Η απόρριψη του σχεδίου της Τερέζα Μέι για το Brexit από την Κομισιόν είναι ένα από τα θέματα του διεθνούς Τύπου, όπως επίσης και οι πληροφορίες της ελληνικής κυβέρνησης ότι υπάρχουν “σοβαρές ενδείξεις” για εμπρησμό.
Για Ελλάδα
Στο γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν απέκλεισε τον εμπρησμό ως αιτία για τις φονικές πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική επικεντρώνονται αρκετά ρεπορτάζ σε διεθνή δίκτυα και στις ηλεκτρονικές εκδόσεις εφημερίδων του διεθνούς δικτύου.
“Πυρκαγιές στην Ελλάδα: Η πυρκαγιά που σκότωσε 83 οφείλεται σε εμπρησμό” αναφέρει το BBC. Η Ελλάδα έχει “σοβαρές ενδείξεις” ότι η πυρκαγιά που σκότωσε τουλάχιστον 83 ανθρώπους κοντά στην Αθήνα νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα προκλήθηκε σκόπιμα, ανέφερε χθες ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας. Η πυρκαγιά που ξέσπασε τη Δευτέρα “χτύπησε” ένα δημοφιλές τουριστικό θέρετρο. Σχεδόν 60 άνθρωποι παραμένουν στο νοσοκομείο, εκ των οποίων οι 11 σε σοβαρή κατάσταση. Νωρίτερα χθες σωστικά συνεργεία εντόπισαν και άλλα πτώματα.
Ο κ.Τόσκας είπε επίσης ότι μια ακόμα πυρκαγιά που ξέσπασε κοντά στην Αθήνα νωρίτερα δεν προκάλεσε θύματα αλλά επίσης προκλήθηκε σκόπιμα. Προσέθεσε ότι “οι συνθήκες του κλίματος” στις πληγείσες περιοχές από τη φωτιά “ήταν τρομερές εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής”. Νωρίτερα, ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος μιλώντας στο BBC είπε ότι η αυθαίρετη δόμηση συνέβαλε στην καταστροφή. Δήλωσε ότι η ανέγερση σπιτιών σε δασικές περιοχές ήταν “έγκλημα” που οδήγησε στο μπλοκάρισμα των δρόμων διαφυγής. Ο κ Καμμένος βρέθηκε αντιμέτωπος με οργισμένους κατοίκους, όταν επισκέφθηκε την περιοχή που καταστράφηκε από τις πυρκαγιές. Φθάνοντας στο Μάτι, όπου αρκετοί πέθαναν, ο κ. Καμμένος περικυκλώθηκε από κατοίκους που τον κατηγόρησαν ότι τους εγκατέλειψε.
“Πυρκαγιές στην Ελλάδα: Ενδείξεις για εμπρησμό στην καταστροφική πυρκαγιά” αναφέρει η DW. Οι ελληνικές αρχές δήλωσαν ότι υποπτεύονται εμπρησμό πίσω από τις καταστροφικές πυρκαγιές που σκότωσαν τουλάχιστον 82 ανθρώπους, κοντά στην πρωτεύουσα, Αθήνα. “Έχουμε σοβαρές ενδείξεις και σημαντικά ευρήματα ότι πρόκειται για εμπρησμό” δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Δήλωσε ότι η αστυνομία έχει στοιχεία που ενισχύουν αυτές τις υποψίες, αλλά δεν έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες. Ο Τόσκας δήλωσε ότι ανάλυση των εικόνων από δορυφόρους των περιοχών που επλήγησαν από τις φονικές πυρκαγιές τη Δευτέρα στα ανατολικά και τα δυτικά της Αττικής δείχνουν ότι και ξέσπασαν φωτιές σχεδόν ταυτόχρονα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. 15 εστίες ξεκίνησαν ταυτόχρονα σε τρεις περιοχές γύρω από την Αθήνα προκαλώντας υποψίες στις αρχές.
“Πυρκαγιές: Σοβαρές ενδείξεις για εμπρησμό” αναφέρει το CNN. ‘Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για εμπρησμό” σε μια από τις πολλές πυρκαγιές που σκότωσαν πάνω απο 80 ανθρώπους αυτή την εβδομάδα στην Ελλάδα. Ο Νίκος Τόσκας, αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη δήλωσε ότι η εκτίμηση αυτή βασίζεται σε δορυφορικές εικόνες και δείγματα που συνέλεξαν οι αρχές στον τόπο της φωτιάς, που ξεκίνησε στην Πεντέλη, κοντά στην Αθήνα. Τουλάχιστον 15 πυρκαγιές ξέσπασαν σε τρία διαφορετικά μέτωπα σε αυτό το σημείο της Αττικής, το απόγευμα της Δευτέρας δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος που περιέγραψε την πρόκληση των πυροσβεστών “χωρίς προηγούμενο”.
Ο δήμαρχος της περιοχής όπου πάνω από 80 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους παραδέχθηκε ότι έγιναν λάθη σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της κρίσης λέγοντας στο CNN ότι δεν υπήρξε καμία εντολή εκκένωσης και πως ο κίνδυνος της πυρκαγιάς υποτιμήθηκε. Ο Βαγγέλης Μπουρνούς, δήμαρχος της Ραφήνας – Πικερμίου δήλωσε ότι ενώ οι καιρικές συνθήκες ήταν δύσκολες καθώς οι ισχυροί άνεμοι έπαιξαν σημαντικό ρόλο, ανθρώπινα λάθη ευθυνονται για τους θανάτους, λέγοντας ότι υπήρξε έλλειψη προειδοποίησης και μακροχρόνια προβλήματα που αφορούν στη δόμηση της συγκεκριμένης περιοχής.
“Πυρκαγιές: Ξεκίνησε η έρευνα για εγκληματική ενέργεια” αναφέρει το Euronews. Η ελληνική κυβέρνηση μιλά για εμπρηστική ενέργεια ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται έρευνα για το Ανακριτικό Τμήμα της Πυροσβεστικής. «Υπάρχουν όχι απλά ενδείξεις, αλλά σοβαρά στοιχεία που δείχνουν εγκληματική ενέργεια για την έναρξη των πυρκαγιών. Δεν ξέρω την στόχευση. Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη από το Ανακριτικό Τμήμα της Πυροσβεστικής. Υπάρχουν και καταθέσεις μαρτύρων», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας στην έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε το βράδυ της Πέμπτης
“Πυρκαγιές στην Ελλάδα: Οι αρχές κατηγορούνται για τον μεγάλο αριθμό των θυμάτων” αναφέρει από τη δική του πλευρά ο Guardian. Το πένθος έχει εξελιχθεί σε οργή στην Ελλάδα, όπου τα θύματα των πιο φονικών πυρκαγιών εδώ και πάνω από μια δεκαετία κατηγορούν τον ελλιπή κρατικό μηχανισμό για το επίπεδο καταστροφής. Στο Μάτι, το παραθαλάσσιο χωριό που καταστράφηκε ολοσχερώς από την πυρκαγιά, ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος βρέθηκε αντιμέτωπος με κατοίκους, που έχασαν τους αγαπημένους του και τα σπίτια λέγοντας του ότι “μας άφησες να καούμε. Μας άφησες στο έλεος του Θεού”. Ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Τόσκας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο οι πυρκαγιές να είναι έργο εμπρηστών λέγοντας ότι υπάρχουν “σοβαρές ενδείξεις” για εμπρησμό. Όμως τα σχόλιά του μάλλον δεν θα μπορέσουν να αντικρούσουν την κριτική που δέχεται η κυβέρνηση του Τσίπρα, που ήδη κατηγορείται για έλλειψη σχεδίου στην αντιμετώπιση μιας τέτοιας κλίμακας καταστροφή.
Για Brexit
“Ταφόπλακα… από Μπαρνιέ στο σχέδιο της Μέι για το Brexit” αναφέρει ο Guardian. Αντίθετος στα κεντρικά σημεία της πρότασης της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου για την εμπορική συμφωνία Μεγάλης Βρετανίας – Ε.Ε. μετά το Brexit δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο ειδικός διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μισέλ Μπαρνιέ, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Βρετανό αρμόδιο υπουργό για το Brexit Ντομινίκ Ράαμπ, υπογραμμίζοντας όμως πως ελπίζει στην επίτευξη όποιας συμφωνίας τον Οκτώβριο. Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι έχει προτείνει ένα μοντέλο σύμφωνα με το οποίο η Μεγάλη Βρετανία θα επέβαλε δασμούς στα ευρωπαϊκά προϊόντα που εισέρχονται στη χώρα, με αντάλλαγμα την αποφυγή ελέγχων στα σύνορα, καθιστώντας τη διακίνηση των αγαθών ευκολότερη. “Η Ε.Ε. δεν μπορεί -και δεν θα το κάνει- να επιβάλει την εφαρμογή της τελωνειακής πολιτικής της και κανόνων, όπως και την είσπραξη του ΦΠΑ και ειδικών φόρων, σε ένα μη μέλος που δεν υπόκειται στο πλαίσιο διακυβέρνησης του μπλοκ” τόνισε στη συνέντευξη Τύπου ο Μπαρνιέ μετά τις τριήμερες συνομιλίες με τον Βρετανό διαπραγματευτή. Στις δηλώσεις του, που είναι σίγουρο πως θα ξεσηκώσουν αντιδράσεις, ο Μπαρνιέ ανέφερε επίσης πως σαφώς και θέλει να υπάρξει πλήρης τελωνειακή ένωση με την Ε.Ε., ένα ζήτημα που έχει χαρακτηριστεί από τη Μέι “κόκκινη γραμμή”. Επρόκειτο για άλλη μία άκαρπη όπως αποδείχθηκε συνάντηση με τη Βρετανία, σε έναν κύκλο διαπραγματεύσεων που έχει μείνει στάσιμος τις τελευταίες δώδεκα εβδομάδες. “Κάθε τελωνειακό καθεστώς ή τελωνειακή ένωση… πρέπει να σέβονται αυτή την αρχή. Μια τελωνειακή ένωση, η οποία θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση των τριβών στα σύνορα, θα ερχόταν με την κοινή εμπορική μας πολιτική για αγαθά” συνέχισε ο αξιωματούχος της Ε.Ε. Θέλοντας να τονίσει πως η Ευρώπη επιθυμεί να οριοθετήσει και εκείνη “κόκκινες γραμμές” υποστήριξε: “Η Βρετανία θέλει να ανακτήσει τον έλεγχο των χρημάτων της, των νόμων της και των συνόρων της, κάτι στο οποίο αναφέρθηκε σήμερα το πρωί ο Ντομινίκ (σ.σ. Ράαντ). Η Ε.Ε. επίσης θέλει να ελέγχει τα χρήματα, τους νόμους και τα σύνορά της. Το γνωρίζουμε και το σεβόμαστε”. Από την πλευρά του, ο Ράαντ δήλωσε ότι είναι πεπεισμένος ότι μπορεί να βρεθεί τρόπος για την επίλυση του ζητήματος των συνόρων με την Ιρλανδία μετά το Brexit, αλλά δήλωσε ότι οποιαδήποτε τέτοια λύση θα πρέπει να είναι χρονικά περιορισμένη. Πρόσθεσε ότι η Βρετανία και η Ε.Ε. συμφώνησαν σε θέματα που σχετίζονται με τα δικαιώματα των πολιτών μετά το Brexit και σε μια οικονομική διευθέτηση και ενίσχυσαν τις προσπάθειές τους για να διασφαλίσουν ότι δεν θα υπάρχουν “σκληρά” σύνορα μεταξύ Ιρλανδίας και Βόρειας Ιρλανδίας. Οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να ξαναρχίσουν στα μέσα Αυγούστου, με τις δύο πλευρές να θέλουν να επέλθει συμφωνία μέχρι τον Οκτώβριο, ώστε να έχουν χρόνο τα Κοινοβούλια να την εγκρίνουν πριν από την αποχώρηση της Βρετανίας στις 29 Μαρτίου 2019.
Στη Γαλλία
Η Monde έχει αποκλειστική συνέντευξη με τον πρώην συνεργάτη του Μακρόν, Αλεξάντρ Μπεναλά που έδωσε τη δική του εκδοχή για την υπόθεση… που φέρει το όνομά του. Ο 26χρονος έχει προκαλέσει οργή σε όλη τη χώρα με τη Monde να είναι η εφημερίδα που είχε δημοσιεύσει το βίντεο στο οποίο φαίνεται να χτυπά δύο διαδηλωτές στη διάρκεια διαμαρτυρίας την 1η Μαϊου κάτι που οδήγησε τελικά στην απόλυσή του από το Ελυζέ. Παράδεχθηκε ότι έκανε ένα “μεγάλο λάθος” αλλά ισχυρίστηκε ότι δεν αισθάνεται πως έχει “προδώσει” τον πρόεδρο.
“Πνιγόμαστε σε μια κουταλιά νερό” δήλωσε χθες για την υπόθεση Μπεναλά ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, μετά τη σπάνια σε δριμύτητα από έναν πρόεδρο της Δημοκρατίας επίθεση που εξαπέλυσε χθες στα μέσα ενημέρωσης, κατηγορώντας τα ότι έχουν “πει πολλές βλακείες” γι’ αυτή την υπόθεση. “Είπα ό,τι είχα να πω, δηλαδή ότι πιστεύω πως πνιγόμαστε σε μια κουταλιά νερό. Και πως για πολλούς πρόκειται για μια τρικυμία εν κρανίω” πρόσθεσε επίσης ο Γάλλος πρόεδρος στις δηλώσεις που έκανε σε δημοσιογράφο του AFP. “Εμένα αυτό δεν με αγγίζει πολύ, μην ανησυχείτε, να, είμαι εδώ μαζί με τους συμπολίτες μου” πρόσθεσε ο Μακρόν, ο οποίος για πέντε λεπτά χαιρετούσε το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί στο δημαρχείο της Καμπάν.
Από την πλευρά της η Figaro αναφέρει ότι η Γαλλία παραμένει “ η πρωταθλήτρια των φόρων της Ε.Ε” και πως ο Μακρόν δεν έχει κανένα “μαγικό φίλτρο” για τους φόρους στη χώρα. Τα στοιχεία βασίστηκαν σε έρευνα του Οικονομικού Ινστιτούτου Μolinari που δείχνουν ότι πράγματι η Γαλλία είναι η χώρα με τους περισσότερους φόρους στην Ε.Ε.
Στη Γερμανία
Η Welt εξακολουθεί να ασχολείται με τη σύγκρουση ΗΠΑ – Ε.Ε για το εμπόριο. Μετά τη συμφωνία Γιούνκερ – Τραμπ να αποφευχθεί ένας “εμπορικός πόλεμος” ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Στίβεν Μνούτσιν επιβεβαίωσε χθες ότι η Ουάσινγκτον δεν θα επιβάλλει δασμούς στα εισαγόμενα αυτοκίνητα στη διάρκεια των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων.
Η Taggesspiegel έχει μια συμβουλή: ‘Μετά τη συμφωνία, πάρτε μια ανάσα και περιμένετε”.
Η Tageszeitung έχει θέμα την άνοδο του επιπέδου της θάλασσας στο Μαϊάμι ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής. “Σώστε τον εαυτό σας, αν είστε πλούσιοι” λέει αναφερόμενη στο γεγονός ότι πλούσιοι ιδιοκτήτες παραθαλάσσιων σπιτιών εγκαταλείπουν τις περιουσίες τους προκειμένου να πάνε σε άλλες γειτονιές, μακριά από την ακτή, αλλά προκαλούν την ίδια ώρα “στρίμωγμα” των πιο φτωχών κατοίκων.
Για Πακιστάν
“Ο Καν ο νικητής των εκλογών στο Πακιστάν, αλλά θα χρειαστεί βοήθεια για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού” αναφέρει ο Guardian. Ο πρώην πρωταθλητής του κρίκετ Ιμράν Καν δήλωσε χθες ότι το κόμμα του είναι ο νικητής των βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν την Τετάρτη στο Πακιστάν εν μέσω τεταμένου κλίματος και καταγγελιών για νοθεία. Αν και ο 65χρονος Χαν δεν έχει εξασφαλίσει ακόμη τις 137 έδρες που απαιτούνται για την πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, δεν θα δυσκολευθεί να βρει εταίρους από μικρότερα κόμματα προκειμένου να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού. Με σπουδές στην Οξφόρδη, από τους πιο σφοδρούς στο παρελθόν επικριτές της αμερικανικής πολιτικής στην περιοχή, ο Καν ζήτησε “αμοιβαία επωφελείς” δεσμούς με τις Ηνωμένες Πολιτείες και πρόσφερε κλάδον ελαίας στην Ινδία, που αποτελεί παραδοσιακό αντίπαλο της χώρας του στην ευρύτερη περιοχή. Στην ομιλία του υποσχέθηκε τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας για τους φτωχούς και δήλωσε ότι θα μετατρέψει το προεδρικό μέγαρο σε σχολείο. Οι υποστηρικτές του φυλακισμένου πρώην πρωθυπουργού Ναουάζ Σαρίφ καταγγέλλουν τον Καν ότι έχει κάνει μυστική συμφωνία με τους επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων, μια συμφωνία που είχε με τον στρατό ο Σαρίφ πριν καταδικασθεί για διαφθορά. Ο Καν έχει αρνηθεί κατηγορηματικά ότι δέχεται οποιαδήποτε βοήθεια από τις ένοπλες δυνάμεις που βρίσκονταν πολλά χρόνια στην εξουσία μέσω πραξικοπημάτων και ακόμα παίζουν ουσιαστικό ρόλο στον καθορισμό της εξωτερικής και της αμυντικής πολιτικής. Σε αυτές τις εκλογές η ηγεσία του στρατού ανέπτυξε 371.000 οπλίτες στα εκλογικά τμήματα της χώρας, αριθμό πενταπλάσιο σε σύγκριση με εκείνον των εκλογών του 2013. Το Πακιστάν αντιμετωπίζει μια όλο και μεγαλύτερη οικονομική κρίση που θεωρείται σίγουρο ότι θα οδηγήσει τη νέα κυβέρνηση σε αίτημα διάσωσης από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, οι όροι του οποίου θα θέσουν εν αμφιβόλω τις υποσχέσεις του Ιμράν Καν.
Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη