Το τεράστιο πρόστιμο της Κομισιόν προς την Google ύψους 4,44 δισ. ευρώ είναι ένα από τα βασικά θέματα του διεθνούς Τύπου.
Για πρόστιμο –Google
Το πρόστιμο – μαμούθ που επέβαλε η Κομισιόν προς την Google ύψους 4,44 δισ ευρώ είναι ένα από τα βασικά θέματα του διεθνούς Τύπου.
Οι Financial Times υποδέχθηκαν θερμά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να επιβάλλει πρόστιμο – ρεκόρ στην Google για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης στο λειτουργικό σύστημα των Android κινητών. Αναφέρει ότι ήταν σωστό να επιβληθεί αυτό το πρόστιμο εναντίον τεχνολογικών κολοσσών, που δρουν χωρίς έλεγχο.
Αλλά οι Times αναφέρουν ότι η Google έχει προειδοποιήσει ότι μπορεί να ξεκινήσει να χρεώνει τους κατασκευαστές smartphones για τη χρήση του software της αυξάνοντας κατά πολύ τις τιμές των κινητών.
Ειδικοί μιλώντας στον Guardian είπαν επίσης ότι το πρόστιμο άργησε έως και 8 χρόνια και είναι δύσκολο να ελεγχθεί τώρα η κατάσταση.
Σύμφωνα με την απόφαση της Κομισιόν, η μητρική εταιρεία της Google έχει ευνοήσει τις δικές της υπηρεσίες, αναγκάζοντας τους κατασκευαστές smartphones να προ-εγκαταστήσουν τις εφαρμογές της Google, όπως το Chrome και το Search, προσφερόμενες στο κατάστημα εφαρμογών του Android, το Play. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αναφέρουν επίσης ότι η Google παραβίασε τους κανόνες ανταγωνισμού, αναγκάζοντας τους κατασκευαστές τηλεφώνων σε κάποιες περιπτώσεις να πληρώσουν για να προ-εγκαταστήσουν αποκλειστικά τη μηχανή αναζήτησης Google στις συσκευές τους ή να υπογράψουν συμφωνίες που τους απαγορεύουν να πωλούν τηλέφωνα που χρησιμοποιούν τροποποιημένες εκδόσεις του λειτουργικού Android.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε εντολή στην εταιρεία να σταματήσει την πρακτική που αντιτίθεται στους αντιμονοπωλιακούς κανονισμούς της Ε.Ε., εντός 90 ημερών, διότι σε αντίθετη περίπτωση θα βρεθεί αντιμέτωπη με επιπλέον χρεώσεις έως και 5% των μέσων ημερήσιων εσόδων της παγκο- σμίως.
Το πρόστιμο της Ε.Ε. είναι το μεγαλύτερο που έχει επιβάλει ποτέ στην εταιρεία και το δεύτερο σε διάστημα ενός χρόνου, με την πρώτη φορά να αφορά πρόστιμο 2,7 δισ. δολ. για ευνοϊκή μεταχείριση της υπηρεσίας αγορών της, έναντι των ανταγωνιστών.
Η επίτροπος Ανταγωνισμού της Ε.Ε. Μαργκρέτε Βεστάγκερ δήλωσε ότι η υπόθεση αφορά τρία είδη νομικών περιορισμών που έχει επιβάλει η Google σε κατασκευαστές συσκευών Android και φορείς εκμετάλλευσης δικτύων προκειμένου να διασφαλίζει ότι η κίνηση στις συσκευές Android κατευθύ- νεται προς τη μηχανή αναζήτησης της Google.
Για Τουρκία
“Άρση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης στην Τουρκία” αναφέρει τόσο το BBC όσο και η DW. Ηρθη μετά τα μεσάνυχτα το καθεστώς εκτάκτου ανάγκης το οποίο είχε επιβληθεί μετά την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016. Η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης παρατάθηκε επτά φορές, κάθε φορά για τρίμηνες περιόδους. Στη βάση αυτού του καθεστώτος η Άγκυρα ακολούθησε σειρά εκκαθαρίσεων στους κρατικούς θεσμούς, στα αντιπολιτευόμενα κόμματα καθώς και στα μέσα ενημέρωσης. Με τα αμφιλεγόμενα μέτρα που εφάρμοσε η κυβέρνηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πάνω από 110.000 δημόσιοι λειτουργοί καθαιρέθηκαν, αποπέμφθηκαν, τέθηκαν σε διαθεσιμότητα ή εκδιώχθηκαν από τις θέσεις τους, πάνω από 1.500 άνθρωποι, ανάμεσά τους στρατιωτικοί και δημοσιογράφοι, καταδικάστηκαν σε ισόβια, ενώ πάνω από 77.000 άνθρωποι συνελήφθησαν διότι φέρονται να συνδέονται με το δίκτυο του θρησκευτικού τάγματος του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, στον οποίο η Αγκυρα προσάπτει την ευθύνη για την ενορχήστρωση του αποτυχημένου στρατιωτικού πραξικοπήματος.
Την ίδια ώρα, όμως, ο Ταγίπ Ερντογάν έχει ήδη εισηγηθεί έναν “αντιτρομοκρατικό νόμο” που φυσικά επικρίνεται ήδη από την αντιπολίτευση. Ο νόμος δίνει υπερεξουσίες στην στρατοχωροφυλακή, η οποία θα μπορεί να εφαρμόζει τοπικά στρατιωτικό νόμο, περιορίζοντας ατομικές ελευθερίες για λόγους εθνικής ασφάλειας. Η προτεινόμενη νομοθεσία χορηγεί εξουσίες στους τοπικούς κυβερνώντες να περιορίσουν την πρόσβαση σε ορισμένους ανθρώπους σε μέρη της επαρχίας τους, αν υποπτεύονται ότι το άτομο θα διαταράξει τη δημόσια τάξη, ενώ επιτρέπει στις αρχές να συνεχίσουν τις μαζικές απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και να κρατούν υπόπτους έως και 12 μέρες. Διευρύνει, δε, τις απαγορεύσεις διαδηλώσεων, με τις εκτιμήσεις για καλύτερες ημέρες να είναι δυσοίωνες. Ταυτόχρονα, ο τούρκος πρόεδρος, αλλάζοντας το Σύνταγμα, κατάφερε να πάρει στα χέρια του υπερεξουσίες, έχοντας τον κύριο και μοναδικό λόγο ακόμα και σε θέματα Δικαιοσύνης, με τους πολιτικούς αντιπάλους να τονίζουν ότι λίγα θ’ αλλάξουν από ‘δω και πέρα.
Στο μεταξύ κατά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου έχει στραφεί η κυβέρνηση που επί της ουσίας τον απειλεί με δικαστική έρευνα για σκίτσο που ανέβασε στο Twitter. Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ο γενικός εισαγγελέας της χώρας διέταξε έρευνα γι ανάρτηση του προέδρου του ρεπουμπλικανικού κόμματος στην οποία περιλαμβάνεται σκίτσο όπου απεικονίζονται διάφορα ζώα με το πρόσωπο του Ταγίπ Ερντογάν. Το σκίτσο συνοδευόταν με ανάρτηση που ανέφερε: “Θα ανεχτείς την κριτική και το χιούμορ!”. Ο Ερντογάν κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά σε βάρος του Κιλιτσντάρογλου και 72 ακόμη βουλευτών του CHP που είχαν αναδημοσιεύσει το σκίτσο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Με βάση το τουρκικό δίκαιο, ο εισαγγελέας μπορεί να ζητήσει άρση ασυλίας για τον ηγέτη του ρεπουμπλικανικού κόμματος και εφόσον συμβεί κάτι τέτοιο, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να βρεθεί στη φυλακή μέχρι να γίνει η δίκη του Η προσβολή του προέδρου είναι αδίκημα που τιμωρείται με κάθειρξη έως τέσσερα έτη στην Τουρκία και οι δικηγόροι του Ερντογάν έχουν καταθέσει πάνω από 1.800 αγωγές σε βάρος πολιτών για τέτοιες κατηγορίες.
Στη Βρετανία
Στην ομιλία του πρώην υπουργού Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον στη Βουλή των Κοινοτήτων κατά την οποία εξήγησε ενώπιον των βουλευτών τους λόγους της παραίτησης του επικεντρώνονται αρκετά δημοσιεύματα στον βρετανικό Τύπο.
“Ο Μπόρις στρίβει το μαχαίρι στην πληγή” αναφέρει η I.
H Daily Express χαρακτηρίζει την ομιλία μια “παθιασμένη έκκληση” προς την πρωθυπουργό να σκίσει το σχέδιο της για την Ε.Ε.
Αλλά οι Times αναφέρουν ότι η κ. Μέι σχεδιάζει να κάνει περιοδείες σε όλη τη Βρετανία το καλοκαίρι προκειμένου να πείσει τους ευρωσκεπτικιστές ψηφοφόρους της να στηρίξουν τις προτάσεις της για το Βrexit.
Χθες πάντως, αισιόδοξη πως υπάρχει αρκετός χρόνος για να διαπραγματευθεί το Ηνωμένο Βασίλειο μια συμφωνία με την ΕΕ πριν από το Brexit, εμφανίστηκε η βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι. Ερωτηθείσα από τους βουλευτές εάν υπάρχει ακόμα αρκετός χρόνος για μια συμφωνία πριν η Βρετανία αποχωρήσει από την ΕΕ τον Μάρτιο του 2019, η κ. Μέι απάντησε καταφατικά.
Λίγο νωρίτερα, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι “δεν είναι πολύ αργά να σώσουμε το Brexit” “Έχουμε χρόνο σε αυτές τις διαπραγματεύσεις, έχουμε αλλάξει πορεία μία φορά και μπορούμε να αλλάξουμε και πάλι”. “Το πρόβλημα δεν είναι ότι αποτύχαμε να υποστηρίξουμε μια Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου, σαν αυτή που παρουσιάστηκε (από την Μέι) στο Λάνκαστερ Χάουζ, δεν προσπαθήσαμε καν. Πρέπει τώρα να προσπαθήσουμε διότι δεν έχουμε άλλη ευκαιρία να το κάνουμε σωστά” πρόσθεσε.
Στις ΗΠΑ
Οι αντιφατικές δηλώσεις του Προέδρου Τραμπ για τη συνάντηση του με τον Πρόεδρο Πούτιν συνεχίζουν να απασχολούν τον διεθνή και αμερικανικό Τύπο.
Οι NYTimesκάνουν λόγο για δεύτερη μέρα “αναδιπλώσεων και διχασμών”
Η Washington Post αποκαλύπτει ότι στρατιωτικοί έχουν επιχειρήσει να μάθουν τι ακριβώς συμφώνησε ο Τραμπ στο Ελσίνκι χωρίς όμως να το έχουν έως τώρα καταφέρει.
Οι Times του Λονδίνου αναφέρουν πάντως πως ο Αμερικανός πρόεδρος μπορεί να αναγκαστεί να επιβάλλει κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας σε διάστημα 10 ημερών αν τελικά αποδειχθεί η ανάμειξη της στις αμερικανικές εκλογές.
Για Δυτικά Βαλκάνια
“Η διεύρυνση έρχεται όλο και πιο κοντά” σχολιάζει το Politico. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είπε την Τετάρτη ότι το Κόσοβο έχει ήδη πετύχει δύο ορόσημα… στον δρόμο προς την Ε.Ε (μια διασυνοριακή συμφωνία με το Μαυροβούνιο και πάταξη της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος) και έτσι ανοίγει τελικά προς το παρόν το δικαίωμα απελευθέρωσης της βίζας για τους πολίτες του. Οι Κοσοβάροι δηλαδή θα μπορούν αν εγκριθεί η σχετική εισήγηση από το Ευρωκοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να ταξιδεύουν ελεύθερα εντός της Ε.Ε. Σχολιάζοντας σχετικά ο Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Δημήτρης Αβραμόπουλος είπε: “είναι μια σημαντική στιγμή για το Κόσοβο, για ολόκληρη την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων και της Ευρώπης στο σύνολό της”.
Η στήριξη του Ευρωκοινοβουλίου προς την εισήγηση της Κομισιόν ίσως να είναι πιθανή. Όμως πώς θα διαχειριστεί το Συμβούλιο το θέμα; Υπάρχει ένας πυρήνας χωρών όπως η Γαλλία, Ολλανδία, Δανία και Γερμανία είναι πάντα επικριτικές στο θέμα της διαδικασίας διεύρυνσης, θέτοντας θέματα κράτους δικαίου.
Υπάρχει τελικά αρκετή πλειοψηφία στο Συμβούλιο υπερ της εισήγησης της Κομισιόν; Και η Αυστριακή προεδρία θα τη θέσει σε ψηφοφορία ή θα επιμείνει στο θέμα της ομοφωνίας;
Ο ειδικός σε θέματα Δυτικών Βαλκανίων Τόμας Μπικλ σχολιάζει ότι “σε μια ψηφοφορία θα υπάρξουν νικητές και ηττημένοι και τελικά το αποτέλεσμα θα κρίνει αν θα υπάρξει προηγούμενο στο θέμα της πολιτικής απελευθέρωσης της βίζας, που είχε υποχωρήσει λόγω του μεταναστευτικού”.
Γιατί θα πρέπει να μας απασχολεί το θέμα; Μα, γιατί ο Ντ. Τραμπ δήλωσε ότι νέα και μικρότερα μέλη του ΝΑΤΟ για παράδειγμα το Μαυροβούνιο είναι αμελητέες ποσότητες… και επιθετικές την ίδια ώρα, κάτι που προκάλεσε έντονες ανησυχίες και οργή σε κάποιες χώρες. Γιατί είναι σημαντικό: Επειδή κανένα τελικά μέλος του ΝΑΤΟ δεν μπορεί πια να βασίζεται στον Ντ. Τραμπ.
Στη Γερμανία
“Σοκαριστικά τα νούμερα για το CSU” σχολιάζει το Politico.Αυτή η δημοσκόπηση του Βαυαρικού ραδιοφώνου, Bayerischer Rundfunkείναι η μόνη … που μετράει, δήλωναν κάποτε οι αξιωματούχοι του CSU. Όμως αυτή τη φορά ήταν “καταστροφική” για το κόμμα. Η απόλυτη πλειοψηφία του κόμματος … πήγε περίπατο και η στήριξη προς αυτό έχει μειωθεί στο ιστορικό χαμηλό του 38%. Αν αυτό αντανακλά και την πρόθεση ψήφου, το αδελφό κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών της Άγκελα Μέρκελ θα χρειαστεί εναν ακόμα εταίρο στην περιφέρειά του και κάποιον που θα μπορεί να στηριχθεί, ύστερα από τις περιφερειακές εκλογές του Οκτωβρίου. Αυτό που φοβούνται οι αναλυτές είναι μια στροφή προς την ακροδεξιά αν τελικά επιλέξει να ακολουθήσει το Αυστριακό μοντέλο διακυβέρνησης… Η εναλλακτική αφορά μια συμμαχία με τους Πρασίνους, τη μεγαλύτερη δύναμη που ακολουθεί δεύτερη στη Βαυαρία.
Γιατί μας απασχολεί: Μα, πέραν από τους εσωτερικούς τριγμούς… οι επικείμενες εκλογές θα αποτελέσουν ένα ακόμα τεστ επιβίωσης για την Άγκελα Μέρκελ.
Στην Ισπανία
Οι ισπανικές εφημερίδες επικεντρώνονται στις νέες εντάσεις, που ξέσπασαν στην Καταλονία μεταξύ των νυν και πρώην ηγετών της, Κιμ Τόρρα και Κάρλες Πουιτζδεμόν που τελικά “μπλόκαραν” το τοπικό κοινοβούλιο για να διαμαρτυρηθούν για τον χειρισμό του τελευταίου. Η Mundoαναφέρει ότι ο Πουιτζδεμόν – που προς το παρόν είναι εξόριστος στη Γερμανία και βρίσκεται αντιμέτωπος με έκδοσή του – “αρνήθηκε να αντικατασταθεί” ενώ Pais και Mundo αναφέρουν ότι η απόσχιση… τελικά “διχάζει” το κοινοβούλιο.
Για Μακρόν – Σαλβίνι
“Politico: Ποιο “όραμα” τελικά θα επικρατήσει στην Ε.Ε; Του Μακρόν ή του Σαλβίνι;” Υπάρχει τεράστιο χάσμα μεταξύ του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν και του Ιταλού υπουργού Εσωτερικών, Ματέο Σαλβίνι σε ό,τι αφορά τις πολιτικές τους. Ο Μακρόν είναι ένας πρώην τραπεζίτης που αυτοπαρουσιάζεται ως η πρωτοποριακή φιλελεύθερη φωνή της Ε.Ε. Ο Σαλβίνι, ο ηγέτης της ακροδεξιάς Λέγκας του Βορρά αναδείχθηκε ως η πιο εθνικιστική φωνή της Ε.Ε, δεσμευόμενος μάλιστα να καταστρέψει το ευρωπαϊκό πρότζεκτ.
Υπάρχει κάτι όμως, για το οποίο συμφωνούν οι δύο άνδρες: Και οι δύο θέλουν να επανασυντάξουν τις γραμμές “μάχης” γύρω από την ευρωπαϊκή πολιτική και να μετατρέψουν τις επόμενες ευρωεκλογές σε μια πολεμική γύρω από την επιβίωση της Ε.Ε στην παρούσα της μορφή.
Για τον Μακρόν, η εκλογική αυτή αναμέτρηση είναι η ευκαιρία του να επιβεβαιώσει επί της ουσίας τη νίκη που πέτυχε το 2017 έναντι της γαλλικής Ακροδεξιάς σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Καθώς οι εκπρόσωποι του En Marche περιοδεύουν σχεδόν… σιωπηλά σε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο σε μια προσπάθεια να συγκεντρώσουν ολοένα και περισσότερους συμμάχους σε αυτή την πανευρωπαϊκή εκστρατεία, ο Γάλλος πρόεδρος δεν χάνει την ευκαιρία να αυτοπαρουσιάζεται ως ο μεγαλύτερος εχθρός εναντίον του “λαϊκισμού”.
“Μπορείς να δεις την αύξησή του σαν λέπρα παντού στην Ευρώπη αλλού λιγότερο, αλλού περισσότερο και σε χώρες που θεωρούσες ότι θα ήταν αδύνατον να τον ξαναδείς, σε γειτονικές μας χώρες” τόνισε σε μια ομιλία του τον Ιούνιο κάτι που θεωρήθηκε ως σαφής υπαινιγμός προς την Ιταλία.
Ο Μακρόν έχει διορίσει τον Κριστόφ Καστανέρ ως επικεφαλής του En Marche με στόχο να συγκεντρώσει όλους τους πολιτικούς του συμμάχους στην Ευρώπη, περιλαμβανομένου του πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι αλλά και των ισπανών Ciudadanos.
“Αυτό που θέλουμε είναι να δημιουργήσουμε ένα αστικό, πολιτικό κίνημα σε όλη την Ευρώπη και που θα υπερασπιστεί μια καλύτερη Ευρώπη έναντι των λαϊκιστών και των εθνικιστών” δήλωσε ο Αλμπερτ Ριβέρα των Ciudadanos στο Politico.
Η μάχη έχει ξεκινήσει όμως και για τον Σαλβίνι. “Οι εκλογές της επόμενης χρονιάς θα αποτελέσουν δημοψήφισμα μεταξύ της Ευρώπης της ελιτ, των τραπεζών, των οικονομολόγων, της μαζικής μετανάστευσης και της Ευρώπης των λαών, της εργασίας, της ηρεμίας, της οικογένειας, του μέλλοντος” δήλωσε σε ομιλία του ενώπιον υποστηρικτών του, στην Ποντίδα, πριν από μερικές μέρες.
“Σκέφτομαι μια Λέγκα της Ευρώπης, που θα φέρει κοντά όλα τα ελεύθερα και κυρίαρχα κινήματα που θέλουν να υπερασπιστούν τους λαούς και τα σύνορά τους” προσέθεσε. Ενώ η πρωτοβουλία του Σαλβίνι είναι σε πρώιμο στάδιο – ευρωβουλευτές του κόμματός του έχουν ήδη ξεκινήσει να εργάζονται ενόψει των ευρωεκλογών έχοντας ήδη συναντήσει συναδέλφους τους από λαϊκιστικά κόμματα στο Ευρωκοινοβούλιο. Τα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα περιλαμβανομένου του Αυστριακού Ακροδεξιού κόμματος, FPO και του Γαλλικού Εθνικού Μετώπου έχουν αυτή τη στιγμή 150 έδρες στο Ευρωκοινοβούλιο.
Ο ηγέτης της Λέγκας έχει επιτεθεί ονομαστικά στον Μακρόν ειδικά μετά τις πρόσφατες εντάσεις μεταξύ Ιταλίας και Γαλλίας για το μεταναστευτικό. “Ο Γάλλος πρόεδρος είναι ένας νέος ευγενής που πίνει πολύ σαμπάνια” είπε ο Σαλβίνι σχολιάζοντας τις δηλώσεις Μακρόν. “Δεν θα πάρουμε μαθήματα από αυτόν” προσέθεσε τότε.
Η “μάχη” μεταξύ Μακρόν και Σαλβίνι έχει την προοπτική να διαμορφώσει το διακύβευμα των ευρωεκλογών/
Η διαχείριση της Ε.Ε έχει παραδοσιακά υπάρξει ένα δημοφιλές θέμα μεταξύ του ΕΛΚ και των Σοσιαλιστών που τελικά ανταλλάσσουν μεταξύ τους τις ανώτατες θέσεις στα ευρωπαϊκά όργανα, ενώ κυβερνούν το Ευρωκοινοβούλιο με το μοντέλο ενός “μεγάλου συνασπισμού”.
Αυτό είναι το σύστημα που οι Μακρόν και Σαλβίνι θέλουν να “χαλάσουν”. Και ενώ και οι δύο αντιμετωπίζουν πολιτικά εμπόδια στη “μάχη” τους να ανατρέψουν την καθεστηκυία τάξη, θα ήταν ένα λάθος να θεωρήσουν ότι οι προσπάθειές τους είναι μάταιες. Άλλωστε, έχουν δώσει έως τώρα αρκετές μάχες με στόχο την ανατροπή.
Για Ελλάδα
“Ανάπτυξη χωρίς δυναμική στην Ελλάδα” αναφέρει η DW. Με αφορμή την εκπνοή του τρίτου προγράμματος προσαρμογής στις 20 Αυγούστου, το Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών (DIW) του Βερολίνου δημοσίευσε έκθεση για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, η οποία δείχνει ότι τα επόμενα χρόνια η ανάπτυξη θα είναι χωρίς δυναμική. Στην έκθεση που παρουσιάστηκε σήμερα τονίζεται ότι οι μεταρρυθμίσεις επικεντρώθηκαν κυρίως στην απορρύθμιση της αγοράς εργασίας αντί να δημιουργήσουν ένα κλίμα φιλικό για επενδύσεις, καταπολεμώντας παράλληλα τη γραφειοκρατία και συνδέοντας τους τομείς της παιδείας και της έρευνας με την οικονομία. Αναφερόμενη στις εξελίξεις και τις προοπτικές της ιδιωτικής οικονομίας η έκθεση του γερμανικού οικονομικού ινστιτούτου αναφέρει ότι η ακαθάριστη προστιθέμενη αξία (ΑΠΑ) μειώθηκε από το ξεκίνημα της κρίσης μέχρι το 2014 κατά 42%. Παρά την ανάκαμψη των τελευταίων ετών, εξακολουθεί να βρίσκεται 38% χαμηλότερα από το 2008, δηλαδή προ κρίσης. Κατά συνέπεια ο επικεφαλής συντάκτης της έκθεσης, ο οικονομολόγος Αλέξανδρος Κρητικός δήλωσε στην παρουσίαση στο Βερολίνο ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί τα επόμενα χρόνια μόλις κατά 1%-2%. Σύμφωνα με το DIW, δύο τομείς είναι σε θέση να συμβάλουν μελλοντικά στην ανάπτυξη. Η ελληνική οικονομία διαθέτει γρήγορα αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις κυρίως στον τομέα των Logistics αλλά και της παροχής υπηρεσιών στον τομέα της πληροφορικής. Παράλληλα η έκθεση του γερμανικού ινστιτούτου τονίζει ότι η Ελλάδα διαθέτει ένα ισχυρό σύστημα Παιδείας και Έρευνας, τα οποία ωστόσο σπανίως αξιοποιούνται από νεοφυείς εταιρίες ή μεγάλες επιχειρήσεις. Για παράδειγμα: ενώ ο αριθμός επιστημονικών δημοσιεύσεων είναι μεγάλος, ο αριθμός καταθέσεων ευρεσιτεχνίας βρίσκεται 86% κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
«Στους αντιπάλους της συμφωνίας των Πρεσπών που βρίσκονται κυρίως στην Νέα Δημοκρατία προκαλεί αμηχανία η ενδεχόμενη ρωσοτουρκική εμπλοκή στη διένεξη για το ονοματολογικό», γράφει η Neue ZürcherZeitung σε άρθρο με τίτλο: ‘Ο συμβιβασμός με τη Μακεδονία προκαλεί διαδηλώσεις στην Ελλάδα και ίσως ακόμα και πρόωρες εκλογές‘. Η ελβετική εφημερίδα σημειώνει: «Η ελληνική οικονομία, η οποία παραδοσιακά διατηρεί στενούς δεσμούς με τη Νέα Δημοκρατία, τάσσεται υπέρ της εξομάλυνσης των σχέσεων με τα Σκόπια. Το οποίο με τη σειρά του φέρνει σε δύσκολη θέση τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμμάχησε με την δεξιά πτέρυγα του κόμματος για να αποφύγει μια διάσπαση της Νέας Δημοκρατίας με αφορμή το ονοματολογικό. Αμφίβολο είναι ωστόσο αν οι παραδοσιακοί ψηφοφόροι του κόμματος στηρίξουν εν τέλει τη θέση αυτή. Το προβάδισμα 10% της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ωστόσο ότι εξανεμίζεται. Από την άλλη πλευρά τίποτα δεν δείχνει ότι η ελληνική κοινή γνώμη δεν αλλάξει στάση στο ζήτημα του ονόματος. Περίπου το 66% τάσσεται κατά μιας λύσης που περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία. Θεωρείται απίθανο ο Αλέξης Τσίπρας να κέρδιζε σχετικό δημοψήφισμα. Και η ελβετική εφημερίδα συνεχίζει: Ο έλληνας πρωθυπουργός έχει το ίδιο μεγάλα προβλήματα όπως ο αντίπαλός του Κυριάκος Μητσοτάκης από τη στιγμή που η ΑΝΕΛ δηλώνουν ότι θα σταθούν εμπόδιο στη συμφωνία των Πρεσπών. Κατά συνέπεια δεν μπορούν να αποκλειστούν πρόωρες εκλογές. Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους στην Αθήνα ο Αλέξης Τσίπρας θα ήθελε οι βουλευτικές εκλογές να συμπέσουν με τις ευρωεκλογές στις 26 Μαΐου. Έτσι, τόσο το κόμμα του όσο και οι ΑΝΕΛ αποκτούν χρόνο για να πείσουν τους ψηφοφόρους τους. Ενδέχεται ο πρωθυπουργός να πραγματοποιήσει την ψηφοφορία για τη συμφωνία των Πρεσπών στη βουλή λίγο πριν τις πρόωρες εκλογές. Ίσως είναι εφικτή μια πλειοψηφία με τις ψήφους ΣΥΡΙΖΑ, μερικών συντηρητικών, του Ποταμιού και ορισμένων ανεξάρτητων».