Απαγορευτική είναι η αναζήτηση φοιτητικής στέγης σε περιοχές όπως το Κουκάκι και το Κολωνάκι στην Αθήνα ή τα Χανιά της Κρήτης, καθώς οι ιδιοκτήτες φοιτητικών κατοικιών έχουν επιλέξει για δεύτερη χρονιά την βραχυχρόνια μίσθωση, η οποία τους αποφέρει μεγαλύτερο εισόδημα (μέσω Airbnb ξεπερνά και τα 1.000 ευρώ ανά μήνα).
Διαπραγμάτευση για 8μηνο
Οι τιμές μίσθωσης σε ορισμένες τέτοιες περιοχές έχουν αυξηθεί ακόμα και 100% σε σχέση με πέρυσι και θεωρείται δεδομένο ότι οι πρωτοετείς φοιτητές εκεί θα δυσκολευτούν στην εξασφάλιση φοιτητικής κατοικίας.
Μάλιστα, παρατηρείται και το φαινόμενο οι ιδιοκτήτες να διαπραγματεύονται τη μίσθωση του ακινήτου τους μόνον για τους μήνες από Οκτώβριο έως και Ιούνιο, ώστε το υπόλοιπο διάστημα να το διαθέτουν μέσω των πλατφορμών βραχυχρόνιας μίσθωσης.
Αν και με τιμές που έχουν ξεφύγει σε σχέση με αυτές του 2014 (όταν μια φοιτητική κατοικία μπορούσε να αποκτηθεί με 35.000 ευρώ) και αυτό εξαιτίας και πάλι του Airbnb, υπάρχει και η δυνατότητα της αγοράς (αντί της μίσθωσης) ενός κατάλληλου για φοιτητές ακινήτου το οποίο παράλληλα μπορεί να διατίθεται και για βραχυχρόνια μίσθωση κατά το διάστημα του έτους που τα πανεπιστήμια είναι κλειστά (Χριστούγεννα, Πάσχα, Καλοκαίρι).
Ωστόσο, εφόσον μιλάμε για περιοχές στις οποίες παρατηρείται ενδιαφέρον για βραχυχρόνιες μισθώσεις, ιδιαίτερα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Κρήτη, οι τιμές για ένα δυάρι κινούνται πλέον στην περιοχή των 60.000 ευρώ.
Γενικότερα, λόγω της οικονομικής ύφεσης η οποία είχε ως αποτέλεσμα τη σημαντική πτώση των τιμών των ακινήτων, συχνά αποτελεί συμφέρουσα λύση, αντί μίσθωσης η αγορά κατοικίας, είτε με μετρητά, είτε και με μικρό δάνειο, όπου, αντί ενοικίου, θα καταβάλλεται η μηνιαία τοκοχρεωλυτική δόση. Με την ολοκλήρωση των σπουδών το ακίνητο αυτό θα αποφέρει εισόδημα από τη μίσθωσή του ή μπορεί να πουληθεί, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι τιμές των ακινήτων έχουν σταθεροποιηθεί και εκτός απρόοπτου εκτιμάται ότι θα ακολουθήσουν ανοδική πορεία.
Συμβουλές από τους μεσίτες
Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να επιδείξουν οι γονείς που αυτές τις μέρες ψάχνουν να νοικιάσουν σπίτι σε κάποια από τις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας για τα παιδιά τους.
Εν’ όψει της νέας φοιτητικής χρονιάς, η Ομοσπονδία Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Ελλάδος, προς διευκόλυνση των φοιτητών και των γονέων τους δίνει 10 συμβουλές προκειμένου να αποφύγουμε τις παγίδες.
1. Σε όλες τις φοιτητουπόλεις της χώρας υπάρχει τόσο επάρκεια διαθέσιμης φοιτητικής κατοικίας, όσο και νόμιμα μεσιτικά γραφεία που ασχολούνται εξειδικευμένα με τη μίσθωσή τους. Σε κάθε περίπτωση, όμως, ψάχνοντας για σπίτι, οι φοιτητές πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:
2. Τα σπίτια στα κέντρα των πόλεων είναι, κατά κανόνα, παλαιότερα και ακριβότερα σε σχέση με αυτά που βρίσκονται στην περιφέρειά τους. Συνεπώς δεν θα πρέπει να περιορίζουν την αναζήτησή τους στο κέντρο, αλλά οπουδήποτε μπορεί να εντοπίσουν διαθέσιμη κατοικία που να καλύπτει τις ανάγκες τους.
3. Να ελέγχουν την τοποθεσία του σπιτιού, τη γειτονιά και τι υπηρεσίες παρέχει αυτή (super market, τράπεζες, τακτική αστική συγκοινωνία, πρόσβαση στην πανεπιστημιούπολη, κλπ).
4. Να ελέγχουν καλά το σπίτι, για να διαπιστώσουν τυχόν βλάβες και να τις επισημάνουν στον ιδιοκτήτη, ώστε να τις διορθώσει πριν αρχίσουν να το κατοικούν, ώστε να το παραλάβουν σε καλή και λειτουργική κατάσταση. Να αποφεύγουν να μισθώνουν υπόγεια, σοφίτες ή πολύ παλιές κατοικίες.
5. Η μίσθωση κατοικίας ισχύει τουλάχιστον για τρία χρόνια, ακόμα και αν έχει συμφωνηθεί μικρότερος ή αόριστος χρόνος. Μετά την παρέλευση της τριετίας, η μίσθωση μπορεί να λήξει οποτεδήποτε, με απλή καταγγελία του ιδιοκτήτη ή του ενοικιαστή.
6. Στις μισθώσεις κατοικιών, το ύψος του μισθώματος διαμορφώνεται ελεύθερα και δεσμεύει και τις δύο πλευρές.
7. Οι φοιτητές, ή οι γονείς τους, αφού συμφωνήσουν, υπογράφουν γραπτό μισθωτήριο συμβόλαιο με τον ιδιοκτήτη ή τον πληρεξούσιο δικηγόρο, με ολόκληρο το συμφωνημένο μίσθωμα, το οποίο καταχωρίζεται στο taxisnet από τον ιδιοκτήτη και γίνεται αποδεκτό από τον φοιτητή. Δεν πρέπει να αποδέχονται και να υπογράφουν όρους που δεν κατανοούν ή με τους οποίους δεν συμφωνούν απόλυτα. Σε κάθε περίπτωση αμφιβολίας τους θα πρέπει να συμβουλεύονται το δικηγόρο τους.
8. Η καθυστέρηση καταβολής των δαπανών κοινοχρήστων και των λογαριασμών κοινής ωφελείας έχει τα ίδια αποτελέσματα καθυστέρησης του ενοικίου. Γι’ αυτό πρέπει να ζητούν να ενημερώνονται εκ των προτέρων για το ύψος των λογαριασμών αυτών.
9. Για να αποφύγουν κάθε ταλαιπωρία συνιστάται οι ενδιαφερόμενοι να καταφεύγουν στα νόμιμα μεσιτικά γραφεία που λειτουργούν σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας. Προσοχή: Να αποφεύγουν να ανταποκρίνονται σε αγγελίες με χαμηλές τιμές ενοικίων που διαφημίζουν δήθεν μεσιτικές ή διαφημιστικές εταιρείες, που για να τις δει κάποιος, απαιτείται να πληρώσει προκαταβολικά. Τονίζουμε ότι οι νόμιμοι κτηματομεσίτες λαμβάνουν αμοιβή μόνο εάν ολοκληρωθεί η μίσθωση, (δηλαδή υπογραφή μισθωτηρίου συμβολαίου).
10. Τέλος σήμερα, λόγω της οικονομικής ύφεσης, συχνά η πιο συμφέρουσα λύση είναι, αντί να μισθώσουν μία κατοικία, να την αγοράσουν.
Χρ. Κούσιου