Η Σύνοδος κορυφής ΗΠΑ- Ρωσίας και η κατάκτηση Παγκοσμίου Κυπέλλου ποδοσφαίρου από τη Γαλλία είναι τα βασικά θέματα του διεθνούς Τύπου.
Για την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου ποδοσφαίρου από τη Γαλλία: Απέκτησε και 2ο αστέρι ο Πετεινός, το σύμβολο της Γαλλικής Εθνικής Ομάδας.
Le Figaro: Ολοσέλιδη φωτογραφία της ομάδας αγκαλιά με το κύπελλο κ τίτλο: Le jour de gloire est arrivé: Στίχος από τον Εθνικό Ύμνο που σημαίνει “Η μέρα της δόξας ήρθε”
Liberation: Με κεφαλαία γράμματα επάνω σε ολοσέλιδη φωτογραφία γράφει “ΞΑΝΑ” και αναφέρεται στο ότι μετά από 20 χρόνια το κύπελλο επιστρέφει στη Γαλλία.
Ωστόσο με επεισόδια στο Παρίσι και άλλες πόλεις της χώρας αμαυρώθηκε η κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου από την εθνική ομάδα της Γαλλίας, ενώ δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των πανηγυρισμών.
Ένα «ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ» έστειλε μέσω Twitter ο Εμανουέλ Μακρόν στην ποδοσφαιρική ομάδα της Γαλλίας, η οποία κέρδισε το δεύτερο Παγκόσμιο Κύπελλο στην ιστορία της, νικώντας την Κροατία με σκορ 4-2 στον τελικό.
Ο αρχηγός του γαλλικού κράτους, που παρακολούθησε σήμερα τον αγώνα στη Μόσχα, θα δεχθεί τους παίκτες της εθνικής ομάδας της Γαλλίας, τον προπονητή και τις οικογένειές τους, σε δεξίωση αύριο το απόγευμα στο προεδρικό μέγαρο.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, στο Ανεσί ένας πενηντάρης σκοτώθηκε πανηγυρίζοντας πέφτοντας σε κανάλι, στο Σεν Φελίξ (Ουάζ) ένας άνδρας που πανηγύριζε ενώ οδηγούσε σκοτώθηκε όταν το αυτοκίνητό του έπεσε πάνω σε πλάτανο, ενώ τρία παιδιά, από 3 ως 6 ετών τραυματίστηκαν σοβαρά όταν τα χτύπησε μοτοσικλέτα στο Φρουάρ.
Οι αστυνομικοί αντιμετώπισαν πολλαπλά επεισόδια στο Παρίσι: Περίπου τριάντα νεαροί εισέβαλαν περί τις 22:00 (23:00 ώρα Ελλάδας) στο Drugstore Publicis στο Σαμπ Ελιζέ και έκλεψαν κυρίως μπουκάλια με κρασί και σαμπάνια, πριν διαλυθούν από αστυνομικούς, ενώ τουλάχιστον άλλα δύο μικρά σούπερ-μάρκετ υπέστησαν λεηλασίες στην περιοχή των Ηλυσίων Πεδίων.
Συνολικά 845 αυτοκίνητα κάηκαν και 508 άτομα συνελήφθησαν τις νύχτες της 13ης και της 14ης Ιουλίου, στο περιθώριο των εκδηλώσεων για την εθνική εορτή της 14ης Ιουλίου στη Γαλλία, όπως ανακοίνωσε το βράδυ της Κυριακής το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας.
Ο αριθμός των αυτοκινήτων που πυρπολήθηκαν ήταν ελαφρά μειωμένος σε σύγκριση με εκείνον που είχε καταγραφεί την περασμένη χρονιά (897). Απεναντίας, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εσωτερικών της Γαλλίας, Φρεντερίκ ντε Λανουβέλ, ο αριθμός των συλλήψεων αυξήθηκε αλματωδώς, από 368 το 2017 σε 508 φέτος.
Τhe Guardian: “Τo επιτυχημένο Παγκόσμιο Κύπελο δεν μπορεί να σταματήσει την κατρακύλα της δημοτικότητας του Πούτιν”
Καθώς η Γαλλία κέρδισε το Παγκόσμιο Κύπελλο στο Στάδιο Λουζνίκι της Μόσχας το βράδυ της Κυριακής, οι κάμερες απαθανάτησαν τον Βλαντιμίρ Πούτιν, που φαινόταν ενθουσιασμένος. Καθόταν μαζί με τον πρόεδρο της FIFA, Γιάννη Ινφάντινο στα επίσημα του γηπέδου.
Ο ρώσος πρόεδρος έχει κάθε λόγο να είναι ευτυχισμένος από τη γενική παραδοχή ότι η Ρωσία φιλοξένησε ένα επιτυχημένο Παγκόσμιο Κύπελλο όπου εκατοντάδες χιλιάδες ξένοι επισκέπτες αποχωρούν από τη Ρωσία με θετικές εντυπώσεις της χώρας, γραφει ο Guardian.
Αλλά ένα περίεργο πράγμα συμβαίνει, καθώς η Ρωσία βρίσκεται στην λάμψη του Κυπέλου, η δημοτικότητα του Πούτιν πέφτει ραγδαία.
Μια πρόσφατη έρευνα από ένα κρατικό χρηματοδοτούμενο όργανο δημοσκοπήσεων έδειξε ότι η εμπιστοσύνη στον Ρώσο πρόεδρο μειώθηκε από 77% σε 63% από τις εκλογές του Μαρτίου, με κυριότερο λόγο ότι οι Ρώσοι πιστεύουν ότι είναι μια αμφιλεγόμενη αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης, η οποία ανακοινώθηκε κατά την πρώτη ημέρα του Παγκοσμίου Κυπέλλου.
Για τη συνάντηση Τραμπ – Πούτιν: Η Ρωσία, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Κίνα είναι οι «εχθροί» των Ηνωμένων Πολιτειών, υποστήριξε ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, μέσω του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CBS.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε το Σάββατο και μεταδόθηκε σήμερα, παραμονή της πρώτης συνόδου κορυφής ΗΠΑ-Ρωσίας, ο Τραμπ είπε ότι η Ρωσία, η ΕΕ και η Κίνα είναι, για διαφορετικούς λόγους η καθεμία, οι «εχθροί» των ΗΠΑ.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι οι καλύτεροι φίλοι και το να πει κανείς πως είναι εχθροί είναι «ψεύτικες ειδήσεις»» δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, αφού πρώτα ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, αποκάλεσε την Ε.Ε. «εχθρό» της χώρας του σε εμπορικά θέματα.
«Η Αμερική και η Ε.Ε. είναι οι καλύτεροι φίλοι. Όποιος λέει ότι είμαστε εχθροί, διαδίδει fake news» έγραψε στο Twitter ο Τουσκ.
Με χαμηλές προσδοκίες προσέρχονται αμφότεροι οι ηγέτες των ΗΠΑ και της Ρωσίας σήμερα στο Ελσίνκι.
Μήνες μετά την εκ του μακρόθεν ανταλλαγή φιλοφρονήσεων, Ντόναλντ Τραμπ και Βλαντίμιρ Πούτιν συναντώνται για την πρώτη τους Σύνοδο Κορυφής χωρίς ατζέντα, με την ελπίδα ίσως μίας συμφωνίας που θα ανοίξει τον δρόμο για τη σταδιακή αποκατάσταση των τεταμένων αμερικανορωσικών σχέσεων.
Η έναρξη των συζητήσεων για τα πυρηνικά και τη Συρία περιλαμβάνονται επίσης στις θετικές εξελίξεις που θα μπορούσαν να προκύψουν από αυτή τη συνάντηση, η οποία ωστόσο είναι περισσότερο πολιτικό ναρκοπέδιο για τον Τραμπ και πιθανή γεωπολιτική νίκη για τον Ρώσο ομόλογό του, σχολιάζουν πολιτικοί αναλυτές.
Για τον Πούτιν, το γεγονός και μόνο ότι πραγματοποιείται η Σύνοδος σε μία φάση που η Ρωσία είναι ο παρίας για μία μεγάλη μερίδα στις ΗΠΑ και τους συμμάχους της, συνιστά μία γεωπολιτική νίκη, αφού έστω κι έτσι η Ουάσιγκτον αναγνωρίζει τη Μόσχα σαν μεγάλη δύναμη που πρέπει τα συμφέροντά της να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη. Και σε κάθε περίπτωση, η Σύνοδος αυτή σηματοδοτεί την αποτυχία των προσπαθειών της Δύσης να απομονώσουν τη Μόσχα.
Στον απόηχο των κατηγοριών που απαγγέλθηκαν στις ΗΠΑ σε 12 μέλη των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών για συμμετοχή στις κυβερνοεπιθέσεις εις βάρος της προεκλογικής εκστρατείας της Χίλαρι Κλίντον, ο Τραμπ κλήθηκε να ακυρώσει τη συνάντηση στο Ελσίνκι. Δεν το έκανε. Αρκέστηκε να αναφέρει ότι θα θέσει το ζήτημα, έστω και αν – κοινή συνεναίσει – δεν υπάρχει ατζέντα.
«Μπορούμε να πούμε με ασφάλεια ότι το γεωπολιτικό ρίσκο που παίρνει ο Πούτιν με αυτή τη συνάντηση είναι σαφώς μικρότερο από αυτό που παίρνει ο Τραμπ», σχολιάζει ο Αντρέι Κορτούνοβ, επικεφαλής του Ρωσικού Συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων. «Ο Πούτιν έχει λιγότερα να χάσει – εξηγεί ο Κορτούνοβ – διότι δεν έχει εσωτερική αντιπολίτευση. Απεναντίας, στις ΗΠΑ, τα αμερικανικά ΜΜΕ αντιμετωπίζουν με μεγάλη δυσπιστία αυτή τη συνάντηση. Κανείς δεν πιστεύει ότι μπορεί να υπάρξει έστω μία θετική έκβαση».
Η υπόθεση της δηλητηρίασης των Σκριπάλ με Ναβιτσόκ στη Βρετανία είναι ένα ακόμη θέμα, το οποίο έχει κληθεί να θέσει ο Τραμπ στον Ρώσο ομόλογό του. Πολύ δε περισσότερο μετά το νέο κρούσμα, πριν από δύο εβδομάδες, οπότε ένα ζευγάρι εκτέθηκε στην ίδια νευροπαραλυτική ουσία, με αποτέλεσμα τον θάνατο της γυναίκας.
Τα θέματα που μπορούν και πρέπει να τεθούν στο τραπέζι της Συνόδου είναι σαφώς πολλά. Ο Τραμπ έδωσε μία μόνο γεύση από αυτά κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που είχε με τη Μέι, την προηγούμενη Παρασκευή.
«θα μιλήσουμε για τη Συρία. Θα μιλήσουμε για άλλα μέρη της Μέσης Ανατολής», δήλωσε για να προσθέσει ευθύς αμέσως ότι εκείνος θα εστιάσει στα πυρηνικά.
Σε συνέντευξή του, που μεταδόθηκε χτες (Κυριακή) από την ειδησεογραφική εκπομπή του CBS «Face the Nation», ερωτηθείς για το ποιος είναι ο μεγαλύτερος εχθρός των ΗΠΑ παγκοσμίως, ο Τραμπ είπε: «Λοιπόν, πιστεύω πως έχουμε πολλούς εχθρούς. Πιστεύω πως η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένας εχθρός, με αυτά που μας κάνουν στο εμπόριο. Φυσικά, δεν θα σκεφτόταν κανείς την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά είναι εχθρός.
“Η Ρωσία είναι εχθρός από ορισμένες πλευρές. Η Κίνα είναι ένας οικονομικός εχθρός, προφανώς είναι εχθρός. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι κακές. Δεν σημαίνει τίποτα. Σημαίνει ότι είναι ανταγωνιστές» είπε συγκεκριμένα ο πρόεδρος των ΗΠΑ.
Για Ιταλία- μεταναστευτικό: “Η Ιταλία επιτρέπει σε μετανάστες να αποβιβαστούν στη Σικελία”, γράφει το ΒΒC στην πρώτη του σελίδα.
Nα παραλάβει 50 από τους 450 μετανάστες που επιβαίνουν σε δύο πλοία της Frontex, στα νότια της Σικελίας, ακολουθώντας το παράδειγμα της Γαλλίας και της Μάλτας που είχαν ανταποκριθεί το Σάββατο στην έκκληση των ιταλικών αρχών, ανακοίνωσε ότι δέχτηκε η Γερμανία.
«Η Γερμανία και η Ιταλία συμφώνησαν, ενόψει των συνομιλιών για την εντατικοποίηση της διμερούς συνεργασίας σε ό,τι αφορά την πολιτική του ασύλου» να παραλάβει 50 άτομα το Βερολίνο, ανέφερε εκπρόσωπος της κυβέρνησης.
Πάντως, ο πρωθυπουργός της Τσεχίας, Αντρέι Μπάμπις, χαρακτήρισε «δρόμο προς την κόλαση» το αίτημα της Ιταλίας προς τους ευρωπαίους εταίρους της να παραλάβουν ορισμένους από τους μετανάστες αυτούς.
Οι 450 πρόσφυγες και μετανάστες εντοπίστηκαν την Παρασκευή πάνω σε ξύλινο σκάφος, στη Μεσόγειο. Το πρωί του Σαββάτου, όταν στην περιοχή πλησίασαν δύο σκάφη της Frontex, πολλοί από αυτούς πήδηξαν στη θάλασσα, σύμφωνα με ιταλικές πηγές.
Οκτώ γυναίκες και παιδιά έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομείο στη Λαμπεντούζα, στην Ιταλία.
Ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας, Ματέο Σαλβίνι, αποφάσισε πριν από έναν μήνα να απαγορεύσει τον ελλιμενισμό πλοίων μη κυβερνητικών οργανώσεων που παρέχουν βοήθεια στους μετανάστες στη Μεσόγειο.
Για Ερντογάν- επέτειο της απόπειρας πραξικοπήματος: «Το πραξικόπημα μας έδειξε ποιοι είναι οι φίλοι στις δύσκολες στιγμές. Έχουμε δυνατή μνήμη. Μπορεί να μη λέμε συχνά τι περάσαμε, αλλά ποτέ δεν το ξεχνάμε. Μας έδειξε την υποκρισία. Ξέρουμε ποιοι προσευχήθηκαν εκείνο το βράδυ για εμάς και ποιοι για την επιτυχία του FETO (το κίνημα του Γκιουλέν). Στο τέλος θα θυμόμαστε τη σιωπή όσων θεωρούσαμε φίλους μας. Αυτοί που έφυγαν από τη χώρα μας δεν θα σβηστούν ποτέ από τη μνήμη μας. Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ αυτούς που δέχτηκαν και προστάτευσαν όσους δραπέτευσαν από τη χώρα. Ξέρουμε πολύ καλά ποιος συνεργάζεται με ποιον…».
Αυτή ήταν μία από τις βασικές αναφορές του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το βράδυ της Κυριακής, σε επετειακή ομιλία του μπροστά σε εκατομμύρια πολίτες στην Κωνσταντινούπολη, κοντά στη γέφυρα του Βοσπόρου, που είχε καταληφθεί από τους επίδοξους πραξικοπηματίες το βράδυ της 15ης Ιουλίου 2016.
«Ευχαριστώ όσους έγιναν μάρτυρες. Ας δεχτεί τις θυσίες τους ο Θεός. Αυτή η νίκη ήταν κατά των τανκς, των αεροπλάνων, χάρη στο κουράγιο των βετεράνων και των μαρτύρων. Ακουγόταν ο θόρυβος των όπλων, αλλά οι πολίτες ήταν θαρραλέοι κι αντιστάθηκαν. Αυτό το έθνος χρησιμοποίησε το σώμα του κόντρα στα τανκς, τα αεροπλάνα, αλλά δεν τα παράτησε» είπε ο Ερντογάν.
«Είναι τιμή μου να είμαι μέλος αυτού του έθνους, είμαι περήφανος που το υπηρετώ. Δεν είμαστε εδώ για να διοικούμε, αλλά για να υπηρετούμε τον λαό. Όπως ο πόλεμος της ανεξαρτησίας, έτσι και το πραξικόπημα άνοιξε νέα σελίδα στην ιστορία μας» ανέφερε.
Ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε πως με τη συνταγματική «ιστορική» αλλαγή στη χώρα, η τουρκική δημοκρατία γύρισε σελίδα. «Αποδείξαμε τη δημοκρατία μας σε όλο τον κόσμο» τόνισε.
«Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας κατά της FETO τόσο στην Τουρκία, όσο και στο εξωτερικό» ξεκαθάρισε ο Ταγίπ Ερντογάν.
Όπως είπε, «οι νίκες δεν σου παραδίδονται σε ασημένιο δίσκο. Η επιτυχία δεν επιτυγχάνεται ποτέ χωρίς να πληρώσεις ένα τίμημα. Πίσω από κάθε νίκη κρύβεται θυσία, αυτοθυσία και κουράγιο. Το κουράγιο και η αυτοθυσία του τουρκικού λαού έδειξαν ότι το πνεύμα της Καλλίπολης είναι ακόμα ζωντανό σ’ αυτή τη γη».
Κατά τον τούρκο πρόεδρο, «το αίμα των μαρτύρων της 15ης Ιουλίου όχι μόνο προστατεύει τη χώρα μας, αλλά και παγίωσε την αδελφοσύνη σε ολόκληρο το έθνος μας».
Ο ίδιος υποστήριξε ότι «το κεφάλαιο των πραξικοπημάτων έκλεισε, κι αυτό δεν θα ξανανοίξει. Η 15η Ιουλίου δεν θα ξεχαστεί ποτέ, ποτέ δεν θα την αφήσουμε να ξεχαστεί, καταγράφεται στην ιστορία. Η 15η Ιουλίου είναι η ανασύσταση και η επανάκαμψη του τουρκικού έθνους. Η 15η Ιουλίου σημαίνει ότι ο τουρκικός λαός στέκεται ξανά στα πόδια του ενάντια στις επιθέσεις» υπογράμμισε.
«Όσοι θέλουν να διαταράξουν την ειρήνη του λαού μας, θα πρέπει να αντιμετωπίσουν εμάς, τον στρατό μας, την αστυνομία και τους αστυνομικούς μας» τόνισε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
Guardian για Ελλάδα
«Η χώρα θα αποχωρήσει από το τελικό διεθνές σχέδιο διάσωσης εντός ολίγων εβδομάδων, αλλά χωρίς κανένα σημάδι ότι το χρέος θα αποπληρωθεί ποτέ, μερικοί φοβούνται μια άλλη κρίση», τονίζει η Helena Smith σε άρθρο της στην Βρετανική εφημερίδα Guardian, με τίτλο “’Εχει τελικά ξεπεράσει η Ελλάδα το χείλος της καταστροφής;”
“Η παλαιότερη λογοτεχνική λέσχη της Ελλάδας η πολιτιστική λέσχη του Παρνασσού, βρίσκεται απέναντι από μια εκκλησία σε μια από τις παλαιότερες πλατείες της Αθήνας. Η νεοκλασική πρόσοψη και οι μνημειακές στήλες σχεδιάστηκαν για να εντυπωσιάσουν. Η λέσχη, που πήρε το όνομά της από το σπίτι των Μουσών, είχε έναν και μοναδικό στόχο: να προωθήσει την «πνευματική, ηθική και κοινωνική βελτίωση» του έθνους, καθώς οι Έλληνες, πρόσφατα απελευθερωμένοι από τα δεσμά της οθωμανικής κυριαρχίας, επιδίωξαν να ακολουθήσουν την πορεία άλλων ευρωπαϊκών κρατών”. Έτσι ξεκινά το άρθρο της Σμιθ, που αναφέρεται σε συζητήσεις που έκανε με τους κ. Λεωνίδα Γεωργακόπουλο, επικεφαλής της λέσχης, τον βουλευτή Χάρη Θεοχάρη και τον καθηγητή του Ελιαμέπ, Λουκά Τσούκαλη, τον Υπουργό κ. Στέργιο Πιτσιόρλα αλλά και άλλες προσωπικότητες της χώρας.
«Κανείς δεν πιστεύει ότι η χώρα μπορεί να αποπληρώσει επιτυχώς το χρέος της. Η συμφωνία, που αποκαλύφθηκε τον περασμένο μήνα, δίνει στην Αθήνα τη δυνατότητα παράτασης των πληρωμών του χρέους των 320 δισ. ευρώ κατά μια δεκαετία και παρέχει τον τόσο αναγκαίο ζωτικό χώρο για τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας. Όμως θεωρείται ανεπαρκής για να αποφύγει η Ελλάδα περαιτέρω κρίση στο μέλλον», αναφέρει μάλιστα η Έλενα Σμιθ στην ανταπόκρισή της από την Ελλάδα.
«Η διάσωση είχε το τίμημά της. Οι όροι ήταν σκληροί, μη δημοφιλείς και, σε ορισμένες περιπτώσεις, τιμωρητικά επιθετικοί. Περικοπές μισθών και συντάξεων, αυξήσεις φόρων και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, πολλές εξ αυτών αντιπαθείς παρότι έπρεπε να είχαν πραγματοποιηθεί προ πολλού, ήταν η βάση των αδιάκοπων απαιτήσεων των δανειστών. Αλλά ο οικονομικός ζουρλομανδύας έπνιξε την οικονομική ανάπτυξη. Από 120% στο ξέσπασμα της κρίσης, η αναλογία χρέους- ΑΕΠ πλέον είναι περίπου 180%, μακράν η υψηλότερη στην ΕΕ», τονίζεται στο δημοσίευμα.
Πολλοί, σημειώνει η δημοσιογράφος, πιστεύουν ότι μπορεί να χρειαστεί τουλάχιστον μια δεκαετία για να ανακτήσει η χώρα το χαμένο εισόδημα και να επιστρέψει στο προ κρίσης βιοτικό επίπεδο.
Πάντως, η δημοσιογράφος παρατηρεί ότι το ποσοστό της ανεργίας μειώθηκε περίπου κατά 20% και προσθέτει η αισιοδοξία αυξάνεται κατά 20%, κάνοντας αναφορά σε πρόσφατη έρευνα της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών και της Διανέοσις.
Επιμέλεια: Αθηνά Κορλίρα