Σκοτεινός και αφύλακτος παραμένει ο λόφος Φιλοπάππου, ενώ μέχρι τώρα οι προσαγωγές, οι συλλήψεις και τα ειδικά επιχειρησιακά σχέδια της Αστυνομίας δεν φαίνεται να έχουν αποτέλεσμα.
Πολίτες, αρχαιοφύλακες και ο υπεύθυνος του φυλακίου δηλώνουν – μεταξύ άλλων – στον Αθήνα 9.84 – ότι, παρά τις συνεχείς οχλήσεις προς την αστυνομία, ουσιαστικά υπάρχει αδιαφορία και δεν έχει αλλάξει τίποτα.
Μέχρι τη νύχτα του Δεκαπενταύγουστου ο λόφος του Φιλοπάππου μετρούσε τραυματίες. Ο 25χρονος φοιτητής είναι ο πρώτος, που χάνει την ζωή του στην περιοχή.
Μία από τα ίδια….
Ο Αθήνα 9.84 αποκαλύπτει με συγκεκριμένες μαρτυρίες και δηλώσεις ότι, από την ημέρα του μοιραίου περιστατικού μέχρι και σήμερα δεν έχει αλλάξει κάτι σε ό,τι αφορά στην ασφάλεια των επισκεπτών, την φύλαξη του χώρου και την εντατικοποίηση των ελέγχων.
Μέχρι στιγμής τα όσα έχουν ακουστεί για περιπολίες από την Αστυνομία με μηχανές τυπου «enduro» , εντατικοποίηση των ελέγχων και επέκταση του ωραρίου φύλαξης των πεζών περιπόλων της ΕΛΑΣ φαίνεται ότι έχουν μείνει στα λόγια και σε επίπεδο διοχέτευσης πληροφοριών. Πληροφορίες αναφέρουν ότι, οι περιπολίες με τις μηχανές θα γίνονται μετά τη δύση του ήλιου.
Ο κ. Επαμεινώνδας, φύλακας του φυλακίου, στην κορυφή του λόφου, μόλις 100-150 μέτρα από το σημείο στο οποίο έχασε πρόσφατα την ζωή του ο νεαρός, σπάει την σιωπή: «Ο χώρος δεν είναι περιφραγμένος, η φύλαξη δεν είναι ικανοποιητική και ούτε συνεχόμενη. Η φύλαξη γίνεται από τις 8 το πρωί μέχρι στις 21:45 το βράδυ και συνολικά λειτουργούν μόλις 5-6 φυλάκια σε όλο τον λόφο», αναφέρει.
Σε ερώτηση μας για το εάν έχει αλλάξει κάτι από πλευράς αστυνόμευσης στον λόφο με τα όσα ακούστηκαν για εποχούμενα περίπολα με enduro μηχανές και εντατικοποίηση των ελέγχων, απάντησε ως εξής: « Ουσιαστικά δεν έχει αλλάξει τίποτα. Ίσως έχουν αυξηθεί λίγο περισσότερο τα αυτοκίνητα της αστυνομίας που κάνουν εποχούμενες περιπολίες. Ομως δεν έχει αλλάξει κάτι. Ούτε enduro μηχανές, ούτε τίποτα άλλο» ανέφερε και πρόσθεσε: «Εδώ επάνω είναι επικίνδυνα μετά τις 10 το βράδυ. Είναι ένα μέρος σκοτεινό όπου στο παρελθόν έχουν γίνει πολλές επιθέσεις».
Σημειώνεται ότι, η περιοχή φυλάσσεται και από τους αρχαιοφύλακες της Εφορείας Αθηνών, ο αριθμός των οποίων αυξάνεται τους καλοκαιρινούς μήνες.
Κυριαρχεί πλέον ο φόβος
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του κ. Αλέξη, μόνιμος κάτοικος της περιοχής, τα τελευταία 30 χρόνια.
Καθημερινά πρωί και απόγευμα κάνει την καθιερωμένη βόλτα με τον σκύλο του στον λόφο. « Δεν υπάρχουν φύλακες, δεν υπάρχει αστυνόμευση στην περιοχή. Οι τουρίστες έρχονται και φοβούνται οι περισσότεροι» είπε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, μετά τον θάνατο του 25χρονου, δεν κυκλοφορεί άνθρωπος τα βράδια στην περιοχή. «Όλοι φοβούνται», είπε. Ωστόσο, και ο ίδιος επεσήμανε ότι, δεν έχει αλλάξει κάτι μετά το μοιραίο περιστατικό του Δεκαπενταύγουστου.
«Δεν βλέπω τίποτα να έχει αλλάξει. Εάν είχε αλλάξει κάτι θα το έβλεπα γιατί βγάζω συνέχεια το σκυλάκι μου βόλτα στον λόφο. Δεν έχω δει κάτι. Εδώ όταν πέσει το σκοτάδι φοβάσαι να περπατήσεις καθώς είσαι στόχος», κατέληξε.
Στόχοι ληστών ακόμη και βιαστών
Στα 700 στρέμματα του Φιλοπάππου, εκτός από τους χιλιάδες τουρίστες και τους Έλληνες περιπατητές, το τελευταίο διάστημα, μέσα στις σκιές -είτε ημέρας, είτε νύχτας- κυκλοφορούν συμμορίες κακοποιών, οι οποίοι ληστεύουν κυρίως ανύποπτους τουρίστες και νεαρά ζευγάρια που σκαρφαλώνουν στα βραχάκια του λόφου.
Ενδεικτική είναι η μαρτυρία του κ. Γρηγόρη, οδηγού ταξί, ο οποίος βρίσκεται καθημερινά στην πιάτσα της Πνύκας.
Όπως αποκάλυψε, πριν από δυο μέρες πήρε από την περιοχή κούρσα με πελάτες τουρίστες, οι οποίοι είχαν πέσει θύματα ληστείας. «Τους είχαν κλέψει τα πορτοφόλια έξω από την είσοδο της Ακρόπολης». Μας είπε επίσης, ότι από συναδέλφους του, έχει πληροφορηθεί και «διάφορα άλλα περιστατικά», για πολλά εκ των οποίων δεν ήθελε να πει λεπτομέρειες.
Μετά τις 9 το βράδυ τα περισσότερα περιστατικά
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ληστείες συμβαίνουν κυρίως τη νύχτα, από τις 9 το βράδυ έως τις 3 τα ξημερώματα και πολλαπλασιάζονται τα σαββατοκύριακα.
Εκτός από τον λόφο του Φιλοπάππου, οι ληστές δρουν στον Αρειο Πάγο και στις οδούς Δ. Αρεοπαγίτου και Αποστόλου Παύλου. Κινούνται συνήθως σε ομάδες 3-4 ατόμων και είναι οπλισμένοι με μαχαίρια, σουγιάδες ή σπασμένα μπουκάλια.
Μία τέτοια ομάδα, οπλισμένη με μαχαίρια, επιτέθηκε το βράδυ της Τετάρτης στον άτυχο 25χρονο φοιτητή και στη νεαρή φίλη του από την Πορτογαλία. Ο Έλληνας φοιτητής σπούδαζε στην Αγγλία, είχε έρθει για διακοπές έως το τέλος Αυγούστου και έμενε στο πατρικό του, στα βόρεια προάστια. Το ζευγάρι έκανε βόλτα στου Φιλοπάππου και κάποια στιγμή ανέβηκε στα βραχάκια, όπου λίγο πριν τις 11 το βράδυ, δέχθηκε την επίθεση των τριών ληστών.
Καταγγελία για κλειστά φυλάκια λόγω έλλειψης προσωπικού
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρχαιοφυλάκων Γιάννης Μαυρικόπουλος καταγγέλει ότι κατ’ επανάληψη έχουν ενημερώσει την ΕΛ.ΑΣ για περιπτώσεις επιθέσεων, κλοπών, βιασμών στην περιοχή και έχουν ζητήσει την περίφραξη του λόφου με συρματοπλέγματα και την τοποθέτηση σε ειδικά απομονωμένα σημεία υπερυψωμένων καμερών με στόχο την καλύτερη παρακολούθηση τους.
Κατήγγειλε μάλιστα ότι, λόγω έλλειψης προσωπικού (φυλάκων) υπάρχουν πολλά φυλάκια στον λόφο που είναι κλειδωμένα και δεν λειτουργούν φέτος, κάτι που καταγράψαμε και εμείς στο ρεπορτάζ.
«Έχουμε ζητήσει κατ’ επανάληψη από το υπουργείο Πολιτισμού να προχωρήσει σε προσλήψεις αλλά δεν έχει γίνει τίποτα μέχρι σήμερα. Οι ελλείψεις είναι περίπου 1.500 άτομα σε πανελλαδική κλίμακα», δήλωσε καταλήγοντας ο κ. Μαυρικόπουλος.
Πολλοί κάτοικοι και επισκέπτες της περιοχής επεσήμαναν ότι, η αστυνόμευση του Φιλοπάππου είναι μία πολύ δύσκολη υπόθεση, που γίνεται ακόμα χειρότερη τη νύχτα. Η έκταση είναι πολύ μεγάλη, οι κακοποιοί έχουν πολλές οδούς διαφυγής και από την εκκλησία του Αγίου Δημητρίου Λουμπαρδιάρη και μετά, οι αστυνομικοί είναι υποχρεωμένοι να κινούνται πεζοί.
Αν σε όλα αυτά προστεθεί και το μαύρο σκοτάδι που επικρατεί στο μεγαλύτερο μέρος των 700 στρεμμάτων της περιοχής, είναι προφανές ότι ο λόφος του Φιλοπάππου είναι ιδεώδες λημέρι για κάθε είδους κακοποιούς.
Η επιστολή της μητέρας του 25χρονου
Εν τω μεταξύ, σήμερα δημοσιοποιήθηκε επιστολή της μητέρας του 25χρονου, που έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια ληστείας στου Φιλοπάππου, προς τον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους φορείς.
«…ο Νικόλας, απέχοντας για αρκετό καιρό από την ελληνική πραγματικότητα, δεν γνώριζε την επικινδυνότητα αυτού του χώρου, η οποία δημιουργήθηκε και συντηρείται και με δική σας συνενοχή» αναφέρει χαρακτηριστικά στην επιστολή της η κ. Λαμπρινή Μουστάκα και διερωτάται, μεταξύ άλλων «μήπως θα έπρεπε η Πολιτεία, αντί να διαθέτει την μισή αστυνομική δύναμη προς φύλαξη του πολιτικού μας προσωπικού και των οικογενειών τους, να διαθέτει ισχυρότερη αστυνομική δύναμη στον ευρύτερο αρχαιολογικό χώρο».
«Τον γιο μου, κ. Πρωθυπουργέ, τον φιλοξένησε και τον προστάτεψε το βραχώδες και απόκρημνο, αλλά παράλληλα προστατευμένο από την Πολιτεία, κάστρο του Εδιμβούργου και τον σκότωσε η ίδια του η Πατρίδα με την δική σας συνενοχή και εγκληματική αμέλεια» τονίζει και προσθέτει χαρακτηριστικά «Κύριε Πρωθυπουργέ, έχετε συνειδητοποιήσει ποια χώρα υπηρετείτε;».
Κώστας Κορέλλης