Για ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας κάνουν λόγο οι Financial Times υποστηρίζοντας ωστόσο ότι η Ελλάδα παρόλα αυτά έχει ακόμη πολύ δρόμο μπροστά της καθώς το output της οικονομίας της, το βιοτικό επίπεδο των πολιτών και οι τιμές των ακινήτων βρίσκονται πολύ πιο κάτω από τα προ κρίσης επίπεδα.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το output της ελληνικής οικονομίας είναι στο 3,7% σε σχέση με τα μέσα του 2015, αλλά 25% κάτω από τα επίπεδα του 2007.
Παρά τις προσδοκίες για ισχυρή ανάπτυξη, το 2023 το output της οικονομίας προβλέπεται να είναι 17% κάτω από τα επίπεδα του 2007, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΝΤ.
Αντιπαραθέτοντας το output της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, που χτυπήθηκαν επίσης σκληρά από την οικονομική κρίση, παρατηρείται ότι οι χώρες της Ιβηρικής έχουν επανακάμψει και στο δεύτερο τρίμηνο του 2018.
Στην Ιταλία, το output της οικονομίας ήταν 5% χαμηλότερο από την κορύφωσή του πριν από την κρίση.
Ένα άλλο σημαντικό έμπόδιο στη βελτίωση της ελληνικής οικονομίας είναι τα κόκκινα δάνεια των τραπεζων τα οποία υπολογίζεται ότι φτάνουν το 50% όλων των δανείων.
«Το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων πολιτών δεν έχει βελτιωθεί ακόμη και ο δείκτης ανεργίας παραμένει υψηλός περίπου στο 20%, που μεταφράζεται σε 1 εκατομμύριο άνεργους ανθρώπους.
Αν και από τον Μάρτιο του 2015 άνοιξαν 300.000 νέες θέσεις εργασίας, οι περισσότερες από αυτές ήταν ημι-απασχόλησης, ενώ ο μέσος μισθός είναι κατά 22% χαμηλότερος από τα μισθολογικά επίπεδα του 2009.
Σχολιάζοντας την κτηματομεσιτική αγορά της Ελλάδας, που αποτελούσε παραδοσιακά μια σημαντική επένδυση για τα ελληνικά νοικοκυριά, οι Ft υπογραμμίζουν ότι δεν παρουσιάζει σημαντικά στοιχεία ανάκαμψης καθώς οι τιμές των ακινήτων είναι κατά μέσο όρο 42% χαμηλότερες από τα επίπεδα προ δεκαετίας, σημειώνεται.
Καταλήγοντας, οι FT υπογραμμίζουν πως τα νέα για την ελληνική οικονομία μπορεί να είναι αισιόδοξα, αλλά τα στοιχεία δείχνουν πως η κανονικότητα απέχει αρκετά.
Newsroom Αθήνα 9.84