεί να δέχεται έντονη αμφισβήτηση.

Για Τραμπ – ΝΑΤΟ

«Πιστεύω στο ΝΑΤΟ, είναι μια καλολαδωμένη μηχανή», υποστήριξε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, αφού είχε γκρινιάξει πρώτα ότι «οι σύμμαχοί μας στο ΝΑΤΟ δεν μας φέρθηκαν δίκαια», σχολιάζει ο Guardian. Κι αποχώρησε από τις Βρυξέλλες με κατεύθυνση το Λονδίνο, έχοντας σε μεγάλο βαθμό ανατρέψει τον λόγο της γκρίνιας του: τη μοιρασιά του κόστους λειτουργίας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Χρησιμοποιώντας ύφος απειλητικό -του στιλ «εάν θέλετε να συνεχίσω να σας προστατεύω, θα πρέπει να πληρώνετε περισσότερα για τις αμυντικές σας δαπάνες»-, ο Τραμπ πέτυχε να πείσει τους Ευρωπαίους να δεσμευτούν για αύξηση των κονδυλίων. Μεγαλύτερη και ταχύτερα απ’ όσο θα ήθελαν οι περισσότεροι, αλλά μικρότερη απο όσο ήθελε ο ίδιος. Φρόντισε δε να τους προειδοποιήσει να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους, αλλιώς «θα δυσαρεστηθεί πολύ».

Το ύφος του Τραμπ είναι γνωστό στους περισσότερους εταίρους του -και όχι μόνο- τουλάχιστον από τότε που έγινε πρόεδρος των ΗΠΑ. Σ’ αυτή τη σύνοδο του ΝΑΤΟ, όμως, ανέβηκε… πίστα και τους άφησε άφωνους. Ειδικά όταν υποστήριξε ότι οι δαπάνες θα πρέπει να αυξηθούν στο 4% του ΑΕΠ κάθε κράτους μέλους της Συμμαχίας, την ώρα που οι μισοί και παραπάνω παζάρευαν να καθυστερήσει η υλοποίηση του υπεσχημένου 2%. Αλλά στη μνήμη θα μείνει αυτή η σύνοδος του ΝΑΤΟ για την επίθεση Τραμπ στη Γερμανία, τη χώρα που ξοδεύει ποσοστιαία λιγότερο από κάθε άλλη για τις αμυντικές της δαπάνες και που διατηρεί προνομιακές σχέσεις στον τομέα της ενέργειας με τη Ρωσία.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό Πρόεδρο, οι Γερμανοί χρυσώνουν τη Μόσχα για να έχουν φυσικό αέριο -φθηνότερο από το αμερικανικό LNG- και εκλιπαρούν για τα χρήματα του Αμερικανού φορολογούμενου, ώστε το ΝΑΤΟ να τους προστατεύει από τη Ρωσία. Με τη διασταλτική ερμηνεία Τραμπ αυτό σημαίνει ότι οι Γερμανοί είναι «όμηροι» των Ρώσων – και καλά θα κάνουν να αλλάξουν πορεία.

Η πάλαι ποτέ ισχυρότερη γυναίκα του κόσμου, η Γερμανίδα καγκελάριος, προσπάθησε με τη θρυλική ψυχραιμία της να αποκρούσει την επίθεση, τελικά όμως ύστερα από μια «έντονη συζήτηση», όπως τη χαρακτήρισε, δεσμεύτηκε να κάνει περισσότερα για τις αμυντικές της δαπάνες, όπως διακαώς επιθυμούσε ο Τραμπ.

«Το ΝΑΤΟ είναι πολύ πιο ισχυρό τώρα από όσο ήταν πριν από δύο ημέρες», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος στους δημοσιογράφους, χαρακτηρίζοντας την έκτακτη συνεδρίαση των 29 χωρών – μελών χθες «φανταστική» και «με εκπληκτικό συναδελφικό πνεύμα».

«Μπορώ μόνο να πω συμπερασματικά ότι το αποτέλεσμα είναι το εξής: η ξεκάθαρη δέσμευση όλων έναντι του ΝΑΤΟ και η ξεκάθαρη επιθυμία όλων να συμβάλουν για να αντιμετωπιστούν οι μεταβαλλόμενες συνθήκες ασφαλείας», επισήμανε και η Μέρκελ. Η Γερμανίδα καγκελάριος αναφέρθηκε στις πιέσεις του Τραμπ για αλλαγή της κατανομής βαρών μέσα στη Συμμαχία.

«Προσωπικά το ξεκαθάρισα και άλλοι το ξεκαθάρισαν επίσης ότι βρισκόμαστε σε αυτό τον δρόμο», σχολίασε η Μέρκελ. Όσο για τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ υποστήριξε ότι «μετά από αυτή τη σύνοδο κορυφής το ΝΑΤΟ είναι πιο ενωμένο».

«Το ΝΑΤΟ… με τον Ντ. Τραμπ», σχολιάζει το Politico. – 5 βασικά συμπεράσματα από την παρουσία Τραμπ στη φετινή Σύνοδο Κορυφής: Ο Τραμπ είναι ο βασικός «πωλητής» της Αμερικής για αέριο, όπλα και ό,τι άλλο νομίζει. Όμως οι μέθοδοι που χρησιμοποιεί για να «πουλήσει» είναι αμφισβητήσιμοι. Οι εισφορές προς το ΝΑΤΟ επανήλθαν στην ατζέντα και δεν θα φύγουν… Δεν είναι τελικά εύκολο να «διασπάσεις» το ΝΑΤΟ ακόμα και εάν δεν σου αρέσει η πολύπλευρη μορφή του. Αλλά ήταν τελικά… δύο φανταστικές ημέρες, όπως δήλωσε ο Ντ. Τραμπ… στο τέλος.

Ενόψει της συνάντησης με τον Πούτιν… O Τραμπ έφθασε την Πέμπτη το απόγευμα στο Λονδίνο, επομένως οι Βρυξέλλες πήραν βαθιά ανάσα έως ότου συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντίμιρ Πούτιν, τη Δευτέρα.

Οι Τραμπ και Πούτιν θα συναντηθούν στο Ελσίνκι με τους Φινλανδούς να έχουν “ανάμεικτα αισθήματα” για τη Σύνοδο αυτή. Την ίδια ώρα, ο Αμερικανός πρόεδρος ασκεί πιέσεις στους Ευρωπαίους συμμάχους να «απομονώσουν το Ιράν» ισχυριζόμενος ότι υπήρξε μάλιστα σχέδιο από πλευράς Τεχεράνης για βομβιστική επίθεση στο Παρίσι εναντίον Αμερικανών πολιτών, και εναντίον του πρώην δημάρχου της Ν. Υόρκης και νυν δικηγόρου του Τραμπ, Ρούντι Τζουλιάνι.

Την ίδια ώρα, γράφει το Politico, o Αμερικανός υπουργός Ενέργειας, Ρικ Πέρι επιχείρησε χθες να στείλει εκ νέου μήνυμα στην Ε.Ε ότι είναι καλύτερο να αγοράζουν αμερικανικό LNG από το ρωσικό φυσικό αέριο. «Οι ΗΠΑ δεν στηρίζουν την κατασκευή αγωγών όπως ο Νord Stream 2 ή τον Turk Stream που θα αυξήσουν την εξάρτηση από μια μόνο πηγή», είπε ενώπιον διαφόρων Ευρωπαίων Επιτρόπων.

Για Ελλάδα – προσφυγικό

Σε συνεντεύξεις τους σε γερμανικά μέσα ενημέρωσης οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς (Spiegel-Online) και ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας (Frankfurter Allgemeine Zeitung) διαβεβαιώνουν πως η Ελλάδα έχει την πρόθεση να υπογράψει συμφωνία με τη Γερμανία για τις επαναπροωθήσεις προσφύγων.

Μάλιστα ο κ. Βίτσας εξέφρασε την άποψη ενδεχόμενος η συμφωνία να κλείσει και πριν τα τέλη Ιουλίου. Ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ με τον οποίο πρόκειται να συναντηθεί ο κ. Βίτσας στο πλαίσιο της διήμερης συνόδου των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ στο Ίνσμπρουκ της Αυστρίας έχει εκφράσει την ελπίδα οι συμφωνίες με την Ελλάδα όπως και με την Αυστρία αλλά και την Ιταλία να υπογραφούν ως τις αρχές Αυγούστου.

Γεγονός είναι όμως ότι προς το παρόν μόνο η Αθήνα ανταποκρίνεται θετικά στο γερμανικό αίτημα. Από τη χθεσινοβραδινή συνάντηση του κ. Ζεεχόφερ με τον Ιταλό ομόλογο Ματέο Σαλβίνι όσο και από τη συνάντηση Ζεεχόφερ, Σαλβίνι και του υπουργού Εσωτερικών της Αυστρίας Χέρμπερτ Κικλ πριν την έναρξη της Συνόδου δεν προέκυψε κάτι ουσιαστικό.

Οι τρεις υπουργοί συμφώνησαν μεν σε κοινές συνεδριάσεις τεχνικών κλιμακίων των τριών χωρών, στα επίμαχα όμως θέματα εξακολουθεί να επικρατεί διάσταση απόψεων. Στόχος του Χορστ Ζεεχόφερ είναι να πετύχει την επαναπροώθηση προσφύγων στην Ιταλία εφόσον έχουν αιτηθεί προηγουμένως άσυλο εκεί ή απευθείας στη χώρα διέλευσης, δηλαδή της Αυστρίας, μέσω της οποίας οι πρόσφυγες έρχονται στη Γερμανία.

Τόσο η Ρώμη όσο και η Βιέννη αρνούνται μια τέτοιου είδους διευθέτηση. Ο κ. Ζεεχόφερ αναμένει πάντως δύσκολες συνομιλίες και έκανε λόγο για «ηράκλειο άθλο». Ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι στο Ίνσμπρουκ θα συναντηθεί και με τον ευρωπαίο επίτροπο Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρη Αβραμόπουλο ώστε να ενημερωθεί για την πορεία της εφαρμογής της απόφασης της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ. Ένα από τα μέτρα της απόφασης αφορά τη δημιουργία μονίμων κέντρων ασύλου σε κράτη εκτός ΕΕ. Ο στόχος μάλλον δύσκολα θα πραγματοποιηθεί, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά ευρωπαϊκές χώρες.

Μετά την Αλβανία και η ΠΓΔΜ εκφράζεται αρνητικά. Σε συνέντευξη του στη Welt o υπουργός Εξωτερικών της χώρας Νικόλα Ντιμιτρόφ δηλώνει ότι για όσο διάστημα η χώρα του δεν είναι μέλος της ΕΕ δεν πρόκειται να αναλάβει «τέτοιο φορτίο».

Για Ελλάδα- Οικονομία

Η Ελλάδα παραμένει υπό στενή παρακολούθηση και μετά το τέλος του προγράμματος βοήθειας, σημειώνει στην ηλεκτρονική της έκδοση η εφημερίδα Handelsblatt, υπογραμμίζοντας: «Μετά από οκτώ χρόνια εξάρτησης από τη δανειακή βοήθεια, οι Έλληνες θέλουν να γιορτάσουν σε πέντε εβδομάδες την ανεξαρτησία τους. Ωστόσο θα χρειαστεί ακόμη καιρός για να γίνει η χώρα πραγματικά ελεύθερη».

Όπως υπογραμμίζει η εφημερίδα, οι έλεγχοι της Ελλάδας θα είναι «πολύ πιο αυστηροί από το Post Programme Monitoring στο οποίο υπήχθησαν οι άλλες τέσσερις προβληματικές χώρες της Ευρωζώνης μετά το τέλος των προγραμμάτων τους. Η Αθήνα θα βρίσκεται υπό την αυστηρή παρακολούθηση και του ESM […]. Διότι οι ανησυχίες για ενδεχόμενο πισωγύρισμα είναι μεγάλες. Καταρχάς όμως όλοι οι εμπλεκόμενοι θέλουν να γιορτάσουν το εξιτήριο του Έλληνα ασθενή στο οποίο δεν τολμούσε να πιστέψει κανείς κατά τη διάρκεια των τελευταίων οκτώ χρόνων της κρίσης.

Οι προετοιμασίες βρίσκονται ήδη σε πλήρη εξέλιξη: τόσο στο Μέγαρο Μαξίμου όσο και στα κεντρικά του ΣΥΡΙΖΑ […] καταστρώνουν σχέδια για τις 21 Αυγούστου. Με μια πομπώδη γιορτή κυβέρνηση και κόμμα θέλουν να γιορτάσουν τη μέρα που οι Έλληνες θα αποτινάξουν τα δεσμά της λιτότητας». Σύμφωνα με την εφημερίδα «για τον Τσίπρα η έξοδος από το πρόγραμμα σηματοδοτεί μια μεγάλη πολιτική επιτυχία.

Άλλωστε ήδη κατά την ανάληψη της εξουσίας το 2015 είχε υποσχεθεί να σκίσει τα μνημόνια που είχαν υπογράψει οι προκάτοχοί του και να διώξει για πάντα τη μισητή Τρόικα από την Αθήνα.

Αντ΄ αυτού όμως και έχοντας οδηγήσει μαζί με τον εκκεντρικό υπ. Οικονομικών Βαρουφάκη τη χώρα το καλοκαίρι του 2015 στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, ο Τσίπρας έπρεπε να δεχθεί νέα, ακόμη πιο σκληρά μέτρα περικοπών και μεταρρυθμίσεων. Ο Τσίπρας εξελίχθηκε προ πολλού από παρία σε έναν εταίρο ο οποίος εφαρμόζει πιστά τις επιταγές των δανειστών. Την ίδια ώρα όμως τόνιζε συνεχώς ότι υπό την πίεση των δανειστών εφαρμόζει μια πολιτική στην οποία δεν πιστεύει».

Επιμέλεια: Αεξάνδρα Βουδούρη

Print Friendly, PDF & Email



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *