Search
κομματα

Πόλωση, περιοδείες και εκλογολογία

505

Σε ρυθμούς εκλογολογίας κινείται η πολιτική ζωή καθώς η κυβέρνηση εξακολουθεί να δείχνει κάλπες το φθινόπωρο 2019 αλλά κατηγορείται από την αντιπολίτευση ότι επιδίδεται σε προεκλογικού τύπου «παροχολογία» ενόψει της ΔΕΘ.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, ζήτησε και χθες εκλογές το ταχύτερο- ακόμη και πριν την ΔΕΘ- και εκτίμησε μιλώντας στην ΠΕ της ΝΔ ότι αυτές μπορεί να γίνουν ανά πάσα στιγμή. Ζήτησε μάλιστα από τα στελέχη του κόμματος να παραμείνουν σε εγρήγορση και «να μην υπάρξει θερινή ραστώνη». Ο ίδιος ξεκινά μάλιστα από σήμερα νέο κύκλο περιοδειών στην περιφέρεια επισκεπτόμενος την ανατολική Κρήτη ενώ θα ακολουθήσουν ως το τέλος Ιουλίου επισκέψεις σε Κω, Κάλυμνο, Θεσσαλονίκη και Γρεβενά.

Την εικόνα συστράτευσης στο εσωτερικό της ΝΔ επιδιώκει να ενισχύσει και η απόφαση να είναι ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης πρόεδρος του 12ου συνεδρίου που θα πραγματοποιηθεί στις 14-15 Δεκεμβρίου.
Η απάντηση της κυβέρνησης στον κ. Μητσοτάκη ήρθε πάντως σε δηκτικό ύφος καθώς πρότεινε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης » που ζήτησε εκλογές τον Αύγουστο να μην εκτίθεται στον ήλιο, διότι αυτό εγκυμονεί κίνδυνο θερμοπληξίας».
Σχολίασε μάλιστα ότι επειδή «θα χάσει τις εκλογές στο τέλος της τετραετίας,, ο κ. Μητσοτάκης μπορεί να βαυκαλίζεται πως θα εφαρμόσει το αντικοινωνικό του πρόγραμμα από το 2023 και βλέπουμε…».
Από την πλευρά του πάντως ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμφανίστηκε βέβαιος πως η ΝΔ θα τις κερδίσει όποτε και αν γίνουν, ενώ χαρακτήρισε ειδικά το σενάριο των τετραπλών εκλογών ως «στρατηγική ήττας», λέγοντας χαρακτηριστικά: «Στον πανικό τους, ίσως κάποιοι ελπίζουν μήπως οι ψηφοφόροι μπερδευτούν και «μοιραστεί», τάχα, η οργή προς διάφορες κατευθύνσεις. Μάταιος κόπος. Θα υποστούν συντριβή σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις».

Φ. Γεννηματά: «Πόλωση για να κρύψουν το πόσο μοιάζουν»

«Είμαστε ήδη έτοιμοι για τη μάχη των εκλογών», δήλωσε από τις Σέρρες η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά ασκώντας κριτική τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ όσο και στη ΝΔ.

«Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ τελείωσαν, η λύση όμως δεν είναι η επανάκαμψη της ΝΔ», τόνισε, ενώ καταλόγισε στα δύο κόμματα ότι «προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα δίπολο γιατί έτσι νομίζουν ότι θα κρατήσουν δυνάμεις οι μεν και θα κερδίσουν τις εκλογές οι δε».
«Το ένα χέρι νίβει τ’ άλλο, ο ένας στηρίζει τον άλλο μέσα από την πόλωση και το διχασμό. Είναι ο φερετζές τους για να κρύψουν το πόσο μοιάζουν», πρόσθεσε η κ. Γεννηματά, η οποία υπογράμμισε πάντως αναφερόμενη στην επόμενη ημέρα των εκλογών ότι «η ενότητα είναι το κλειδί για να βγούμε από την κρίση» και πρότεινε «Εθνικό σχέδιο, συνεννόηση και μια τετραετία πολιτικής σταθερότητας»

«Όλοι όσοι διαχειρίστηκαν την κρίση και τα μνημόνια πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Κανένας δεν πρέπει να μείνει απ έξω να πετροβολά τη νέα εθνική προσπάθεια», ανέφερε, διευκρινίζοντας ότι μιλά «για την ευρύτερη δυνατή συνεργασία, πρώτο και δεύτερο κόμμα δεν μπορούν να εξαιρεθούν, όποια και αν είναι αυτά και δεν έχει σημασία μόνο η σειρά των κομμάτων αλλά και η δύναμη και τα ποσοστά τους».

Τριβές στο Ποτάμι

Την ίδια ώρα νέες τριβές καταγράφονται στο εσωτερικό του Ποταμιού, με επίκεντρο τη στρατηγική του κόμματος. «Κάποιοι θέλουν να μας σύρουν ντε και καλά δεξιά και κάποιοι άλλοι ντε και καλά αριστερά. Δε θα γίνουμε ιπποκόμοι κανενός», δήλωσε στα Παραπολιτικά Fm ο Σταύρος Θεοδωράκης στον απόηχο των αιχμών του Γρηγόρη Ψαριανού ότι η ηγεσία του Ποταμιού “κοιτά προς τον ΣΥΡΙΖΑ”.

Ο κ. Ψαριανός ξεκαθάρισε νωρίτερα στον ραδιοφωνικό σταθμό Θέμα ότι δεν θα αποχωρήσει από το Ποτάμι. Ωστόσο τάχθηκε υπέρ της στήριξης στην κυβέρνηση του πρώτου κόμματος στις επόμενες εκλογές, προβλέποντας ότι αυτό θα είναι η ΝΔ, εφόσον γίνουν αποδεκτές 5 από τις προτάσεις του Ποταμιού για τον εκσυγχρονισμό της χώρας.

Την ίδια ώρα σε ανάρτησή του στα social media o Γιώργος Μαυρωτάς  σχολίαζει ότι υπάρχει τρίτος δρόμος, χωρίς ετεροπροσδιορισμούς και να απορρίπτει τα περί ύπαρξης σχεδίου προσέγγισης και διαλόγου με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Νωρίτερα ο κ. Ψαριανός δέχθηκε πυρά και από δύο μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου του Ποταμιού, τους Γ. Γκαρή και Ολ. Αναστασοπούλου, ενώ ο ίδιος σε συνέντευξή του δήλωσε ότι «θα είμαι απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ όσες μεταμφιέσεις κι αν κάνει κι όσα προσωπεία κι αν βάλει».
Σημειώνεται ότι ο Σταύρος Θεοδωράκης είχε δηλώσει την Τρίτη πως «η κοινή βάση των βουλευτών μας ειναι η ύπαρξη ενός αυτόνομου Ποταμιού που θα προωθήσει λύσεις για συγκεκριμένα θέματα που άλλα κόμματα δεν μπορούν να λύσουν».

 

Απόστολος Χονδρόπουλος

Print Friendly, PDF & Email



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *