Search

Το νέο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ

869

Καταργούνται τα Λατινικά, τα μαθήματα εισαγωγής περιορίζονται σε τέσσερα, ενώ δεν θα ισχύει το πέμπτο που ξεκλειδώνει άλλο πεδίο. Επίσης, καταργούνται οι συντελεστές βαρύτητας, με το νέο απολυτήριο να πριμοδοτεί το 10% του βαθμού.

Το νέο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ, ανακοίνωσε σήμερα ο υπ. Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου. Ωστόσο, με βάση αυτό, δημιουργούνται υποψήφιοι δύο ταχυτήτων, ενώ δεν θα χρειάζονται εξετάσεις για Σχολές χαμηλής ζήτησης.

Οι μαθητές στο τέλος της Β΄ Λυκείου θα δηλώνουν 10 τμήματα προτίμησης. Με βάση αυτές τις προτιμήσεις και τους αριθμούς των εισακτέων θα προκύπτουν σχολές χαμηλής και υψηλής ζήτησης.

Στις πρώτες, οι τελειόφοιτοι θα μπορούν να εισαχθούν χωρίς πανελλαδικές.

Όσοι δώσουν πανελλαδικές θα εξετάζονται στα 4 μαθήματα της ομάδας προσανατολισμού που θα έχουν επιλέξει, ενώ θα συνυπολογίζεται και ο βαθμός απολυτηρίου.

Ως προς τις ομάδες γίνονται 4 από 3, καθώς δημιουργείται επιστημονικό πεδίο σπουδών υγείας, ενώ τα Λατινικά αντικαθίστανται από την Κοινωνιολογία.

Από το 2020 οι αλλαγές

To νέο σύστημα εισαγωγής θα ισχύσει από τον Ιούνιο του 2020, δηλαδή θα «εγκαινιαστεί» στους μαθητές που θα πάνε φέτος στην Β΄ Λυκείου.

Αυτό γίνεται για πρώτη φορά, καθώς στο παρελθόν οι όποιες αλλαγές εφαρμόζονταν μία τριετία από την ανακοίνωσή τους για να μην υπάρχει αιφνιδιασμός των μαθητών.

«Είναι τέτοιο το αδιέξοδο στο οποίο έχει οδηγήσει το παρόν σύστημα πρόσβασης, που κρίναμε ότι οποιαδήποτε καθυστέρηση θα ήταν εις βάρος των παιδιών» απάντησε ο κ. Γαβρόγλου σε σχετική ερώτηση του Αθήνα 9.84

Εκτός από τον «αποκλεισμό» των Λατινικών από τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, ο υπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι το μάθημα των Αρχών Οικονομικής θεωρίας εμπλουτίζεται, ως προς το περιεχόμενο, για να αναδειχθεί η κοινωνική πλευρά της οικονομίας ενώ καταργούνται οι συντελεστές βαρύτητας.

Όπως προκύπτει από τις ανακοινώσεις, οι ομάδες προσανατολισμού θα είναι τέσσερις από τρεις, όσες και τα επιστημονικά πεδία, θα υπάρχουν σχολές ελεύθερης πρόσβασης ενώ προβλέπεται και κατάθεση μηχανογραφικού πριν την έναρξη της Γ’ λυκείου.

«Θέλουμε στη Β΄ Λυκείου να ολοκληρώνοται οι εγκύκλιες σπουδές και η Γ΄ Λυκείου να αποκτήσει χαρακτήρα προπαρασκευαστική τάξης για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση» ανέφερε ο κ. Γαβρόγλου συμπληρώνοντας ότι οι προτάσεις θα ισχύουν για τα γενικά λύκεια και όχι για τα τεχνικά λυκεια, «για το οποία έχουν ήδη γίνει σημαντικές παρεμβάσεις» όπως εξήγησε.

Στόχος η επιστροφή της κανονικότητας στο Λύκειο

«Στόχος μας είναι να επιστρέψει η κανονικότητα στο Λύκειο, να αναβαθμιστεί το εθνικό απολυτήριο και σταδιακά να καταργηθούν οι εισαγωγικές εξετάσεις για την τριτοβάθμια εκπαίδευση» σημείωσε ο υπουργός Παιδείας.

Σε αυτό το πλαίσιο:

1. Για το ημερήσιο ΓΕΛ προβλέπονται τρία υποχρεωτικά μαθήματα: Γλώσσα και Γραμματεία για 6 ώρες, Θρησκευτικά για μια ώρα, Φυσική Αγωγή για δύο ώρες.

2. Στο ΓΕΛ θα προβλέπονται δύο ώρες επιπρόσθετες για μαθήματα επιλογής στα οποία περιλαμβάνονται και αυτά που θα χρειαστούν ως ειδικά μαθήματα για είσοδο στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

3. Οι γραπτές εξετάσεις θα γίνονται στα 4 εξάωρα μαθήματα.

4. Για την πρόσβαση στις σχολές με εξετάσεις, υπολογίζεται ο βαθμός των πανελλαδικών κατά 90% και του απολυτηρίου κατά 10%, «ποσοστό που σταδιακά θα μεταββάλλεται υπέρ του απολυτηρίου», όπως ανέφερε ο υπουργός.

Οι κύριες αλλαγές στην Γ΄ Λυκείου

• Οι τρεις Ομάδες Προσανατολισμού, γίνονται τέσσερις, κάθε μία από τις οποίες αντιστοιχεί σε ένα Επιστημονικό Πεδίο.

• Τα βασικά μαθήματα της κάθε ομάδας είναι τα ίδια με την αντίστοιχη σημερινή Ομάδα Προσανατολισμού, με εξαίρεση την αντικατάσταση των Λατινικών από το μάθημα της Κοινωνιολογίας.

Η αντικατάσταση αυτή κρίθηκε απαραίτητη αφ’ ενός γιατί από όλο το φάσμα των επιστημών του 1ου Επιστημονικού Πεδίου τα Λατινικά αφορούσαν μόνο τα Τμήματα Φιλολογίας και αφ’ ετέρου γιατί με την εξαιρετικά περιορισμένη εξεταστέα ύλη τους προκαλούσαν στρεβλώσεις στην τελική βαθμολογία των υποψηφίων.

Επίσης, τα μαθήματα Νεοελληνική Γλώσσα και Νεοελληνική Λογοτεχνία ενοποιούνται στο μάθημα Νεοελληνική Γλώσσα και Γραμματεία, το οποίο είναι εξεταζόμενο για όλους τους υποψηφίους.

• Η σημερινή Ομάδα Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών διαιρείται σε δύο Ομάδες Προσανατολισμού, την Ομάδα Προσανατολισμού «Θετικές Σπουδές» και την Ομάδα Προσανατολισμού «Σπουδές Υγείας». Η πρώτη οδηγεί στο δεύτερο και η δεύτερη στο τρίτο Επιστημονικό Πεδίο.

• Το μάθημα των Αρχών Οικονομικής Θεωρίας εμπλουτίζεται με περιεχόμενο που σχετίζεται με την κοινωνική διάσταση της Οικονομίας.

• Κάθε Ομάδα Προσανατολισμού περιλαμβάνει μόνο τα μαθήματα στα οποία οι υποψήφιοι θα εξεταστούν τόσο για το απολυτήριο όσο και για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Οι συντελεστές βαρύτητας καταργούνται και όλα τα μαθήματα έχουν την ίδια βαρύτητα.

• Για το ημερήσιο Γενικό Λύκειο προβλέπονται τρία μαθήματα Γενικής Παιδείας, Νεοελληνική Γλώσσα και Γραμματεία (6 ώρες), Θρησκευτικά (1 ώρα) και Φυσική Αγωγή (2 ώρες), ενώ για το εσπερινό Γενικό Λύκειο προβλέπονται δύο μαθήματα Γενικής Παιδείας, Νεοελληνική Γλώσσα (6 ώρες) και Θρησκευτικά (1 ώρα).

• Επιπλέον για το ημερήσιο Γενικό Λύκειο προβλέπονται δύο διδακτικές ώρες για ένα μάθημα επιλογής. Στις επιλογές περιλαμβάνονται ειδικά μαθήματα που οι υποψήφιοι μπορεί να χρειαστούν και για την εισαγωγή τους σε κάποια Τμήματα.

• Τα μαθήματα των Ομάδων Προσανατολισμού αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος του προγράμματος, με έξι διδακτικές ώρες για το καθένα. Αυτό δε σημαίνει ανάλογη αύξηση της διδακτέας/εξεταστέας ύλης. Η ύλη θα αυξηθεί σε κάποια μαθήματα, αλλά σε καμία περίπτωση αναλογικά με την αύξηση ωρών. Στόχος είναι να υπάρχει ο χρόνος ώστε οι εκπαιδευτικοί να μπορούν να διδάσκουν σωστά και οι μαθητές να μπορούν να εμπεδώσουν την ύλη κάθε μαθήματος.

• Τέλος, για το ημερήσιο Γενικό Λύκειο προβλέπονται τρεις ώρες ανά εβδομάδα, μία για κάθε ένα από τα μαθήματα των Ομάδων Προσανατολισμού κατά τις οποίες κάθε εκπαιδευτικός θα είναι διαθέσιμος για συνεργασία με τους μαθητές του, για συζήτηση εργασιών, επίλυση αποριών κλπ.

Αναλυτικά το νέο σύστημα εισαγωγής

1. Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της Β’ Λυκείου (τον Ιούλιο), όλοι οι μαθητές που επιθυμούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση υποχρεούνται να συμπληρώσουν Α’ δήλωση προτίμησης (μηχανογραφικό) με τις 10 προτιμήσεις Τμημάτων στα οποία επιθυμούν να φοιτήσουν.

Να σημειωθεί ότι, οι μαθητές που δε θα υποβάλουν την Α’ δήλωση του Ιουλίου χάνουν το δικαίωμα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, με ή χωρίς πανελλαδικές εξετάσεις για τη χρονιά αυτή. Ο αριθμός 10 είναι ενδεικτικός, αλλά τα μοντέλα τα οποία έχει επεξεργαστεί το ΥΠΠΕΘ δείχνουν ότι δεν μπορεί να είναι ούτε πολύ μικρότερος, ούτε πολύ μεγαλύτερος.

Η δυνατότητα των αποφοίτων της Β’ Λυκείου να συμπληρώσουν ένα πρώτο μηχανογραφικό με περιορισμένο αριθμό προτιμήσεων αποτελεί μία εξαιρετική ευκαιρία ωρίμανσης των προβληματισμών και της στοχοθεσίας τους.

Η συμπλήρωση αυτή μάλιστα της δήλωσης προτίμησης θα αποτελεί την κατάληξη προγράμματος Συμβουλευτικής και Επαγγελματικού Προσανατολισμού, το οποίο θα πραγματοποιείται μέχρι τη λήξη των προαγωγικών εξετάσεων της Β΄ Λυκείου.

Με τον τρόπο αυτόν θα προηγείται η ενημέρωση και η συμβουλευτική και θα ακολουθεί η συμπλήρωση του μηχανογραφικού.

Σ’ αυτή τη διαδικασία συμπλήρωσης του μηχανογραφικού πρωτεύοντα ρόλο θα διαδραματίσουν οι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι, γνωρίζοντας τις επιδόσεις και κλίσεις των μαθητών, θα μπορούν να τους προσανατολίσουν καταλλήλως.

2. Με βάση τις προτιμήσεις των μαθητών και τον αριθμό εισακτέων που θα έχει αποφασιστεί ανά Τμήμα, θα προκύψει ένας αριθμός Τμημάτων για τα οποία ο αριθμός των προτιμήσεων θα είναι ίσος ή μικρότερος από τον αριθμό εισακτέων. Αυτά τα Τμήματα, στα οποία ο αριθμός των αιτήσεων υπολείπεται των διαθέσιμων θέσεων, ονομάζονται «Τμήματα ελεύθερης πρόσβασης» (ΤΕΠ).

3. Τα υπόλοιπα Τμήματα, δηλαδή εκείνα στα οποία ο αριθμός των αιτήσεων υπερβαίνει τις διαθέσιμες θέσεις, ονομάζονται «Τμήματα πρόσβασης μόνο με πανελλαδικές εξετάσεις» (ΤΠΠΕ).

4. Λίγες μέρες αργότερα, ο μαθητής ενημερώνεται για το ποιες από τις προτιμήσεις του αντιστοιχούν σε ΤΠΠΕ και ποιες σε ΤΕΠ. Από το σύνολο των δηλώσεων θα προκύψουν: (1) Αυτές στις οποίες θα συμπεριλαμβάνεται ένα τουλάχιστον ΤΕΠ και, (2) Αυτές στις οποίες όλα τα Τμήματα είναι ΤΠΠΕ.

5. Οι μαθητές της κατηγορίας (2), θα διαγωνιστούν στις πανελλαδικές για την εισαγωγή τους στην Ανώτατη Εκπαίδευση μιας και από τις προτιμήσεις τους στη δήλωση του Ιουλίου δεν έχει προκύψει κανένα ΤΕΠ.

6. Τον Φεβρουάριο, οι μαθητές της κατηγορίας (1) δηλώνουν αν θα συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις ή αν προτιμούν να εισαχθούν σε ένα από τα ΤΕΠ που είχαν Η νέα Γ΄ Λυκείου και το νέο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ 9 συμπεριλάβει στην αρχική τους δήλωση.

Η δήλωση του Φεβρουαρίου είναι οριστική και δεσμευτική. Συγκεκριμένα, ένας μαθητής που είχε τουλάχιστον ένα ΤΕΠ στη δήλωση του Ιουλίου μπορεί: (α) να επιλέξει εισαγωγή σε ΑΕΙ μέσω πανελλαδικών εξετάσεων, χάνοντας το δικαίωμα πρόσβασης σε κάποιο από τα ΤΕΠ που είχε δηλώσει ή, (β) να επιλέξει ένα από τα ΤΕΠ που είχε συμπεριλάβει στη δήλωση του Ιουλίου, οπότε εισάγεται στο Τμήμα αυτό, με μόνη προϋπόθεση την απόκτηση του απολυτηρίου της Γ΄ Λυκείου.

7. Για τους μαθητές που θα διαγωνιστούν στις πανελλαδικές, ο βαθμός των πανελλαδικών εξετάσεων θα διαμορφωθεί κατά 90% από τον μέσο όρο των βαθμών τους στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα και κατά 10% από τον βαθμό του απολυτηρίου.

Η ποσόστωση αυτή προτείνεται να ισχύσει το πρώτο έτος εφαρμογής του νέου συστήματος, δηλ. στις πανελλαδικές εξετάσεις του 2020. Όσο το σύστημα καθιερώνεται και ενισχύεται, το ποσοστό του βαθμού του απολυτηρίου θα αυξάνεται σταδιακά.

Ισίδωρος Ρούσσος

Print Friendly, PDF & Email



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *