Σε κρίσιμο σημείο βρίσκεται η αντιπαράθεση της αμερικανικής κυβέρνησης με την Άγκυρα μετά την ανακοίνωση νέων δασμών και την κατακόρυφη πτώση της λίρας.
Σήμερα ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν με άρθρο του στους New York Times σημείωνει ότι η χώρα του έχει εναλλακτικές και θα αναζητήσει άλλους φίλους και συμμάχους.
Το τουρκικό νόμισμα έχει χάσει από την αρχή του έτους σχεδόν τη μισή της αξία του ενώ χθές έφτασε σε ιστορικό χαμηλό στην Wall Streer με 6,43 λίρες/ δολάριο. Η πτώση ήταν 13,7% ενώ μέσα στην ημέρα είχε φτάσει έως και 24%.
Την ίδια στιγμή ο Τ.Ερντογάν ζητούσε από τους πολίτες να ανταλλάξουν τα ξένα νομίσματα η τον χρυσό, που έχουν με λίρες για να στηρίξουν το εθνικό νόμισμα. «Είναι μια εθνική μάχη» έιπε χαρακτηριστικά.
Οι αγορές αν και δεν αναφέρονται σε συστημικό κίνδυνο εκφράζουν την ανησυχία τους για την πολιτική του Ερντογάν και την άρνηση της κεντρικής τράπεζας να αυξήσει τα επιτόκια με πληθωρισμό που έφθασε σχεδόν το 16% τον Ιούλιο σε ετήσιο ρυθμό.
Η αντιπαράθεση του Ντόναλντ Τραμπ με την Τουρκία και τον Ταγίπ Ερντογάν κυριαρχεί και στις σημερινές ηλεκτρονικές εκδόσεις των μεγάλων αμερικανικών ΜΜΕ.
Η κατακόρυφη πτώση της λίρας στα χαμηλότερα επίπεδα, σε σχέση με το δολάριο, δημιουργεί ανησυχία για την σταθερότητα στην Άγκυρα σημειώνει η εφημερίδα The Wall Street Journal και αναφέρεται στην ανησυχία της Ευρώπης και των αγορών.
Σε επιδείνωση της διαμάχης αναφέρεται η New York Times και σημειώνει την αστάθεια στην Μέση Ανατολή και το κομβικό σημείο στις σχέσεις μεταξύ συμμάτων του ΝΑΤΟ.
Η διελκυνστίδα όμως κυριαρχεί σε ΜΜΕ της Ευρώπης, όπως στην γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) η οποία την δήλωση Ερντογάν ότι η εταιρική σχέση βρίσκεται σε κίνδυνο
«Αν η Τουρκία αρρωστήσει, η Ιταλία κινδυνεύει να χρειαστεί ιατρό» γράφει η Corriere della sera όπως σημειώνει υπάρχει κίνδυνος για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις αλλά και για μεγάλες εταιρίες με ιδιαίτερη αναφορά στην UniCredit.
Η ένταση μεταξύ Άγκυρας και Ουάσινγκτον κλιμακώθηκε μετά την ανακοίνωση του Τραμπ για επιβολή διπλών δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από την Τουρκία στις ΗΠΑ. Έτσι οι δασμοί εκτινάσσονται σε 20% για το αλουμίνιο και 50% για τον χάλυβα.
«Μόλις έδωσα εντολή για διπλασιασμό των Δασμών στον Χάλυβα και στο Αλουμίνιο όσον αφορά την Τουρκία καθώς το νόμισμά της, η τουρκική λίρα, υποχωρεί ραγδαία έναντι του πολύ ισχυρού δολαρίου μας!» ανέφερε ο Τραμπ σε ανάρτησή του στο Twitter. «Το αλουμίνιο θα είναι τώρα 20% και ο χάλυβας 50%. Οι σχέσεις μας με την Τουρκία δεν είναι καλές αυτή την ώρα!», έγραψε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.
Άρθρο Ερντογάν σε NYT: H Τουρκία έχει εναλλακτικές
Σε άρθρο του που δημοσιεύεται σήμερα στους New York Times, ο Ταγίπ Ερτογάν τονίζει ότι η συμμαχία τους είναι στο όριο της διάλυσης και αναφέρει ότι οι ΗΠΑ κατ επανάληψη και συστηματικά αγνοούν και δεν σέβονται τις ανησυχίες του Τουρκικού λαού.
«Οι μονομερείς ενέργειες από τις ΗΠΑ ,οδηγούν την Τουρκία να αναζητήσει άλλους φίλους και συμμάχους» αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Τονίζει ότι οι ΗΠΑ υπονομεύουν τα ίδια τα συμφέροντά τους με τις μονομερείς ενέργειες εναντίον της Τουρκίας και προειδοποιεί ότι η Αγκυρα θα αναζητήσει νέες συμμαχίες.
«Πριν να είναι αργά, η Ουάσινγκτον πρέπει να εγκαταλείψει την λανθασμένη αντίληψη ότι η σχέση μας μπορεί να είναι ασύμμετρη και να αποδεχτεί ότι η Τουρκία έχει εναλλακτικές«.
Ο Εργοτάν απαντά στα σημεία αιχμής των σχέσεων με τις ΗΠΑ, και αναφέρεται στο θέμα του Γκιούλ και σημειώνει ότι οι ΗΠΑ έχουν χρησιμοποιήσει 5.000 φορτηγά και 2.000 μεταγωγικά αεροπλάνα για να μεταφέρουν όπλα στο PYD/YPC τα τελευταία χρόνια.
Αναφέρεται επίσης στα αμερικανικά μέτρα εναντίον υπουργών της Τουρκίας και τα χαρακτηρίζει ως απαράδεκτα και επιζήμια για τις σχέσεις των δύο χωρών.
Στο μακροσκελές άρθρο σημειώνει ότι η Τουρκία, όπως και στο παρελθόν θα φροντίζει για τις δικές της υποθέσεις όταν οι ΗΠΑ αρνούνται να ακούσουν. «Την δεκαετία του 70 η τουρκική κυβέρνηση παρενέβη για να αποτρέψει την σφαγή εθνοτικών Τούρκων από τους Ελληνοκυπρίους παρά τις αντιρρήσεις της Ουάσινγκτον» γράφει ο Ταγίπ Ερντογάν.
Η λίρα Τουρκίας, κατόπιν των γεγονότων, κατέγραψε πτώση 19% έναντι του δολαρίου, ενώ η Άγκυρα από την πλευρά της προειδοποίησε τις ΗΠΑ ότι οι κυρώσεις και η πίεση θα προκαλέσουν ζημιά στις σχέσεις μεταξύ των δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ. Ανέφερε μάλιστα ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να επιβάλει ανταποδοτικά μέτρα, όπως κρίνει αναγκαίο, ενάντια στους αμερικανικούς δασμούς.
Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, ο Χάμι Ακσόϊ τόνισε επίσης σε ανακοίνωσή του ότι η Τουρκία επιθυμεί τα ζητήματα να λύνονται μέσω διπλωματίας, διαλόγου, καλών προθέσεων και συνεννόησης.
Έκκληση για διαπραγματεύσεις
Την ίδια στιγμή η Άγκυρα «εκλιπαρεί» τον πρόεδρο Τραμπ να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων όπως μεταδίδουν ειδησεογραφικά πρακτορεία (Reuters – ΑΠΕ-ΜΠΕ)
Η υπουργός Εμπορίου της Τουρκίας ικέτεψε τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αναφορικά με τους δασμούς, σημειώνοντας ότι η εμπορική διένεξη μεταξύ των νατοϊκών συμμάχων μπορεί και πρέπει να λυθεί με διάλογο.
«Επανειλημμένες προσπάθειες να διαβιβάσουμε στην αμερικανική κυβέρνηση ότι κανένα από τα δηλωμένα κριτήρια που οδήγησαν στους αμερικανικούς δασμούς δεν είναι εφαρμοστέα για την Τουρκία, έχουν μέχρι τώρα αποδειχθεί άκαρπες», ανέφερε με ανακοίνωσή της η υπουργός Ρουσχάρ Πεκάν.
«Εντούτοις, εκλιπαρούμε τον πρόεδρο Τραμπ να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων – αυτό μπορεί και πρέπει να επιλυθεί μέσα από διάλογο και συνεργασία», σημείωσε.
Στο βάθος το ΔΝΤ ;
«Δεν έχουμε λάβει καμία ένδειξη από τις τουρκικές αρχές ότι σκέφτονται να υποβάλλουν αίτημα για οικονομική βοήθεια», δήλωσε η εκπρόσωπος Ράντα Ελναγκάρ με ανακοίνωση που απέστειλε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Η ίδια πρόσθεσε ότι το Ταμείο δεν σχολιάζει για την απότομη πτώση της τουρκικής λίρας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι το ΔΝΤ δεν τοποθετείται για τις καθημερινές διακυμάνσεις στις ισοτιμίες των νομισμάτων.
Τα έξι αγκάθια
Η παραμονή στις ΗΠΑ από το 1999 του Τούρκου ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν είναι πιθανόν η βασικότερη αιτία της οργής της Άγκυρας.
Η Τουρκία κατηγορεί τον πρώην σύμμαχο του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι ενορχήστρωσε το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου του 2016 και έκτοτε έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό εναντίον των υποστηρικτών του.
Η Άγκυρα ζήτησε, εξάλλου, επανειλημμένα την έκδοση του Γκιουλέν, ο οποίος από την πλευρά του διαψεύδει κάθε εμπλοκή στην απόπειρα πραξικοπήματος.
Ωστόσο, προς το παρόν τα αιτήματά της τουρκικής κυβέρνησης πέφτουν στο κενό.
«Το ερώτημα που τίθεται είναι «άραγε, υπάρχουν επαρκώς σαφείς αποδείξεις της προσωπικής ανάμειξης του Φετουλάχ Γκιουλέν;»» επισήμανε, στα τέλη Ιουλίου, ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος από τις ΗΠΑ.
Ο Μπράνσον, ο οποίος ήταν επικεφαλής μιας προτεσταντικής εκκλησίας στη Σμύρνη, κατηγορείται για κατασκοπεία και ότι ενήργησε για λογαριασμό του δικτύου του Φετουλάχ Γκιουλέν, όπως και του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), οργανώσεων που οι τουρκικές αρχές θεωρούν τρομοκρατικές.
Αξιώνοντας την άμεση απελευθέρωσή του, η Ουάσινγκτον απείλησε την Τουρκία με κυρώσεις, προτού προχωρήσει τελικά στην υλοποίηση των απειλών της από την 1η Αυγούστου.
Εκτός του Μπράνσον, δύο υπάλληλοι αμερικανικών αποστολών στην Τουρκία παραμένουν υπό κράτηση και άλλος ένας έχει τεθεί σε κατ΄ οίκον περιορισμό.
Ο ίδιος άσκησε έφεση και η Άγκυρα διαμαρτυρήθηκε σφόδρα μετά την καταδίκη του.
Επιπλέον, ένα κολοσσιαίο πρόστιμο ενδέχεται να επιβληθεί στη Halkbank, μια προοπτική που προκαλεί ανησυχίες στην τουρκική ηγεσία.
Στην καρδιά αυτής της υπόθεσης, που θα μπορούσε να λάβει εκρηκτικές διαστάσεις, βρίσκεται ο Τουρκο-ιρανός επιχειρηματίας Ρεζά Ζαράμπ. Κατά τη διάρκεια της δίκης, ενέπλεξε τον ίδιο τον πρόεδρο Ερντογάν αλλά και υπουργούς της τουρκικής κυβέρνησης.
Η Άγκυρα χαρακτήρισε τη δίκη «συνωμοσία» που εξύφανε ο Φετουλάχ Γκιουλέν.
Η Άγκυρα θεωρεί ότι αυτή η πολιτοφυλακή συνδέεται με το PKK.
Έπειτα από μια πρώτη επιχείρηση το 2016, που στοχοθέτησε τους Κούρδους μαχητές και τους τζιχαντιστές, η Τουρκία εξαπέλυσε φέτος μια επιχείρηση για να εκδιώξει τις YPG από τον θύλακα της Αφρίν.
Κατόπιν, η Άγκυρα απείλησε να επεκτείνει τις επιχειρήσεις της προς τη Μανμπίτζ όπου παραμένουν αναπτυγμένοι Αμερικανοί στρατιώτες. Ωστόσο, Τουρκία και ΗΠΑ τελικά συμφώνησαν σε έναν «οδικό χάρτη» που προβλέπει την αποχώρηση των YPG από τη Μανμπίτζ και την έναρξη κοινών περιπολιών.
Στις αρχές της εβδομάδας, η Τουρκία διαβεβαίωνε ότι αυτή η συμφωνία δεν θα επηρεαστεί από τη διένεξη με τις ΗΠΑ.
«Δεν βλέπω πώς (αυτός ο οδικός χάρτης) θα μπορούσε να λειτουργήσει με τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν σε βάρος της Τουρκίας», εκτιμά η Ασλί Αϊντιντασμπάς, ερευνήτρια στο European Council on Foreign Relations.
Το αμερικανικό Κογκρέσο υπερψήφισε στις αρχές Αυγούστου έναν προϋπολογισμό που απαγορεύει στο Πεντάγωνο να παραδώσει στην Τουρκία μαχητικά F-35, όσο η Άγκυρα δεν δεσμεύεται να τερματίσει τις διαπραγματεύσεις της για την αγορά των S-400.
‘Από την αρχή της κρίσης με τις ΗΠΑ, στις αρχές Αυγούστου, διατυπώθηκε η άποψη από ΜΜΕ, προσκείμενα στην Άγκυρα, ότι πρέπει να «κλείσει» η αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ, η οποία βρίσκεται στη νότια Τουρκία και την χρησιμοποιούν οι ΗΠΑ για να εξαπολύσουν πλήγματα εναντίον των τζιχαντιστών στη Συρία.
Newsroom Αθήνα 9.84