Βαρύς αναμένεται να είναι ο απολογισμός από τον φονικό σεισμό των 6,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έπληξε τα νησιά Λομπόκ, Γκίλι Μένο και Μπαλί της Ινδονησίας.
Για 91 επιβεβαιωμένους νεκρούς και 209 τραυματίες, έκανε λόγο ο Έλληνας Πρόξενος στην Τζακάρτα, διευκρινίζοντας ότι, δεν υπάρχουν Έλληνες ανάμεσά τους.
Μιλώντας στην εκπομπή «Άλλα νέα;» και στη Μαρία Παύλου ο κ. Σοφοκλής Μανδαλίδης ανέφερε ότι έχουν καταγραφεί μεγάλες καταστροφές σε κτίρια στο Λομπόκ και στο Γκίλι Μένο, που έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Τα περισσότερα θύματα σκοτώθηκαν από πτώση μπάζων. Εκατοντάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν, αναφέρουν οι τοπικές Αρχές, ενώ χιλιάδες κτίρια έχουν υποστεί ζημιές.
Ο σεισμός χτύπησε το δημοφιλές τουριστικό θέρετρο στις 19:46 το βράδυ της Κυριακής, τοπική ώρα.
Είχε χαμηλό εστιακό βάθος 15 χιλιομέτρων και το επίκεντρό του εντοπίστηκε περίπου 18 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του νησιού. Ακολούθησαν πολλοί μετασεισμοί, ενώ οι μεγαλύτερες ζημιές καταγράφηκαν στη βόρεια ακτή.
Πολλοί άνθρωποι διανυκτέρευσαν πανικόβλητοι στο ύπαιθρο, χωρίς φως στις περισσότερες περιπτώσεις καθώς είχαν προκληθεί βλάβες στο δίκτυο ηλεκτροδότησης.
Οι ισχυρές σεισμικές δονήσεις έγιναν αισθητές και στο Μπαλί και την Ανατολική Ιάβα. Μάλιστα το κτίριο του διεθνούς αεροδρομίου Ngurah Rai στο Μπαλί υπέστη ζημιές, αλλά δεν επηρεάστηκαν οι πτήσεις.
Χιλιάδες κάτοικοι μετακινήθηκαν σε υψηλότερα εδάφη μετά την προειδοποίηση για τσουνάμι που εξέδωσε αμέσως μετά τον σεισμό η υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της Ινδονησίας και αργότερα απέσυρε. Ωστόσο, στις βόρειες ακτές του Λομπόκ καταγράφηκαν μικρά κύματα τσουνάμι ύψους 13 εκατοστών, όπως και στο γειτονική νησί Σουμπάουα.
Πολλά σχολεία παραμένουν κλειστά σήμερα καθώς δεν έχει διαπιστωθεί κατά πόσον ο σεισμός επηρέασε τη στατικότητα των κτιριακών εγκαταστάσεων.
Αρκετές εκατοντάδες παραθεριστές που είχαν πάει για κατάδυση στα νησιά Γκίλι απομακρύνθηκαν, όπως και 200 τουρίστες, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας, Σουτόπο Νουγκρόχο. Κάπου 700 ακόμη αναμένουν να απομακρυνθούν.
Οι Αρχές ακύρωσαν για λόγους ασφαλείας δύο διεθνή συνέδρια στο Λομπόκ και το Μπαλί με υπουργούς από γειτονικά κράτη για την περιφερειακή ασφάλεια και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ενώ όσοι είχαν καταφθάσει -μεταξύ των οποίων και η υπ. Εξωτερικών της Αυστραλίας Τζούλι Μπίσοπ- είναι σώοι και ασφαλείς, όπως ανακοινώθηκε επισήμως.
Πρόκειται για τον δεύτερο σεισμό που πλήττει το Λομπόκ το τελευταίο διάστημα. Πριν από μία εβδομάδα είχαν σκοτωθεί τουλάχιστον 16 άνθρωπο, πάνω από 350 τραυματίστηκαν, ενώ εκατοντάδες ορειβάτες εγκλωβίστηκαν για κάποιο διάστημα στο ηφαίστειο Ριντζάνι.
Η Ινδονησία βρίσκεται πάνω στο λεγόμενο «δαχτυλίδι της Φωτιάς» του Ειρηνικού, όπου συγκρούονται τεκτονικές πλάκες και είναι ιδιαίτερα συχνοί οι σεισμοί και οι ηφαιστειακές εκρήξεις.
Newsroom Αθήνα 9.84