Search

iCry2Talk: Τέλος στα δάκρυα – Φοιτητές του ΑΠΘ «μεταφράζουν» το κλάμα των μωρών

2068

Η γέννηση ενός μωρού είναι το ομορφότερο πράγμα που μπορεί να συμβεί στη ζωή δύο γονέων. Μα όσο γλυκό και τρυφερό κι αν είναι αυτό το συναίσθημα, υπάρχουν κι εκείνες οι στιγμές που οι γονείς και ειδικά οι νέοι και άπειροι γονείς, σηκώνουν τα χέρια ψηλά. Όπως για παράδειγμα όταν το μωρό τους αρχίζει να κλαίει και εκείνοι πρέπει να καταλάβουν ποια είναι η αιτία που προκαλεί κλάμα στο παιδί τους. Tότε είναι που τους πιάνει κρύος ιδρώτας και την χαρά κυριεύει ο φόβος, η ανησυχία, το άγχος…

Εδώ είναι που έρχεται το iCry2Talk, μία έξυπνη εφαρμογή που μεταφράζει το βρεφικό κλάμα, αναγνωρίζοντας τις αιτίες που το προκαλούν. Η καινοτόμος ιδέα των φοιτητών του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΑΠΘ, υπό την επίβλεψη του καθηγητή Λεόντιου Χατζηλεοντιάδη, «αποκωδικοποιεί» το κλάμα των μωρών σε λόγο, χρησιμοποιώντας τεχνικές βαθιάς μηχανικής μάθησης (Deep Machine Learning).

Το iCry2Talk προτείνει μία χαμηλού κόστους, μη επεμβατική λύση για έξυπνη διεπαφή ανάμεσα στο μωρό και τον γονέα, που «μεταφράζει» σε πραγματικό χρόνο την αιτία του κλάματος του μωρού, απεικονίζοντας το αποτέλεσμα σε μορφή κειμένου, εικόνας και φωνής.

Η εφαρμογή βασίζεται στην υπόθεση ότι ο αποτελεσματικός συνδυασμός και η ανάλυση διαφορετικών πηγών πληροφορίας, μέσω προηγμένων τεχνικών επεξεργασίας σήματος και αλγορίθμων βαθιάς μάθησης, μπορούν τελικά να γεφυρώσουν το κενό που υπάρχει στην επικοινωνία μεταξύ των γονέων και του μωρού τους, παρέχοντας σημαντική και αξιόπιστη ανατροφοδότηση σχετικά με τις ανάγκες του.

Η εφαρμογή μπορεί τελικά να βοηθήσει τους γονείς να κατανοήσουν τον περίπλοκο συναισθηματικό κόσμο των μωρών. Οι γονείς δεν χρειάζεται πλέον να βασίζονται μόνο στο ένστικτο και τη διαίσθησή τους, αφού έχουν στα χέρια τους ένα αντικειμενικό εργαλείο για την αναγνώριση της αιτίας του κλάματος, ώστε να του παράσχουν άμεσα την κατάλληλη φροντίδα για τις ανάγκες του.

«Στόχος μας είναι να φτιάξουμε μία προσομοίωση του επικοινωνιακού μοντέλου που χτίζει σταδιακά η μητέρα με το μωρό της. Θέλουμε να αναγνωρίσουμε αυτό το μοντέλο και να παρέχουμε αυτή την πληροφορία μέσα από το κλάμα στη μητέρα», είπε στον Αθήνα 9.84 ο κ. Λεόντιος Χατζηλεοντιάδης.

Μία κοινότητα για δωρέα κλάματος

Για την ώρα επικεντρώνεται στην μετάφραση των βασικών αναγκών του – πονάω, πεινάω – και το ποσοστό αξιοπιστίας των αποτελεσμάτων φτάνει το 90%. Η εφαρμογή αναλύει ηχητικά το κλάμα και το «συγκρίνει» με τα στοιχεία που έχει στη βάση δεδομένων της, η οποία εμπλουτίζεται συνεχώς με «αποκωδικοποιημένα» κλάματα μωρών σε συνεργασία με εθελοντές γονείς και γιατρούς. «Έχουμε δουλέψει σε βάσεις από κλάματα του εξωτερικού και έχουμε δημιουργήσει μία κοινότητα του iCry2Talk στην οποία συμμετέχουν 60 περίπου μητέρες, που στέλνουν κλάματα σε μία εφαρμογή μας για δωρεά κλάματος. Η μητέρα βάζει χαρακτηρισμό, γιατί θεωρεί ότι το μωρό κλαίει και έτσι δημιουργούνται τα δεδομένα μας», μας είπε ο κ. Χατζηλεοντιάδης.

Ήδη για το σκοπό αυτό η ομάδα του iCry2Talk έχει δημιουργήσει μια κοινότητα γονέων, γιατρών και ειδικών στον χώρο, ώστε να προωθηθεί η ουσιαστική αλληλεπίδραση μεταξύ τους και η ανταλλαγή γνώσης.

Μάλιστα όσοι θέλουν μπορούν να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια και να γίνουν «δωρητές κλάματος», επικοινωνώντας με την ομάδα στο icry2talkinfo@gmail.com.

Σε ένα επόμενο στάδιο η εφαρμογή μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε έρευνες για το κατά πόσο το αδιάκοπο κλάμα του μωρού μπορεί να συνδέεται με ασθένειες που εμφανίζονται σε μεταγενέστερο χρόνο στη ζωή του, όπως αυτισμός και επιληψία.

Επίσης η εφαρμογή εμπλουτίζεται σταδιακά με μία σειρά κι άλλων λειτουργιών, ώστε να συνδέεται με αισθητήρες και να εξετάζει τις επιδράσεις του εξωτερικού περιβάλλοντος στην συμπεριφορά του μωρού, ακόμα και να ελέγχει τη θερμοκρασία και την κινητικότητά του.

Το iCry2Talk στον τελικό του «Imagine Cup 2018» της Microsoft

Η Ομάδα iCry2Talk του ΑΠΘ αποτελείται από τους προπτυχιακούς φοιτητές του ΤΗΜΜΥ Ανδρέα Λουτζίδη, Αναστασία Ντράχα και Ιάσονα Χατζηκώστα και τον Καθηγητή Λεόντιο Χατζηλεοντιάδη. Η ομάδα κέρδισε την πρώτη θέση στον περιφερειακό διαγωνισμό της Microsoft Ελλάδας, Μάλτας και Κύπρου, ενώ συγκαταλέγεται στις 4 νικήτριες ομάδες της Κεντρικής και της Ανατολικής Ευρώπης που προκρίθηκαν στον Παγκόσμιο Τελικό, «Imagine Cup 2018».

Το Imagine Cup αποτελεί τα τελευταία 16 χρόνια τον μεγαλύτερο διαγωνισμό φοιτητικής καινοτομίας, με συμμετοχή που ξεπερνά τους 300.000 φοιτητές. Ο τελικός θα πραγματοποιηθεί στις 23 Ιουλίου και η νικήτρια ομάδα θα λάβει 100.000$ για την περαιτέρω ανάπτυξη της εφαρμογής, καθώς και επαφή με τον CEO της Microsoft.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ομάδες του Καθηγητή Λεόντιου Χατζηλεοντιάδη, από το ΑΠΘ διακρίνονται στο «Imagine Cup». Έχουν διακριθεί στον διαγωνισμό άλλες επτά φορές στο παρελθόν: το 2004, το 2005, το 2007, το 2011, το 2012, το 2015 και το 2016, καταλαμβάνοντας κορυφαίες θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη των ημιτελικών και τελικών του διαγωνισμού. Η πιο πρόσφατη νίκη από αυτές, το 2016, ανήκει στην «Amanda», που ανέπτυξε μία εφαρμογή για την ευαισθητοποίηση των χρηστών ενάντια στο bullying, χρησιμοποιώντας την εικονική και την προσαυξημένη πραγματικότητα.

Λεόντιος Χατζηλεοντιάδης

Ακούστε την συνέντευξη που παραχώρησε ο κ. Λεόντιος Χατζηλεοντιάδης στον Αθήνα 9.84 για το ένθετο «Η Ώρα της Καινοτομίας»:

Νάντια Σκεπετάρη

Print Friendly, PDF & Email



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *