Search
ΕΚΠΑ

ΕΚΠΑ: Στη διάθεση της Πολιτείας τα στελέχη και οι σχολές του Πανεπιστημίου

455

Στο πλευρό των πυρόπληκτων και της Πολιτείας βρίσκεται από την πρώτη στιγμή το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Την έμπρακτη συμπαράστασή τους έδειξαν και άλλα ιδρύματα, αλλά και οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες.

Την πιο σημαντική υπηρεσία πάντως παρέχει το Εργαστήριο Ιατροδικαστικής της Ιατρικής Σχολής, το οποίο με τη συνδρομή της Οδοντιατρικής Σχολής, έχει αναλάβει το έργο της αναγνώρισης των θυμάτων. Οι εξετάσεις σε σορούς από τις φονικές πυρκαγιές της περασμένης Δευτέρας συνεχίζονται, έχει ήδη ολοκληρωθεί ένας σημαντικά μεγάλος αριθμός των ταυτοποιήσεων και παραδίδονται συνεχώς τα πιστοποιητικά θανάτου στους συγγενείς.
Στο Εργαστήριο παρέχεται η απαραίτητη βοήθεια των ψυχολόγων και ειδικών αξιωματικών της ΕΛΑΣ και της Πυροσβεστικής, ενώ η διαδικασία αυτή αναμένεται να διαρκέσει και όλη την υπόλοιπη εβδομάδα, γιατί πλέον απομένουν προς ταυτοποίηση τα πλέον πολύπλοκα από επιστημονικής πλευράς περιστατικά.

Νοσηλευτική και Μεταπτυχιακά Προγράμματα

Το Πανεπιστήμιο Αθηνών πάντως έχει θέσει στη διάθεση της πολιτείας το στελεχιακό δυναμικό των σχολών του για την κάλυψη αναγκών που προκύπτουν μετά την καταστροφική πυρκαγιά, ενώ το τμήμα Νοσηλευτικής συμμετέχει σε διάφορες δράσεις υποστήριξης των πληγέντων. Εχει θέσει στη διάθεση της Πολιτικής Προστασίας Ομάδα Εθελοντών Προπτυχιακών Φοιτητών και Νοσηλευτών Μεταπτυχιακών Φοιτητών, δύο τμήματα Μεταπτυχιακών Σπουδών συμβάλλουν στις δράσεις της Ιατρικής σχολής, μέλη ΔΕΠ του τμήματος μέσω Επιστημονικών και Μη Κερδοσκοπικών Εταιρειών μετέχουν σε δράσεις άμεσης και μακροπρόθεσμης υποστήριξης πυροπαθών παιδιών και ενηλίκων, ενώ όλη η κοινότητα της σχολής κλήθηκε για αιμοδοσία.

Κλιμάκιο του Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Διεθνής Ιατρική – Διαχείριση Κρίσεων Υγείας» της Ιατρικής Σχολής, αποτελούμενο από ιατρούς, νοσηλευτές, φαρμακοποιούς, κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους, υποστηρίζει από τις 25 Ιουλίου την Ε’ Κατασκήνωση Παιδιών Νέας Μάκρης, όπου φιλοξενούνται περισσότεροι από 100 πληγέντες. Έχει ήδη ολοκληρωθεί η καταγραφή ιατρικών και φαρμακευτικών αναγκών, έχει οργανωθεί το ιατρείο της κατασκήνωσης, καθώς και το υπάρχον φαρμακείο με σχετικό υλικό και παρέχονται υπηρεσίες ιατρικής και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης.

Επιπλέον ομάδα του Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Καταστροφών & Κρίσεων» του Τμήματος Γεωλογίας βρίσκεται στην περιοχή και καταγράφει όλα τα επιστημονικά δεδομένα για:

α) την άμεση αποτύπωση με σύγχρονες τεχνολογίες (UAV – Δορυφορικά Συστήματα) των φαινομένων που βρίσκονται σε εξέλιξη αλλά και των επιπτώσεών τους,

β) την εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων στην ατμόσφαιρα, στην υδρόσφαιρα, στο έδαφος και στο υπέδαφος και προτάσεις άμεσης προστασίας τους,

γ) την εκτίμηση των επιπτώσεων στη βιοποικιλότητα και προτάσεις προστασίας και ανάκαμψής της,

δ) τη θωράκιση της περιοχής από συνοδά καταστροφικά φαινόμενα και κυρίως από πλημμυρικά φαινόμενα, διαβρώσεις και κατολισθήσεις,

ε) τη διαμόρφωση επιχειρησιακών σχεδίων σε συνεργασία με τους αρμόδιους κεντρικούς, περιφερειακούς και τοπικούς φορείς για την προστασία της περιοχής και τη μείωση των επαπειλούμενων επιπτώσεων και

στ) τον σχεδιασμό χωροταξικών, πολεοδομικών σχεδίων σε μια εξαιρετικά ευαίσθητη περιοχή, με γνώμονα τη μείωση της τρωτότητας σε φυσικές και τεχνολογικές καταστροφές.

Αιμοδοσία και ψυχολογική υποστήριξη

Την ίδια στιγμή καταγράφεται σημαντική συμμετοχή στις Μονάδες Αιμοδοσίας του Αρεταίειου Νοσοκομείου και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αττικόν καθώς και σε Μονάδες Αιμοδοσίας Νοσοκομείων της Αττικής από μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας. Η προσφορά αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς υπάρχουν αυξημένες ανάγκες σε πλάσμα.
Παράλληλα, η Πανεπιστημιακή Παιδοψυχιατρική Κλινική στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» συμμετέχει ενεργά από το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας στην αντιμετώπιση των τραγικών συνεπειών στα παιδιά και τις οικογένειες που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές. Το Νοσοκομείο υποδέχθηκε και εξακολουθεί να δέχεται το σύνολο των παιδοψυχιατρικών περιστατικών από την πρώτη στιγμή. Η Διασυνδετική Υπηρεσία της Κλινικής με πλήρη διεπιστημονική στελέχωση ετέθη, παραμένει και θα παραμείνει για όσο χρειάζεται σε πλήρη 24ωρη διαθεσιμότητα. Ήδη έχουν δεχθεί ψυχολογική και ψυχιατρική αξιολόγηση και αντιμετώπιση το σύνολο των παιδιών και των οικογενειών τους. Σε αντίστοιχη ετοιμότητα είναι και οι Πανεπιστημιακές Ψυχιατρικές Κλινικές στο Νοσοκομείο Αρεταίειο και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αττικόν.

Ανθρωπιστική βοήθεια

Αλλά και η Φιλοσοφική Σχολή του ΕΚΠΑ δίνει το «παρών», σε συνεργασία με το Διδασκαλείο Νέας Ελληνικής Γλώσσας, οργανώνοντας πρόγραμμα ανθρωπιστικής βοήθειας για τους πληγέντες. Σε συνεννόηση με τους αρμόδιους φορείς για τις ανάγκες αμέσου προτεραιότητας που δεν έχουν ακόμη καλυφθεί, συγκεντρώνεται φαρμακευτικό υλικό, καθημερινά 09:00-14:00, στη Γραμματεία του Διδασκαλείου Νέας Ελληνικής Γλώσσας (κτίριο ΔΝΕΓ, Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου) μέχρι και την Τετάρτη 1η Αυγούστου.
Για τρόφιμα και λοιπό υγειονομικό υλικό είναι ήδη σε εξέλιξη η σχετική πρωτοβουλία της Βιβλιοθήκης της Νομικής Σχολής για τη συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης για όσα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας επιθυμούν να συνεισφέρουν. Ειδικότερα συλλέγονται εμφιαλωμένα νερά, χυμοί, τρόφιμα που μπορούν να διατηρηθούν (κονσέρβες, φρυγανιές, γάλατα μακράς διαρκείας) και είδη προσωπικής υγιεινής.
Τα είδη συγκεντρώνονται στη Βιβλιοθήκη της Νομικής Σχολής, Κτίριο Παλαιού Χημείου, Μαυρομιχάλη 17-19, έως και τις 3 Αυγούστου, 09:00-16:00 και θα διατεθούν στο Κέντρο Logistics της Περιφέρειας Αττικής.

Πανεπιστήμια Κύπρου – Κρήτης και Ομοσπονδίες

Το Πρυτανικό Συμβούλιο του Πανεπιστημίου Κρήτης αποφάσισε να παράσχει δωρεάν σίτιση και στέγαση, κατ’ εξαίρεση των κανόνων μοριοδότησής τους, στα παιδιά των πληγεισών οικογενειών που θα εισαχθούν τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά ή που ήδη φοιτούν στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Παρομοίως το Συμβούλιο του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου αποφάσισε την απαλλαγή από δίδακτρα και διαχειριστικό κόστος για περίοδο τριών ετών για υφιστάμενους ή/και νεοεισερχόμενους φοιτητές, πληγέντες ή συγγενείς τους μέχρι πρώτου βαθμού, καθώς και την ανάπτυξη και προσφορά με ελεύθερη πρόσβαση ψηφιακού εκπαιδευτικού υλικού για τη διαχείριση κρίσεων και για τρόπους αντίδρασης σε παρόμοιες περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.
Τέλος, η Διδασκαλική Ομοσπονδία (ΔΟΕ) έχει παραχωρήσει το σύνολο των θέσεων που της αναλογούν στις Κατασκηνώσεις του υπουργείου Παιδείας, αναλαμβάνοντας και τις οικονομικές υποχρεώσεις που της αναλογούν για τη χρήση των κατοικιών αυτών, ενώ η Ομοσπονδία των καθηγητών μέσης εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ), σε επικοινωνία με το υπουργείο Παιδείας, πρότεινε την άμεση παραχώρηση των κατασκηνωτικών εγκαταστάσεων στο Ζούμπερι για τη στέγαση των πυρόπληκτων.

Ισίδωρος Ρούσσος

Print Friendly, PDF & Email



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *