Search

Αυξημένος κίνδυνος για πυρκαγιές – Καμπάνια ενημέρωσης από την ΓΓΠΠ

557

Σε ετοιμότητα πρέπει να βρίσκονται σήμερα οι Αρχές για την αποτροπή πιθανών πυρκαγιών. Συγκεκριμένα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Εσωτερικών έχει από χθες ενημερώσει ότι στις Περιφέρειες Βορείου Αιγαίου (Σάμος, Ικαρία) και Νοτίου Αιγαίου (Δωδεκάνησα) ο κίνδυνος πυρκαγιάς είναι πολύ υψηλός (κατηγορία κινδύνου 4).

Από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) έχουν λάβει γνώση υπηρεσιακά όλες οι εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και οι περιφέρειες και οι δήμοι των ανωτέρω περιοχών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία συνιστά στους πολίτες να είναι προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες, όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, χρήση υπαίθριων ψησταριών κ.ά. Αλλωστε, κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών. Σε περίπτωση που αντιληφθούν πύρινη εστία, οφείλουν να καλούν τον αριθμό 199.

Λίγες μέρες μετά την καταστροφική πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική, η ανησυχία της κοινής γνώμης για πυρκαγιές είναι έντονη.

Στο πλαίσιο αυτό, η Γενική Γραμματεία απευθύνει έκκληση στα ΜΜΕ, στο πλαίσιο της κοινωνικής ευαισθησίας και ευθύνης τους, να προβάλλουν συχνότερα και σε ζώνες υψηλής τηλεθέασης ενημερωτικά βίντεο με πλήθος χρήσιμων πληροφοριών για την πρόληψη αλλά και την αντιμετώπιση πυρκαγιών. Απώτερος κοινός στόχος, φυσικά, είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών για το φλέγον ζήτημα.

Το κάθε βίντεο, διάρκειας λίγο πάνω από ένα λεπτό έκαστο, παρέχει οδηγίες για το τι πρέπει να έχει πάντα έτοιμο ο κάθε πολίτης, ώστε να φύγει γρήγορα και χωρίς καθυστέρηση απο τον τόπο της πυρκαγιάς, τι πρέπει να κάνει ο ίδιος και τι απαγορέυεται για την προστασία του δάσους και την πρόληψη των πυρκαγιών, πώς πρέπει να αξιολογεί τον χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς και κυρίως πως πρέπει να ενεργούν οι αγρότες, που πολλές φορές έχουν γίναι υπαίτιοι εκδήλωσης πυρκαγιών από αμέλεια.

 

Τα ενημερωτικά μηνύματα που προβάλει η ΓΓΠΠ δεν είναι καινούργια, αλλά μετά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, που ανέδειξε, πέραν των άλλων, την άγνοια των πολιτών σχετικά με την ετοιμότητά τους και την αυτοπροστασία τους, αλλά και το έντονο πλέον ενδιαφέρον της κοινης γνώμης για σχετική ενημέρωση, τα προωθεί και πάλι, προκειμένου, με τη συμμετοχή και των ΜΜΕ, να τα δουν οι πολίτες μέχρι και στην τελευταία γωνιά της Ελλάδας.

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *