Οκτώ ημέρες μετά την καταστροφική πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική, η Ραφήνα προσπαθεί να βρει τον κανονικό της βηματισμό.
Η διάθεση ειδών πρώτης ανάγκης συνεχίζεται στο κτίριο του ΟΤΕ, όπου οι πυρόπληκτοι μπορούν να τα προμηθεύονται, προσκομίζοντας αίτηση και αριθμό πρωτοκόλλου από το Δημαρχείο. Οι εθελοντές οδηγοί ΙΧ μπορούν να γεμίζουν τα οχήματα με προϊόντα για διανομή μετά από αίτηση στο Δημαρχείο. Παιδιά από το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού βοηθούν στη μεταφορά και ταξινόμηση των ειδών. Αυτή τη στιγμή, χρειάζονται σκούπες, κουβάδες, κοντάρια για σφουγγαρίστρες, απορρυπαντικά και καθαριστικά (σφουγγάρια, χλωρίνες). Επίσης, τρία καταστήματα οπτικών ειδών προσφέρουν δωρεάν γυαλιά οράσεως σε πυρόπληκτους, ενώ στο Κέντρο Υγείας Ραφήνας διενεργούνται δωρεάν οφθαλμολογικές εξετάσεις.
Τρόφιμα διατίθενται και σε δικαιούχους της περιοχής, βάσει κοινωνικών κριτηρίων, στον δημοτικό χώρο στάθμευσης στην οδό Μαντίκα. Εκεί έχουν στηθεί από νωρίς το πρωί σκηνές, προκειμένου άνθρωποι και προϊόντα να προφυλαχθούν από τον δυνατό ήλιο. Οι ωφελούμενοι, πυρόπληκτοι και μη, χρησιμοποιούν το πάρκινγκ, ώστε να τοποθετούν τις προμήθειες (κυρίως συσκευασμένα τρόφιμα, πορτοκάλια και πατάτες) κατ’ευθείαν στα οχήματά τους. Ο κάθε δικαιούχος λαμβάνει το μερίδιο τροφίμων που του αναλογεί, ανάλογα και με το μέγεθος της οικογένειάς του.
Λίγα μέτρα από το δημοτικό πάρκινγκ, οι οδηγοί βλέπουν την Πυροσβεστική και την Αστυνομία να τους κλείνουν τη δίοδο προς τον δρόμο που οδηγεί στο λιμάνι. Ο λόγος είναι οι εργασίες διαπλάτυνσης του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας, οι οποίες ξεκίνησαν την περασμένη Παρασκευή (27/7) και αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός της εβδομάδας. Ένας μεγάλος εκσκαφέας του Στρατού Ξηράς μετατοπίζει στο πλάι πέτρες, χώμα, καλάμια, κλαδιά και τα όποια φερτά υλικά, σε μια απόσταση που εκτείνεται περίπου από το λιμάνι μέχρι τη λεωφόρο Μαραθώνος, προκειμένου να μπορεί να περάσει το νερό σε περίπτωση μεγάλης νεροποντής και να μην πλημμυρίσει το ρέμα.
Εξάλλου, οι περιβαλλοντικοί όροι για τον εγκιβωτισμό του Μεγάλου Ρέματος, που εκδόθηκαν πρόσφατα από τον υπουργό Σωκράτη Φάμελλο, έχουν προκαλέσει αντιδράσεις μερίδας κατοίκων. Οι τελευταίοι, σε ανακοίνωσή τους αναφέρουν ότι «μετά το πλήγμα που δέχτηκε το περιβάλλον στην Ανατολική Αττική, κρατικοί και αυτοδιοικητικοί φορείς κρίνουν απολύτως επείγον να αποψιλώσουν συνολικά 30 χιλιόμετρα παραρεμάτιας βλάστησης και πάνω από 3.000 δέντρα, μετατρέποντας σε αγωγό ομβρίων ένα από τα ρέματα που πρόκειται να δεχθούν νερά από τη λεκάνη που κάηκε», επισημαίνουν ότι «ο υπουργός υπογράφει ένα αντιπλημμυρικά έργο με βασική φιλοσοφία τη μη κατεδάφιση αυθαιρέτων», ενώ προειδοποιούν ότι η Ραφήνα θα μπορούσε να μετατραπεί σε νέα Μάνδρα εάν λόγω των καμένων δασών κατέβει περισσότερο νερό στο εγκιβωτισμένο φυσικό ρέμα.
Παράλληλα, οι πυρόπληκτοι γονείς της περιοχής έχουν ενημερωθεί από χθες (30/7) ότι παρατείνεται η λειτουργία για όλον τον Αύγουστο τόσο του 2ου Παιδικού Σταθμού (καθημερινά 8:00-14:00) για την εξυπηρέτηση νηπίων 2-5 ετών, όσο και του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης «Λιμανάκι», που απευθύνεται σε παιδιά 5-12 ετών. Μέχρι στιγμής, πάντως, η ανταπόκριση των οικογενειών είναι μικρή, καθώς ελάχιστα παιδιά έχουν εγγραφεί μέσα στο πρώτο 24ωρο. Οι εγγραφές θα παραμείνουν ανοιχτές μέχρι και την Πέμπτη (2/7). Παρόμοια εικόνα παρουσιάζει και το 1ο Δημοτικό Σχολείο της Ραφήνας, το οποίο επρόκειτο να λειτουργήσει από τις 30/7 ως ένα ακόμη σημείο δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά Δημοτικού, ωστόσο αυτό δεν έχει συμβεί ακόμα λόγω έλλειψης ζήτησης και παρότι έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον αρκετοί εκπαιδευτικοί, ύστερα και από το κάλεσμα που είχε απευθύνει η Διδασκαλική Ομοσπονδία.
Γιώργος Κυριακίδης