Search

Δ. Σαρηγιάννης στον Αθήνα 9.84: Kάποια χημικά παραμένουν στο περιβάλλον για δεκαετίες

757

Μετρήσεις για τους τοξικούς ρύπους στις πυρόπληκτες περιοχές ξεκίνησε το ΑΠΘ καθώς η τοξική επιβάρυνση των καμένων εδαφών είναι πολύ σοβαρή. Οι πυρόπληκτοι είναι αντιμέτωποι με τη διαχείριση εξαιρετικά επιβλαβών ουσιών, όπως ο μόλυβδος, ο αμίαντος, το κάδμιο το αρσενικό αλλά και τα προϊόντα καύσης του πλαστικού.

Ο επικεφαλής της έρευνας, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, αναπληρωτής καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στην Ελεονώρα Ορφανίδου τόνισε ότι κάποια από τα χημικά αυτά παραμένουν στο περιβάλλον για δεκαετίες. Ωστόσο όπως σημείωσε μετά από τρεις μήνες αναμένεται η συγκέντρωση των χημικών να μειωθεί κατά το ήμισυ καθώς θα υπάρξει φυσική ανακαίνιση του εδάφους.

Καλεί μάλιστα όσους βρίσκονται στο σημείο, κατοίκους, εθελοντές, εργαζόμενους στους δήμους να φορούν πάντα μάσκες και να έχουν καλυμμένο καλά το σώμα τους, Επίσης ο χρόνος έκθεσης στη περιοχή πρέπει να είναι μικρής διάρκειας.

Παιδιά και ηλικιωμένοι να αποφεύγουν την παραμονή τους στις πληγείσες περιοχές

«Περιμένουμε να βρούμε μεγάλες συγκεντρώσεις των επιβλαβών ουσιών στο έδαφος και στα υπέργεια ύδατα», τονίζει ο κ. Σαρηγιάννης «ενώ στην ατμόσφαιρα οι συγκεντρώσεις των ρύπων είναι πλέον χαμηλές».

 

Print Friendly, PDF & Email



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *