Είκοσι μια μέρες έχουν περάσει από το απόγευμα της «μαύρης Δευτέρας» της 23ης Ιουλίου, όταν δεκάδες συνάνθρωποί μας έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της φονικής πυρκαγιάς.
Στους 95 οι νεκροί
Σήμερα έγινε γνωστό ότι έχασε τη μάχη για τη ζωή ένας 63χρονος, ο οποίος νοσηλευόταν διασωληνωμένος με σοβαρά εγκαύματα στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του ΚΑΤ, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών στους 95.
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, 30 εγκαυματίες εξακολουθούν να νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της Αττικής. Από αυτούς οι τέσσερις παραμένουν διασωληνωμένοι σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, ενώ σε καλή κατάσταση νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία».
Κι όσο οι ημέρες περνούν οι κάτοικοι προσπαθούν με όσα ψυχικά αποθέματα διαθέτουν να επουλώσουν τις πληγές τους.
Πρόκειται για ένα οδοιπορικό φρίκης. Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της φωτιάς, που άφησε πίσω της δεκάδες νεκρούς και καμένες περιουσίες.
Από αύριο οι αιτήσεις
Σύμφωνα με τον δήμαρχο Ραφήνας Ευάγγελο Μπουρνούς αύριο θα αποσταλούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου προς το υπ. Εσωτερικών οι πρώτες 500 αιτήσεις που έχουν υποβληθεί για την χορήγηση του επιδόματος οικοσκευής, πόσο το οποίο ανέρχεται περίπου στις 5.800 ευρώ. Πρόκειται για ολοσχερείς καταστροφές ή για ανεπανόρθωτες ζημιές (χαρακτηρισμένα «κόκκινα» και «κίτρινα» σπίτια από τα συνεργεία καταγραφής).
Ο δήμαρχος Ραφήνας προσθέτει ότι απομένει να κατατεθούν στον δήμο περίπου 100 αιτήσεις από ολικές καταστροφές σπιτιών επισημαίνοντας ότι έχουν κατατεθεί άλλες 700 από κατοίκους των οποίων τα σπίτια έχουν χαρακτηριστεί «πράσινα» από τα συνεργεία καταγραφής. Αμέσως μετά θα επιστρέψουν στην περιοχή οι αρμόδιες επιτροπές του υπουργείου προκειμένου να διαπιστώσουν το μέγεθος της καταστροφής στα συγκεκριμένα σπίτια.
Ιδιαίτερη αίσθηση προκαλεί, ωστόσο, η απάντηση του κ. Μπουρνούς, στο ερώτημα «τι έφταιξε και φτάσαμε σε αυτή την τραγωδία», καθώς ο δήμαρχος καταγγέλλει ότι «υποτιμήθηκε η φωτιά στην αρχή και μετά έγινε λάθος εκτίμηση από τον επιχειρησιακό υπεύθυνο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Από την στιγμή», επισημαίνει, «που η φωτιά δεν περιορίστηκε στην αρχή και δεν ήρθαν άμεσα πολλά εναέρια μέσα και δεν εκτιμήθηκε ότι έπρεπε να δοθεί εντολή εκκένωσης οποιαδήποτε άλλη προσπάθειά μας να απομακρύνουμε τους κατοίκους δεν ήταν στοιχισμένη όποτε δεν υπήρχε ο χρόνος αλλά και η ελπίδα για αυτούς τους ανθρώπους».
Το οδοιπορικό της φρίκης
Ένα οδοιπορικό γεμάτο στάχτες, αποκαΐδια και θρήνο. Οι δρόμοι είναι άδειοι, οι λιγοστοί κάτοικοι που έχουν απομείνει στο Μάτι προσπαθούν να συνεχίσουν τη ζωή τους με όσο κουράγιο τους έχει απομείνει. Η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική, η οσμή των καμένων είναι αφόρητη. Η περιοχή θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο.
Στο Μάτι, στους κεντρικούς δρόμους Δημοκρατίας και Ποσειδώνος, εντοπίζονται τα περισσότερα καμμένα σπίτια.
Στους δρόμους υπάρχουν ακόμη κλαδιά από καμμένα δέντρα και τα συνεργεία καθαρισμού προσπαθούν ακόμη να καθαρίσουν την περιοχή.
Στις κολώνες της ΔΕΗ (που έμειναν όρθιες από την πύρινη λαίλαπα) και σε τοίχους σπιτιών υπάρχουν ακόμη φωτογραφίες αγνοουμένων και ζώων συντροφιάς από τις πρώτες κιόλας μέρες.
Η ηλεκτροδότηση σε κάποια σπίτια έχει αποκατασταθεί πλήρως ενώ κάποιες άλλες οικίες παραμένουν στο σκοτάδι.
Η καμμένη περιοχή, με τους λιγοστούς πλέον κατοίκους, θυμίζει πόλη φάντασμα.
Στο Κόκκινο Λιμανάκι
Παραλία «φάντασμα» και το Κόκκινο Λιμανάκι. Συναντήσαμε στην παραλία ένα νεαρό ζευγάρι να με το βλέμμα καρφωμένο στην παραλία, η οποία όπως μας είπαν, πριν συμβεί το κακό ασφυκτιούσε καθημερινά από λουόμενους.
«Τα καμένα κάποια στιγμή θα αποκατασταθούν, όμως εδώ πέθαναν παιδιά, κάηκε κόσμος» κι αυτό δεν πρόκειται ποτέ να ξεχαστεί, είπαν οι δυο τους μιλώντας στον σταθμό μας. Τα παιδιά περιέγραψαν καρέ-καρέ πως σώθηκαν εκείνη την μέρα μαζί με τους γονείς τους και εξέφρασαν την οδύνη τους για τον χαμό τόσων ανθρώπων.
Λίγο πιο κάτω, σε έναν κάθετο χωματόδρομο της οδού Δημοκρατίας, βρίσκεται το «οικόπεδο του θανάτου». Εκεί που βρέθηκαν 26 συνάνθρωποί μας νεκροί. Η σιδερένια συρόμενη πόρτα του οικοπέδου παραμένει κλειστή. Στην είσοδο λουλούδια και μηνύματα οδύνης από συγγενείς, φίλους και κατοίκους θυμίζουν ακόμη αυτή την τραγική μέρα.
Στην ταβέρνα της Αργυρής Ακτής, έχει τοποθετηθεί από τους ντόπιους ένα λευκό πανό στο οποίο αναγράφεται: «Ούτε συγνώμη, ούτε ντροπή, στις στάχτες φωνάζουν οι νεκροί». Τα σχόλια είναι περιττά.
Μαρτυρίες που σοκάρουν
Όσοι κατάφεραν να σωθούν έφυγαν από το Μάτι. Όσοι έχουν μόνιμες κατοικίες προσπαθούν να συνεχίσουν της ζωή τους, σε μια περιοχή, που η απουσία των δικών τους ανθρώπων -των συγγενών, των φίλων, των γειτόνων- γίνεται όλο και πιο έντονη.
Κατηφορίζοντας στη Λεωφόρο Ποσειδώνος, το δρόμο που οδηγεί στην ταβέρνα «Αργυρή Ακτή» εκεί που διέφυγαν ορισμένοι από τους κατοίκους της περιοχής για να σωθούν από τις φλόγες, επικρατεί ησυχία. Λιγοστά παρκαρισμένα αυτοκίνητα στην άκρη του δρόμου μαρτυρούν ότι υπάρχουν ακόμη άνθρωποι εδώ.
Ορισμένοι από αυτούς μίλησαν στον 9.84 και μεταξύ άλλων τόνισαν ότι μετά το τραγικό συμβάν γενικότερα η περιοχή θυμίζει πόλη-φάντασμα. Οι παραλίες είναι άδειες εντελώς. Περιγράφουν πως οι ίδιοι σώθηκαν χάρη στην βοήθεια του Θεού και στην τύχη που είχαν να φτάσουν εγκαίρως στην θάλασσα. Πως ορισμένοι κατάφεραν να πάρουν μαζί τους και τα ζώα τους και να τα σώσουν. Επισημαίνουν ότι αδυνατούν να πιστέψουν μέχρι σήμερα ότι ο διπλανός τους γείτονας είναι νεκρός και πως θα χρειαστεί πολύς καιρός να σταθούν στα πόδια τους.
Kώστας Κορέλλης