Η σημαντική πτώση στις δημοφιλείς ιατρικές και πολυτεχνικές σχολές, η εκρηκτική άνοδος στα παιδαγωγικά τμήματα και η ανοδική πορεία των σχολών οικονομίας και πληροφορικές σημάδεψαν τις φετινές βάσεις εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, οι οποίες ανακοινώθηκαν (για πρώτη φορά) το απόγευμα της Δευτέρας.
Η Ιατρική Αθήνας δεν απώλεσε τελικά το «ψυχολογικό φράγμα» των 19.000 μορίων (19.029), ωστόσο υποχώρησε κατά 114 μόρια, ενώ οι υπόλοιπες ιατρικές έχασαν από 192 μόρια (Πάτρα – 18.710) έως 267 (Ηράκλειο – 18.519 μόρια). Η Ιατρική Αλεξανδρούπολης και φέτος είναι η «βάση» των ιατρικών σχολών με 18.451 μόρια.
Σημαντική υποχώρηση κατέγραψαν και οι πολυτεχνικές σχολές, όχι μόνο στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (-323 μόρια Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, -176 Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, -131 Μηχανολόγων Μηχανικών και -222 μόρια η Σχολή Χημικών Μηχανικών), αλλά και στην περιφέρεια, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Ξάνθης, που υποχώρησε κατά 1.589 μόρια.
Οι Νομικές Σχολές ανέβηκαν οριακά (20 μόρια στην Αθήνα και μόλις 4 στη Θεσσαλονίκη), με εξαίρεση τη Νομική Θράκης, στην Κομοτηνή, που υποχώρησε κατά 50 μόρια σε σχέση με πέρυσι. Ανοδικά κινήθηκαν και οι σχολές Οικονομίας και Πληροφορικής, κυρίως στην Αθήνα, ενώ στην περιφέρεια, πέρα από μικρές εξαιρέσεις σχολών που υποχώρησαν ελαφρά, οι βάσεις κατέγραψαν μικρότερη άνοδο.
Εντυπωσιακή, πλην αναμενόμενη, άνοδο σημείωσαν οι βάσεις των παιδαγωγικών τμημάτων, σε όλη τη χώρα, καθώς το γεγονός ότι φέτος δεν αποτέλεσαν ξεχωριστό επιστημονικό πεδίο, οδήγησε στα ύψη την «ελκυστικότητά» τους. Το Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης Αθήνας «τσίμπησε» 1.144 μόρια, ενώ το αντίστοιχο τμήμα σε Ρόδο και Βόλο εκτοξεύτηκε κατά 1.785 και 1.558 μόρια αντίστοιχα. Στον αντίποδα, την πτώση των πολυτεχνικών σχολών ακολούθησαν τα τμήματα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, που κατά μέσο όρο «έχασαν» 1.000 μόρια.
Φοιτητής με… 1.200 μόρια και κάτι
Οι στρεβλώσεις του συστήματος εισαγωγής και ο μάλλον κακός καταμερισμός των εισακτέων, είχαν σαν αποτέλεσμα να υπάρχουν νέοι φοιτητές με βαθμολογίες κάτω από 2… Με άλλα λόγια, υποψήφιοι από Εσπερινά Λύκεια, οι οποίοι εξετάστηκαν με διαφορετικό σύστημα εισαγωγής, εισάγονται σε σχολές ΑΕΙ με βαθμολογίες πολύ κάτω από τη βάση. Το πιο εξωφρενικό παράδειγμα αφορά το Μαθηματικό Αθήνας και Θεσσαλονίκης, όπου η βάση για τους υποψήφιους των εσπερινών λυκείων διαμορφώθηκε στα… 1.203 και 1.206 μόρια αντίστοιχα, όταν οι βάσεις στις ίδιες σχολές για τους υποψήφιους των ημερήσιων λυκείων είναι 15.152 μόρια για το ΕΚΠΑ και 14.620 για το ΑΠΘ. Συμπέρασμα, στα αμφιθέατρα θα συνυπάρξουν φοιτητές του 15-16 και παραπάνω, και φοιτητές που έγραψαν στις πανελλαδικές κατά μέσο όρο 2 με 3.
Η πιο χαμηλόβαθμη σχολή είναι το τμήμα Τουριστικών Σπουδών ΤΕΙ Ηπείρου, με βάση γύρω στα 3.500 μόρια, ενώ οι σχολές με τη μεγαλύτερη άνοδο και πτώση ανήκουν και οι δύο στο ΕΚΠΑ. Συγκεκριμένα, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψε η Ισπανική Φιλολογία Αθήνας (+5.210 μόρια) και τη μεγαλύτερη πτώση η Ιταλική Φιλολογία Αθήνας (-3.882 μόρια).
Οι υποψήφιοι μπορούν να πληροφορούνται τα αποτελέσματα μέσω της ιστοσελίδας του Υπουργείου http://results.it.minedu.gov.gr πληκτρολογώντας
α) τον οκταψήφιο κωδικό αριθμό τους
β) τα τέσσερα αρχικά γράμματα των προσωπικών τους στοιχείων (Επώνυμο – Όνομα –Πατρώνυμο – Μητρώνυμο).
Ταυτόχρονα, τα αποτελέσματα εστάλησαν ηλεκτρονικά στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, προκειμένου να προωθηθούν στα σχολεία ευθύνης τους για να εκτυπωθούν καταστάσεις των επιτυχόντων που θα αναρτηθούν στα Λύκεια την Τρίτη. Διευκρινίζεται ότι οι καταστάσεις που θα αναρτηθούν στα Λύκεια θα περιέχουν μόνο τον κωδικό κάθε υποψηφίου και τα στοιχεία της επιτυχίας του και όχι τα ονομαστικά στοιχεία του.
Επίσης το απόγευμα της Δευτέρας τα αποτελέσματα των εισαγόμενων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με τις ειδικές κατηγορίες των αλλοδαπών-αλλογενών (αποφοίτων Λυκείων εκτός Ε.Ε.) και των αποφοίτων Λυκείων ή αντίστοιχων σχολείων Κρατών-Μελών της Ε.Ε. Τα ανωτέρω αποτελέσματα θα αναρτηθούν στην ίδια ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας.
Δείτε αναλυτικά τις βάσεις και τα συγκριτικά στοιχεία σε σχέση με το 2017
Ισίδωρος Ρούσσος