Για ανάγκη ποιοτικής αναβάθμισης της πολιτικής προστασίας κάνει λόγο ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, με φόντο την τραγωδία στην ανατολική Αττική.
Σημειώνει ότι οι «ασύμμετρες καταστροφές» δεν μπορεί να είναι εκτός ελέγχου και δυνατότητας πρόβλεψης και αντιμετώπισης, ενώ παραπέμπει στη δικαστική και υπηρεσιακή έρευνα για την αναζήτηση τυχόν λαθών και ευθυνών.
Επιτίθεται και ο ίδιος σε τηλεοπτικά κανάλια και «δημοσιολογούντες στα social media», κατηγορώντας τους για αντικυβερνητικό μίσος και κυνισμό, ενώ αφήνει αιχμές και κατά της ΝΔ ότι δεν αποδοκίμασε ακραίες συμπεριφορές.
Καταλήγει, δε, ότι η επικείμενη Συνταγματική Αναθεώρηση θα πρέπει να φτάσει μέχρι το «κόκαλο» για κρίσιμα θέματα που αφορούν το περιβάλλον.
Ολόκληρη η συνέντευξη του Προέδρου της Βουλής στον δημοσιογράφο Φοίβο Κλαυδιανό και την εφημερίδα «Real»:
Η κυβέρνηση έχει πει ότι δεν υπήρξαν μείζονα επιχειρησιακά λάθη στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στο Μάτι. Αυτό δεν έρχεται σε αντίφαση με την παραδοχή ανάγκης αναβάθμισης της Πολιτικής Προστασίας;
Η γνώμη μου και η εντύπωσή μου είναι ότι όλοι έκαναν ό,τι μπορούσαν, πλην, όμως, αυτό δεν ήταν αρκετό μέσα στις συγκεκριμένες πολύ ιδιαίτερες κλιματολογικές συνθήκες εκείνης της ημέρας. Αρα εδώ ανακύπτει ένα ζήτημα που αφορά την ανάγκη ποιοτικής αναβάθμισης όλου του συστήματος και των ανθρώπινων και των τεχνικών μέσων της πολιτικής προστασίας.
Είναι προφανές ότι η αναζήτηση των αιτίων και πιθανών ευθυνών, είτε μέσω της δικαστικής είτε και εκ παραλλήλου μέσω της υπηρεσιακής οδού, θα οδηγήσει σε χρήσιμα συμπεράσματα για τον νέο σχεδιασμό και ενδεχομένως θα επισημάνει λάθη και ευθύνες στην όλη διαχείριση αυτής της πρωτοφανούς τραγωδίας, με την πυρκαγιά στην εξέλιξή της να σαρώνει έναν πυκνοκατοικημένο οικιστικό ιστό.
Η μνημονιακή πολιτική λιτότητας πιστεύετε ότι έχει επηρεάσει την επάρκεια του πυροσβεστικού σώματος;
Είναι σαφές ότι η διαρκής λιτότητα και η περιστολή, ακόμη και των αναγκαίων δαπανών του Δημοσίου, έχουν επιπτώσεις σε όλες τις υποδομές. Αυτή η εκτίμηση είναι πλέον κοινός τόπος. Ωστόσο, δεν μπορεί να είναι άλλοθι για κανέναν. Και με αυτήν την έννοια θεωρώ απολύτως σωστή τη θέση της κυβέρνησης που δεν έκανε επίκληση σε αυτό το γεγονός. Θέλω, όμως, να επισημάνω, με αφορμή και την προηγούμενη ερώτηση, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό κατά τη γνώμη μου: αυτές οι, έστω ασύμμετρες, πυρκαγιές, οι πλημμύρες και άλλα φαινόμενα που έχουν ενσκήψει σε πολλές χώρες λόγω των σημαντικών αρνητικών κλιματικών μεταβολών στον πλανήτη, πρέπει και μπορούν να αντιμετωπιστούν έτσι ώστε να μείνει σταθερό το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών με την ταυτόχρονη ριζική αλλαγή όλων των τομέων της ζωής με τη φύση.
Το αίσθημα ασφάλειας έχει δεχθεί πολύ μεγάλο πλήγμα μετά το Μάτι…
Αυτού του τύπου οι «ασύμμετρες καταστροφές» δεν είναι κισμέτ, δεν είναι νομοτέλεια, δεν μπορεί να είναι εκτός ελέγχου και δυνατότητας πρόληψης και αντιμετώπισης. Αυτό το μήνυμα σταθερότητας και μετρημένης αισιοδοξίας για την ασφάλεια των πολιτών σε όλη τη χώρα νομίζω ότι εξέπεμπε τόσο η ανάληψη της κεντρικής πολιτικής ευθύνης από τον πρωθυπουργό, όσο και οι δέσμες όλων των αποφάσεων και των μέτρων που ελήφθησαν και θα εφαρμοστούν άμεσα, ώστε να επουλωθούν σε έναν βαθμό τα τραύματα όσων επέζησαν και να θεμελιωθεί μια σύγχρονη από κάθε άποψη αντιμετώπιση των πολλαπλών φαινομένων που γεννούν τραγωδίες χωρίς υπολογισμό του πολιτικού κόστους.
Εκτιμάτε ότι μπορεί να αλλάξει η αντίληψη των πολιτών για την κρατική προστασία;
Επαναλαμβάνω ότι δεν είναι αποδεκτή καμιά αντίληψη που παραπέμπει σε νομοτελειακή και παθητική αντιμετώπιση της όποιας ανθρώπινης τραγωδίας. Μέσα στα τριάμισι χρόνια γίνανε πολύ σοβαρές παρεμβάσεις για τους δασικούς χάρτες, για το Κτηματολόγιο, για τον τοπικό και περιφερειακό χωροταξικό σχεδιασμό.
Εχουν δηλαδή δημιουργηθεί ή είναι προς υλοποίηση οι προϋποθέσεις για να προλαμβάνονται κυρίως ή και να αντιμετωπίζονται μεγάλης επικινδυνότητας φυσικά φαινόμενα με το άνοιγμα των ρεμάτων, με το άνοιγμα των αιγιαλών και των χαραδρών, καθώς και με την προστασία των δασών. Ολοι αυτοί οι σχεδιασμοί και οι νομοθετικές παρεμβάσεις δεν είχαν γίνει ή κωλυσιεργούσαν επί δεκαετίες λόγω του εκτεταμένου πελατειακού συστήματος ή της πολιτικής αβελτηρίας και των λαθεμένων ιεραρχήσεων.
Είμαι αισιόδοξος ότι μπορεί η Ελλάδα της απίστευτης ομορφιάς αλλά και των εντελώς ιδιαίτερων μορφολογικών κλιματικών και άλλων συνθηκών, όπως π.χ. η σεισμογενής συμπεριφορά, να είναι χώρα απολύτως ασφαλής για τους μόνιμους κατοίκους της, αλλά και για τα 32 εκατομμύρια τουρίστες που πλέον την επισκέπτονται ετησίως.
Μπορούν στον έναν χρόνο που απομένει στην παρούσα Βουλή να υπάρξουν συγκεκριμένες κινήσεις που να σηματοδοτούν ότι η συγκεκριμένη τραγωδία θα μας γίνει μάθημα ή είμαστε αιώνια καταδικασμένοι ως χώρα;
Η επιτάχυνση και η εφαρμογή των σχεδίων και των τελεσίδικων αποφάσεων της διοίκησης μπορεί, πέραν των θετικών αποτελεσμάτων στον επόμενο χρόνο της κυβερνητικής θητείας, να διαμορφώσει και μία αναγκαία όσο ποτέ κοινωνική συνείδηση και αλληλεγγύη, ένα αίσθημα ασφάλειας αλλά και αυτοπειθαρχίας, να δώσει καινούργια αξία και σεβασμό στη σχέση ενός εκάστου από εμάς με τον συμπολίτη, τον συγκάτοικο και την ίδια τη φύση.
Η ανείπωτη ανθρώπινη τραγωδία στο Μάτι θα στοιχειώνει για πολλά χρόνια την ελληνική κοινωνία, βεβαίως το πολιτικό προσωπικό της χώρας διαχρονικά, αλλά και ιδιαίτερα όλα τα υπηρεσιακά σώματα, τις κοινωνικές δομές, τους εθελοντές, την αυτοδιοίκηση, όλους μας που βιώσαμε δραματικά τα μηνύματα που σε πρωτοφανή ένταση κυριαρχούν σε όλες τις εκφάνσεις του δημόσιου βίου.
Το ζητούμενο, πέραν της έκφρασης του πόνου, της θλίψης και της αλληλεγγύης, είναι η διαμόρφωση μίας συλλογικής συνείδησης που θα προλαμβάνει και θα αποτρέπει τις τραγωδίες, ενώ ταυτόχρονα θα λειτουργεί ασφυκτικά απέναντι σε συμπεριφορές, σε πολιτικές και σε χρόνιες γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και κοινωνικά άδικες επιλογές διακυβέρνησης στον κρίσιμο τομέα του φυσικού και οικιστικού περιβάλλοντος.
Πολλοί λένε ότι το γεγονός πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν προχώρησε σε αυτόν τον τομέα είναι ενδεικτικό ότι έχει αποκτήσει πολλά από τα χαρακτηριστικά του παλιού πολιτικού συστήματος. Πώς το σχολιάζετε;
Επαναλαμβάνω ότι υπήρξαν σημαντικές πρωτοβουλίες και εφαρμογές σε κρίσιμους τομείς όπως το δασολόγιο, το Κτηματολόγιο, ο χωροταξικός σχεδιασμός και βεβαίως είναι σημαντικό ότι έχουν καταγραφεί ως τελεσίδικες, μετά από μακρόχρονη χρήση των ένδικων μέσων από τους ενδιαφερόμενους, χιλιάδες παραβάσεις και αυθαιρεσίες που σωστά στον σημερινό κυβερνητικό σχεδιασμό επικεντρώνονται στον αιγιαλό, στα ρέματα και στις δασικές εκτάσεις.
Κανείς δεν παραγνωρίζει την ευθύνη την οποία έχουμε, γιατί δεν υπήρξαμε πιο τολμηροί στην υλοποίηση πολιτικών όπως οι μαζικές κατεδαφίσεις. Αποτελεί, βεβαίως, μεγάλη υποκρισία να μας επιρρίπτουν ευθύνες για δήθεν «ίδιες πολιτικές» η αξιωματική αντιπολίτευση και άλλα κόμματα που κυβέρνησαν για δεκαετίες τον τόπο, που θέριεψαν με τις πολιτικές τους τα φαινόμενα των πολλαπλών αυθαιρεσιών και που είχαν στήσει ένα πάρτι εκτενούς πελατειακού συστήματος πάνω στην ασυλία που τους παρείχαν.
Είναι καλό, λοιπόν, για όλους μας και για τη χώρα, αν σήμερα πια, στα άμεσα μέτρα και στις μεταρρυθμίσεις που αναλαμβάνει η παρούσα κυβέρνηση με αποφάσεις της Βουλής, τις οποίες έχει υπερψηφίσει και η αξιωματική αντιπολίτευση, καταγραφεί η έμπρακτη στήριξη και όχι η υπονόμευση και η υποκρισία στη φάση εφαρμογής τους μέσα από τη συνευθύνη όλων των επιπέδων της κεντρικής διοίκησης και της αυτοδιοίκησης και την ενωτική ενεργοποίηση όλων των κοινωνικών φορέων.
Πώς κρίνετε το επίπεδο του διαλόγου στη χώρα μας γύρω από το τραγικό γεγονός στην ανατολική Αττική; Συμφωνείτε με το ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης διατύπωσε έναν μετριοπαθή λόγο;
Νομίζω πως η ίδια η κοινωνία έδωσε και δίνει το στίγμα της περισυλλογής και των προτεραιοτήτων μέσα στο ανείπωτο πένθος που βιώνει. Δεν θα παρασυρθώ σε άκαιρες γενικεύσεις και δεν νομίζω πως είχαν μαζική επίπτωση, παρά τις εξόφθαλμες προθέσεις τους, οι λεκτικές, αισθητικές ή μακάβριες και άκρως διχαστικές δηλώσεις ή αναλύσεις που αφορούν πολύ λίγους δημοσιολογούντες στα social media και σε τηλεοπτικά κανάλια και που προδίδουν αντικυβερνητικό μίσος, αμετροέπεια και κυνισμό. Η επίσημη ηγεσία της Ν.Δ. δεν αποδοκίμασε αυτές τις ακραίες συμπεριφορές. Νομίζω ότι αυτό το γεγονός βάζει ένα ερωτηματικό στη συνείδηση κάθε πολίτη στη δημόσια στάση χαμηλών τόνων που επέδειξε ο αρχηγός της.
Οι αντίπαλοί της κυβέρνησης προβλέπουν ότι η πυρκαγιά στο Μάτι θα αποτελέσει τη χαριστική βολή απονομιμοποίησής της στη συνείδηση των πολιτών. Συμφωνείτε;
Σημειώστε την εκτίμησή μου: Νομίζω ότι οι αναλύσεις αυτές πάσχουν από προφανή πολιτική σκοπιμότητα και εκπορεύονται από τους ίδιους κύκλους και τα συμφέροντα που μέχρι τώρα από τον Γενάρη του 2015 έχουν προετοιμάσει τουλάχιστον τέσσερις δήθεν «αριστερές παρενθέσεις» για την κυβέρνηση, ενώ ταυτόχρονα καταστροφολογούν διαχρονικά για την οικονομία, για τους θεσμούς, για το ήθος της αριστερής διακυβέρνησης, για το ίδιο το μέλλον της χώρας. Δεν έχουν αντιληφθεί ότι όλες αυτές οι διαχρονικές αυτοδιαψεύσεις έχουν οδηγήσει σε έναν μεγαλύτερο μεν φανατισμό και σε συσπείρωση τον σκληρό πυρήνα των οπαδών τους, πλην όμως παράγουν κόπωση, αφερεγγυότητα και πλήρη έλλειψη εμπιστοσύνης στην πλειοψηφία του λαού μας, και μεθαύριο του εκλογικού σώματος, σε σχέση με το αν συγκροτούν πράγματι εναλλακτική πρόταση απέναντι σε μία διακυβέρνηση που βγάζει τη χώρα από τις στενές μνημονιακές δεσμεύσεις και της έχει προσδώσει διεθνές κύρος και οντότητα ως πόλου σταθερότητας. Αν νομίζουν ότι οι κραυγές για «μειοδότες, προδότες» για τη συμφωνία των Πρεσπών και οι νέες κραυγές για «εγκληματίες, εμπρηστές» για την τραγωδία στο Μάτι, πείθουν και κερδίζουν ακροατήρια, τότε θα είναι για μια ακόμα φορά άξιοι της πολιτικής τους μοίρας.
Η κυβέρνηση σχεδίαζε ένα μπαράζ παρεμβάσεων για το φθινόπωρο, με το οποίο ισχυριζόταν ότι θα σηματοδοτηθεί η έξοδος από τα μνημόνια και η σταδιακή αναστροφή της λιτότητας. Εσείς πώς τα βλέπετε όλα αυτά, δεδομένου ότι μεσολάβησε μια εθνική τραγωδία;
Η εθνική τραγωδία κάνει πιο επιτακτική και πιο συνειδητή την προσπάθεια και την ανάγκη για την ανασύσταση του κοινωνικού ιστού μέσα στις μεταμνημονιακές συνθήκες για παραγωγική ανασυγκρότηση και ανάπτυξη με πρόσημο κοινωνικής δικαιοσύνης. Η επούλωση ενός μεγάλου τραύματος δεν γίνεται με τη στιγμιαία και στείρα ανάληψη ευθυνών, αλλά με την πραγματική ανάληψη της ευθύνης για την άμεση και μακροπρόθεσμη επούλωση τραυμάτων και θεραπεία των αιτίων που τα δημιούργησαν.
Ολοι κρινόμαστε. Είμαι αισιόδοξος ότι θα είναι δυνατόν να γίνουν ακόμα περισσότερα πράγματα από αυτά που ζητούσε η αντιπολίτευση προ μηνών. Οταν γίνουν εκλογές, μετά από δεκατέσσερις μήνες, ο λαός θα αποτιμήσει τη συμπεριφορά όλων μας.
Οι διαδικασίες της Συνταγματικής Αναθεώρησης μπορούν να προχωρήσουν σε αυτό το κλίμα οξείας πολιτικής αντιπαράθεσης;
Η διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης όχι μόνο πρέπει να προχωρήσει, αλλά πλέον και η συζήτηση θα είναι περισσότερο «στο κόκαλο» και για κρίσιμα θέματα που αφορούν το περιβάλλον. Ας θυμηθούμε όλοι την ανοιχτή διαχρονική αντιπαράθεση για το άρθρο 24 περί των δασών.