Search

Κληρώνει σήμερα για τις Στοές Αρσακείου και Βιβλίου – Οι ενδιαφερόμενοι

1312

Λήγει σήμερα η προθεσμία για δεσμευτικές προσφορές στο νέο διαγωνισμό της «Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας – Αρσάκεια-Τοσίτσεια Σχολεία» για την πολυετή παραχώρηση των Στοών Αρσακείου – Ορφέως και Βιβλίου.

Ο νέος διαγωνισμός προωθείται με τους ίδιους όρους με τον αρχικό που είχε προκηρυχθεί στις αρχές του έτους, αλλά ακυρώθηκε για τυπικούς λόγους εν μέσω διαμαρτυριών από τους τρεις ομίλους που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον.

Στο νέο διαγωνισμό αναμένεται να επανεμφανιστούν, η κοινοπραξία της επενδυτικής εταιρείας Bluehouse με τον όμιλο Φάις, ο Ελληνοσουηδός κατασκευαστής Ηλίας Γεωργιάδης και η Γαία Τρόφιμα του επιχειρηματία Άρη Κεφαλογιάννη.

Και οι τρεις είχαν αποκλειστεί για τυπικούς λόγους στον πρώτο διαγωνισμό με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν οι τρεις εγγυητικές επιστολές, ύψους 50.000 ευρώ εκάστη, που είχαν καταθέσει για τη συμμετοχή τους στο διαγωνισμό.

Ο διαγωνισμός, που προωθείται με σύμβουλο της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας την Pepper Hellas, αφορά τη μακροχρόνια μίσθωση και αξιοποίηση συνολικής επιφάνειας 10.000 τετραγωνικών μέτρων, στις ρημαγμένες πλέον εμπορικές στοές Αρσακείου – Ορφέως και Βιβλίου.

Πρόκειται για τις δύο στοές του Αρσάκειου Μεγάρου, που βρίσκεται στο οικοδομικό τετράγωνο που περικλείεται από τις οδούς Πανεπιστημίου, Αρσάκη, Σταδίου και Πεσμαζόγλου του Δήμου Αθηναίων.

Τα περισσότερα καταστήματα τόσο στη Στοά του Βιβλίου, όσο και στη Στοά Αρσακείου – Ορφέως είναι πλέον άδεια, καθώς από τους περίπου 65 χώρους που λειτουργούσαν στο παρελθόν σήμερα είναι μισθωμένοι περί τους 15. Σημειώνεται πως ολόκληρο το οικοδομικό τετράγωνο είναι χαρακτηρισμένο ως διατηρητέο κτήριο και το Καυταντζόγλειο Μέγαρο ως διατηρητέο μνημείο.

Από τους τρεις υποψηφίους του αρχικού διαγωνισμού, το σχήμα των Bluehouse – Ομίλου Φάις έχει δημοσιοποιήσει την ιδέα για την αξιοποίηση των δύο στοών που βρίσκονται ακριβώς στη μέση του άξονα που συνδέει την Ομόνοια με την Πλατεία Συντάγματος.

Στόχος τους είναι η ανάπτυξη μιας οργανωμένης αγοράς τροφίμων και χώρων εστίασης κατά τα πρότυπα των γνωστών Food Halls που γνωρίζουν μεγάλη ανάπτυξη στην Ευρώπη.

Η Αθήνα, αν και αποτελεί ισχυρό διεθνή τουριστικό προορισμό δε διαθέτει τέτοιες πρωτοποριακές αγορές που προσελκύουν σήμερα εκατομμύρια τουρίστες σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Η ιστορία

Το Αρσάκειο Μέγαρο κατασκευάστηκε τμηματικά από το 1846 (όταν κτίσθηκε το πρώτο κτήριο στη γωνία των οδών Πανεπιστημίου και Πεσμαζόγλου σε σχέδια του Λύσανδρου Καυταντζόγλου) έως το έτος 1925, οπότε το όλο κτηριακό συγκρότημα κατελάμβανε πλέον όλο το οικοδομικό τετράγωνο που περικλείεται από τις οδούς Πανεπιστημίου, Αρσάκη, Σταδίου και Πεσμαζόγλου, σε σχέδια των αρχιτεκτόνων Μαρούδη, Τσίλλερ και Κριεζή.

Το μέγαρο αυτό στέγαζε τα Αρσάκεια και Τοσίτσεια Σχολεία μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1930, οπότε μεταφέρθηκαν στο Ψυχικό. Κατά τα επόμενα χρόνια το μέγαρο στέγασε το Ειρηνοδικείο, την Εισαγγελία και το Εφετείο Αθηνών. Τα δικαστήρια αποχώρησαν από αυτό περί τα τέλη της δεκαετίας του 1970.

Το 1984 «αποφασίστηκε η μίσθωση των χώρων του Καυταντζόγλειου Μεγάρου, των υπογείων, του Α΄ ορόφου και του Β΄ ορόφου του όλου κτηρίου προς το Ελληνικό Δημόσιο για τη στέγαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Για τον σκοπό αυτό ανακαινίστηκε όλο το Αρσάκειο Μέγαρο μαζί με τη Στοά Αρσακείου και τα ισόγεια καταστήματα μετά από μελέτη του αρχιτέκτονα Παύλου Καλλιγά. Η μελέτη αυτή και το όλο έργο έχει βραβευθεί με το διεθνές βραβείο Europa Nostra».

Το 1937 κατεδαφίστηκε μια πτέρυγα του Καυταντζογλείου και στον αίθριο χώρο κτίστηκε το κινηματοθέατρο «Ορφέας», το οποίο στο δεύτερο ήμισυ της δεκαετίας του 1980, στο πλαίσιο της αποκατάστασης του Μεγάρου, κατεδαφίστηκε και στη θέση του κατασκευάστηκε η Στοά του Βιβλίου, με είσοδο από τη Στοά Αρσακείου και την οδό Πεσμαζόγλου, στο δώμα της οποίας διαμορφώθηκε το αίθριο όπως είναι στη σημερινή του μορφή.

Οι μισθωμένοι στο Ελληνικό Δημόσιο χώροι για τη στέγαση του Συμβουλίου της Επικρατείας εξαιρούνται από το αντικείμενο του Διαγωνισμού και του Συμβολαίου Μίσθωσης.

Χρ. Κούσιου

Print Friendly, PDF & Email



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *