Το νέο βιβλίο της διαΝΕΟσις «Ο Γρίφος των 100 Χρόνων: Ζωή, Εργασία και Εκπαίδευση στην εποχή της Μακροβιότητας» των Λίντα Γκράτον και Άντριου Σκοτ, δύο καθηγητών του London Business School, που κυκλοφόρησε πρόσφατα, αναλύει πώς μπορεί να διαμορφωθεί το μοντέλο ζωής μας, με δεδομένη την αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης.
Πρόκειται για ένα βιβλίο που συνθέτει προσεγγίσεις από πολλές επιστήμες -τη δημογραφία, τα οικονομικά, την κοινωνική ψυχολογία, την κοινωνιολογία-, προκειμένου να εξετάσει και να αναλύσει πώς θα διαμορφωθεί το μέλλον που μας περιμένει, με δεδομένη την αύξηση του προσδόκιμου ζωής.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι τα παιδιά που γεννιούνται σήμερα στις χώρες της Δύσης έχουν πάνω από 50% πιθανότητα να φτάσουν την ηλικία των 105 χρόνων.
Το προσδόκιμο επιβίωσης αυξάνεται παντού, κι αυτό συνεπάγεται ραγδαίες αλλαγές στη ζωή μας και στον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι κοινωνίες, οι οικονομίες και οι επιχειρήσεις.
Ο Γρίφος Των 100 Χρόνων
Πώς θα μεταβληθεί το μοντέλο ζωής τριών φάσεων (εκπαίδευση – εργασία – συνταξιοδότηση) που ακολουθούμε σήμερα; Πόσα χρόνια θα χρειάζεται να δουλεύουμε; Τι πρέπει να κάνουμε εμείς; Τι είδους επαγγέλματα θα πρέπει να προτιμούμε; Πώς θα επανεκπαιδευόμαστε κατά τη διάρκεια της καριέρας μας; Πότε θα μπορούμε να συνταξιοδοτηθούμε -και πώς θα πρέπει να προετοιμαστούμε γι’ αυτό;
Το βιβλίο απαντά σε όλα αυτά τα ερωτήματα με συγκεκριμένα παραδείγματα και σενάρια.
Είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για επιχειρήσεις, κυβερνήσεις, αλλά και για κάθε πολίτη ξεχωριστά.
Το θέμα που πραγματεύεται το βιβλίο προσαρμόζεται και στην ελληνική οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα στο επίμετρο που έχει γράψει ο Επικ. Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιά Πλάτων Τήνιος, που είναι και ο επιμελητής της έκδοσης. Το επίμετρο, που είναι το τελευταίο κεφάλαιο του βιβλίου, μπορείτε να το διαβάσετε ολόκληρο και εδώ.
«Ο Γρίφος των 100 Χρόνων» κυκλοφορεί σε όλα τα βιβλιοπωλεία και στο e-shop της διαΝΕΟσις. Κοστίζει 9 ευρώ.